22 123 95 55
PL
Znajdź badanie
Śmierdzące gazy - główne przyczyny krępującego problemu

Śmierdzące gazy - główne przyczyny krępującego problemu

3.90
Ocena użytkowników: 265 ocen

Skąd się biorą gazy w jelitach?

Obecność gazów w jelitach to sprawa całkowicie fizjologiczna. W jelitach znajduje się ich stale około 200 ml (dwutlenek węgla, metan, wodór, siarkowodór) - są ciągle produkowane oraz wydalane. Gazy są usuwane z organizmu w ilości 600-700 ml na dobę nawet do 25 razy. Ilość gazów w jelicie jest zależna od połykania powietrza, fermentacji węglowodanów przez bakterie oraz przemieszczania się gazów pomiędzy krwią a wnętrzem jelita.

Przyczyn nadmiaru gazów w jelitach należy szukać w dużym spożyciu ciężkostrawnych produktów, nietolerancjach pokarmowych, nadmiernym połykaniu powietrza, spowolnionej motoryce jelit oraz zaburzeniach trawienia i wchłaniania. Fizjologicznie wzdęcia i gazy często pojawiają się też w czasie ciąży często pojawiają się też w czasie ciąży, czego przyczyną jest progesteron. Hormon ten jest ważny dla utrzymania ciąży, ale również prowadzi spowolnienia perystaltyki jelit, czego konsekwencją będą zaparcia, wzdęcia i gazy.

Do nadmiaru gazów dochodzi w wyniku zaburzeń wymienionych procesów, a objawami tego będą wzdęcia i śmierdzące gazy, odbijanie i powiększenie objętości brzucha. Nieprzyjemny zapach gazów spowodowany jest wydzielaniem przez bakterie jelitowe lotnych kwasów organicznych, głównie siarkowodoru.

Sprawdź skład swojej mikroflory jelitowej ❱

Śmierdzące gazy a produkty spożywcze

Spora grupa produktów spożywczych w sposób fizjologiczny prowadzi do nadprodukcji gazów w jelitach, szczególnie u osób, które nie są do nich przyzwyczajone. Często osoby rozpoczynające zdrowe odżywianie albo dietę wegetariańską zaczynają nagle jeść dużo większe ilości błonnika, roślin krzyżowych i strączków. To właśnie ich spożycie zwiększa produkcję gazów. Nie znaczy to jednak, że osoby zdrowe powinny z nich zrezygnować. Przy stopniowym zwiększaniu tych produktów w swoim jadłospisie układ pokarmowy będzie powoli dostosowywał się do ich trawienia. Produkty spożywcze, które u większości osób powodują wzdęcia, to soja, fasola, groch, brokuły, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, kalafiory, szparagi itp. Zawierają one ciężko strawialne węglowodany, które po dotarciu do jelita grubego ulegają fermentacji z wydzieleniem gazów.

Gazy są nie tylko nadmiernie produkowane w zdrowych dietach. Również złe nawyki żywieniowe powodują śmierdzące gazy i wzdęcia. Obfite bogatotłuszczowe i bogatobiałkowe posiłki, które zwykle są smażone, nie są dobrze tolerowane przez układ trawienny, a ich szybkie jedzenie i niedokładne przeżuwanie przyczynia się do nadmiernego połykania powietrza (aerofagii). Przyczynami aerofagii są również mówienie podczas jedzenia, picie napojów gazowanych, palenie papierosów, żucie gum, ssanie twardych cukierków oraz obecność ubytków zębowych.


Śmierdzące gazy a nietolerancje pokarmowe

Nietolerancja laktozy, która dotyczy ok. 37% Polaków, jest przyczyną wzmożonej fermentacji jelitowej, podczas której wytwarzane są nadmierne ilości gazów. Objawami tych procesów będą biegunki, nudności, bóle brzucha, wzdęcia i śmierdzące gazy. Źródłem nietolerancji laktozy jest obniżone wydzielanie laktazy w jelicie cienkim z przyczyn genetycznych (polimorfizm genu LCT) bądź jako wtórny skutek innych stanów chorobowych (np. celiakii, chorób zapalnych jelit, zabiegów na jelitach). Laktaza ma za zadanie rozkład laktozy do wchłanialnej glukozy i galaktozy. U osób z niedoborem laktazy objawy pojawią się szybko (nawet w 30 minut) po zjedzeniu produktów mających w składzie laktozę, czyli mleka i jego przetworów oraz innych produktów zawierających ją w śladowych ilościach - wędlin, pieczywa, wyrobów cukierniczych, gotowych dań itp. Wówczas eliminacja wszystkich tych produktów (istnieją zastępniki w postaci produktów bez laktozy) lub stosowanie preparatów laktazy będą jedynymi sposobami na zniwelowanie przykrych dolegliwości, takich jak śmierdzące gazy, biegunki i wzdęcia.

Celiakia (choroba trzewna) jest dziedziczną nietolerancją białek glutenowych, które znajdują się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Pierwszymi objawami klasycznej postaci celiakii są bóle brzucha, przelewanie w brzuchu, wzdęcia i śmierdzące gazy. Kolejne dolegliwości są efektem rozwiniętego zespołu złego wchłaniania na skutek zaniku kosmków jelitowych. Wśród nich mogą być biegunki, chudnięcie i niedokrwistość. Diagnostyka choroby trzewnej polega na przeprowadzeniu badania genetycznego w kierunku obecności polimorfizmów genów HLA-DQ2 i HLA-DQ8, badania serologicznego krwi oraz badania histopatologicznego jelita cienkiego. Niestety na celiakię nie ma żadnych leków, a jedyną metodą terapii jest ścisła dieta bezglutenowa, w której jakiekolwiek odstępstwa spowodują nawrót dolegliwości.

