Food Print 220+
Pakiet badań

Food Print 220+

  • Jest to najszerszy wariant badania Food Print
  • Sprawdza obecność IgG zależnych nietolerancji pokarmowych ponad 220 różnych produktów
  • Laboratorium odpowiedzialne: Cambridge Diagnostics Poland

Badamy ryzyko:

nietolerancji pokarmowych

Cena badania:

1 590 zł
Technologia badania:
Test ELISA
Czas oczekiwania na wynik:
do 7 dni roboczych

NIETOLERANCJA POKARMOWA ZWIĄZANA Z PRZECIWCIAŁAMI KLASY IgG

  • Nietolerancja pokarmowa związana z przeciwciałami klasy IgG polega na nadprodukcji tych przeciwciał w odpowiedzi na nietolerowany przez organizm składnik pokarmowy
  • W diagnostyce nietolerancji tego typu stosuje się badania krwi, polegające na pomiarze poziomu przeciwciał IgG

Stężenie przeciwciał IgG(1-4) we krwi włośniczkowej

Oceniana jest ilość przeciwciał IgG (podklasy od 1 do 4) swoistych dla ponad 220 różnych produktów spożywczych

Kiedy wykonać test Food Print 220+?

OBECNE SĄ OBJAWY WIĄZANE Z NIETOLERANCJĄ POKARMOWĄ ZALEŻNĄ OD IgG

OBECNE SĄ OBJAWY SUGERUJĄCE IgG ZALEŻNĄ NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ

Wśród objawów, które mogą pojawić się u pacjenta w przebiegu nietolerancji pokarmowej, wymienia się: zaparcia, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, głowy, mięśni i stawów, zaburzenia wzroku, zmiany skórne czy gwałtowne zmiany nastroju.

POJAWIŁY SIĘ WĄTPLIWOŚCI DIAGNOSTYCZNE

POJAWIŁY SIĘ WĄTPLIWOŚCI DIAGNOSTYCZNE

Dolegliwości, które pojawiają się u osób z nietolerancjami IgG zależnymi, mogą wystąpić również w przebiegu innych chorób, takich jak np. alergia pokarmowa. Wynik testu Food Print może natomiast przyczynić się do rozwiania ewentualnych wątpliwości w diagnostyce.

POTRZEBNA JEST OCENA EFEKTÓW WDROŻONEJ DIETY

POTRZEBNA JEST OCENA, CZY MODYFIKACJE DIETY PO WYKRYCIU NIETOLERANCJI PRZYNIOSŁY SKUTEK

Ponowne przeprowadzenie badania Food Print to sposób na dokładną ocenę, czy wdrożone modyfikacje diety po uprzednim wykryciu nietolerancji przyniosły zamierzony efekt.

Nietolerancję pokarmową łatwo wykryjesz przy pomocy testu Food Print

  • Test Food Print 220+ to szczegółowy panel sprawdzający obecność nietolerancji pokarmowych IgG zależnych ponad dwustu dwudziestu produktów żywnościowych. Badanie realizowane jest w wyspecjalizowanym laboratorium Cambridge Diagnostics przy pomocy metody ELISA (technologią mikromacierzy), materiał do analizy stanowi krew włośniczkowa (z palca).
  • Badanie polega na pomiarze ilościowym przeciwciał IgG specyficznych dla badanych produktów – ilość przeciwciał IgG we krwi zwiększa się, jeżeli obecna jest u nas nietolerancja pokarmowa. Wzrost stężenia tych przeciwciał we krwi wiąże się z występowaniem bardzo różnych objawów, takich jak wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, nudności, zwiększona męczliwość, migreny, zmiany skórne, problemy ze snem czy zaburzenia widzenia. Cechą nietolerancji IgG zależnych jest to, że objawy w ich przebiegu pojawiają się po upływie ok. 24 godzin od spożycia nietolerowanego pokarmu.
  • Na wyniku badania Food Print 220+ znajduje się dokładne stężenie przeciwciał IgG dla każdego z badanych produktów, dodatkowo wynik ilościowy przypisywany jest do 3-stopniowej skali – możemy więc dowiedzieć się, jaka jest siła występującej nietolerancji.
  • Wykonując badanie uzyskujemy więc dokładną informację, których produktów pokarmowych nie tolerujemy – na podstawie otrzymanego wyniku należy zmodyfikować swoją dietę w taki sposób, aby doprowadzić do eliminacji nietolerancji (a więc ustąpienia jej objawów). Modyfikacje te polegają zwykle na czasowym wykluczeniu z diety szkodzącego nam produktu lub jego spożywaniu zamiennie z produktami bezpiecznymi.

