FoodScreen IgG/IgA 144 składniki pokarmowe
Badanie krwi

FoodScreen IgG/IgA 144 składniki pokarmowe

  • Test polega na oznaczeniu swoistych przeciwciał IgA i IgG i jest przydatny w wykrywaniu reakcji utajonych na pokarmy
  • Laboratorium odpowiedzialne : Centrum Medyczne VitaImmun

W ramach pakietu badamy ryzyko:

Zdrowegeny.pl Tick Icon

nadwrażliwości pokarmowej IgG- zależnej

Zdrowegeny.pl Tick Icon

nadwrażliwości pokarmowej IgA-zależnej

Cena badania:

2 490 zł
Technologia badania:
Test ELISA
Czas oczekiwania na wynik:
do 20 dni roboczych

NADWRAŻLIWOŚĆ POKARMOWA ZALEŻNA OD IgA i IgG

  • Nadwrażliwości pokarmowe zależne od IgG i IgA wiążą się z nadmierną produkcją przez organizm tych przeciwciał specyficznych dla poszczególnych alergenów pokarmowych
  • Obie te nadwrażliwości mogą występować niezależnie lub współwystępować, a w ich przebiegu mogą pojawiać się bardzo różne, często niespecyficzne objawy.

W ramach tego pakietu badamy:

Stężenie specyficznych przeciwciał IgA i IgG we krwi

W teście oznaczane są przeciwciała swoiste dla 144 produktów pokarmowych

Kiedy należy wykonać badanie FoodScreen?

ZŁE SAMOPOCZUCIE

OBECNOŚĆ OBJAWÓW NIESPECYFICZNYCH / ZŁE SAMOPOCZUCIE

Nadwrażliwość pokarmowa IgG i IgA zależna może wiązać się z obecnością takich objawów jak biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia, bóle głowy, bezsenność, zaburzenia widzenia, zaburzenia snu, przewlekłe zmęczenie itp.

TRUDNOŚCI DIAGNOSTYCZNE

OBECNOŚĆ PROBLEMÓW W DIAGNOSTYCE

Nadwrażliwości IgG- i IgA-zależne cechują się podobnymi objawami co alergie (związane z przeciwciałami IgE) – wykonanie takiego badania może być pomocne w ustaleniu ostatecznej diagnozy.

SPERSONALIZOWANA PROFILAKTYKA

PROFILAKTYKA SPERSONALIZOWANA

Nadwrażliwości IgA i IgG występują często i mogą rozwinąć się w każdym wieku, warto więc rozważyć zrobienie testu w ramach profilaktyki zdrowotnej.

FoodScreen – wszystko, co musisz wiedzieć

  • Test FoodScreen IgG/IgA jest jedynym dostępnym na polskim rynku badaniem, który pozwala na pełne wykrywanie reakcji utajonych na pokarmy. Badanie to sprawdza bowiem nie tylko stężenie specyficznych przeciwciał IgG, ale również specyficznych przeciwciał IgA – stężenia te są oznaczane dla 144 produktów pokarmowych.
  • Nadwrażliwość IgG-zależna oraz nadwrażliwość IgA-zależna mogą występować wspólnie (dany produkt uczula zarówno w klasie IgG, jak i IgA) lub całkowicie niezależnie (jeden z produktów uczula w klasie IgG, a drugi w klasie IgA).
  • Celem badania FoodScreen jest identyfikacja uczulających nas produktów pokarmowych – na podstawie uzyskanego wyniku Pacjent może wdrożyć odpowiednią dietę, co przyczyni się do zahamowania występującego w jego organizmie stanu zapalnego oraz poprawi samopoczucie i stan zdrowia.
  • WAŻNE: Test FoodScreen nie jest przeznaczony dla osób, u których występują zaburzenia układu immunologicznego (gammapatia monoklonalna, agammaglobulinemia, hypoglobulinemia). Osoby z chorobami autoimmunologicznymi, z zespołem nabytego niedoboru odporności (HIV), z pierwotnym niedoborem odporności, a także w trakcie terapii: biologicznej, immunosupresyjnej, przeciwnowotworowej, powinny w pierwszej kolejności skonsultować swój przypadek ze specjalistą.

