Panele pokarmowe z krwi - na czym polegają te badania?

poniedziałek 12:29 - 10.04.2017
Ocena Użytkowników (5 Ocen)
4.4
Panele pokarmowe z krwi - na czym polegają te badania?
Nieprawidłowa reakcja organizmu na spożywane pożywienie to problem dotyczący coraz większej liczby Polaków. Alergie i nietolerancje pokarmowe można jednak prawidłowo wykryć dzięki odpowiednim panelom pokarmowym, czyli prostym testom laboratoryjnym, do wykonania których potrzebna jest tylko niewielka ilość krwi pacjenta.

Jakie są dostępne panele pokarmowe z krwi?

Dostępne na Zdrowegeny.pl panele pokarmowe z krwi umożliwiają zbadanie nietolerancji pokarmów oraz alergii pokarmowych.

Nietolerancje i alergie pokarmowe

IgE-zależne alergie i IgG-zależne nietolerancje polegają na błędnej odpowiedzi układu odpornościowego na spożywane produkty. Odpowiedź ta w alergii opiera się na nadmiernym wytwarzaniu przez organizm przeciwciał IgE swoistych dla poszczególnych produktów spożywczych, a w nietolerancji - przeciwciał IgG. Zbyt duży poziom przeciwciał skutkuje natomiast występowaniem bardzo różnych objawów klinicznych. Nadwrażliwości te są bardzo częste w polskiej populacji, występują powszechnie u małych dzieci, u młodzieży, osób dorosłych czy osób starszych.

Co to są panele pokarmowe z krwi?

Jedynym sposobem na prawidłowe zdiagnozowanie alergii i nietolerancji jest wykonanie badań krwi, testy te zazwyczaj mają postać tak zwanych paneli pokarmowych. Mogą one obejmować analizę różnych alergenów - ich liczba i rodzaj zależne są od konkretnego testu. Dostępne są więc podstawowe panele zawierające tylko produkty wywołujące nietolerancję najczęściej, jak i bardziej rozszerzone, pozwalające na analizę nietolerancji nawet kilkuset alergenów.

Wśród najczęstszych alergenów wymienia się:

Przed zrobieniem badania należy ocenić zakres pod kątem spożywania analizowanych w nim alergenów pokarmowych - jeżeli nigdy lub dawno nie jedliśmy danego produktu, wynik testu na pewno będzie negatywny.

Panele pokarmowe w kierunku alergii IgE-zależnych

Wynik testów w kierunku alergii IgE-zależnych wskazuje na produkty, których wyeliminowanie z diety pozwoli na uniknięcie groźnych dla zdrowia objawów.

Do przeprowadzenia testów alergicznych z krwi nie ma żadnych przeciwwskazań - mogą je wykonać nawet osoby, które mają w historii najgroźniejszy objaw alergiczny, czyli wstrząs anafilaktyczny.

Pakiet badań alergicznych

Z alergiami wiązane są takie objawy jak katar, łzawienie, kichanie, kaszel, wysypka, bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy wymioty. Jeżeli takie dolegliwości występują u Ciebie, wykonaj test pod kątem alergii.

Sprawdź dostępne testy alergiczne

Panele pokarmowe w kierunku nietolerancji IgG-zależnych

Do grupy badań na IgG-zależne nietolerancje zaliczany jest test IMMUNOdiagDIETA - dostępne panele tego badania obejmują analizę 44, 88 lub 280 alergenów z różnorodnych grup produktów (takich jak owoce i warzywa, nabiał, ryby i owoce morza, mięso, zboża glutenowe i bezglutenowe, nasiona, orzechy, kawy czy herbaty). Badania IMMUNOdiagDIETA są testami ilościowymi, co oznacza, że mierzone są dokładne stężenia we krwi przeciwciał IgG specyficznych dla poszczególnych alergenów. Następnie, stężenia przeciwciał IgG przypisywane są do skali RAST/EAST od 0 do 6, gdzie 0 wskazuje na brak tolerancji, a 6 na reakcję silną.

Dzięki panelom pokarmowym z krwi możliwe jest więc dokładne ustalenie produktów przez nas nietolerowanych, jak i produktów zupełnie bezpiecznych dla naszego organizmu. Uzyskany rezultat jest podstawą do wdrożenia diety eliminacyjnej lub rotacyjnej, które doprowadzą do cofnięcia się tego schorzenia lub jego znacznego osłabienia (nietolerancje IgG zależne to schorzenia nabyte i odwracalne).

Warto podkreślić, że badania pozwalające na wykrycie nietolerancji IgG zależnej nie są zalecane dzieciom poniżej pierwszego roku życia. W przypadku potwierdzonych zaburzeń poziomu immunoglobulin, chorób autoimmunologicznych lub stosowania terapii immunosupresyjnej, przed wykonaniem testu zalecana jest konsultacja z lekarzem prowadzącym.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dowiedz się więcej

Alergie pokarmowe IgE-zależne - jak się objawiają?

Objawy alergii IgE-zależnej charakteryzują się wczesnym rozpoczęciem. Pierwsze dolegliwości ze strony układu trawiennego mogą pojawić się już w ciągu minut od spożycia alergenu, zaś późniejsze (dotyczące innych układów) do dwóch godzin od konsumpcji.

U chorych z alergią pojawiają się:

  • mdłości, zgaga, wymioty i biegunka, bóle brzucha,
  • pokrzywka, wysypka, opuchlizna, świąd, rumień, obrzęk naczynioruchowy,
  • cieknący i zatkany nos, chrypka i kaszel, duszność,
  • pieczenie i łzawienie oczu,
  • obrzęk warg,
  • wstrząs anafilaktyczny.