Pakiet badań genetycznych w kierunku nietolerancji pokarmowych

Takie dolegliwości jak wzdęty brzuch, biegunki, zaparcia, utrata masy ciała czy przewlekłe zmęczenie często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli obserwujesz te objawy u siebie, wykonaj badanie genetycznego w kierunku nietolerancji.

Wzdęcia brzucha i śmierdzące gazy mogą być objawami sugerującymi nietolerancje pokarmowe IgG-zależne. Ich przewlekłe występowanie wraz z innymi niespecyficznymi objawami nietolerancji (ciągłym zmęczeniem, biegunkami, zaparciami, mdłościami, migrenami, wahaniami nastroju itp.) mogą wskazywać na toczący się w organizmie stan zapalny, którego przyczyną jest regularne spożywanie nietolerowanych produktów. Ze względu na fakt, że objawy pojawiają się około 24-96 godzin po ich zjedzeniu i ciężko jest zidentyfikować dokładne źródło problemów, wskazane będzie wykonanie odpowiednich testów, takich jak IMMUNOdiagDIETA. W ramach tego badania analizuje się w próbce krwi stężenie immunoglobulin IgG specyficznych dla wybranych paneli pokarmowych, które zawierają 44, 88 lub 280 produktów spożywczych. Na podstawie wyniku dietetyk powinien zaproponować leczenie nietolerancji pokarmowej - dietę rotacyjną lub eliminacyjną, których stosowanie po pewnym czasie pozwoli na zmniejszenie stanu zapalnego, redukcję dolegliwości oraz zwiększenie tolerancji wykluczonych pokarmów.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak wzdęcia i bóle brzucha, biegunki, przewlekłe zmęczenie czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Śmierdzące gazy a inne przyczyny zdrowotne

Inne zaburzenia zdrowotne wywołują wzdęcia i śmierdzące gazy poprzez pogorszenie trawienia, zespół złego wchłaniania lub procesy gnilne w jelitach. Wśród przyczyn znajdują się zaburzenia pracy trzustki, choroby zapalne jelit, a także dysbioza jelitowa.

W wyniku chorób trzustki (przewlekłego zapalenia, mukowiscydozy, czynnościowej niewydolności) dochodzi do ograniczonego wydzielania enzymów trzustkowych, które odpowiadają za trawienie węglowodanów, białek i tłuszczów na terenie jelita cienkiego. Ich niedobór skutkuje ograniczonym wchłanianiem w jelicie cienkim i fermentacją w jelicie grubym, czego rezultatem będą wzdęcia, śmierdzące gazy, tłuszczowe biegunki oraz objawy niedożywienia. W przebiegu tych chorób konieczna jest suplementacja enzymów trzustkowych podczas posiłków.

Zespół złego wchłaniania jest charakterystyczny głównie dla nieswoistych chorób zapalnych jelit (choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego) oraz popromiennego zapalenia błony śluzowej jelit, do którego może dojść podczas radioterapii zmian nowotworowych w obrębie jamy brzucha i miednicy. W ich przebiegu występują śmierdzące gazy, wzdęcia i biegunki, które mogą prowadzić do znacznego niedożywienia i wyniszczenia. Choroby zapalne jelit są stanami wymagającymi specjalistycznego leczenia, odpowiedniej diety, a w niektórych przypadkach chirurgicznego usunięcia fragmentu jelita.

Flora bakteryjna jelit ma istotne znaczenie dla funkcjonowania przewodu pokarmowego i całego organizmu. Jej zadaniem jest rozkład i fermentacja niestrawionych resztek pokarmowych, utrzymanie ciągłości ścian jelita, ochrona przed patogenami oraz produkcja witaminy K i z grupy B. Dla odpowiedniego działania ważny jest skład mikroflory. Fizjologicznie jelito cienkie jest chronione przed nadmierną kolonizacją bakteriami, które powinny zajmować głównie jelito grube. Stosowanie niektórych leków (głównie antybiotyków), zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego, wydzielania enzymów, niedobory odporności i niedożywienie mogą prowadzić do tzw. SIBO - przerostu bakteryjnego flory jelita cienkiego. Do objawów SIBO należą tłuszczowe lub wodniste biegunki, wzdęcia, śmierdzące gazy, bóle brzucha, chudnięcie, obrzęki, objawy niedoborów witaminy B12, A i D oraz zaburzenia układu immunologicznego. Leczenie polega na kierowanej antybiotykoterapii i probiotykoterapii, suplementacji niedoborowych witamin oraz ograniczeniu laktozy.

Śmierdzące gazy mogą być również jednym z działań ubocznych stosowania leków przeczyszczających - nasion babki płesznik lub laktulozy. Jest to jednak efekt dość oczywisty, gdyż w przebiegu zaparć w jelitach gromadzi się nadmiar gazów, które nie mogą znaleźć ujścia, a wydalane są po zastosowaniu preparatów umożliwiających defekację.

Wzdęcia i śmierdzące gazy mogą mieć różne przyczyny. Ich dokładne ustalenie jest pomocne w wyborze odpowiedniej taktyki zwalczającej te dolegliwości - zmiany nawyków żywieniowych lub farmakoterapii.

Aktualizacja: 2020-11-27


Data publikacji: 2018-04-17

IMMUNOdiagDIETA 28 alergenów IgG


313.00 na stronie
400.00 w placówce
Technologia badania:
Test ELISA
Czas oczekiwania na wynik:
do 15 dni roboczych

Ważność kodu:
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce

Masz pytania?

Zadzwoń, a chętnie na nie odpowiemy