Przeciwciała IgG w organizmie. Jakie informacje dają Pacjentowi?
Data publikacji: 2017-07-04
Data aktualizacji: 2020-10-05
Co to są przeciwciała IgG?
Przeciwciała znajdujące się w organizmie:
IgG ➜ |
najliczniejsza frakcja (80%), znaczenie w odpowiedzi immunologicznej na zakażenie i w procesie nietolerancji pokarmowej |
IgM ➜ |
produkowane są w przypadku zakażenia danym patogenem po raz pierwszy, wzrost świadczy więc o świeżej infekcji |
IgA ➜ |
ochrona błon śluzowych układu oddechowego, pokarmowego i moczowego przed wnikaniem patogenów |
IgE ➜ |
rola w rozwoju alergii (m.in. pokarmowej, wziewnej, kontaktowej) |
IgD ➜ |
najmniej przebadane, prawdopodobnie aktywują limfocyty B |
Przeciwciała IgG
Przeciwciała IgG, nazywane również immunoglobulinami G, to jeden z kilku rodzajów przeciwciał wytwarzanych przez limfocyty B. Odgrywają one ogromną rolę w odpowiedzi immunologicznej - do ich produkcji dochodzi po wniknięciu do organizmu patogenu (na przykład bakterii lub wirusa). Ich zadaniem jest połączenie się z danym patogenem i zniszczenie go. IgG pozwalają na znacznie szybszy rozwój odpowiedzi organizmu na infekcję. Jako jedyne potrafią przenikać przez łożysko, są też przekazywane dziecku przez matkę już po urodzeniu podczas karmienia piersią.
Norma stężenia IgG wynosi 7-16 g/l - zaburzenie tego poziomu wiąże się z różnymi problemami zdrowotnymi:
- nadmiar IgG (stany zapalne, choroby pasożytnicze i autoimmunologiczne, chłoniaki, szpiczaki itp.);
- niedobory pierwotne IgG (z przyczyn wrodzonych);
- niedobory wtórne IgG (m.in. nowotwory, szpiczak, niedożywienie, enteropatie z utratą białka, zespół nerczycowy, oparzenia, chemio- i radioterapia, kortykoterapia, immunosupresja po przeszczepie, splenektomia, niedokrwistość złośliwa, grasiczak, zakażenia wirusowe).
Wyróżnia się cztery podklasy immunoglobulin G o różnych funkcjach w organizmie:
Podklasa przeciwciał | Odsetek całościowego IgG | Rola podklasy | Niedobór danej podklasy w organizmie |
---|---|---|---|
IgG1 |
40-75% |
odpowiedź na antygeny białkowe i białka błony komórkowej |
obecny w wielu pierwotnych i wtórnych niedoborach przeciwciał; związek z infekcjami nawracającymi |
IgG2 |
15-48% |
odpowiedź na polisacharydy znajdujące się w otoczce bakteryjnej |
związek z podwyższoną podatnością na niektóre infekcje; współistnieje często z niedoborami klasy trzeciej i/lub IgA |
IgG3 |
2-8% |
indukowanie funkcji efektorowych; wczesna odpowiedź na zakażenia wirusowe; udział w reakcji przeciwko antygenom grup krwi, innym antygenom czerwonych krwinek i płytek krwi w przypadku transfuzji i ciąży |
zwykle związany z niedoborami innych podklas |
IgG4 |
1-12% |
odpowiedź na alergeny |
niezwykle rzadkie |
Obserwuje się również grupę chorób związanych z podwyższonym poziomem IgG4. Wśród takich chorób jest m.in. autoimmunologiczne zapalenie trzustki, zapalenie gruczołu tarczowego Riedla, śródmiąższowe zapalenie płuc czy zapalenie gruczołu krokowego.
Przeciwciała IgG w zakażeniu koronawirusem
Znaczenie IgG w chorobach autoimmunologicznych
W przypadku niedoboru IgA celiakię diagnozuje się poprzez ocenę przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej 2 (anty-tTG) lub przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny w klasie IgG - zwiększone stężenie sugeruje celiakię. Badania naukowe wskazują, że anty-tTG w klasie IgA są specyficzne dla celiakii, natomiast w klasie G mogą występować w celiakii, cukrzycy typu 1, chorobie Crohna, ziarniniakowatości z zapaleniem naczyń. W przypadku celiakii i cukrzycy dominowały przeciwciała IgG1.
Znaczenie IgG w nietolerancji pokarmowej
Nadwrażliwy układ odpornościowy może atakować nie tylko patogeny, ale również składniki same w sobie nieszkodliwe, takie jak pożywienie. Z taką sytuacją mamy do czynienia w przebiegu nietolerancji pokarmowych, które polegają na nadmiernej produkcji IgG swoistych dla konkretnego produktu pokarmowego.
