Nietolerancje pokarmowe - jak się objawiają?

poniedziałek 10:00 - 23.04.2018
Ocena Użytkowników (8 Ocen)
5.0
Nietolerancje pokarmowe - jak się objawiają?
Objawy nietolerancji pokarmowych - niespecyficzne dolegliwości pojawiające się po 24-48 godzinach od spożycia pokarmu. Mają charakter przewlekły i mogą dotyczyć wszystkich układów i narządów. Wśród objawów schorzenia są wzdęcia i bóle brzucha, biegunki, zmiany zachowania, bóle głowy, zmiany skórne itp.

Nietolerancje pokarmowe - objawy

Nietolerancje pokarmowe prowadzą do wystąpienia objawów niespecyficznych. Lokalizacja objawów jest uzależniona od umiejscowienia kompleksów immunologicznych w organizmie. W tym miejscu często dochodzi do nieswoistych, chronicznych i uogólnionych stanów zapalnych. Objawy ujawniają się 24-48 godzin po spożyciu szkodliwego pokarmu i utrzymują się nawet do 96 godzin. Tak się dzieje w przypadku pojedynczego spożycia alergenu. Jeżeli jest on spożywany regularnie, stężenie przeciwciał IgG nie będzie malało, a więc stan zapalny i objawy mogą się stale utrzymywać. Objawy mogą dotyczyć wszystkich układów albo być ogólnoustrojowe i niespecyficzne.

Nietolerancje pokarmowe - objawy i dolegliwości najczęściej występujące ze strony:

  • układu pokarmowego - mdłości, uczucie pełności, odbijanie, wzdęcia, gazy, biegunki, zaparcia;
  • ośrodkowego układu nerwowego i zdrowia psychicznego - zmiany zachowania, nadpobudliwość, stany lękowe i depresyjne, migreny, trudności z zasypianiem, zaburzenia widzenia;
  • układu ruchu - bóle mięśni, kostne lub stawowe;
  • skóry - zmiany skórne (trądzik, łuszczyca, suchość i świąd skóry);
  • układu immunologicznego - osłabienie odporności, nasilenie objawów chorób autoimmunologicznych.

W przypadku niezdiagnozowanych nadwrażliwości u kobiet w ciąży lub karmiących przeciwciała IgG mogą być przekazane przez łożysko do płodu lub w okresie niemowlęcym wraz z mlekiem matki. Podwyższona ilość przeciwciał IgG swoistych dla alergenów pokarmowych może skutkować występowaniem u niemowlaka takich objawów jak kolki, zaparcia, biegunki i zbyt wolne przybieranie masy ciała, osłabienie odporności czy atopowe zapalenie skóry. Dlatego tak ważne jest zdiagnozowanie ich u matki i odpowiednia ich terapia.

Obserwuje się zależność między podwyższonym stężeniem specyficznych IgG a występowaniem różnych chorób. Nietolerancje pokarmowe często współwystępują w zespole jelita drażliwego, chorobie Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalnym zapaleniu stawów, chorobie Hashimoto, depresji, otyłości, insulinooporności, SIBO (zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego), autyzmie i ADHD. Czasem jednocześnie można zdiagnozować nadwrażliwości IgG-zależne i choroby o podłożu alergii zależnej od IgE (m.in. astmę, atopowe zapalenie skóry). W większości wymienionych chorób istotne znaczenie w patogenezie ma przewlekły stan zapalny. Zlikwidowanie problemów pokarmowych może przyczynić się do poprawy skuteczności leczenia i złagodzenia objawów chorobowych.


Nietolerancje pokarmowe - jak je zdiagnozować?

Najczęściej wykonywanymi testami na nietolerancje pokarmowe w Polsce są:

Testy IMMUNOdiagDIETA oraz Foodprofil przeprowadza się poprzez pobranie krwi żylnej w punkcie pobrań, a następnie wykonuje się analizę stężenia immunoglobulin G metodą ELISA w laboratorium diagnostycznym, dzięki czemu są to testy czułe i wiarygodne. Test Food Detective jest natomiast uproszczonym wariantem testów laboratoryjnych, który wykonuje się w warunkach nielaboratoryjnych (np. w poradni dietetycznej) z krwi włośniczkowej, przez co jest większe ryzyko błędnego wyniku.

W ramach testów badane są warzywa, owoce, zboża glutenowe i bezglutenowe, nabiał, mięso, ryby, owoce morza, nasiona i orzechy, herbaty oraz dodatki do żywności. Wybór zakresu badanego panelu powinien zależeć od różnorodności i typu naszej diety. Najmniejsze pakiet testów zaleca się bardzo małym dzieciom, które mają mało zróżnicowaną dietę i nie spożywają produktów przetworzonych. Należy jednak pamiętać, że wykonanie testu nie jest zalecane przed ukończeniem 12 miesiąca życia. Natomiast największe uwzględniaj niemal wszystkie produkty spożywcze i dodatki do żywności, które znajdują się w znacznie bardziej zróżnicowanej diecie dorosłego człowieka.

Wynik badania otrzymuje się w ciągu 15 dni roboczych w postaci raportu z indywidualnymi zaleceniami żywieniowymi. Raport z testu zawiera wynik poziomu IgG podzielony na klasy skali RAST od 0 do 6. Klasa 0 oznacza dobrą tolerancję, 1-2 słabą reakcję, 3-4 umiarkowaną reakcję, a 5-6 silną reakcję ze znacznymi objawami.

