Testy pokarmowe - dla kogo, czy warto je robić, na czym polegają?

środa 08:20 - 19.07.2017
Ocena Użytkowników (2 Ocen)
5.0
Testy pokarmowe - dla kogo, czy warto je robić, na czym polegają?

Testy pokarmowe to rodzaj badań, dzięki którym możliwe jest zdiagnozowanie alergii i nietolerancji pokarmowych. Alergie i nietolerancje to schorzenia powstające na skutek nieprawidłowej odpowiedzi organizmu na konkretny pokarm, konsekwencją czego jest występowanie dokuczliwych dolegliwości.

Jakie są dostępne panele pokarmowe z krwi?

Wśród testów pokarmowych dostępne są badania w kierunku nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG oraz alergii pokarmowych związanych z przeciwciałami IgE.

Na czym polegają testy pokarmowe w kierunku nietolerancji IgG-zależnych?

Nietolerancje IgG-zależne to schorzenie występujące bardzo powszechnie wśród Polaków, diagnozowane są często zarówno u osób dorosłych, jak i u małych dzieci (w ich przypadku ogromne znaczenie w rozwoju nietolerancji ma niedojrzałość bariery jelitowej).

W przebiegu nietolerancji pokarmowych tego typu dochodzi do nadprodukcji przez układ immunologiczny przeciwciał IgG - przeciwciała te są swoiste dla konkretnych produktów spożywczych (alergenów pokarmowych). Ich zwiększony poziom wiąże się z występowaniem u chorego różnych objawów klinicznych nietolerancji.

Przykładowy test pokarmowy IMMUNOdiagDIETA

Badaniem, które pozwala na prawidłowe wykrycie IgG zależnej nietolerancji jest proste laboratoryjne badanie IMMUNOdiagDIETA - dzięki jego wykonaniu możliwe jest określenie we krwi pacjenta dokładnego poziomu przeciwciał IgG specyficznych dla alergenów z takich grup jak warzywa, owoce, mięso, ryby, nabiał, owoce morza, zboża (bezglutenowe i glutenowe), nasiona, herbaty czy kawy. Ten test na nietolerancje pokarmowe można wykonać w czterech wariantach, różniących się między sobą liczbą badanych produktów - dostępne są badania 28, 44, 88 i 280 alergenów.

Wynik IMMUNOdiagDIETA

Wynik IMMUNOdiagDIETA przedstawia ilościowy poziom przeciwciał - każdy wynik ilościowy przypisywany jest do skali RAST/EAST (od 0 do 6):

  • Jeżeli dany rezultat znajduje się w klasie 0, jest to wynik negatywny, świadczący o braku nietolerancji.
  • Wyniki w klasach 1-3 oznaczają nietolerancję o słabo wyrażonych objawach.
  • Wyniki w klasach 4-6 świadczą natomiast o obecności dolegliwości spowodowanych nietolerancją zależną od przeciwciał IgG.

Wyniki przedstawione są również w formie graficznej, dołączony jest do nich stosowny komentarz oraz indywidualne wskazówki żywieniowe dla pacjenta - czas oczekiwania na wynik badania to około piętnaście dni roboczych. Ponadto, w ramach badania każdy pacjent może skonsultować swój wynik ze specjalistą.

IMMUNOdiagDIETA pozwala na:

  • określenie żywności nietolerowanej przez nasz organizm, a także produktów całkowicie dla niego bezpiecznych.
  • leczenie nietolerancji pokarmowych poprzez podjęcie takich kroków, które doprowadzą do osłabienia lub cofnięcia się nietolerancji (IgG zależne nietolerancje są odwracalne).

Należy podkreślić, że badanie IMMUNOdiagDIETA nie powinno być wykonywane w przypadku dzieci młodszych niż 12 miesięcy.

Konsultacja lekarska przed zrobieniem badania IMMUNOdiagDIETA zalecana jest:

  • w przypadku przyjmowania leków immunosupresyjnych,
  • gdy u pacjenta zdiagnozowano chorobę autoimmunologiczną lub zaburzenie poziomu immunoglobulin.

Test pokarmowy w kierunku nietolerancji

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dowiedz się więcej

Na czym polegają testy pokarmowe w kierunku alergii IgE-zależnych?

Opierają się na analizie próbki krwi i określeniu stężenia przeciwciał IgE skierowanych przeciwko alergenom znajdującym się w pożywieniu.

Poniższe badania pozwalają stwierdzić przyczynę alergii na żywność:

Panele wykonywane są za pomocą metody ELISA, która pozwala na zmierzenie stężenia alergenowo-swoistych przeciwciał IgE. Panel pokarmowy bada 21 najczęściej stwierdzanych alergenów pokarmowych w populacji, zaś panel pediatryczny - 28 najczęstszych alergenów stwierdzanych u dzieci i uwzględnia w tym zarówno alergeny w żywności jak i wziewne.