W konsekwencji zaburzenia czynności bariery jelitowej (tzw. przeciekające jelita) do krwiobiegu przenikają między innymi nietypowych produktów trawienia. W krwiobiegu tworzą się kompleksy immunoglobulin i alergenów pokarmowych, których nagromadzenie w różnych miejscach w organizmie przyczynia się do rozwoju stanu zapalnego i powstania różnorodnych objawów typowych dla nietolerancji pokarmowej:
- bóle brzucha, zaparcia, mdłości, przewlekłe wzdęcia, biegunki, nadmierne gazy,
- >uczucie ciągłego zmęczenia i osłabienia organizmu,
- trądzik,
- zmiany w zachowaniu, nadpobudliwość, zaburzenia nastroju, stany depresyjne,
- bóle głowy czy bóle mięśni i stawów.
Dolegliwości te pojawiają od 24 do 96 godzin od spożycia produktu nietolerowanego.
Przyczyn upośledzenia czynności bariery jelitowej może być wiele ze względu na jej złożoność - do jej uszkodzenia może doprowadzić długotrwałe przyjmowanie niektórych leków (takich jak inhibitory pompy protonowej, niesteroidowe leki przeciwzapalne czy antybiotyki), a także przewlekły stres, choroby autoimmunologiczne, choroby nowotworowe, ostre infekcje wirusowe i bakteryjne przewodu pokarmowego czy stosowanie radioterapii lub chemioterapii.
Jakie badania pozwalają na wykrycie nietolerancji pokarmowych?
Zdrowegeny.pl oferuje testy, które pozwalają na pomiar stężenia całościowych IgG bądź samej podklasy IgG4 dla produktów z różnych grup pokarmowych (takich jak owoce i warzywa, nabiał, mięso, ryby i owoce morza, zboża i nasiona czy herbaty i kawy). W przebiegu nietolerancji tego typu dochodzi do nadmiernej produkcji przeciwciał G swoistych dla szkodliwego produktu - podwyższony poziom świadczy więc o występującej u nas chorobie. Wykonanie poniższych testów możliwe jest w 450 punktach pobrań na terenie całej Polski.
Cennik testów na nietolerancje pokarmowe ❱
Leczenie nietolerancji pokarmowej
Raport z badania przedstawia ilościowy poziom przeciwciał wraz z indywidualnymi wskazówkami żywieniowymi. Wynik testu dokładnie wskaże więc, jakich produktów pokarmowych nie tolerujemy, a jakie możemy spożywać bezpiecznie. Odpowiednie działania pozwalają na cofnięcie się nietolerancji pokarmowej, ustąpienie dokuczliwych dolegliwości, a tym samym znaczną poprawę samopoczucia i jakości życia.
Wśród zalecanych działań w ramach leczenia nietolerancji pokarmowej są:
- czasowe wykluczenie silnie nietolerowanego produktu z jadłospisu (dieta eliminacyjna);
- zamienne spożywanie umiarkowanie nietolerowanych składników z produktami tolerowanymi (dieta rotacyjna);
- doustne przyjmowanie probiotyków, czyli wyselekcjonowanych kultur bakteryjnych.
Jakie korzyści są z testu?
Testy na nietolerancje może wykonać każdy zainteresowany profilaktyką zdrowotną i odpowiednim żywieniem - wynik testu pozwoli na poznanie potrzeb własnego organizmu i personalizację swojej diety. Przede wszystkim jednak, niektóre osoby mogą uzyskać znacznie większe korzyści.
- Ustąpienie nieprzyjemnych objawów nietolerancji pokarmowej.
- Odróżnienie nietolerancji od alergii pokarmowej, których objawy często mogą być mylone.
- Dieta lecznicza pozwala na zlikwidowanie stanu zapalnego i poprawę stanu odżywienia organizmu.
- To sposób na uniknięcie poważnych powikłań zdrowotnych, wśród których jest niepłodność (nietolerancje mogą zaburzać czynność jajników i wpływać negatywnie na parametry nasienia), otyłość, cukrzyca, przewlekłe niedożywienie, choroby wątroby czy niedokrwistość.
- Możliwe jest zapobieganie rozwojowi nadwrażliwości u dziecka karmionego mlekiem matki.
Bibliografia:
- Comerford R. et al.: IgG anti-tTG responses in different autoimmune conditions differ in their epitope targets and subclass usage. Mol Immunol. 2015 Oct;67(2 Pt B):369-76.
- Vidarsson G., Dekkers G., Rispens T.: IgG Subclasses and Allotypes: From Structure to Effector Functions. Front Immunol. 2014; 5: 520.
- Zhang H. et al.: Serum IgG Subclasses in Autoimmune Diseases. Medicine (Baltimore). 2015 Jan; 94(2): e387.
To badanie będzie pomocne:
Dostępne testy
839.00 zł
1499.00 zł
Te artykuły mogą Cię zainteresować
STY 4, 2017
PAŹ 3, 2018