Alergia i nietolerancja pokarmowa - podobieństwa i różnice

środa 00:00 - 23.12.2015
Alergia i nietolerancja pokarmowa - podobieństwa i różnice
Nietolerancja pokarmowa i alergia pokarmowa mają podobne podłoże, ale są to dwa różne schorzenia. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), około 15-20% populacji cierpi na alergię, natomiast występowanie nietolerancji pokarmowych nasilało się coraz bardziej w ciągu ostatnich dwóch dekad. Alergię od nietolerancji odróżnia m.in. to, że w jej przypadku objawy pojawiają się natychmiast po spożyciu danego pokarmu - w przypadku nietolerancji objawy mogą pojawić się natomiast po kilku godzinach, a nawet kilku dniach od spożycia.

Co to jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa jest patologiczną reakcją organizmu na spożywany pokarm, spowodowana jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego. W patogenezie alergii pokarmowej największe znaczenie mają przeciwciała klasy IgE - odpowiadają one za udział innych komórek (tj. limfocyty T) w procesie chorobowym. Alergia pokarmowa może pojawić się w każdym wieku, ale najczęściej występuje u niemowląt i dzieci ze względu na niedojrzałość bariery jelitowej i zwiększoną przepuszczalność dla białek błony śluzowej jelit. Choroba ta najczęściej wywoływana jest przez produkty roślinne, takie jak mąka pszenna, orzeszki ziemne, marchew, pomidory, soja czy soczewica. Ponadto, alergię może też wywoływać mleko, ryby, wołowina, szynka czy skorupiaki.

Z alergią pokarmową związane są różne objawy - np. obrzęk czy pokrzywka na skórze, astma i nieżyt nosa w obrębie układu oddechowego. Do innych często występujących objawów zalicza się alergiczne zapalenie jamy ustnej, refluks przełykowy, bóle w nadbrzuszu i wymioty bezpośrednio po spożyciu pokarmu, biegunki, zmiany skórne, atopowe zapalenie skóry, migreny, przewlekłe zmęczenie czy zaburzenia snu. Alergia pokarmowa może też wywoływać bardzo niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny, ponieważ może on doprowadzić nawet do śmierci. Alergia pokarmowa jest schorzeniem trudnym do zdiagnozowania, ponieważ nie ma jednej metody, która wskazałaby uczulenie na właściwy alergen.

Dlatego zazwyczaj zaleca się przeprowadzenie:

  • testów z kilkunastoma alergenami pokarmowymi, które uczulają najczęściej,
  • oznaczenia swoistych przeciwciał IgE w surowicy krwi,
  • pokarmowych testów prowokacyjnych - podaje się stopniowo zwiększane ilości alergenu pokarmowego aż do pojawienia się objawów klinicznych.

Leczenie alergii pokarmowych polega przede wszystkim na wyeliminowaniu szkodliwych pokarmów z diety. Jeżeli nie przynosi to oczekiwanych rezultatów, stosuje się dodatkowo leczenie farmakologiczne. Możliwe jest także leczenie poprzez odczulanie, którego celem jest sprawienie, żeby układ immunologiczny przestał reagować na alergeny. Jeżeli reakcja alergiczna jest bardzo silna i może stanowić zagrożenie życia, należy zastosować odpowiednie leki - np. adrenalinę w przypadku wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.

Co to jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa to nadwrażliwość na określony składnik pokarmowy, który tolerowany jest przez większość ludzi. Manifestuje się powtarzającymi się symptomami, które pojawiają się zawsze po spożyciu nietolerowanego pokarmu. Do objawów tych należą wzdęcia, bóle brzucha, migreny, infekcje, bóle reumatyczne czy zmiany skórne (wypryski, świąd, zaczerwienienie, suchość). Nietolerancja pokarmowa jest mniej niebezpieczna dla organizmu w porównaniu do alergii pokarmowej, ale nieleczona także może powodować różne groźne schorzenia, zwłaszcza w obrębie przewodu pokarmowego.

