Choroba Hashimoto - dieta, która leczy

piątek 15:00 - 11.05.2018
Ocena Zdrowegeny.pl (1 Ocen)
5.00
Choroba Hashimoto - dieta, która leczy
Choroba Hashimoto jest przewlekłym zapaleniem tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Zaburzenie to jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy. Choroby Hashimoto nie da się całkowicie wyleczyć, jednak odpowiednie leki i dieta pozwalają na życie z Hashimoto bez nadmiernych dolegliwości.

Choroba Hashimoto - na czym polega i jak się objawia

W chorobie Hashimoto charakterystyczne jest bezbolesne zapalenie tarczycy wywołane aktywnością limfocytów T. Ze względu na podłoże autoimmunologiczne pojawiają się przeciwciała przeciwtarczycowe anty-TPO i czasem też anty-Tg skierowane przeciwko białkom wytwarzanym przez tarczycę - tyreoperoksydazie i tyreoglobulinie, które mają istotne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Choroba Hashimoto postępuje wolno i dopiero po długim czasie jej rozwoju dochodzi do pełnoobjawowej niedoczynności tarczycy związanej z niedoborem hormonów (tyroksyny i trójjodotyroniny).

Hormony tarczycy odpowiadają za wiele funkcji w organizmie. Najistotniejszy jest ich wpływ na przemianę materii, termogenezę, metabolizm węglowodanów, białek, tłuszczów i cholesterolu, obrót kostny, a także funkcjonowanie układu nerwowego i wykorzystanie witamin w organizmie. Ze względu na szerokie znaczenie hormonów tarczycy w organizmie ich niedobór będzie prowadzić do pojawienia się licznych objawów.

Najczęstsze objawy niedoczynności tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto:

  • szybkie przybieranie masy ciała,
  • osłabienie, ciągłe zmęczenie i senność,
  • słaba tolerancja wysiłku fizycznego,
  • uczucie chłodu oraz chłodna i blada skóra (często o żółtawym zabarwieniu),
  • obrzęki podskórne,
  • łamliwość włosów i paznokci,
  • niskie tętno, zaburzenia ciśnienia tętniczego krwi,
  • chrypiący głos, bezdechy senne,
  • spowolnienie perystaltyki jelit - przewlekłe zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha,
  • osłabienie mięśni, bóle mięśniowe, obrzęki stawów,
  • zaburzenia pamięci, osłabienie koncentracji, obniżony nastrój, depresja,
  • zaburzenia menstruacji, obniżone libido.

Tycie w Hashimoto powodowane jest spowolnieniem przemiany materii nawet o 30-40%. Dodatkowo zaburzenie metabolizmu składników odżywczych prowadzi do zwiększonego odkładania tkanki tłuszczowej, a także rozwoju zaburzeń metabolicznych (np. cukrzycy) i chorób układu krążenia. Często dochodzi do zmian w metabolizmie witamin, szczególnie przemiany karotenu w aktywną witaminę A, co objawia się zażółceniem skóry, a później prowadzi do kurzej ślepoty i rogowacenia spojówek. Niedobór hormonów tarczycy przyczynia się również do problemów związanych z płodnością (częste poronienia), a także do przedwczesnej osteoporozy.

Wczesna diagnostyka i wdrożenie leczenia w chorobie Hashimoto są istotne, aby uniknąć licznych konsekwencji niedoboru hormonów tarczycy.

Diagnostyka choroby Hashimoto

Aby stwierdzić niedoczynność tarczycy, wykonuje się pomiar stężenia tyreotropiny (TSH) i hormonów tarczycy (FT3 i FT4) w surowicy. Dla potwierdzenia obecności Hashimoto bada się krew w kierunku przeciwciał anty-TPO i anty-Tg - nie powinny występować w przypadku niedoczynności z innych przyczyn. Lekarz może również zalecić wykonanie dodatkowych badań, takich jak USG. Zwiększone stężenie przeciwciał i TSH, obniżone stężenie FT4 i niejednorodność miąższu tarczycy będą wskazywać na chorobę Hashimoto.

Najczęściej chorobę Hashimoto diagnozuje się dopiero, gdy rozwinie się pełnoobjawowa niedoczynność tarczycy lub w przypadku badań przesiewowych - pomiar TSH zaleca się w czasie ciąży.

Leczenie choroby Hashimoto

Niestety nie ma sposobu na zahamowanie procesu autoimmunologicznego i wyleczenie choroby Hashimoto. Jedyną metodą jest podawanie preparatów L-tyroksyny, która jest syntetycznym odpowiednikiem tarczycowego hormonu.

