22 123 95 55
PL
Znajdź badanie
Nietolerancje pokarmowe - immunologiczne czy genetyczne?

Nietolerancje pokarmowe - immunologiczne czy genetyczne?

4.70
Ocena użytkowników: 9 ocen

Na czym polegają i jakie są objawy nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej?

Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne wynikają z nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego na białka pożywienia, które dostały się do krwioobiegu. W przebiegu różnych stanów chorobowych może dojść do zmian w mikroflorze jelit i rozszczelnienia naturalnej bariery jelitowej, przez co do krwiobiegu dostają się alergeny, czyli białka znajdujące się w pożywieniu. Po zetknięciu z nimi układ immunologiczny zaczyna się bronić wytwarzając m.in. przeciwciała IgG. Poziom tych immunoglobulin wzrasta powoli, a szczyt osiąga około 24-48 godzin od spożycia alergenu i utrzymuje się przez kilka dni. Przy wysokim ich stężeniu w organizmie zaczyna się toczyć stan zapalny i pojawiają się liczne niespecyficzne dolegliwości, które mają charakter przewlekły.

Objawy pokarmowe Objawy niespecyficzne

mdłości

zwiększona męczliwość, senność

biegunki

osłabienie organizmu

bóle brzucha

migreny

wzdęcia

bóle mięśni, kostne lub stawowe

gazy

zmiany skórne

zaparcia

trudności z zasypianiem

uczucie pełności

stany lękowe/depresyjne, nadpobudliwość, nagłe zmiany nastroju

przelewanie w jamie brzusznej

zaburzenie widzenia

problemy z płodnością

osłabienie odporności, nasilenie chorób autoimmunologicznych

Nieprawidłowe reakcje zależne od przeciwciał IgG znacznie częściej występują u osób z zespołem jelita drażliwego, reumatoidalnym zapaleniem stawów, chorobą Leśniowskiego-Crohna, chorobą Hashimoto, depresji, otyłości, insulinooporności, SIBO (zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego), autyzmem i ADHD. Mogą również współistnieć z alergiami.

Na czym polegają i jakie są objawy nietolerancji pokarmowych o podłożu genetycznym?

Najczęstszymi problemami o podłożu genetycznym jest nadwrażliwość na laktozę (hipolaktazja pierwotna), gluten (celiakia) oraz fruktozę (fruktozemia).

Nietolerancja laktozy (hipolaktazja pierwotna) jest najczęstszą tego typu przypadłością o podłożu genetycznym (obecność polimorfizmu genu LCT - około 37% populacji może mieć różnego stopnia niedobór laktazy, czyli enzymu rozkładającego laktozę w jelicie cienkim do glukozy i galaktozy. Schorzenie to ujawnia się zwykle u nastolatków lub dorosłych. Niedobór laktazy uniemożliwia rozłożenie laktozy i wchłonięcie jej produktów, przez co w całości przedostaje się do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji bakteryjnej z wytworzeniem dużej ilości gazów (m.in. wodoru, metanu, dwutlenku węgla) i wpływa na zmianę pH i ciśnienia osmotycznego treści jelitowej.

Celiakia natomiast dotyczy około 1% populacji. Choroba ta polega na atakowaniu przez układ immunologiczny własnych tkanek w obecności glutenu (białko znajdujące się naturalnie w pszenicy, jęczmieniu i życie). Dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, przez co zmniejsza się powierzchnia wchłaniania składników odżywczych - skutkuje to niedoborami i postępującym niedożywieniem. Objawy klasyczne występują jedynie u około 30% chorych osób - u większości celiakia ma postać skąpoobjawową lub latentną. Dodatkowo zaobserwowano, że celiakia bardzo często współistnieje z innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym.

Fruktozemia jest rzadkim zaburzeniem wynikającym z niedoboru jednego z enzymów uczestniczących w metabolizmie fruktozy - fruktokinazy, fruktozo-1,6-bisfosfatazy lub aldolazy fruktozo-1-fosforanowej (najczęściej - 1:40 000 urodzeń). Spośród trzech różnych aldolaz najważniejsze znaczenie ma aldolaza B, która odpowiada za metabolizm fruktozy w nerkach, jelicie cienkim i wątrobie, w której jest przetwarzana największa ilość tego cukru. W większości przypadków objawy fruktozemii pojawiają się podczas wprowadzania do diety niemowlęcia mieszanek słodzonych sacharozą lub owoców.