Wykaz produktów badanych w teście Food Print 220+

ALERGENY ALERGENY CD.
Białko jaja kurzego Oliwka
Żółtko jaja kurzego Arbuz
Mleko krowie Jagody
Mleko kozie Papaja
Mleko owcze Awokado
Mleko bawole Jeżyny
Beta-laktoglobulina Pomarańcza
Alfa-laktoalbumina Banan
Kazeina Kiwi
Gliadyna Porzeczka czerwona
Owies Brzoskwinia
Słód Liczi chińskie
Jęczmień Rabarbar
Pszenica Cytryna
Żyto Limonka
Kuskus Rodzynka
Pszenica orkisz Czarna porzeczka
Otręby pszenne Malina
Pszenica twarda Śliwka
Gryka zwyczajna Daktyl
Polenta Mandarynka
Tapioka Truskawka
Kasza jaglana Figi
Ryż Mango
Kukurydza Wiśnia
Ananas Granat
Jabłko Melon
Żurawina Cebula
Grejpfrut Koper rzymski
Morela Soczewica
Gruszka Cieciorka
Morwa Maniok jadalny
Gruszla (gujawa) Soja
Amarantus Cykoria
Nektarynki Marchew
Winogrona (ciemne / różowe / jasne) Szalotka
Bakłażan Czerwona fasola
Kalafior Ogórek
Rukola Szparagi
Boćwina Fasola biała
Kapary Pomidor
Rzepa Szpinak
Bób Groszek zielony
Kapusta biała Por
Rzodkiewka Zielona fasola szparagowa
Brokuły Kabaczek zielony
Kapusta czerwona Papryka (czerwona / zielona / żółta)
Sałata Dynia
Brukselka Rukiew wodna
Karczoch Ziemniak
Seler Anyż
Burak Kminek
Komosa ryżowa Pieprz ziarnisty (czarny / biały)
Słodki ziemniak Bazylia
Kolendra Żeńszeń
Chmiel Cibora jadalna
Koperek Orzech brazylijski
Pietruszka Orzech ziemny
Curry (przyprawa) Kokos
Liść laurowy Orzech laskowy
Pokrzywa Orzeszki piniowe
Cynamon Len zwyczajny
Lukrecja Orzech makadamia
Rozmaryn Pistacje
Czosnek Migdały
Majeranek Orzech nerkowca
Rumianek Rzepak
Estragon Nasiona słonecznika
Mięta Orzech włoski
Szafran Sezam
Gałka muszkatołowa Agar agar
Mięta wieprzowa Grzyby
Szałwia Kawa
Gorczyca Aloes zwyczajny
Miłorząb Herbata czarna
Tymianek Miód
Goździk Cukier trzcinowy
Papryczka chili (czerwona) Herbata zielona
Wanilia Nasiona kola
Imbir Drożdże piekarskie
Pieprz Cayenne Kakao
Karob Kasztan jadalny
Drożdże piwowarskie Transglutaminaza
Sardynka Dorsz
Małż (Ensis directus) Sepia / kalmar
Dorada Omułek jadalny
Sercówka jadalna Glon espaguette
Mątwa Sola
Glon wakame Morlesz (Pagellus centrodontus)
Szczupak Glon spirulina
Morszczuk Śledź
Homar Okoń
Ślimak morski Karp
Okoń morski Tuńczyk
Kawior Ostryga
Turbot Krab
Ośmiornica Wąsonogi
Krewetki Płastuga
Węgorz Łosoś
Przegrzebki Włócznik
Łupacz Pstrąg
Żabnica Makrela
Sardelowate Małż
Cielęcina Królik
Struś Dzik
Kura Wieprzowina
Indyk Kuropatwa
Wołowina Jagnięcina
Mięso kozie Wół
Kaczka Przepiórka
Konina Sarnina

Food Print 220+ - jakie korzyści przyniesie Ci test?

Wyniki testu

Dzięki badaniu Food Print pacjent dowiaduje się, czy występują u niego nietolerancje pokarmowe IgG zależne ponad 220 produktów żywnościowych.

Stan zdrowia

Na podstawie uzyskanego wyniku pacjent może wdrożyć odpowiednie zmiany do własnej diety (np. podjęcie diety eliminacyjnej, diety rotacyjnej) – dzięki temu nietolerancja zostanie wyeliminowana, a tym samym ustąpią objawy z nią związane.

Wyniki testu

Zdiagnozowana nietolerancja oraz działania podjęte w celu jej eliminacji zmniejszą ryzyko wystąpienia u pacjenta powikłań – przewlekłe nietolerancje mogą bowiem przyczynić się do cukrzycy, otyłości czy przewlekłego niedożywienia.

Jak zrobisz badanie Food Print 220+?

  • W celu przeprowadzenia badania, zamów i opłać je przez internet. W ciągu 2 dni roboczych od zamówienia, dostarczymy pod wskazany przez Ciebie adres zestaw do przygotowania próbki krwi włośniczkowej.
  • Krew włośniczkową (z palca) pobierz zgodnie z obecną w zestawie instrukcją. Gotową próbkę odeślij do laboratorium analitycznego – w celu zamówienia kuriera, aktywuj badanie przez stronę internetową. Podczas aktywacji wybierz datę przyjazdu kuriera oraz podaj adres, pod którym ma się on stawić.
  • Jak tylko analiza laboratoryjna zostanie zakończona, wynik swojego badania otrzymasz online.

Pakiet DNA

Pakiet badań

Food Print 220+

Cena badania:

1 590 zł