Nietolerancje pokarmowe - immunologiczne czy genetyczne?
Data publikacji: 2018-05-18
Data aktualizacji: 2018-12-29
Na czym polegają i jakie są objawy nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej?
Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne wynikają z nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego na białka pożywienia, które dostały się do krwioobiegu. W przebiegu różnych stanów chorobowych może dojść do zmian w mikroflorze jelit i rozszczelnienia naturalnej bariery jelitowej, przez co do krwiobiegu dostają się alergeny, czyli białka znajdujące się w pożywieniu. Po zetknięciu z nimi układ immunologiczny zaczyna się bronić wytwarzając m.in. przeciwciała IgG. Poziom tych immunoglobulin wzrasta powoli, a szczyt osiąga około 24-48 godzin od spożycia alergenu i utrzymuje się przez kilka dni. Przy wysokim ich stężeniu w organizmie zaczyna się toczyć stan zapalny i pojawiają się liczne niespecyficzne dolegliwości, które mają charakter przewlekły.
Objawy pokarmowe | Objawy niespecyficzne |
---|---|
mdłości |
zwiększona męczliwość, senność |
biegunki |
osłabienie organizmu |
migreny |
|
wzdęcia |
bóle mięśni, kostne lub stawowe |
gazy |
zmiany skórne |
zaparcia |
trudności z zasypianiem |
uczucie pełności |
stany lękowe/depresyjne, nadpobudliwość, nagłe zmiany nastroju |
przelewanie w jamie brzusznej |
zaburzenie widzenia |
problemy z płodnością |
|
osłabienie odporności, nasilenie chorób autoimmunologicznych |
Nieprawidłowe reakcje zależne od przeciwciał IgG znacznie częściej występują u osób z zespołem jelita drażliwego, reumatoidalnym zapaleniem stawów, chorobą Leśniowskiego-Crohna, chorobą Hashimoto, depresji, otyłości, insulinooporności, SIBO (zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego), autyzmem i ADHD. Mogą również współistnieć z alergiami.
Na czym polegają i jakie są objawy nietolerancji pokarmowych o podłożu genetycznym?
Najczęstszymi problemami o podłożu genetycznym jest nadwrażliwość na laktozę (hipolaktazja pierwotna), gluten (celiakia) oraz fruktozę (fruktozemia).
Nietolerancja laktozy (hipolaktazja pierwotna) jest najczęstszą tego typu przypadłością o podłożu genetycznym (obecność polimorfizmu genu LCT - około 37% populacji może mieć różnego stopnia niedobór laktazy, czyli enzymu rozkładającego laktozę w jelicie cienkim do glukozy i galaktozy. Schorzenie to ujawnia się zwykle u nastolatków lub dorosłych. Niedobór laktazy uniemożliwia rozłożenie laktozy i wchłonięcie jej produktów, przez co w całości przedostaje się do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji bakteryjnej z wytworzeniem dużej ilości gazów (m.in. wodoru, metanu, dwutlenku węgla) i wpływa na zmianę pH i ciśnienia osmotycznego treści jelitowej.
Celiakia natomiast dotyczy około 1% populacji. Choroba ta polega na atakowaniu przez układ immunologiczny własnych tkanek w obecności glutenu (białko znajdujące się naturalnie w pszenicy, jęczmieniu i życie). Dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, przez co zmniejsza się powierzchnia wchłaniania składników odżywczych - skutkuje to niedoborami i postępującym niedożywieniem. Objawy klasyczne występują jedynie u około 30% chorych osób - u większości celiakia ma postać skąpoobjawową lub latentną. Dodatkowo zaobserwowano, że celiakia bardzo często współistnieje z innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym.
Fruktozemia jest rzadkim zaburzeniem wynikającym z niedoboru jednego z enzymów uczestniczących w metabolizmie fruktozy - fruktokinazy, fruktozo-1,6-bisfosfatazy lub aldolazy fruktozo-1-fosforanowej (najczęściej - 1:40 000 urodzeń). Spośród trzech różnych aldolaz najważniejsze znaczenie ma aldolaza B, która odpowiada za metabolizm fruktozy w nerkach, jelicie cienkim i wątrobie, w której jest przetwarzana największa ilość tego cukru. W większości przypadków objawy fruktozemii pojawiają się podczas wprowadzania do diety niemowlęcia mieszanek słodzonych sacharozą lub owoców.