Przyczyny nietolerancji są bardzo złożone - może nakładać się ich kilka lub powód może być tylko jeden. Wyróżnia się wśród nich:

  • czynniki genetyczne - niektóre osoby mają genetycznie uwarunkowaną skłonność do gorszej tolerancji niektórych składników,
  • zbyt wczesne wprowadzanie do diety niemowląt nowych składników - przewód pokarmowy dzieci w wieku niemowlęcym nie jest przystosowany do dużej różnorodności pokarmowej,
  • zbyt restrykcyjne dbanie o higienę i częste przyjmowanie antybiotyków od wczesnych lat dzieciństwa - uniemożliwia to wytworzenie się odporności, spadek odporności może objawiać się nietolerancją pokarmową,
  • zanieczyszczenie środowiska - może powodować zatrucie metalami ciężkimi (aluminium, rtęć, ołów) pochodzącymi np. ze spalin czy dymu papierosowego może prowadzić do rozwoju nietolerancji (najczęściej glutenu i produktów mlecznych),
  • dodawanie do żywności sztucznych aromatów, konserwantów, sztucznych dodatków również może powodować nietolerancję.

Pakiet badań genetycznych Genodiet ® Completo

Jeżeli chcesz dowiedzieć się, czy cierpisz na nietolerancje pokarmowe, a także uniknąć takich schorzeń jak otyłość, cukrzyca czy choroby serca, rozważ wykonanie badania Genodiet ® Completo - dzięki niemu będziesz mógł odżywiać się zgodnie z potrzebami własnego organizmu.

Dzięki diecie zgodnej z własnym DNA możesz:

poprawić swoje samopoczucie, wygląd i ogólny stan zdrowia

bezpiecznie schudnąć lub przytyć

poprawić zdolność organizmu do usuwania toksyn

uniknąć chorób zależnych od diety

wzmocnić układ odpornościowy

spowolnić procesy starzenia

Dowiedz się więcej

Nietolerancje pokarmowe również mogą być związane z reakcjami o charakterze immunologicznym - spowodowanymi działaniem przeciwciał IgG (takie przypadki często określa się jako opóźnione alergie pokarmowe, ponieważ objawy pojawiają się po ok. kilku- lub kilkudziesięciu godzinach od spożycia nietolerowanego składnika). Z nietolerancją pokarmową mamy także do czynienia wtedy, gdy w organizmie brakuje enzymu, który rozkłada dany związek. Tak właśnie dzieje się w przypadku jednej z najpopularniejszych nietolerancji - nietolerancji laktozy. Laktoza jest to cukier, który znajduje się w mleku prawie wszystkich ssaków, jest źródłem energii dla rozwijających się niemowląt. Do trawienia tego cukru konieczny jest enzym laktaza, dzięki któremu możliwe jest rozbicie laktozy na dwie mniejsze cząsteczki (galaktozę i glukozę) - przenikają one do naczyń krwionośnych i są przyswajalne dla organizmu. Problem z trawieniem laktozy dotyczy ok. 70% dorosłych na świecie (w Polsce jest to ponad 35%). Najczęściej nietolerancja laktozy związana jest z mutacją genu LCT, który koduje białko odpowiadające za wytwarzanie laktazy. Mutacja genu LCT zmniejsza zdolność do wytwarzania laktazy już od 2. roku życia (nawet do 5%), dziedziczona jest w sposób autosomalny recesywny - aby nietolerancja się rozwinęła, wadliwą wersję genu należy odziedziczyć zarówno od matki, jak i od ojca. Nietolerancja spowodowana tą mutacją ujawnia się zazwyczaj w okresie dojrzewania lub w wieku dorosłym. Do objawów spowodowanych niewystarczającym poziomem laktazy należą biegunki, wzdęcia, nudności, odwodnienie organizmu - objawy pojawiają się kilka godzin po spożyciu produktów zawierających laktozę. Diagnostyka nietolerancji laktozy jest trudna ze względu na niespecyficzne objawy i zaleca się przeprowadzenie takich badań jak wodorowy test oddechowy (u osób z nieprawidłowym przyswajaniem laktozy ilość wodoru w wydychanym powietrzu jest zwiększona), badanie endoskopowe (pobierany jest niewielki fragment jelita cienkiego w celu oceny stężenia laktazy) czy badanie genetyczne (badana jest obecność mutacji genu LCT w DNA pacjenta, takie badanie dokładnie określi jaki rodzaj niedoboru laktazy występuje). Leczenie nietolerancji laktozy polega na stosowaniu diety eliminacyjnej - czyli wykluczeniu z diety produktów, które zawierają laktozę.

