22 123 95 55
PL
Znajdź badanie
Jakie możesz wykonać testy na alergie z krwi?

Jakie możesz wykonać testy na alergie z krwi?

4.20
Ocena użytkowników: 15 ocen

Jakie testy na alergie z krwi możesz wykonać?

Testy na alergie z krwi – jak do nich podejść?

We krwi osób chorych na alergie obserwuje się podwyższone stężenie alergenowo-swoistych przeciwciał IgE. Przeciwciała te wiążą alergeny na powierzchni komórek wyzwalają szereg zmian zapalnych, których skutkiem jest wystąpienie różnorodnych objawów alergii.

Wśród objawów alergii są:

  • problemy jelitowe: biegunki/zaparcia, wymioty, zgaga, mdłości, odbijanie, wzdęcia i kolkowe bóle brzucha,
  • obrzęk i pieczenie warg, jamy ustnej, a także gardła i krtani (tzw. zespół alergii jamy ustnej - OAS),
  • zaostrzenie chorób alergicznych (np. atopowego zapalenia skóry, astmy oskrzelowej, alergicznego nieżytu nosa),
  • zmiany skórne,
  • nasilony katar, pieczenie oczu, łzawienie,
  • wstrząs anafilaktyczny (przyspieszona praca serca, bóle brzucha i głowy, obniżone ciśnienie, wymioty, biegunka, zaburzenia rytmu serca – może prowadzić do zgonu).

Obecność immunoglobulin E jest jednak wykorzystywana w celu wykrycia, które substancje, zwane alergenami, są szkodliwe dla danej osoby. Testy alergiczne są badaniami umożliwiającymi określenie źródła problemu u alergików. Wykonanie ich wymaga pobrania próbki krwi żylnej. Dalej w laboratorium krew jest analizowana pod kątem stężenia przeciwciał IgE. W tym celu wykorzystuje się najczęściej metodę immunoenzymatyczną (ELISA), a w przypadku kompleksowych szczegółowych testów alergicznych z krwi również metody molekularne. Wynik testu informuje, czy dana substancja jest bezpieczna czy też może prowadzić do reakcji ze strony układu immunologicznego.

Niektóre testy na alergie z krwi oprócz stężenia przeciwciał IgE skierowanych na alergeny białkowe badają również ich odpowiedź na tzw. determinanty węglowodanowe (CCD). Wynik tej analizy wskazuje na możliwość wystąpienia alergii krzyżowej. Alergią krzyżową nazywa się przypadek, w którym układ immunologiczny dokona pomyłki i zareaguje alergicznie na substancję o zbliżonej budowie do uczulającego alergenu.

Sprawdź cenę testów na alergie z krwi ❱


Testy na alergie pokarmowe z krwi

O alergii pokarmowej mówi się w kontekście występowania nieprzyjemnych objawów już w kilka minut do około dwóch godzin od spożycia posiłku. Symptomy alergii pokarmowej związane są zwykle z przewodem pokarmowym, jednak u niektórych mogą pojawić się problemy z innych układów – u małych dzieci częste są zmiany skórne (świąd, wysypki, obrzęki).

Wśród alergenów pokarmowych mogą być właściwie wszystkie białka znajdujące się w pokarmach. Najczęściej jednak obserwuje się alergie jedynie na pewną ograniczoną grupę produktów spożywczych.

Częstymi alergenami pokarmowymi są:

  • nabiał (białko i żółtko jaja kurzego, mleko),
  • produkty zbożowe (mąka pszenna, mąka żytnia, ryż) oraz drożdże piekarskie,
  • owoce (jabłko, kiwi, morela),
  • warzywa (pomidor, marchew, ziemniak, seler),
  • produkty mięsne (dorsz, krab),
  • rośliny strączkowe (soja, orzeszki arachidowe),
  • orzechy drzewne (orzech laskowy, migdał).

W przypadku stwierdzenia alergii na któryś z pokarmów zaleca się wyeliminowanie go z diety na pewien czas. Zazwyczaj 2-3 lata wystarczają, aby organizm odzyskał tolerancję – dzieje się tak szczególnie w przypadku dzieci. U niektórych osób jednak alergie pokarmowe mogą utrzymywać się latami.

Przeczytaj więcej o alergii na gluten.

Pakiet badań alergicznych

Z alergiami wiązane są takie objawy jak katar, łzawienie, kichanie, kaszel, wysypka, bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy wymioty. Jeżeli takie dolegliwości występują u Ciebie, wykonaj test pod kątem alergii.

Testy na alergie wziewne z krwi

Znacznie częstsze od alergii pokarmowych są alergie wziewne, które dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Alergie te wiążą się przede wszystkim z objawami ze strony układu oddechowego, przez co mają istotny wpływ na przebieg takich chorób jak astma oskrzelowa czy alergiczny nieżyt nosa. Ze względu na rodzaj alergizujących substancji mogą występować alergie wziewne sezonowe (np. na pyłki) oraz całoroczne (np. kurz).

Testy na alergie wziewne z krwi badają najczęstsze alergeny oddechowe:

  • Pyłki roślin (tomka wonna, kubkówka pospolita, tymotka łąkowa, żyto, olcha, brzoza brodawkowa, leszczyna, dąb, bylica, ambrozja bylicolistna, babka lancetowata),
  • Roztocza kurzu domowego (D.pteronyssinus, D.farinae),
  • Alergeny zwierzęce (naskórek psa, naskórek kota, łupież konia),
  • Zarodniki grzybów (Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergilllus fumigatus, Alternaria alternata)

Przeczytaj więcej o:


Testy na alergie z krwi u dzieci

Dzieci są grupą najbardziej podatną na zachorowanie na alergie. Właśnie wśród dzieci najczęściej wykrywa się obecność alergii oraz chorób atopowych (głównie atopowego zapalenia skóry). Ponadto, znaczna część dorosłych alergików to osoby, u których pierwsze objawy alergiczne pojawiły się jeszcze w dzieciństwie, chociaż przebieg alergii mógł ulec zmianie w późniejszym okresie życia.

