Alergia pokarmowa - testy diagnostyczne

wtorek 14:00 - 15.05.2018
Ocena Użytkowników (4 Ocen)
5.0
Alergia pokarmowa - testy diagnostyczne
Do diagnostyki alergii pokarmowych wykorzystuje się testy na alergie z krwi (pomiar przeciwciał IgE), testy skórne punktowe oraz próby eliminacyjne i prowokacyjne. Za najbardziej precyzyjne uznaje się testy z krwi, których wyniki dają możliwość najlepszego dostosowania leczenia.

Czym jest alergia pokarmowa?

Za alergię uznaje się odbiegającą od normy reakcję układu immunologicznego na specyficzny alergen, na który organizm się uczulił. W przypadku reakcji alergicznych dochodzi więc do zmiany stężenia przeciwciał IgE.

W przypadku alergii pokarmowej alergenem może być niemal każde białko, które występuje w pożywieniu, jednak reakcję uczuleniową najczęściej powodują:

  • mleko krowie,
  • jaja,
  • pszenica,
  • soja,
  • orzeszki arachidowe,
  • orzechy,
  • ryby oraz owoce morza.

Rzadziej (chociaż wciąż często) występują reakcje na nasiona (słonecznik, sezam), warzywa (seler, pomidor), owoce (kiwi, mango, banany), kakao, rośliny strączkowe (soczewica, groszek, łubin), przyprawy (gorczyca, curry, anyż, kolendra, pieprz) i miód pszczeli.

Przebieg i objawy alergii

Do reakcji alergicznej o mechanizmie natychmiastowym dochodzi, jeżeli organizm miał już wcześniej kontakt z danym alergenem i się na niego uczulił - nie można mówić o alergii po pierwszym spożyciu produktu. Przy kolejnym kontakcie od razu dochodzi do wzmożonej produkcji przeciwciał IgE, które są specyficzne dla konkretnego produktu. W łańcuchu reakcji alergicznej wydzielane są do tkanek mediatory (np. histamina), których obecność w dużej ilości prowadzi do ujawnienia objawów.

Rodzaje objawów alergicznych Przykładowe dolegliwości

Zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego

biegunki, zaparcia, wymioty, zgaga, odbijanie, mdłości, bóle o charakterze kolkowym, wzdęcia brzucha

Zespół alergii jamy ustnej

obrzęk, pieczenie, szczypanie warg, jamy ustnej, gardła i krtani

Zaostrzenie chorób alergicznych

atopowe zapalenie skóry, alergiczny nieżyt nosa, astma oskrzelowa, alergiczne zapalenie spojówek

Wstrząs anafilaktyczny

blada skóra, spadek ciśnienia tętniczego, częstoskurcz mięśnia sercowego, uczucie zagrożenia itp.

Do reakcji układu immunologicznego w przypadku dzieci może dojść przy spożyciu już śladowych ilości alergenu, zaś u większości dorosłych potrzebne jest około 10 g uczulającego białka. Dodatkowo wielu dorosłych obserwuje objawy jedynie w przypadku równoczesnej aktywności fizycznej.

Jakie testy są wykorzystywane w diagnostyce alergii pokarmowej?

Testy na alergie pokarmowe z krwi

Testy te polegają na pomiarze stężenia swoistych przeciwciał IgE w próbce krwi żylnej. Zdrowegeny.pl oferuje możliwość zbadania alergii pokarmowych w ramach panelu pokarmowego, pediatrycznego oraz testu ALEX, z których dwa ostatnie obejmują swoim zakresem również inne rodzaje alergenów. Testy na alergie pokarmowe z krwi dają najbardziej szczegółowe i precyzyjne wyniki w diagnostyce alergicznej.

Cennik testów na alergie pokarmowe ❱

Testy skórne punktowe

Najczęściej stosowanym badaniem są testy skórne punktowe. Wykonuje się je na miejscu w każdej poradni alergologicznej. Badanie to polega na umieszczeniu roztworu alergenu na skórze i wykonania w tym miejscu nakłucia. Zwykle testy te przeprowadza się jednocześnie dla licznych alergenów. W przypadku uczulenia na konkretny alergen pojawia się bąbel wraz z rumieniem.

Próba eliminacyjna

Polega na całkowitym wykluczeniu z diety podejrzanego produktu spożywczego na określony czas (zwykle dwa tygodnie). W tym czasie należy obserwować objawy - ich zanik świadczy o uczuleniu na wyeliminowany alergen. Skuteczność próby eliminacyjnej można zwiększyć poprzez prowadzenie dzienniczka żywieniowego, w którym zapisuje się przez cały czas wszystkie spożyte produkty i występujące dolegliwości.

Próba prowokacyjna

Wykonuje się taką próbę w warunkach szpitalnych poprzez podawanie pacjentowi zwiększających się dawek alergenu i placebo (najczęściej w postaci kapsułek) aż do wystąpienia objawów. Hospitalizacja jest konieczna ze względu na ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, co wymaga interwencji medycznej.

Leczenie alergii pokarmowej na podstawie testów

Dieta eliminacyjna

dieta z wykluczeniem uczulających produktów stosowana aż do ustąpienia reakcji alergicznej

Farmakoterapia

leki antyhistaminowe, glikokortykosteroidy, adrenalina (w przypadku osób po wstrząsie)

Immunoterapia swoista (tzw. odczulanie)

regularne podawanie niewielkich ilości alergenu pacjentowi w celu uzyskania tolerancji

Alergie na pokarmy mogą mieć różny czas trwania. Z alergii na mleko krowie lub jaja wyrasta 80-90% dzieci już w czasie do 5 roku życia, a na orzeszki ziemne tylko 20%. W przypadku zdiagnozowania alergii w wieku dorosłym zazwyczaj trwa ona przez całe życie.

Bibliografia:

  1. Balińska-Miśkiewicz W.: Molecular diagnosis of food allergy-do we know more? Postępy Hig Med Dosw (Online). 2014; 68: 754-67.
  2. M. Jarosz, J. Dzieniszewski (red.). Alergie pokarmowe. PZWL. Warszawa, 2005.
  3. Turnbull J.L., Adams H.N., Gorard D.A.: Review article: the diagnosis and management of food allergy and food intolerances. Aliment Pharmacol Ther. 2015; 41 (1): 3-25.
  4. Wagner A.: Znaczenie determinant węglowodanowych (CCD) w diagnostyce alergii krzyżowej. Alergia. 2013, 3: 36-38.
Statystyki:
0 komentarzy
588 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

Test alergiczny ALEX

  • Celem badania jest ustalenie indywidualnego profilu uczuleniowego osoby badanej z wykluczeniem reakcji krzyżowych
  • Test opiera się na nanotechnologii, dzięki której możliwy jest równoczesny pomiar całkowitej IgEi IgE swoistej w stosunku do 282 ekstraktów alergenowych i alergenów molekularnych
  • Laboratorium odpowiedzialne : Diagnostyka sp. z o.o.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

na jad owadów

na sierść zwierząt

na mikroorganizmy i zarodniki pleśni

pokarmowych

na rośliny i pyłki roślin

Cena badania:

1 099 zł