Nietolerancje pokarmowe - testy i badania, które pozwolą Ci je wykryć

niedziela 11:22 - 19.02.2017
Nietolerancje pokarmowe - testy i badania, które pozwolą Ci je wykryć
Nietolerancje pokarmowe to powszechnie występujące w populacji polskiej schorzenia, które polegają na nadwrażliwości na określony rodzaj lub składnik żywności. Rozwijają się one na skutek nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego lub obecności konkretnej mutacji w naszym materiale genetycznym. Nietolerancje pokarmowe mogą objawiać się różnorodnymi dolegliwościami, przez co ich prawidłowe wykrycie jest znacznie utrudnione - odpowiednio zdiagnozować je można przy pomocy takich testów jak IMMUNOdiagDIETA czy badania genetyczne.

Testy na nietolerancje produktów spożywczych zależne od przeciwciał IgG

Nietolerancja pokarmowa zależna od przeciwciał IgG to najczęściej diagnozowana postać nadwrażliwości pokarmowej. Objawia się ona nasiloną produkcją przeciwciał IgG specyficznych dla poszczególnych produktów pokarmowych, co skutkuje występowaniem różnorodnych dolegliwości.

Przyczyną nietolerancji zależnych od IgG jest najczęściej upośledzenie mechanizmów wchłaniania jelitowego - do takiego stanu dochodzi natomiast na skutek m.in. długotrwałego przyjmowania niektórych leków (antybiotyków, chemioterapeutyków), stresu, zatruć pokarmowych, infekcji wirusowych i bakteryjnych, przewlekłych chorób autoimmunologicznych i nowotworowych, a także zabiegów chirurgicznych. IgG zależna nietolerancja pokarmowa może pojawić się zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych - do objawów występujących w jej przebiegu zalicza się wzdęcia, mdłości, biegunki, zaparcia, bóle brzucha, chroniczne zmęczenie, migreny, zmiany skórne, problemy ze wzrokiem, trudności z zasypianiem czy bóle mięśni i stawów. Dolegliwości te pojawiają się zwykle w ciągu 24-96 godzin po spożyciu danego pokarmu. Należy także podkreślić, że nietolerancje zależne od przeciwciał IgG są odwracalne - cofają się po ograniczeniu spożycia lub wyeliminowaniu z diety danego składnika, a także po przywróceniu odpowiedniego funkcjonowania jelit.

Badaniem, które pozwala na wykrycie nietolerancji pokarmowych związanych z przeciwciałami IgG, jest badanie IMMUNOdiagDIETA. Test ten jest bardzo prosty, wiarygodny i bezpieczny - polega on na pomiarze we krwi stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla 44 alergenów pokarmowych z takich grup jak nabiał i produkty mleczne, mięso, ryby i owoce morza, owoce i warzywa, zboża czy orzechy. Wynik badania przedstawia ilościowe oznaczenie przeciwciał (również w formie graficznej) wraz z odpowiednim komentarzem specjalisty. Wyniki ilościowe przypisane są do skali RAST/EAST (0-6) - wynik w klasie 0 to wynik ujemny, wynik w klasie 1, 2 lub 3 oznacza brak objawów lub słabo wyrażone objawy nietolerancji, a wynik w klasie 4, 5, lub 6 świadczy o występowaniu objawów nietolerancji.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji 44 najpowszechniejszych produktów spożywczych.

W ramach pakietu badamy ryzyko:

nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG/IgG4

Dowiedz się więcej

Dzięki badaniu IMMUNOdiagDIETA dowiadujemy się więc o produktach pokarmowych nietolerowanych przez nasz organizm - to z kolei pozwala na takie spersonalizowanie diety, aby poprawić własne samopoczucie i ogólny stan naszego zdrowia. Dzięki wynikowi testu możliwe jest wdrożenie odpowiedniej diety rotacyjnej (polega ona na zamiennym spożywaniu produktów nieszkodliwych i nietolerowanych) lub eliminacyjnej, co doprowadzi do cofnięcia się lub osłabienia danej nietolerancji. Niewykryte IgG zależne nietolerancje pokarmowe mogą skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, nadwaga, niedokrwistość, przewlekłe niedożywienie czy uszkodzenie wątroby - badanie IMMUNOdiagDIETA i podjęcie odpowiednich działań na podstawie jego wyniku zapobiegnie rozwojowi takich komplikacji. Wykonanie tego pozwala też na monitorowanie skuteczności wdrożonej diety.