Objawy genetycznych nietolerancji pokarmowych
Nietolerancja laktozy | Fruktozemia | Celiakia klasyczna | Celiakia skąpoobjawowa |
---|---|---|---|
mdłości |
wymioty |
chudnięcie, |
|
apatia |
biegunki |
złe samopoczucie, depresja |
|
bóle brzucha |
brak łaknienia |
bóle i wzdęcia brzucha |
bóle głowy |
uczucie przelewania |
ciężka hipoglikemia |
zaburzenia rozwoju, niski wzrost |
afty w jamie ustnej |
nasilone biegunki |
drgawki |
zmiany nastroju |
brak miesiączki |
senność |
objawy niedoborów (np. niedokrwistość) |
objawy zespołu złego wchłaniania (np. niedokrwistość, hipokalcemia, upośledzone trawienie laktozy) |
Te genetyczne schorzenia w przypadku braku leczenia mogą skutkować rozwojem różnych powikłań, które negatywnie oddziałują na stan zdrowia:
- hipolaktazja pierwotna może prowadzić do znacznego odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych oraz złego samopoczucia;
- we fruktozemii może dojść do przerostu wątroby i jej niewydolności, żółtaczki, krwotoków, uszkodzenia kanalików nerkowych, częstych zakażeń bakteryjnych układu moczowego i niewydolności nerek, zaś niemowlęta mogą się wolniej rozwijać pod względem fizycznym;
- celiakia prowadzi stopniowo do niedożywienia i rozchwiania wszelkich procesów w organizmie, może dojść do m.in. niepłodności oraz zaburzeń psychicznych.
Jak zdiagnozować nietolerancje pokarmowe?
❶Nadwrażliwości pokarmowe zależne od przeciwciał IgG diagnozuje się poprzez ocenę poziomu alergenowo-swoistych przeciwciał IgG. Taki test wykonywany jest z krwi żylnej i wykorzystywana jest do tego metoda immunoenzymatyczna ELISA. Zdrowegeny.pl oferują testy IMMUNOdiagDIETA i FoodProfil, które realizowane są w punktach pobrań w całej Polsce.
Cennik testów na nietolerancje IgG-zależne ❱
Zobacz przykładowy wynik testu na nietolerancje pokarmowe ❱
❷Genetyczne nietolerancje na pokarmy można wykryć poprzez wykonanie badań genetycznych w kierunku polimorfizmów odpowiedzialnych za rozwój każdego ze schorzeń. Diagnostyka ta pozwala na określenie predyspozycji do zachorowania - może być konieczne wykonanie dodatkowych testów, aby potwierdzić rozwój choroby.
Cennik testów na nietolerancje genetyczne ❱
W jaki sposób leczyć poszczególne rodzaje nadwrażliwości?
Wrodzone nadwrażliwości pokarmowe mają to do siebie, że są trwałe i gdy już dojdzie do ich rozwoju, nie jest możliwa ponowna tolerancja. Schorzenia te wymagają eliminacji bądź ograniczenia szkodliwego pokarmu już do końca życia. Nadwrażliwość na pokarm związana z przeciwciałami IgG jest natomiast odwracalna - wykluczenie z diety szkodliwych pokarmów, a spożywanie tych bezpiecznych pozwala na poprawę samopoczucia i powrócenie tolerancji pokarmowej.
Rodzaj nadwrażliwości pokarmowej | Zalecane leczenie nietolerancji |
---|---|
Nietolerancja IgG-zależna ➜ |
dieta rotacyjna (w przypadku wyników 3 i 4) lub eliminacyjna (wyniki 5 i 6) stosowana przez 6-12 miesięcy |
Celiakia ➜ |
ścisła dieta bezglutenowa przez całe życie od momentu potwierdzenia schorzenia |
Fruktozemia ➜ |
eliminacja fruktozy przez całe życie (również sacharozy i sorbitolu) |
Hipolaktazja pierwotna ➜ |
ograniczenie laktozy w diecie do ilości tolerowanych |
To badanie będzie pomocne:
Dostępne testy
839.00 zł
1499.00 zł
329.00 zł
684.00 zł