Testy na nietolerancje pokarmowe

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych zależnych od IgG. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dowiedz się więcej

Nietolerancje pokarmowe - skąd się biorą?

Charakterystyczny zwiększony poziom przeciwciał IgG we krwi może być skutkiem nieszczelnego jelita, upośledzonego wchłaniania jelitowego (np. w chorobach zapalnych jelit, celiakii) lub mało zróżnicowanej diety, czego konsekwencją jest nadmierna ekspozycja organizmu (przede wszystkim układu immunologicznego) na niektóre pokarmy.

W jelicie grubym znajdują się liczne bakterie, które w odpowiedniej ilości i przy prawidłowym składzie odpowiadają za szereg różnych funkcji istotnych dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Bakterie rozkładają resztki pokarmowe (głównie ciężkostrawne węglowodany) i poprawiają trawienie, wytwarzają witaminy z grupy B, witaminę K i substancje odżywiające jelita, hamują rozwoju patogenów oraz wpływają na szczelność ścian jelit i równowagę jelitowego układu immunologicznego.

Czynniki wpływające na zaburzenie mikroflory jelit i rozwój nietolerancji pokarmowych:

  • leczenie - antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne, chemioterapia i radioterapia,
  • przewlekły stres,
  • choroby nowotworowe, choroby przewodu pokarmowego, zaburzenia układu odpornościowego (np. AIDS, choroby autoimmunologiczne), infekcje bakteryjne lub wirusowe, zatrucia pokarmowe, biegunki lub zaparcia,
  • używki - alkohol, nikotyna,
  • interwencje chirurgiczne jamy brzusznej,
  • nieprawidłowa dieta - bogata w mięso (obniża ilość bakterii mlekowych), uboga w warzywa i owoce (zawierają oligo- i polisacharydy będące pokarmem dla bakterii), konserwanty w żywności.

Czynniki te powodują zmniejszenie ilości “dobrych” bakterii i zastąpienie ich “złymi”. Wówczas może dojść do rozszczelniania ściany jelit. W jego wyniku do krwiobiegu przedostają się patogeny, toksyny bakteryjne, a także niestrawione fragmenty pokarmów. Układ immunologiczny będzie wytwarzał komórki żerne i przeciwciała (w tym IgG), aby zwalczyć nieznane mu substancje. Często jednak układ odpornościowy nie radzi sobie z pozbyciem się nadmiernej ilości obcych substancji, więc kompleksy IgG-pokarm osiadają w różnych miejscach wywołując stan zapalny i przyczyniając się do pojawienia się dolegliwości.

Nietolerancje pokarmowe - jak się ich pozbyć?

Wiedząc, które produkty powodują dokuczliwe objawy nietolerancji pokarmowych, można zaplanować odpowiednio swoją dietę, aby poprawić samopoczucie i stan zdrowia. Terapia polega na stosowaniu diety eliminacyjnej lub rotacyjnej oraz przyjmowaniu probiotyków - preparatów żywych kultur bakterii o właściwościach prozdrowotnych. Dietę eliminacyjną zaleca się w przypadku produktów, na które jest silna reakcja (wyniki 5 i 6). Wówczas na około 6 miesięcy należy całkowicie wykluczyć te pokarmy z jadłospisu. Natomiast dieta rotacyjna, która jest zalecana w słabych lub umiarkowanych reakcjach, opiera się na zamiennym spożywaniu pokarmów tolerowanych i szkodliwych. Nadwrażliwości IgG-zależne są odwracalne, więc zastosowanie diety eliminacyjnej lub rotacyjnej pozwoli na osłabienie objawów lub całkowite cofnięcie schorzenia.

Autor tekstu: mgr Natalia Replin - specjalista ds. nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych

Bibliografia

Atkinson W, et al; Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. Gut. 2004 Oct;53(10):1459-64.

Bernardi D, et al.;Time to reconsider the clinical value of immunoglobulin G4 to foods? Clin Chem Lab Med. 2008;46(5):687-90.

Zar S; Food-specific IgG4 antibody-guided exclusion diet improves symptoms and rectal compliance in irritable bowel syndrome. Scand J Gastroenterol. 2005 Jul;40(7):800-7.

Carter J, Edwards A; The allergy exclusion diet; Hay House Inc., 2002.

Zeng Q1, Dong SY et al.; Variable food-specific IgG antibody levels in healthy and symptomatic Chinese adults; PLoS OneI, 2013, Vol. 8, Issue 1, e53612

Statystyki:
0 komentarzy
1047 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 280 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA 280 IgG jest sposobem na określenie pokarmów wywierających na nasz organizm negatywny wpływ

IMMUNOdiagDIETA 280 alergeny IgG

  • IMMUNOdiagDIETA 280 IgG jest sposobem na określenie pokarmów wywierających na nasz organizm negatywny wpływ
  • Wynik testu jest podstawą do wdrożenia diety eliminacyjnej lub rotacyjnej, dzięki którym występujące objawy nietolerancji ustąpią, poprawi się nasz stan zdrowia i jakość życia

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancji pokarmowych zależnych od IgG

Cena badania:

1 299 zł