Test IMMUNOdiagDIETA pozwala na wykrycie nietolerancji:


  • kukurydzy
  • pomarańczy
  • sardynek
  • owsa
  • bananów
  • tuńczyka
  • migdałów
  • winogron
  • selera
  • kakao
  • mleka
  • kurkumy
  • soi
  • orzechów kokosowych
  • pora
  • kurczaka
  • imbiru
  • agrestu
  • mięsa wieprzowego
  • musztardy
  • grejpfrutów
  • mięsa kaczego
  • ryżu
  • cytryny
  • makreli
  • pszenicy
  • mango
  • kałamarnicy
  • orzechów nerkowca
  • ananasów
  • marchwi
  • orzechów arachidowych
  • jajek kurzych
  • ogórków
  • pieprzu czarnego
  • czosnku
  • cebuli
  • jagnięciny
  • czarnej herbaty
  • pomidorów
  • mięsa wołowego
  • drożdży
  • jabłek
  • krewetek


Opcjonalnie, zakres badania IMMUNOdiagDIETA można rozszerzyć do 88 lub 280 alergenów pokarmowych.

Badania genetyczne w kierunku nietolerancji pokarmowych

Nietolerancje pokarmowe mogą rozwinąć się również na skutek obecności mutacji genetycznych obecnych w DNA - dzieje się tak na przykład wtedy, gdy mutacje te są przyczyną braku odpowiedniej ilości enzymu rozkładającego dany związek (składnik pożywienia) w organizmie. Z taką sytuacją mamy do czynienia w przebiegu jednej z najczęstszych nietolerancji pokarmowych - nietolerancji laktozy. Laktoza jest cukrem, do trawienia którego niezbędny jest enzym laktaza. Niewystarczająca ilość tego enzymu zaburza procesy trawienia laktozy, co prowadzi do wystąpienia objawów nietolerancji (takich jak wzdęcia, nudności, biegunki, odwodnienie organizmu). Nietolerancja laktozy związana jest najczęściej z mutacją genu LCT - gen ten koduje białko odpowiedzialne za wytwarzanie laktazy. Schorzenie to ujawnia się zwykle w okresie dojrzewania lub już w wieku dorosłym, nie jest ono odwracalne, a leczenie polega na wykluczeniu z diety produktów zawierających laktozę.

Kolejną nietolerancją pokarmową związaną z mutacjami genetycznymi jest nietolerancja glutenu (celiakia) - gluten jest białkiem roślinnym obecnym w ziarnach wielu zbóż. Prowadzi on do zaniku kosmków jelitowych, co upośledza wchłanianie pokarmu i powoduje wystąpienie różnorodnych objawów klinicznych (takich jak utrata wagi, biegunki, wymioty, przewlekłe zmęczenie, osłabienie organizmu, bóle kości i brzucha, niedokrwistość, ataki duszności czy zaburzenia miesiączkowania). Za przyczynę celiakii uznaje się predyspozycje genetyczne - w DNA 96% wszystkich pacjentów chorych na celiakię znajdują się warianty HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Celiakia, podobnie jak nietolerancja laktozy, nie jest chorobą odwracalną - jej leczenie opiera się na stosowaniu diety eliminacyjnej przez całe życie.

Mutacje genetyczne prowadzące do rozwoju nietolerancji pokarmowych można wykryć przy pomocy testów genetycznych, które polegają na analizie DNA pacjenta pod kątem obecności w nim właśnie takich nieprawidłowości. Badania genetyczne są proste, wiarygodne i bezpieczne, do ich wykonania potrzebna jest tylko niewielka ilość krwi lub śliny osoby badanej. Nasz DNA pozostaje niezmienny przez całe życie, dlatego testy genetyczne wystarczy wykonać tylko raz, w dowolnym momencie życia. Potwierdzenie występowania danej nietolerancji pokarmowej przy pomocy testu genetycznego pozwoli na wdrożenie odpowiedniego leczenia, tak aby zapobiec rozwojowi poważnych powikłań (takich jak nowotwory złośliwe) w przyszłości.
Statystyki:
0 komentarzy
138 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA

Pakiet badań IMMUNOdiagDIETA to nowoczesny test pozwalający na określenie nietolerowanych przez organizm produktów pokarmowych

IMMUNOdiagDIETA

  • Pakiet badań IMMUNOdiagDIETA to nowoczesny test pozwalający na określenie nietolerowanych przez organizm produktów pokarmowych
  • Wynik badania umożliwi wdrożenie odpowiedniej diety eliminacyjnej lub rotacyjnej w celu poprawy stanu zdrowia i samopoczucia

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG/IgG4

Cena badania:

499 zł