Badanie ALEX opiera się na analizie molekularnej, która umożliwia jednoczesne zbadanie bardzo dużej ilości alergenów i ich komponentów molekularnych. Skierowany jest w kierunku 282 możliwych przyczyn uczulenia. Analiza dotyczy w tym wypadku nie tylko pożywienia, ale również alergenów wziewnych i jadu owadów. Pozwala stwierdzić możliwość alergii krzyżowej i określić dokładne białka, które stanowią alergen dla danej osoby.

Wynik wskazuje na alergeny, na które organizm jest uczulony i których spożycie może doprowadzić do pojawienia się szkodliwych objawów.

Diagnostykę w kierunku alergii można wykonać u każdego:

  • bezpieczne dla dzieci,
  • bezpieczne dla osób z anafilaksją w historii,
  • bez konieczności odstawienia leczenia.

Pakiet badań alergicznych

Z alergiami wiązane są takie objawy jak katar, łzawienie, kichanie, kaszel, wysypka, bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy wymioty. Jeżeli takie dolegliwości występują u Ciebie, wykonaj badanie pod kątem alergii.

Sprawdź dostępne testy alergiczne

Jakie są przyczyny rozwoju i objawy występujące w przebiegu alergii i nietolerancji pokarmowych?

W ostatnich latach ilość przypadków alergii i nietolerancji znacznie wzrosła - wiąże się to przede wszystkim ze zwiększonym dostępem do odpowiednich badań diagnostycznych, a także z postępem cywilizacyjnym (np. wzrostem poziomu dbania o higienę czy większym spożyciem żywności mocno przetworzonej).

W powstawaniu nietolerancji zależnych od przeciwciał IgG bardzo duże znaczenie ma bariera jelitowa, której rolą fizjologiczną jest zapobieganie przedostawaniu się szkodliwych związków (np. nieprawidłowych produktów trawienia) do krwiobiegu. Prawidłowa czynność bariery jelitowej może jednak zostać zaburzona - najczęściej przyczyną przeciekającego jelita jest:

  • długotrwałe przyjmowanie takich leków jak aspiryna czy antybiotyki,
  • ostre zakażenia bakteryjne i wirusowe,
  • choroby nowotworowe czy autoimmunologiczne, przewlekły stres,
  • stosowanie radioterapii lub chemioterapii,
  • przeprowadzanie interwencji chirurgicznych.

Zaburzenie funkcji bariery jelitowej spowoduje przenikanie składników przyjmowanych białek z pożywienia do krwiobiegu - wywoła to miejscową reakcję zapalną. Powstające i rozprowadzane przez układ krwionośny kompleksy przeciwciał IgG i alergenów osadzają się w bardzo różnych miejscach w organizmie - od tego zależny jest typ występujących u chorego dolegliwości. Dolegliwości związane z IgG zależną nietolerancją pojawiają się u osoby chorej po 24 do 96 godzin od spożycia szkodliwego produktu.

Do objawów najczęściej występujących w przebiegu nietolerancji pokarmowej zalicza się:

  • bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia, mdłości, biegunki, wymioty,
  • osłabienie organizmu, zwiększona męczliwość,
  • migreny,
  • bóle stawów i mięśni,
  • trądzik, powstawanie zmian skórnych,
  • zaburzenia wzroku,
  • trudności z zasypianiem, zmiany w zachowaniu.

W powstawaniu alergii IgE-zależnej pewne znaczenie mają również predyspozycje genetyczne - na alergie częściej zapadają dzieci alergików. Przyczyn alergii szuka się również w długości karmienia niemowląt mlekiem matki i czasie wprowadzania określonych produktów do diety. Sam proces alergiczny wymaga wcześniejszego kontaktu z danym alergenem i pobudzenia produkcji przeciwciał IgE. Przy kolejnym kontakcie dochodzi do połączenia IgE z alergenem i wydzielenia substancji, które są bezpośrednią przyczyną dolegliwości. Objawy alergii IgE-zależnej charakteryzują się początkiem już w kilka minut do dwóch godzin od spożycia posiłku, który zawiera alergen.

Objawy, które mogą wystąpić w przebiegu alergii pokarmowej:

  • mdłości, zgaga, wymioty i biegunka, bóle brzucha,
  • pokrzywka, świąd, rumień, wysypka, opuchlizna, obrzęk naczynioruchowy,
  • obrzęk warg, swędzenie języka,
  • cieknący i zatkany nos, chrypka i kaszel, duszność,
  • pieczenie i łzawienie oczu,
  • wstrząs anafilaktyczny,
  • nasilenie dolegliwości występujących już chorób alergicznych (np. atopowego zapalenia skóry, alergicznego nieżytu nosa).