Na wchłanianie preparatu z przewodu pokarmowego duży wpływ ma jedzenie, dlatego zaleca się ich przyjmowanie L-tyroksyny na czczo, 30-60 minut przed śniadaniem. Do popicia tabletek należy używać wody, gdyż inne napoje mogą wejść w interakcje z lekiem. Na wchłanianie L-tyroksyny wpływ mają również niektóre leki (hamujące wydzielanie kwasu solnego w żołądku, preparaty żelaza, wapnia i glinu, leki w zaburzeniach lipidowych), a także diety o bardzo wysokiej zawartości błonnika - wówczas należy wydłużyć przerwę do godziny.

Hashimoto - dieta przy chorobach współistniejących

Choroby o podłożu autoimmunologicznym mają tendencję do pojawiania się parami lub grupami. Proces chorobowy polega na atakowaniu przez układ immunologiczny własnych tkanek, czyli tak jak się dzieje w Hashimoto. Wyróżnia się około 80 chorób autoimmunologicznych, wśród ich są choroby układowe i narządowe. Wraz z Hashimoto mogą współwystępować m.in. cukrzyca typu 1, celiakia, nieswoiste zapalenia jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, autoimmunologiczne zapalenie wątroby, stwardnienie rozsiane, bielactwo, sarkoidoza, niedokrwistość złośliwa czy łysienie plackowate. Jeżeli w przebiegu choroby Hashimoto pojawiają się dodatkowe dolegliwości bądź nieprawidłowości w badaniach, koniecznie należy wykonać diagnostykę w kierunku innych chorób autoimmunologicznych - ich współwystępowanie może utrudniać proces leczenia.

Wskazaniem do badań może być również konieczność przyjmowania większych dawek L-tyroksyny. Dzieje się tak najczęściej przy współistnieniu celiakii, w przebiegu której dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, a zatem pogorszenia wchłaniania leków i składników pożywienia. Celiakia jest trwałą nadwrażliwością na gluten, która występuje jedynie u osób o podłożu genetycznym - obecność polimorfizmu genów HLA-DQ2, HLA-DQ8 lub HLA-DRB4. Leczenie celiakii, czyli stosowanie ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie, jest wówczas jedynym sposobem na poprawę leczenia w chorobie Hashimoto.

Hashimoto - dieta w nietolerancjach pokarmowych

Znaczny odsetek chorych na Hashimoto ma również nietolerancję laktozy, która charakteryzuje się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu produktów z laktozą - mleka i przetworów mlecznych. Najczęstszą przyczyną nietolerancji laktozy jest hipolaktazja pierwotna spowodowana obecnością polimorfizmu genu LCT. Osoby z Hashimoto, u których zdiagnozowano nietolerancję laktozy, po eliminacji laktozy z diety mają lepsze wyniki poziomu TSH. Ci chorzy powinni również pamiętać, że niektóre leki, w tym preparaty L-tyroksyny, mogą zawierać laktozę - ewentualną zmianę farmakoterapii należy skonsultować z endokrynologiem.

W przypadku chorób autoimmunologicznych bardzo często rozwijają się nietolerancje pokarmowe zależne od przeciwciał IgG. W tej grupie osób znacznie częściej niż w populacji ogólnej dochodzi do zaburzeń mikroflory jelitowej i osłabienia szczelności bariery jelitowej (tzw. zespół nieszczelnego jelita). Wówczas “nadpobudliwy” układ immunologiczny wytwarza przeciwciała IgG przeciwko białkom pochodzącym z różnych produktów spożywczych. Objawy nietolerancji pokarmowych pojawiają się dopiero po 1-2 dniach od spożycia nietolerowanych produktów i mają charakter niespecyficzny. Typowe dolegliwości mogą obejmować wzdęcia i gazy, bóle brzucha, wahania nastroju, zmiany skórne, przewlekłe zmęczenie, bóle kostno-stawowe czy też pogorszenie pamięci i koncentracji. W celu zdiagnozowania produktów wywołujących reakcję obronną organizmu wykonuje się pomiar specyficznych przeciwciał IgG. Takim testem jest IMMUNOdiagDIETA, który analizuje możliwość nietolerancji na 28, 44, 88 lub 280 składników znajdujących się w pożywieniu. Na podstawie testu wprowadza się tymczasowo dietę eliminacyjną lub rotacyjną, które przyczyniają się do uszczelnienia bariery jelitowej, redukcji objawów i wyciszenia reakcji immunologicznej.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Nietolerancje pokarmowe to schorzenia często współistniejące z niedoczynnością tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Jeżeli więc ten typ niedoczynności u Ciebie występuje, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

Choroba Hashimoto - dieta w niedoczynności tarczycy

Odpowiednia dieta w przypadku choroby Hashimoto jest wsparciem dla terapii L-tyroksyną, z której niezależnie od żywienia nie należy rezygnować. Zalecenia w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy są zbliżone do dietoterapii niedoczynności. Poniżej znajdują się ogólne zalecenia.

