ImuPro Complete
Badanie krwi

ImuPro Complete

  • Test przeznaczony jest dla osób z podejrzeniem nietolerancji pokarmowej
  • Badanie mierzy stężenie przeciwciał IgG swoistych dla 272 alergenów znajdujących się w pokarmach
  • Wynik badania należy odebrać W PUNKCIE POBRAŃ

W ramach pakietu badamy:

Zdrowegeny.pl Tick Icon

nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej

Cena badania:

1 850 zł
1 999 zł
Technologia badania:
Test ELISA
Czas oczekiwania na wynik:
do 17 dni roboczych
Profesjonalne i bezpieczne pobranie krwi przez pielęgniarkę

Profesjonalne i bezpieczne pobranie krwi przez pielęgniarkę

Krew pobierana jest w punktach pobrań

Krew pobierana jest w punktach pobrań na terenie całej Polski.
Sprawdź lokalizacje

Zobacz jak wykonać badanie

NIETOLERANCJE POKARMOWE

  • Schorzenie to ma podłoże immunologiczne i związane jest ze wzrostem stężenia alergenowo-swoistych przeciwciał IgG we krwi.
  • Nietolerancje te mogą dotyczyć jednocześnie kilku pokarmów pochodzących z różnych grup produktów spożywczych.
  • W diagnostyce schorzenia wykorzystuje się immunoenzymatyczny test ELISA.

W ramach tego pakietu badamy:

Stężenie przeciwciał IgG we krwi

Badanie polega na ocenie stężenia przeciwciał klasy IgG swoistych dla 272 alergenów pokarmowych

Jakie są wskazania do wykonania testu ImuPro Complete?

ZŁE SAMOPOCZUCIE

ZŁE SAMOPOCZUCIE

Nietolerancje pokarmowe mogą być przyczyną wielu niespecyficznych dolegliwości, wśród których wymienia się zaparcia, wzdęcia, biegunki, przelewanie w jamie brzusznej, przewlekłe zmęczenie, zmiany nastroju, migreny czy stany lękowe.

TRUDNOŚCI DIAGNOSTYCZNE

TRUDNOŚCI DIAGNOSTYCZNE

Zarówno alergie, jak i nietolerancje pokarmowe mogą powodować podobne objawy, mimo że ich mechanizm jest różny – swoje wątpliwości rozwiejesz wykonując test ImuPro Complete.

SPERSONALIZOWANA PROFILAKTYKA

SPERSONALIZOWANA PROFILAKTYKA

Indywidualna dieta dopasowana do konkretnego organizmu, na co pozwala test ImuPro, jest najlepszym sposobem na profilaktykę zdrowotną.

MONITOROWANIE EFEKTÓW TERAPII

MONITOROWANIE EFEKTÓW TERAPII

Jeżeli masz już za sobą miesiące diety wykluczające nietolerowane produkty, ponowne przeprowadzenie testu umożliwi Ci stwierdzenie, czy doszło do wyciszenia reakcji immunologicznej na dany alergen i czy możesz go przywrócić do swojej diety.

ImuPro Complete – na czym polega badanie?

  • ImuPro Complete to test pozwalający wykryć około 270 powszechnie występujących alergenów pokarmowych. W tym również diagnozuje obecność Candida albicans. ImuPro wykorzystuje immunoenzymatyczny test ELISA, za pomocą którego wykonywany jest pomiar przeciwciał IgG swoistych dla konkretnych alergenów – wzrost stężenia świadczy o czynnej nietolerancji.
  • IgG-zależna nietolerancja pokarmowa charakteryzuje się opóźnioną reakcją na spożycie alergenu – objawy pojawiają się dopiero po kilku godzinach, dobie lub nawet po 2-3 dniach. Taki mechanizm znacznie utrudnia postawienie diagnozy.
  • Podwyższone stężenie przeciwciał w stosunku do określonego alergenu jest wskazaniem do ograniczenia bądź eliminacji danego pokarmu z diety na 2 miesiące do 2 lat.
  • UWAGA! Jeżeli masz zdiagnozowaną jakąkolwiek chorobę autoimmunologiczną, AIDS, hypoglobulinemią, gammapatią monoklonalną, agammaglobulinemią lub jesteś po chemioterapii, radioterapii bądź leczeniu immunosupresyjnym, wykonaj w pierwszej kolejności oznaczenie stężenia całkowitego IgG we krwi – jeżeli wynik znajduje się w wartościach referencyjnych, możesz wykonać test ImuPro Complete.
  • Testu ImuPro Complete nie należy wykonywać u dzieci poniżej 12 miesiąca życia. Diagnostykę nietolerancji pokarmowej u dzieci poniżej roku wykonuje się poprzez oznaczenie przeciwciał we krwi matki.