Wykaz alergenów badanych w teście FoodScreen

ALERGENY ALERGENY CD. ALERGENY CD.
Kazeina Ser żółty cheddar Mleko
Mleko kozie Serwatka Wołowina
Kurczak Białko jaja kurzego Żółtko jaja kurzego
Jagnięcina Wieprzowina Indyk
Małże Dorsz Krab
Halibut Homar Lucjan czerwony
Łosoś Przegrzebek Krewetka
Sola Tuńczyk Pstrąg
Jabłko Morela Banan
Borówka amerykańska Żurawina Winogrono
Grejpfrut Oliwka Cytryna
Pomarańcza Papaja Brzoskwinia
Gruszka Ananas Śliwka
Malina Truskawka Imbir
Migdał Jęczmień Fasola Kidney
Fasola Jaś Fasola pinto Soja
Fasola zielona (szparagowa) Gryka Kukurydza
Gliadyna Gluten Orzech laskowy
Soczewica Owies Groszek zielony
Orzech ziemny Orzech pecan Ryż biały
Żyto Sezam Pszenica orkisz
Słonecznik Orzech włoski Pszenica
Kasztan jadalny Len Zwyczajny Orzech kokosowy
Fasola biała Ciecierzyca pospolita Awokado
Burak Brokuł Kapusta głowiasta
Marchew Kalafior Seler
Ogórek Czosnek Sałata
Cebula Zielona papryka Słodki ziemniak (batat)
Ziemniak Dynia Szpinak
Pomidor Brukselka Szparag
Ziarno kakaowca Kawa Miód pszczeli
Drożdże piekarskie/Drożdże piwne Grzyby jadalne Oregano
Anchois/serdela Omułek jadalny Sum
Makrela Ośmiornica Ostrygi
Kalmar Tilapia Sardynki
Jaja kurze całe Kaczka Gęś
Królik Bazylia Pieprz czarny
Pieprz chilli Cynamon Goździk
Kolendra Curry Nasiona kopru
Gorczyca Pietruszka Mięta
Wanilia Orzech brazylijski Nerkowce
Orzech makadamia Orzech piniowy Pistacja
Karczoch Bakłażan Melon cukrowy/kantalupa
Wiśnia Daktyl Figa
Guawa Chmiel Chlebowiec
Kiwi Limonka Mango
Persymona Arbuz Czarna herbata
Słód Proso (kasza jaglana) Quinoa

Co zyskujesz dzięki wykonaniu badania FoodScreen?

Badanie i bezpieczeństwo

Dzięki badaniu FoodScreen dowiesz się, jakie produkty pokarmowe są szkodliwe dla Twojego organizmu.

Wdrożenie właściwego leczenia

Na podstawie wyniku badania odpowiednio zmodyfikujesz swoją dietę (dieta eliminacyjna, dieta rotacyjna), co przyczyni się do wyeliminowania występujących nadwrażliwości, a tym samym ustąpienia objawów, poprawy samopoczucia i stanu zdrowia.

Test FoodScreen – jak go zrealizować?

  • W celu wykonania badania FoodScreen, należy zamówić go przez internet – po dokonaniu zamówienia do klienta dostarczany jest zestaw do przygotowania próbki krwi z palca. Próbkę krwi należy pobrać zgodnie z obecną w zestawie instrukcją.
  • Gotową próbkę krwi należy jak najszybciej odesłać do laboratorium – kuriera po odbiór próbek na wskazany dzień zamawia się przez stronę internetową, służy do tego numer badania.
  • Gotowy wynik badania FoodScreen klient pobiera przez internet.

Pakiet DNA

Pakiet badań

FoodScreen IgG/IgA 144 składniki pokarmowe

Cena badania:

2 490 zł