  • Regularność posiłków - jedzenie co 3-4 godziny (3 posiłki i 1-2 przekąski) przyspiesza tempo metabolizmu, reguluje poziom glukozy we krwi oraz zmniejsza odkładanie tkanki tłuszczowej.
  • Należy pamiętać o źródłach białka, które są konieczne do wytwarzania hormonów, enzymów i budowy mięśni. Aminokwas tyrozyna (m.in. w bananach, migdałach i awokado) jest składnikiem do syntezy hormonów tarczycy. Białko może pochodzić z chudych produktów mięsnych, jaj, ryb, przetworów mlecznych i roślin strączkowych.
  • Znaczną część pożywienia powinny stanowić źródła węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które pomogą w zapobieganiu wahań glikemii, a błonnik (20-40 g dziennie) poprawia perystaltykę jelit. Węglowodany złożone i błonnik znajdują się w pełnoziarnistych produktach zbożowych (razowe makarony i pieczywo, kasze, ryż naturalny, płatki owsiane itp.), warzywach i owocach. Planując śniadanie z dużą ilością błonnika należy zrobić godzinną przerwę pomiędzy przyjęciem L-tyroksyny a pierwszym posiłkiem.
  • W diecie osoby z Hashimoto powinny znajdować się produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie z grupy omega-3 - tłuste ryby (2 razy w tygodniu), orzechy, oleje roślinne. Mają one pozytywny wpływ na niedoczynność tarczycy - łagodzą objawy, zwiększają stężenie aktywnej trójjodotyroniny, poprawiają metabolizm i stężenie lipidów we krwi oraz wpływają na układ nerwowy polepszając pamięć i koncentrację, a także zapobiegają depresji.
  • Należy pić co najmniej 2 litry wody dziennie. W przypadku obrzęków warto sięgać po wody niskosodowe.
  • Przy zdiagnozowaniu celiakii, hipolaktazji lub IgG-zależnych nietolerancji pokarmowych powinno się wykluczyć nietolerowane składniki. Przed wdrożeniem eliminacji warto skonsultować się z dietetykiem, który pomoże w dostosowaniu zaleceń dietetycznych.
  • W chorobie Hashimoto nie zaleca się suplementacji witamin i składników mineralnych, oprócz witaminy D, którą powinna przyjmować cała populacja w okresie od września do kwietnia. Wszystkie potrzebne dla pracy tarczycy składniki (żelazo, cynk, selen, witaminy A, E i z grupy B) powinny pochodzić z naturalnych źródeł: pełnoziarnistych produktów zbożowych i otrębów, chudych mięs, jaj, strączków, nasion i orzechów, tłustych ryb i owoców morza, warzyw i owoców - różnorodna dieta dostarcza wszystkie istotne składniki. Warto jednak zwrócić uwagę na jod, którego niedobór często jest przyczyną niedoczynności tarczycy. W chorobie Hashimoto nie powinno się spożywać go w zbyt dużych ilościach, a jedynym przypadkiem zalecanej suplementacji będzie okres ciąży i karmienia. Oczywiście dozwolone jest jedzenie ryb czy owoców morza i przebywanie nad wodami morskimi, jednak należy unikać produktów o dużej koncentracji jodu, takich jak kelp - rodzaj morskiej algi z klasy brunatnic, która jest często stosowana w kuchniach azjatyckich oraz dietach roślinnych.
  • W niedoczynności tarczycy i Hashimoto należy unikać składników, które mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie tarczycy. Wśród nich są metale ciężkie, tytoń, duże ilości alkoholu oraz goitrogeny. Te ostatnie są naturalnymi składnikami znajdującymi się w roślinach krzyżowych (np. brukselce, kapuście, jarmużu) i soi. Tych produktów należy unikać aż do momentu wyrównania hormonalnego. Później można je spożywać w niewielkich ilościach pamiętając o co najmniej 3 godzinnej przerwie od spożycia preparatu L-tyroksyny.

Zbilansowana i zróżnicowana dieta wraz z aktywnością fizyczną na umiarkowanym poziomie (spacery, pływanie, lekkie zajęcia fitness) będą doskonałym wsparciem dla standardowej farmakoterapii. Hashimoto jest chorobą na całe życie, jednak przy wdrożeniu tych zaleceń można z nią żyć i cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Statystyki:
0 komentarzy
177 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

Celiakia

Badania genetyczne w kierunku celiakii pomogą Ci wykryć chorobę i zastosować odpowiednią dietę!

Celiakia

Dla osób, u których występują mało specyficzne objawy o trudnej do wyjaśnienia przyczynie, takie jak bóle i wzdęcia brzucha, biegunki czy utrata masy ciała i łaknienia.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

celiakii

Cena badania:

239 zł