Jak sprawdzić nietolerancje pokarmowe - testy z krwi stosowane w ich diagnostyce

środa 09:17 - 05.10.2016
Jak sprawdzić nietolerancje pokarmowe - testy z krwi stosowane w ich diagnostyce
Nietolerancje pokarmowe to schorzenia polegające na nieodpowiedniej odpowiedzi organizmu na spożywane produkty. Występują one bardzo powszechnie w populacji polskiej, a ze względu na często podstępny przebieg i obecność niespecyficznych objawów, ich prawidłowe wykrycie jest znacznie utrudnione. Badaniem, które w prosty i bezpieczny sposób pozwala na rozpoznanie tego typu chorób, jest natomiast IMMUNOdiagDIETA.

IMMUNOdiagDIETA - badanie krwi pozwalające na rozpoznanie nietolerancji pokarmowej

Najpowszechniej występującym rodzajem nietolerancji pokarmowej jest nietolerancja IgG zależna. W jej przebiegu dochodzi do nadmiernego wytwarzania przez układ immunologiczny przeciwciał IgG specyficznych dla danego pokarmu, co jest przyczyną różnorodnych dolegliwości.

Badania pozwalające na wykrycie nietolerancji pokarmowej tego typu polegają na ocenie ilości przeciwciał swoistych dla danego produktu pokarmowego we krwi - do testów takich należy IMMUNOdiagDIETA. Jest to bardzo proste, bezpieczne i wiarygodne badanie, do wykonania którego potrzebna jest tylko niewielka ilość krwi pacjenta. Pozwala ono na pomiar stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla 44, 88 lub 280 alergenów pokarmowych z takich grup jak nabiał, zboża, warzywa, owoce, orzechy, nasiona, ryby, owoce morza, mięso, kawy czy herbaty. Wynik badania przedstawia opatrzone komentarzem specjalisty ilościowe oznaczenie przeciwciał (również w formie graficznej) - wyniki te przypisywane są do siedmiostopniowej skali RAST/EAST (0-6). Wynik w klasie 0 to wynik ujemny (oznaczający brak nietolerancji), wyniki w klasach 1-3 świadczą o słabo wyrażonych objawach nietolerancji lub o ich braku, wyniki w klasach 4-6 wiążą się natomiast z obecnością objawów nietolerancji IgG zależnej.

Wynik testu IMMUNOdiagDIETA pozwala więc na określenie, które pokarmy są dla nas bezpieczne, a których nasz organizm nie toleruje - to z kolei umożliwia odpowiednią personalizację własnego sposobu odżywiania w celu poprawy własnego stanu zdrowia i samopoczucia. Nietolerancje pokarmowe zależne od IgG są odwracalne - cofają lub osłabiają się one na skutek wdrożenia odpowiednich działań, takich jak dieta eliminacyjna lub dieta rotacyjna. Dieta eliminacyjna opiera się na całkowitym wyeliminowaniu nietolerowanego produktu z jadłospisu, dieta rotacyjna natomiast polega na naprzemiennym spożywaniu produktów nieszkodliwych z nietolerowanymi. Monitorowanie efektów zastosowanej diety również jest możliwe dzięki badaniu IMMUNOdiagDIETA.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

Przyczyny i objawy występujące w przebiegu nietolerancji pokarmowych

Nietolerancje pokarmowe IgG zależne mogą wystąpić w dowolnym wieku - są powszechne zarówno u osób dorosłych, jak i u dzieci. Największe znaczenie w patogenezie tej grupy schorzeń ma bariera jelitowa, której fizjologiczną rolą jest zapobieganie przedostawaniu się do krwiobiegu szkodliwych związków, takich jak nieprawidłowe produkty trawienia, chorobotwórcze bakterie i wirusy czy fragmenty uszkodzonych komórek bakteryjnej flory jelita. Upośledzenie funkcji bariery jelitowej prowadzi do przenikania do krwiobiegu tych substancji, co powoduje miejscową reakcję zapalną. W konsekwencji, w krwiobiegu tworzą się kompleksy przeciwciał IgG i alergenów, które następnie są rozprowadzane przez układ krążenia i osadzają się w wielu różnych miejscach w organizmie, co prowadzi do występowania objawów klinicznych. Uszkodzenie bariery jelitowej może pojawić się na skutek różnych czynników, takich jak długotrwałe przyjmowanie antybiotyków, przewlekły stres, przewlekłe choroby nowotworowe i autoimmunologiczne, zabiegi chirurgiczne, stosowanie radioterapii lub chemioterapii, a także zakażenia wirusowe i bakteryjne.

Reakcja organizmu na nietolerowany alergen pokarmowy następuje w ciągu 24-96 godzin od jego spożycia. Wśród możliwych dolegliwości występujących w przebiegu nietolerancji pokarmowych IgG zależnych wymienia się: wzdęcia, wymioty, biegunki, zaparcia, bóle brzucha, chroniczne zmęczenie, trądzik, zmiany skórne, bóle mięśni i stawów, migreny, problemy ze snem, zaburzenia wzroku czy zmiany w zachowaniu.

Brak wykrycia i leczenia nietolerancji może doprowadzić do rozwoju takich chorób jak otyłość (i to pomimo regularnych ćwiczeń fizycznych i niskokalorycznej diety), cukrzyca, przewlekłe niedożywienie, niedokrwistość, choroby wątroby czy depresja - prawidłowe rozpoznanie ma więc ogromne znaczenie.
Statystyki:
0 komentarzy
459 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 44 alergeny IgG

  • IMMUNOdiagDIETA jest badaniem umożliwiającym ustalenie tych produktów spożywczych, które nie są tolerowane przez organizm
  • Wynik testu stanowi podstawę do wdrożenia do diety odpowiednich zmian, dzięki którym poprawi się nasz stan zdrowia i samopoczucie

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

IgG zależnych nietolerancji pokarmowych

Cena badania:

419 zł