Innym rodzajem nietolerancji pokarmowej jest celiakia (choroba trzewna), polegająca na nietolerancji przez organizm glutenu - białka roślinnego, które jest obecne w ziarnach wielu zbóż. Gluten powoduje zanik kosmków jelitowych, przez co wchłanianie pokarmu jest upośledzone i pojawiają się różne objawy kliniczne. Szacuje się, że na celiakię cierpi 1% światowej populacji. Za przyczynę rozwoju tej choroby uważa się predyspozycje genetyczne - w DNA 96% chorych na celiakię obecne są warianty HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Objawy celiakii są niespecyficzne i można wyróżnić wśród nich utratę masy ciała, zmęczenie i osłabienie organizmu, biegunki, wymioty, bóle kostne, zaburzenia miesiączkowania, ataki duszności, bóle brzucha i niedokrwistość. Do metod diagnostycznych w celiakii zalicza się badanie poziomu przeciwciał (EMA, tDG, DGP), biopsję jelita cienkiego, a także badanie genetyczne w kierunku obecności wariantów HLA-DQ2 i HLA-DQ8. W przypadku potwierdzenia występowania celiakii, leczenie opiera się na stosowaniu diety bezglutenowej przez całe życie.

Nietolerancja a alergia pokarmowa - porównanie

Zarówno nietolerancja pokarmowa, jak i alergia pokarmowa polegają na nieprawidłowej reakcji organizmu na spożywany pokarm, dlatego schorzenia te są często ze sobą mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej, po spożyciu pokarmu dochodzi zwykle do ostrej i natychmiastowej (od kilku minut do ok. 2h od spożycia) reakcji układu immunologicznego, związanej z działaniem przeciwciał IgE. Wśród najczęstszych objawów alergii wyróżnia się kichanie, katar, wysypkę, biegunkę i wymioty. Alergia pokarmowa może wywoływać także wstrząs anafilaktyczny, który jest stanem zagrażającym życiu chorego. W przypadku nietolerancji pokarmowych objawy są zazwyczaj bardziej złożone (migreny, ogólne osłabienie organizmu, złe samopoczucie, bóle kostne, niedokrwistość), a także mogą pojawić się nawet kilka dni po spożyciu danego składnika. Nietolerancje mogą być związane z działaniem przeciwciał IgG czy niedoborem enzymu rozkładającego dany związek (np. niedobór laktazy przy nietolerancji laktozy). Ponadto, alergie pokarmowe diagnozuje się najczęściej u niemowląt i małych dzieci, a nietolerancje pokarmowe u młodzieży i dorosłych.


Statystyki:
0 komentarzy
1446 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

Nietolerancje pokarmowe

Badania genetyczne w kierunku nietolerancji pokarmowych mogą pomóc Ci zastosować odpowiednią dietę!

Nietolerancje pokarmowe

Dla osób mających mało specyficzne, choć dolegliwe i potencjalnie niebezpieczne objawy o trudnej do wyjaśnienia przyczynie, takie jak bóle mięśni i stawów, bóle brzucha, zaburzenia funkcji wątroby lub jelit czy zaburzenia rytmu serca.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

celiakii

hemochromatozy

nietolerancji laktozy

Cena badania:

999 zł