Test na nietolerancję glutenu
Data publikacji: 2017-09-27
Data aktualizacji: 2018-12-15
Jak przebiega IgG-zależna nietolerancja glutenu?
Nietolerancja IgG-zależna to nadwrażliwość nabyta i odwracalna. Do przyczyn jej rozwoju zalicza się między innymi przewlekłe stosowanie antybiotyków czy aspiryny, długotrwały stres, choroby autoimmunologiczne, choroby nowotworowe, infekcje bakteryjne i wirusowe, a także stosowanie chemioterapii lub radioterapii.
W przebiegu nietolerancji glutenu dochodzi do nadmiernej produkcji przez układ odpornościowy przeciwciał IgG specyficznych dla tego białka, co z kolei jest przyczyną występowania dokuczliwych symptomów. Objawy nietolerancji pokarmowej pojawiają się od 24 do 96 godzin od spożycia produktu zawierającego alergen.
Jak przebiega celiakia?
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym i zalicza się do najczęściej wykrywanych nietolerancji pokarmowych. Szacuje się, że częstość jej występowania w Polsce wynosi 1 na 100 osób, jednak prawidłowo diagnozowana jest tylko niewielka ilość wszystkich przypadków. Celiakia może rozwinąć się w dowolnym wieku, najczęściej wykrywa się ją u osób pomiędzy 30. a 50. rokiem życia, u kobiet choroba występuje dwa razy częściej niż u mężczyzn. Ujawnieniu się celiakii sprzyjają takie czynniki jak ciąża, życie w ciągłym stresie czy okres dojrzewania.
U osób z celiakią, spożycie glutenu przyczynia się do zaniku kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za procesy wchłaniania poszczególnych składników pokarmowych. Zanik kosmków jelitowych upośledza więc mechanizmy wchłaniania, a to skutkuje występowaniem bardzo różnych objawów.
Nieleczona celiakia zwiększa ryzyko takich powikłań jak:
- osteoporoza,
- poronienia samoistne,
- trudności z zajściem w ciążę,
- przedwczesna menopauza,
- zaburzenia neurologiczne (padaczka, polineuropatia),
- zaburzenia psychiczne,
- nowotwory złośliwe przewodu pokarmowego (na przykład jelita cienkiego czy przełyku).
Które schorzenie diagnozować?
W zależności od rodzaju schorzenia można zauważyć pewne różnice w objawach charakterystycznych dla danego typu nadwrażliwości.
W nietolerancjach zależnych od przeciwciał IgG typowe jest pojawianie się symptomów po około dobie od spożycia alergenu i mogą utrzymywać się nawet do 3-4 dni. Ze względu na częste spożywanie produktów zawierających gluten istnieje możliwość, że dolegliwości będą miały charakter przewlekły.
Celiakia również charakteryzuje się obecnością przewlekłych objawów, jednak są one zwykle bardziej nasilone i bardzo często prowadzi do zmian, które można stwierdzić m.in. w badaniach laboratoryjnych (np. niedobór żelaza).
Nietolerancja IgG-zależna glutenu | Celiakia |
---|---|
bóle brzucha, wzdęcia brzucha, zaparcia, biegunki, mdłości |
utrata masy ciała |
zaparcia, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha |
|
migreny |
bóle głowy |
bóle mięśni i stawów |
bóle kostne |
trądzik i inne zmiany skórne |
niedokrwistość |
zaburzenia wzroku |
zaburzenia miesiączkowania |
trudności z zasypianiem |
występowanie stanów depresyjnych |
zmiany w zachowaniu |
u dzieci: niski wzrost i nadpobudliwość |
Jak zdiagnozować problem?
❶ Testy na IgG-zależną nadwrażliwość na gluten polegają na pomiarze we krwi stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla danego alergenu. Do takich badań zaliczane są testy IMMUNOdiagDIETA i FoodProfil, które można znaleźć w ofercie Zdrowegeny.pl, a zrealizować je można w wielu punktach w całej Polsce.
Cennik testów na nietolerancje IgG-zależne ❱
Zobacz przykładowy wynik testu na nietolerancje pokarmowe ❱
❷ W ramach diagnostyki celiakii wykonuje się cały zestaw badań, które wspólnie pozwalają na potwierdzenie tej choroby - są to badania genetyczne, serologia oraz histopatologia jelita cienkiego. Za pośrednictwem Zdrowegeny.pl możliwa jest realizacja testu genetycznego w kierunku obecności polimorfizmów genów HLA-DQ2 i HLA-DQ8, które wskazują na predyspozycję do celiakii, a także pomiar przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej.
Cennik badań w kierunku celiakii ❱
Jak poradzić sobie z nietolerancją glutenu?
Terapii dwóch opisanych schorzeń znacznie się od siebie różni.
Podwyższone stężenie przeciwciał IgG dla alergenu wskazuje na jego szkodliwość. Każdy wynik ilościowy przypisywany jest do klas skali RAST/EAST, gdzie rezultat w klasie zero jest wynikiem prawidłowym, wyniki w klasie od 1 do 3 oznaczają słabo wyrażoną reakcję, a wyniki w klasie od 4 do 6 świadczą o obecności nasilonych symptomów. Nietolerancje IgG-zależne są odwracalne - cofnięcie się choroby jest możliwe dzięki właściwemu leczeniu nietolerancji pokarmowej.
Celiakia jest problemem trwałym i niemożliwy jest powrót tolerancji glutenu. Wynik testu genetycznego wskazujący na celiakię nie jest jeszcze powodem do wprowadzenia jakichkolwiek zmian w diecie. Właściwe leczenie jest konieczne, jeśli obecności predyspozycji genetycznej współtowarzyszy podwyższone stężenie autoprzeciwciał oraz nieprawidłowe zmiany zaobserwowane w jelitach.
Rodzaj nadwrażliwości pokarmowej | Zalecane leczenie |
---|---|
Nietolerancja IgG-zależna ➜ |
dieta rotacyjna (w przypadku wyników 3 i 4) lub eliminacyjna (wyniki 5 i 6) stosowana przez 6-12 miesięcy |
Celiakia ➜ |
ścisła dieta bezglutenowa przez całe życie od momentu potwierdzenia schorzenia |
Przeczytaj artykuły o zbliżonej tematyce:
To badanie będzie pomocne:
Dostępne testy
839.00 zł
1499.00 zł
305.00 zł