Objawy genetycznych nietolerancji pokarmowych

Nietolerancja laktozy Fruktozemia Celiakia klasyczna Celiakia skąpoobjawowa

mdłości

wymioty

chudnięcie,

ciągłe zmęczenie i senność

wzdęty brzuch

apatia

biegunki

złe samopoczucie, depresja

bóle brzucha

brak łaknienia

bóle i wzdęcia brzucha

bóle głowy

uczucie przelewania

ciężka hipoglikemia

zaburzenia rozwoju, niski wzrost

afty w jamie ustnej

nasilone biegunki

drgawki

zmiany nastroju

brak miesiączki

wydalanie gazów (tzw. wiatry)

senność

objawy niedoborów (np. niedokrwistość)

objawy zespołu złego wchłaniania (np. niedokrwistość, hipokalcemia, upośledzone trawienie laktozy)

Te genetyczne schorzenia w przypadku braku leczenia mogą skutkować rozwojem różnych powikłań, które negatywnie oddziałują na stan zdrowia:

  • hipolaktazja pierwotna może prowadzić do znacznego odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych oraz złego samopoczucia;
  • we fruktozemii może dojść do przerostu wątroby i jej niewydolności, żółtaczki, krwotoków, uszkodzenia kanalików nerkowych, częstych zakażeń bakteryjnych układu moczowego i niewydolności nerek, zaś niemowlęta mogą się wolniej rozwijać pod względem fizycznym;
  • celiakia prowadzi stopniowo do niedożywienia i rozchwiania wszelkich procesów w organizmie, może dojść do m.in. niepłodności oraz zaburzeń psychicznych.

Jak zdiagnozować nietolerancje pokarmowe?

Nadwrażliwości pokarmowe zależne od przeciwciał IgG diagnozuje się poprzez ocenę poziomu alergenowo-swoistych przeciwciał IgG. Taki test wykonywany jest z krwi żylnej i wykorzystywana jest do tego metoda immunoenzymatyczna ELISA. Zdrowegeny.pl oferują testy IMMUNOdiagDIETA i FoodProfil, które realizowane są w punktach pobrań w całej Polsce.

Cennik testów na nietolerancje IgG-zależne ❱

Zobacz przykładowy wynik testu na nietolerancje pokarmowe ❱

Genetyczne nietolerancje na pokarmy można wykryć poprzez wykonanie badań genetycznych w kierunku polimorfizmów odpowiedzialnych za rozwój każdego ze schorzeń. Diagnostyka ta pozwala na określenie predyspozycji do zachorowania - może być konieczne wykonanie dodatkowych testów, aby potwierdzić rozwój choroby.

Cennik testów na nietolerancje genetyczne ❱

W jaki sposób leczyć poszczególne rodzaje nadwrażliwości?

Wrodzone nadwrażliwości pokarmowe mają to do siebie, że są trwałe i gdy już dojdzie do ich rozwoju, nie jest możliwa ponowna tolerancja. Schorzenia te wymagają eliminacji bądź ograniczenia szkodliwego pokarmu już do końca życia. Nadwrażliwość na pokarm związana z przeciwciałami IgG jest natomiast odwracalna - wykluczenie z diety szkodliwych pokarmów, a spożywanie tych bezpiecznych pozwala na poprawę samopoczucia i powrócenie tolerancji pokarmowej.

Rodzaj nadwrażliwości pokarmowej Zalecane leczenie nietolerancji

Nietolerancja IgG-zależna ➜

dieta rotacyjna (w przypadku wyników 3 i 4) lub eliminacyjna (wyniki 5 i 6) stosowana przez 6-12 miesięcy

Celiakia ➜

ścisła dieta bezglutenowa przez całe życie od momentu potwierdzenia schorzenia

Fruktozemia ➜

eliminacja fruktozy przez całe życie (również sacharozy i sorbitolu)

Hipolaktazja pierwotna ➜

ograniczenie laktozy w diecie do ilości tolerowanych

Aktualizacja: 2018-12-29

Data publikacji: 2018-05-18

IMMUNOdiagDIETA 44 alergeny IgG


469.00 na stronie
529.00 w placówce
Technologia badania:
Test ELISA
Czas oczekiwania na wynik:
do 15 dni roboczych

Ważność kodu:
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce

Masz pytania?

Zadzwoń, a chętnie na nie odpowiemy