FoodProfil – Testy na Nietolerancje Pokarmowe

Test na nietolerancje pokarmowe

FoodProfil 44 IgG

  • Badanie FoodProfil przeznaczone jest przede wszystkim dla tych osób, u których występują objawy wiązane z nietolerancją pokarmową
  • Zrobienie testu pozwoli na dokładne określenie nietolerowanych produktów, co jest podstawą do podjęcia działań mających na celu poprawę samopoczucia i stanu zdrowia

Badamy ryzyko

nietolerancji pokarmowych zależnych od IgG

Test na nietolerancje pokarmowe

FoodProfil 88 IgG

  • Badanie zalecane jest osobom z objawami wiązanymi z IgG zależną nietolerancją pokarmową (takimi jak wzdęcia, nudności, bóle brzucha, zaparcia czy biegunki)
  • Wynik testu dokładnie wskazuje produkty nietolerowane, co stanowi podstawę do wdrożenia diety eliminacyjnej lub rotacyjnej

Badamy ryzyko

nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG

Test na nietolerancje pokarmowe

FoodProfil 267 IgG

  • Dzięki zrobieniu badania dowiesz się, których dokładnie produktów pokarmowych Twój organizm nie toleruje
  • Wiedza ta pozwoli na wdrożenie do Twojej diety odpowiednich zmian, dzięki którym występująca nietolerancja całkowicie się cofnie

Badamy ryzyko:

nietolerancji pokarmowych zależnych od IgG

Cena badania:

1 510 zł
Test na nietolerancje pokarmowe

FoodProfil 44 IgG4

  • Nowoczesny test FoodProfil 44 IgG4 pozwala na ustalenie tych produktów spożywczych, których nasz organizm nie toleruje
  • Wynik testu jest podstawą do wdrożenia do diety odpowiednich zmian, które przyczynią się do poprawy samopoczucia i stanu zdrowia

Badamy ryzyko:

IgG4 zależnych nietolerancji pokarmowych

Test na nietolerancje pokarmowe

FoodProfil 88 IgG4

  • Badanie FoodProfil 88 IgG4 przyczyni się do określenia produktów szkodzących organizmowi
  • Dzięki wynikowi testumożliwa jest taka personalizacja diety, która doprowadzi do ustąpienia objawów i poprawy samopoczucia pacjenta

Badamy ryzyko

nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG4

Test na nietolerancje pokarmowe

FoodProfil 267 IgG4

  • Badanie FoodProfil pozwoli na wykrycie występujących nietolerancji zależnych od przeciwciał IgG4
  • Wynik testu wskaże, które produkty pokarmowe można spożywać bezpiecznie, a które należy czasowo wyeliminować z własnego jadłospisu

Badamy ryzyko

nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG4

Cena badania:

1 510 zł

Zobacz jak wykonać badanie

Gdzie zrobić badania FoodProfil?

  • Aby przeprowadzić badanie FoodProfil, konieczne jest jedynie pobranie od pacjenta niewielkiej próbki krwi żylnej. Krew ta pobierana jest w niemal dwustu punktach pobrań w całym kraju.
  • Wystarczy zgłosić się do dowolnego z dostępnych punktów wraz z unikalnym kodem swojego badania, który każdy z pacjentów otrzymuje w wiadomości SMS niezwłocznie po zamówieniu testu przez internet.
  • Po podaniu numeru pracownikowi punktu pobrań, od pacjenta pobrana zostanie krew żylna. Do tego procesu pacjent nie musi przygotowywać się w żaden sposób.
  • Czas oczekiwania na wynik testu FoodProfil wynosi 10 dni – można odebrać go osobiście w punkcie pobrań lub przez internet. Dodatkowo, cena badania obejmuje także konsultację uzyskanego rezultatu z dietetykiem online.

Punkty pobrań

Czym są i na czym polegają testy FoodProfil?

  • Testy FoodProfil wykonywane są w wyspecjalizowanym laboratorium analitycznym z próbki pobranej od pacjenta krwi żylnej – badania te umożliwiają prawidłowe zdiagnozowanie IgG zależnych nietolerancji pokarmowych.
  • IgG zależne nietolerancje pokarmowe to powszechnie występujące wśród Polaków schorzenia, w przebiegu których w reakcji na nietolerowany produkt pokarmowy, układ odpornościowy chorego produkuje zbyt dużą ilość przeciwciał IgG swoistych dla tego alergenu. To z kolei skutkuje występowaniem różnych objawów klinicznych. Nietolerancje IgG zależne są nabyte, odwracalne i mogą pojawić się w dowolnym momencie życia.
  • Testy FoodProfil polegają na pomiarze we krwi pacjenta przeciwciał IgG specyficznych dla 44, 88 lub 267 najpowszechniejszych pokarmów – podwyższony poziom tych przeciwciał świadczy o występującej nietolerancji pokarmowej. Wyróżnia się dwa typy badań FoodProfil – testy IgG oraz testy IgG4.
  • Istotą badań FoodProfil IgG jest pomiar tzw. całościowego IgG, który obejmuje podklasy od 1 do 4. Badanie to przeznaczone jest dla wszystkich osób z objawami związanymi z przewodem pokarmowym, takimi jak bóle brzucha, nudności, biegunki, zaparcia, wzdęcia czy kolki.
  • Testy FoodProfil IgG4 z kolei obejmują analizę tylko podklasy 4 przeciwciał IgG i przeznaczone są dla pacjentów, u których występują dolegliwości pozornie w ogóle niezwiązane z przewodem pokarmowym. Wśród takich symptomów wymienia się zwiększoną męczliwość, ogólne osłabienie organizmu, bóle głowy, stawów i mięśni, zaburzenia wzroku, zaburzenia snu, gwałtowne zmiany nastroju, zaburzenia koncentracji, stany lękowe czy stany depresyjne.
  • Wynik testu FoodProfil dokładnie wskazuje, jakich produktów nasz organizm nie toleruje – na podstawie uzyskanego rezultatu do diety wdrażane są odpowiednie zmiany, które polegają najczęściej na czasowym całkowitym wykluczeniu szkodliwego składnika z diety lub na zamiennym go spożywaniu z produktami tolerowanymi. Dzięki temu występująca nietolerancja całkowicie się cofnie lub znacznie osłabi – a to zaprocentuje poprawą stanu zdrowia, samopoczucia i komfortu życia pacjenta.