Obecność alergii u dzieci wynika z różnych czynników:

  • Genetycznej predyspozycji do chorób alergicznych – jakiekolwiek schorzenie o podłożu alergicznym u jednego rodzica zwiększa ryzyko alergii u dziecka o 40%, a w przypadku obojga rodziców o 80%.
  • Rodzaju porodu – narodziny drogą cesarskiego cięcia skutkuje nieprawidłowym składem mikroflory jelit.
  • Sposobu żywienia matki (w czasie ciąży i laktacji) i dziecka – główną ochroną przed chorobami alergicznymi ma jak najdłuższe karmienie mlekiem matki.
  • Ekspozycji na alergeny w dzieciństwie – negatywnie wpływa nadmierna higiena, brak kontaktu dziecka ze zwierzętami, nie posiadanie rodzeństwa.
  • Zaburzonego funkcjonowania układu immunologicznego oraz bariery jelitowej – obecność chorób jelit, nierozwinięta mikroflora jelitowa, wczesne leczenie antybiotykami.
  • Narażenia na dym nikotynowy we wczesnym dzieciństwie.

U dzieci charakterystyczne jest występowanie objawów już po niewielkiej ekspozycji na alergen. Spożycie alergenu pokarmowego bądź kontakt błon śluzowych z alergenem wziewnym może wiązać się z nasileniem chorób alergicznych lub wystąpieniem objawów typowych dla określonego typu alergii. Aż do 22% dzieci i młodzieży na świecie choruje na atopowe zapalenie skóry, w przypadku którego obserwuje się powiązanie z alergią na pokarmy. Atopowe zapalenie skóry objawia się zmianami skórnymi: w przypadku niemowląt są to swędzące pęcherzyki i grudki, a u starszych dzieci może dojść do stanu zapalnego, nadżerek oraz lichenizacji.

Jakie alergeny warto diagnozować w przypadku alergii u dzieci?

  • Pyłki roślin: brzozy brodawkowatej, mieszanki traw i bylicy;
  • Roztocza kurzu domowego: D. pteronyssinus i D. farinae;
  • Sierść kota, psa, konia;
  • Pokarmy: jajo kurze (białko i żółtko), mleko i jego białka (α-laktoalbumina, β-laktoglobulina, kazeina), dorsz, albumina surowicy wołu, produkty zbożowe (mąka pszenna, ryż), soja, orzech laskowy, orzech ziemny, marchew, jabłko, ziemniak;
  • Zarodniki grzybów: Cladosporium herbarum, Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus.

Przeczytaj więcej o:

Kompleksowe testy na alergie z krwi

Nowoczesne technologie molekularne pozwalają na dokładniejsze przebadanie źródła objawów alergicznych. Takie testy na alergie z krwi kompleksowo oceniają stężenie przeciwciał IgE zarówno w stosunku do ekstraktów alergenów (jak w przypadku wcześniej opisanych testów), jak i komponentów molekularnych alergenów, czyli konkretnych białek przyczyniających się do wyzwolenia reakcji układu immunologicznego. Tak znaczna precyzyjność tego testu na alergie z krwi umożliwia dostosowanie preparatów do immunoterapii swoistej – metody leczniczej, której celem jest wytworzenie tolerancji organizmu na alergen.

Dlaczego warto wykonać testy na alergie z krwi?

  • Są niezwykle szybkie i wygodne – konieczne jest tylko pobranie niewielkiej ilości krwi, co trwa tylko kilka minut.
  • Można je wykonać w każdej chwili – bez skierowania i bez odstawiania leków antyhistaminowych.
  • Nie naraża na wystąpienie nieprzyjemnych reakcji alergicznych.
  • Dostarczają precyzyjnych informacji na temat substancji uczulających.
  • Pozwalają na dostosowanie działań leczniczych – diety eliminacyjnej, farmakoterapii oraz immunoterapii swoistej.
  • Jednocześnie analizują wiele alergenów (już od około 20 do nawet 282).

Aktualizacja: 2021-02-04

Bibliografia:

  • Balińska-Miśkiewicz W.: Molecular diagnosis of food allergy--do we know more? Postępy Hig Med Dosw (Online). 2014 Jun 9;68:754-67.
  • Mohajeri S., Newman S.A.: Review of evidence for dietary influences on atopic dermatitis. Skin Therapy Letter, 2014; 19: 5–7.
  • Prince B.T. et al.: Gut Microbiome and the Development of Food Allergy and Allergic Disease. Pediatr Clin North Am. 2015 Dec; 62(6): 1479–1492.
  • Tan T.H. et al.: The role of genetics and environment in the rise of childhood food allergy. Clin Exp Allergy. 2012 Jan;42(1):20-9.
  • Turnbull J.L., Adams H.N., Gorard D.A.: Review article: the diagnosis and management of food allergy and food intolerances. Aliment Pharmacol Ther. 2015 Jan;41(1):3-25.
  • Wagner A.: Znaczenie determinant węglowodanowych (CCD) w diagnostyce alergii krzyżowej. Alergia, 2013, 3: 36-38.

Aktualizacja: 2023-08-07

Data publikacji: 2018-09-24

Masz pytania?

Zadzwoń, a chętnie na nie odpowiemy