Może również dojść do nasilenia chorób alergicznych takich jak atopowe zapalenie skóry, pokrzywka skórna, kontaktowe zapalenie skóry, astma oskrzelowa, alergiczny nieżyt nosa, alergiczne zapalenie spojówek.

Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne - jak się objawiają?

Objawy kliniczne w przebiegu IgG zależnych nietolerancji pojawiają się u chorego najczęściej od 24 do 96 godzin po spożyciu produktu nietolerowanego. Symptomy te są bardzo różne - mogą zarówno dotyczyć układu trawiennego, jak i być bezpośrednio z nim niezwiązane.

U pacjentów z nietolerancją pojawiają się:

  • zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, uczucie pełności, niestrawność czy mdłości,
  • ogólne osłabienie organizmu, zwiększona męczliwość,
  • silne bóle głowy,
  • bóle mięśniowo-stawowe,
  • występowanie zmian na skórze, trądzik,
  • zaburzenia widzenia,
  • nagłe zmiany nastroju,
  • trudności z redukcją nadmiernej masy ciała (mimo ćwiczeń fizycznych i niskokalorycznej diety),
  • problemy ze snem czy stany depresyjne.

Te różnorodne, często niespecyficzne objawy utrudniają prawidłowe rozpoznanie - w wielu przypadkach po zgłoszeniu się do lekarza, pacjenci diagnozowani są w kierunku zupełnie innych schorzeń. Prawidłowe wykrycie jest jednak ogromnie ważne, ponieważ nieleczone nietolerancje zależne od przeciwciał IgG zwiększają ryzyko groźnych powikłań, do których zalicza się cukrzycę typu drugiego, otyłość, niedokrwistość, choroby wątroby, przewlekłe niedożywienie, trudności z poczęciem dziecka czy depresję.

Panele pokarmowe z krwi - kto powinien poddać się takim badaniom?

Testy na nietolerancje zależne od IgG i alergie to proste testy realizowane w licznych placówkach w Polsce - wykonać może je każdy (do ich przeprowadzenia nie jest wymagane skierowanie lekarskie), kto chce dowiedzieć się więcej o własnym organizmie i spersonalizować swoją dietę w odpowiedni sposób.

Badania wskazane są w szczególności dla osób:

  • z objawami często pojawiającymi się w przebiegu nietolerancji i alergii.
  • przypadku których występują wątpliwości co do rozpoznania - badania te są bardzo pomocne między innymi w rozróżnieniu nietolerancji IgG zależnych od alergii. Alergie i nietolerancje pożywienia są często ze sobą mylone, jednak są to dwie odrębne jednostki chorobowe.

Testy na nietolerancję IgG zależną można również wykonać ponownie, po kilku-kilkunastu miesiącach od wprowadzenia działań po uprzednim zdiagnozowaniu tego schorzenia - dzięki temu możliwa jest laboratoryjna ocena skuteczności podjętych kroków. Testy alergiczne natomiast warto wykonać po co najmniej 2-3 latach diety eliminacyjnej, aby określić, czy dany alergen wciąż szkodzi choremu.

Jakie korzyści odniesiesz z wykonania testów?

Wykonanie odpowiedniego dla nas testu niesie ze sobą wiele korzyści, przede wszystkim pozwala na wykrycie produktów nietolerowanych i tolerowanych przez nasz organizm.

Uzyskany wynik jest podstawą do podjęcia takich działań jak:

  • dieta eliminacyjna - polega na czasowym całkowitym wykluczeniu z diety nietolerowanego alergenu (na przykład na sześć miesięcy), a w przypadku alergii eliminacja trwa co najmniej 2-3 lata lub nawet całe życie,
  • dieta rotacyjna - opiera się na zamiennym spożywaniu produktów nietolerowanych z tolerowanymi (przykładowo, produkty wywołujące umiarkowaną reakcję układu odpornościowego należy spożywać raz na cztery dni),
  • stosowanie probiotyków - probiotyki to preparaty doustne, zawierające żywe, odpowiednio wyselekcjonowane szczepy drobnoustrojów mających bardzo pozytywny wpływ na układ trawienny.

Dzięki wdrożeniu ich do diety występująca IgG zależna nietolerancja cofnie się lub znacznie się osłabi, a to spowoduje zanik dokuczliwych objawów - poprawi się więc nasz stan zdrowia, samopoczucie oraz jakość życia.

Dieta eliminacyjna w alergii IgE-zależnej w przypadku dzieci umożliwia cofnięcie uczulenia (szczególnie na mleko i jaja). W przypadku dorosłych niestety rzadko dochodzi do wyciszenia reakcji. Jednakże wiedza o uczulających alergenach pozwala na życie i odżywianie się w poczuciu bezpieczeństwa.

Ponadto, ważną zaletą przeprowadzenia panelu pokarmowego z krwi i dostosowania sposobu odżywiania do uzyskanego rezultatu jest uniknięcie w przyszłości groźnych powikłań niewykrytych i nieleczonych nietolerancji i alergii.

Statystyki:
0 komentarzy
2362 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 44 alergeny IgG

  • IMMUNOdiagDIETA jest badaniem umożliwiającym ustalenie tych produktów spożywczych, które nie są tolerowane przez organizm
  • Wynik testu stanowi podstawę do wdrożenia do diety odpowiednich zmian, dzięki którym poprawi się nasz stan zdrowia i samopoczucie
  • Laboratorium odpowiedzialne : Diagnostyka sp. z o.o.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

IgG zależnych nietolerancji pokarmowych

Cena badania:

419 zł