Jak sprawdzić nietolerancje pokarmowe?
Data publikacji: 2016-10-05
Data aktualizacji: 2018-10-05
Badanie krwi a dieta - testy pozwalające na rozpoznanie nietolerancji pokarmowej
- IMMUNOdiagDIETA - zobacz listę badań ❱
- FoodProfil – zobacz listę badań ❱
- Food Detective - zobacz listę badań ❱
- ImuPro Complete – zobacz badanie ❱
- FoodScreen - zobacz listę badań ❱
Najpowszechniej występującym rodzajem nietolerancji pokarmowej jest nietolerancja IgG-zależna. W jej przebiegu dochodzi do nadmiernego wytwarzania przez układ immunologiczny przeciwciał IgG specyficznych dla danego pokarmu, co jest przyczyną różnorodnych dolegliwości.
Badania pozwalające na wykrycie nietolerancji pokarmowej tego typu polegają na ocenie ilości przeciwciał swoistych dla danego produktu pokarmowego we krwi - do testów takich należy IMMUNOdiagDIETA. Jest to bardzo proste, bezpieczne i wiarygodne badanie na nietolerancje, do wykonania którego potrzebna jest tylko niewielka ilość krwi pacjenta.
Pozwala ono na pomiar stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla 44, 88 lub 280 alergenów pokarmowych z takich grup jak nabiał, zboża, warzywa, owoce, orzechy, nasiona, ryby, owoce morza, mięso, kawy czy herbaty. Wynik badania przedstawia opatrzone komentarzem specjalisty ilościowe oznaczenie przeciwciał (również w formie graficznej) - wyniki te przypisywane są do siedmiostopniowej skali RAST/EAST (0-6). Wynik w klasie 0 to wynik ujemny (oznaczający brak nietolerancji), wyniki w klasach 1-3 świadczą o słabo wyrażonych objawach nietolerancji lub o ich braku, wyniki w klasach 4-6 wiążą się natomiast z obecnością objawów nietolerancji IgG zależnej.
Wynik testu IMMUNOdiagDIETA pozwala więc na określenie, które pokarmy są dla nas bezpieczne, a których nasz organizm nie toleruje - to z kolei umożliwia odpowiednią personalizację własnego sposobu odżywiania w celu poprawy własnego stanu zdrowia i samopoczucia. Nietolerancje pokarmowe zależne od IgG są odwracalne - cofają lub osłabiają się one na skutek wdrożenia odpowiednich działań, takich jak dieta eliminacyjna lub dieta rotacyjna.
Dieta eliminacyjna opiera się na całkowitym wyeliminowaniu nietolerowanego produktu z jadłospisu, dieta rotacyjna natomiast polega na naprzemiennym spożywaniu produktów nieszkodliwych z nietolerowanymi. Monitorowanie efektów zastosowanej diety również jest możliwe dzięki badaniu IMMUNOdiagDIETA. Test na nietolerancje pokarmowe jest także bardzo przydatny w przypadku wystąpienia wątpliwości diagnostycznych - pozwoli on na odróżnienie nietolerancji od alergii pokarmowej.
Sprawdź swoje nietolerancje pokarmowe
Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.Przyczyny i objawy występujące w przebiegu nietolerancji pokarmowych
Nietolerancje pokarmowe IgG zależne mogą wystąpić w dowolnym wieku - są powszechne zarówno u osób dorosłych, jak i u dzieci. Największe znaczenie w patogenezie tej grupy schorzeń ma bariera jelitowa, której fizjologiczną rolą jest zapobieganie przedostawaniu się do krwiobiegu szkodliwych związków, takich jak nieprawidłowe produkty trawienia, chorobotwórcze bakterie i wirusy czy fragmenty uszkodzonych komórek bakteryjnej flory jelita.
Upośledzenie funkcji bariery jelitowej prowadzi do przenikania do krwiobiegu tych substancji, co powoduje miejscową reakcję zapalną. W konsekwencji, w krwiobiegu tworzą się kompleksy przeciwciał IgG i alergenów, które następnie są rozprowadzane przez układ krążenia i osadzają się w wielu różnych miejscach w organizmie, co prowadzi do występowania objawów klinicznych. Uszkodzenie bariery jelitowej może pojawić się na skutek różnych czynników, takich jak długotrwałe przyjmowanie antybiotyków, przewlekły stres, przewlekłe choroby nowotworowe i autoimmunologiczne, zabiegi chirurgiczne, stosowanie radioterapii lub chemioterapii, a także zakażenia wirusowe i bakteryjne.
Reakcja organizmu na nietolerowany alergen pokarmowy następuje w ciągu 24-96 godzin od jego spożycia. Wśród możliwych dolegliwości występujących w przebiegu nietolerancji pokarmowych IgG zależnych wymienia się: częste wzdęcia brzucha, wymioty, biegunki, zaparcia, bóle brzucha, chroniczne zmęczenie, trądzik, zmiany skórne, bóle mięśni i stawów, migreny, problemy ze snem, zaburzenia wzroku czy zmiany w zachowaniu.
Brak wykrycia i leczenia nietolerancji może doprowadzić do rozwoju takich chorób jak otyłość (i to pomimo regularnych ćwiczeń fizycznych i niskokalorycznej diety), cukrzyca, przewlekłe niedożywienie, niedokrwistość, choroby wątroby czy depresja - prawidłowe rozpoznanie ma więc ogromne znaczenie.
Bibliografia:
- Atkinson W, et al; Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. Gut. 2004 Oct;53(10):1459-64.
- Bernardi D, et al.;Time to reconsider the clinical value of immunoglobulin G4 to foods? Clin Chem Lab Med. 2008;46(5):687-90.
- Zar S; Food-specific IgG4 antibody-guided exclusion diet improves symptoms and rectal compliance in irritable bowel syndrome. Scand J Gastroenterol. 2005 Jul;40(7):800-7.
- Poschet J, Juchheim JK; Allergie - Schritt für Schritt aus der Allergie mit dem neuen biologischen Programm. BLV Verlag, 1990.
- Juchheim JK, Poschet J; Immun - Das Ernährungsprogramm zur Stärkung des Immunsystems. BLV Verlag, 1996.
- Bannasch L, Junginger B; Die Körper-Geist-Seele Formel, Gräfe und Unzer Verlag, 2009
- Carter J, Edwards A; The allergy exclusion diet; Hay House Inc., 2002
- Zeng Q1, Dong SY et al.; Variable food-specific IgG antibody levels in healthy and symptomatic Chinese adults; PLoS OneI, 2013, Vol. 8, Issue 1, e53612
To badanie będzie pomocne:
Dostępne testy
839.00 zł
1499.00 zł