Wykaz alergenów badanych w ImuPro Complete:

q
ALERGENY ALERGENY CD. ALERGENY CD.
Karczoch Szparagi Bakłażan
Bambus (pędy) Burak Brokuły
Brukselka Marchew Kalafior
Seler korzeniowy Boćwina Kapusta pekińska
Papryka chilli habanero Papryka chilli Cayenne Papryka chilli jalapeno
Cukinia Ogórek Koper włoski (fenkuł)
Jarmuż Kalarepa Por
Juta Okra Oliwka
Cebula Pasternak Ziemniak
Dynia Rzodkiewka Kapusta czerwona
Brukiew Kapusta włoska Szpinak
Seler naciowy Papryka słodka Pomidor
Kapusta biała Sałata głowiasta masłowa Cykoria
Mniszek lekarski Cykoria endywia Sałata głowiasta lodowa
Roszponka Sałata lollo rosso Cykoria sałatowa
Rukola Sałata rzymska Bób
Ciecierzyca Fasola zwyczajna Fasola i groch, mieszanina
Groch zwyczajny Soczewica Fasola mung
Soja Jabłko Morela,
Awokado Banan Jeżyna
Borówka czernica (jagoda) Wiśnia Żurawina
Porzeczka (czerwona i czarna) Daktyl Figa
Agrest Winogrono Grejpfrut
Gujawa Melon miodowy Kiwi
Cytryna Limonka Borówka brusznica
Liczi Mandarynka Mango
Nektarynka Pomarańcza Papaja
Brzoskwinia Gruszka Śliwka
Ananas Granat Opuncja
Pigwa Malina Rabarbar
Rokitnik Truskawka Mirabelka
Arbuz Mleko krowie Mleko krowie gotowane
Ser krowi podpuszczkowy Ser risotta Produkty na bazie kwaśnego mleka krowiego
Kefir Ser halloumi Mleko kozie i ser kozi
Mleko owcze i ser owczy Mleko wielbłądzie Mleko klaczy
Gluten Jęczmień Owies
Żyto Kamut Pszenica orkisz
Pszenica Gryka Kukurydza
Proso (kasza jaglana) Ryż Amarantus
Maranta trzcinowa Karob (mąka chleba świętojańskiego) Maniok jadalny
Palusznik afrykański (fonio) Słonecznik bulwiasty (topinambur) Łubin
Komosa ryżowa (quinoa) Kasztan jadalny Słodki ziemniak (batat)
Tapioka Miłka abisyńska (teff) Bazylia
Cynamon Czosnek Chrzan
Gorczyca Gałka muszkatołowa Oregano
Papryka, przyprawa Pietruszka Pieprz czarny
Pieprz biały Rozmaryn Tymianek
Wanilia Lucerna Ziele angielskie
Anyż Liść laurowy Kapary
Kminek Kardamon Trybula ogrodowa
Szczypiorek Goździk Kolendra
Kumin Kurkuma Koperek
Rzeżucha Imbir Jałowiec
Lawenda Melisa Lubczyk
Majeranek Szafran Szałwia
Cząber Czosnek niedźwiedzi Migdały
Nerkowce Kakaowiec Siemię lniane
Orzechy laskowe Orzeszki ziemne Pistacje
Mak Pestki dyni Sezam
Nasiona słonecznika Orzechy włoskie Orzechy brazylijskie
Kokos Orzechy makadamia Orzeszki piniowe
Rumianek Mięta pieprzowa Pokrzywa
Kawa Herbata rooibos Dzika róża
Taniny Herbata zielona Herbata czarna
Wołowina Kura Kurczak
Jagnięcina Wieprzowina Indyk
Jeleń Kaczka Mięso kozie
Gęś Zając Mięso strusia
Przepiórka Królik Sarnina
Cielęcina Dzik Anchois
Żabnica Omułki Karp
Dorsz Rak Węgorz
Dorada Plamiak Morszczuk
Halibut Śledź Panga (sum rekini)
Homar Makrela Karmazyn
Ośmiornica Ostrygi Gładzica
Czarniak Lucjan czerwony Sardynka
Łosoś Przegrzebki Okoń morski (lab raks)
Krewetki Rekin Sola
Kałamarnica Miecznik Pstrąg
Tuńczyk Sandacz Białko jaja kurzego
Żółtko jaja kurzego Jajo gęsie Jajo przepiórcze
Miód (mieszany) Cukier trzcinowy Syrop z agawy
Syrop klonowy Drożdże (browarnicze, piekarskie) Guma guar (E412)
Agar (E406) Karagen (E407) Pektyny (E440)
Tragakanta (E413) Guma ksantanowa (E415) Spirulina
Krasnorosty (nori) Benzoesan sodu (E211) Kwas sorbinowy (E200)
Aloes Aspergillus Niger (kropidlak) Candida albicans
Kandyzowana skórka cytrynowa Liście winorośli Podgrzybek brunatny
Borowik szlachetny Pieprznik jadalny (kurka) Pieczarka
Boczniak ostrygowaty Grzyby shitake

Co zyskasz dzięki testowi ImuPro Complete?

Badanie i bezpieczeństwo

Dzięki ImuPro Complete odkryjesz, które pokarmy wywierają negatywny wpływ na Twój organizm. Dzięki temu dostosujesz swój sposób odżywiania, poprawisz swoje samopoczucie i powrócisz do pełni zdrowia.

Wdrożenie właściwego leczenia

Ponowne przeprowadzenie testu pozwoli Ci ocenić efekty wdrożonej dietoterapii.

Jak wykonać test ImuPro Complete?

  • Zamów badanie na naszej stronie i opłać, a otrzymasz kod pozwalający wykonać badanie.
  • Wybierz się do dowolnego z około 450 punktów pobrań, z którymi współpracujemy, i okaż tam swój kod. Pracownik punktu pobierze od Ciebie próbkę krwi żylnej – nie musisz być na czczo.
  • Gotowy wynik odbierzesz w punkcie pobrań.

Punkty pobrań

Pakiet DNA

Pakiet badań

ImuPro Complete

Cena badania:

1 850 zł
1 999 zł