Dla kogo wskazane jest wykonanie badań?

Badania pokarmowe z krwi może wykonać każdy - dzięki temu możliwe jest dokładne poznanie własnego organizmu, a także odpowiednia personalizacja swojej diety. Dla niektórych osób wykonanie takiego badania jest jednak wskazane szczególnie - wśród nich wymienia się przede wszystkim tych pacjentów, u których występują wiązane z nietolerancją objawy.

Diagnostykę w kierunku nietolerancji IgG-zależnej powinny wykonać też osoby mające trudności ze zrzuceniem nadmiernych kilogramów mimo tego, że wykonują systematyczne ćwiczenia fizyczne i ograniczyły dzienną ilość spożywanych kalorii - pacjenci z nietolerancją często borykają się z problemami tego typu.

Testom pod kątem nietolerancji powinni poddać się też ci pacjenci, w przypadku których pojawiły się wątpliwości diagnostyczne - badania pozwolą na odróżnienie nietolerancji od alergii (schorzenia te często są ze sobą mylone).

Badanie to pozwoli ponadto na ocenę efektów działań podjętych po uprzednim wykryciu choroby - pacjentom ze zdiagnozowaną nietolerancją, którzy mają chęć lub potrzebę sprawdzenia wpływu tych działań na przebieg schorzenia, zalecane jest więc ponowne wykonanie.

Testy pokarmowe - czy warto je robić?

Badania w kierunku alergii lub nietolerancji niosą dla pacjenta wiele korzyści:

  • Dzięki niemu możliwe jest bowiem wskazanie produktów nietolerowanych przez organizm, a także tych, które nie stanowią dla niego żadnego zagrożenia.
  • Wiedza o nietolerancji jest kluczowa, ponieważ stanowi ona podstawę do odpowiedniej personalizacji własnego sposobu odżywiania - tak, aby wyeliminować dokuczliwe objawy, a tym samym poprawić swoje samopoczucie i jakość życia.
  • IgG-zależne nietolerancje to schorzenia odwracalne, które ulegają znacznemu osłabieniu lub całkowicie się cofają dzięki zastosowaniu takich działań jak dieta eliminacyjna, dieta rotacyjna czy przyjmowanie probiotyków. Istotą diety eliminacyjnej jest całkowite czasowe wykluczenie z diety nietolerowanego produktu, dieta rotacyjna polega natomiast na spożywaniu produktów nietolerowanych i tolerowanych na zmianę. Probiotyki z kolei są doustnymi preparatami zawierającymi odpowiednio wyselekcjonowane, żywe szczepy takich drobnoustrojów, które wywierają bardzo korzystny wpływ na czynność układu trawiennego.
  • IgE-zależne alergie są schorzeniami przewlekłymi i tylko część z pacjentów może się z nich wyleczyć. W przypadku zdiagnozowania alergii u dziecka istnieje znaczna szansa na powrót tolerancji na dany składnik pożywienia. W leczeniu wykorzystuje się dietę eliminacyjną, a w niektórych przypadkach może być konieczne dodatkowe leczenie farmakologiczne.
  • Kolejną z zalet diagnostyki i leczenia jest uniknięcie bardzo poważnych komplikacji w przyszłości.
    • Brak wykrycia i odpowiedniego leczenia nietolerancji zwiększa ryzyko rozwoju takich schorzeń jak niedokrwistość, cukrzyca, otyłość, przewlekłe niedożywienie, uszkodzenie wątroby, a nawet depresja.
    • Nieodpowiednie leczenia alergii może prowadzić do nasilenia chorób alergicznych takich jak astma oskrzelowa, których obecność negatywnie przekłada się na jakość życia pacjenta. Spożycie alergenu przez osobę z alergią nieświadomej swojej choroby może mieć również poważne konsekwencje w postaci wstrząsu anafilaktycznego, który może zakończyć się zgonem.
  • Testy pokarmowe umożliwiają ponadto rozwianie ewentualnych wątpliwości diagnostycznych, a także ocena efektów działań podjętych po wcześniejszym zdiagnozowaniu problemu (w tej sytuacji, badanie należy wykonać ponownie).
Statystyki:
0 komentarzy
2536 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA 88 IgG to badanie krwi pozwalające na określenieproduktów pokarmowych nietolerowanych i tolerowanych przez organizm

IMMUNOdiagDIETA 88 alergenów IgG

  • IMMUNOdiagDIETA 88 IgG to badanie krwi pozwalające na określenie produktów pokarmowych nietolerowanych i tolerowanych przez organizm
  • Uzyskany wynik badania umożliwia podjęcie takich działań, które wyeliminują objawy występującej nietolerancji i doprowadzą do poprawy naszego samopoczucia
  • Laboratorium odpowiedzialne : Diagnostyka sp. z o.o.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG

Cena badania:

739 zł