Jak wykryć nietolerancję białka u Pacjenta?

wtorek 00:00 - 11.07.2017
Ocena Użytkowników (6 Ocen)
4.5
Jak wykryć nietolerancję białka u Pacjenta?
Nietolerancja białka jest niewłaściwą odpowiedzią układu immunologicznego na białkowe składniki pokarmowe. Objawia się występowaniem u chorego dokuczliwych dolegliwości, a diagnozowana jest poprzez wykonanie testów w kierunku IgG-zależnych nietolerancji pokarmowych.

Jak rozpoznać, że nie toleruję białka?

IgG-zależne nadwrażliwości białkowych składników pokarmowych mogą rozwinąć się w dowolnym wieku, są powszechne zarówno u dzieci, młodzieży, jak i u osób dorosłych i osób starszych.

Objawy nietolerancji występują najczęściej dopiero po 24 godzinach od spożycia szkodliwego składnika i utrzymują się do 96 godzin.

Objawy pokarmowe ➜

wzdęcia, zaparcia, biegunki, uczucie pełności, mdłości, bóle brzucha

Dolegliwości psychiczne ➜

nagłe zmiany nastroju, stany depresyjne, problemy ze snem

Problemy neurologiczne ➜

zaburzenia wzroku, migrenowe bóle głowy

Dolegliwości ze strony układu ruchu ➜

bóle mięśni, kości i stawów

Objawy ogólnoustrojowe ➜

zwiększona męczliwość, przewlekłe zmęczenie, obniżona odporność


Na czym polega nietolerancja białka?

Problem ten stanowi niemal połowę przypadków nadwrażliwości pokarmowej. W przebiegu tych schorzeń, układ immunologiczny reaguje niewłaściwie na białkowe składniki spożywanych produktów - wytwarza on bowiem nadmierną ilość przeciwciał IgG dla nich specyficznych, co skutkuje pojawianiem się uciążliwych objawów. Zaburzenie to może dotyczyć białek bardzo wielu różnych produktów pokarmowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

Do pokarmów zawierających białka wywołujące dolegliwości najczęściej zalicza się:

  • jaja kurze,
  • mleko krowie,
  • mięsa jak wieprzowina czy wołowina,
  • owoce morza,
  • orzechy,
  • zboża.

Kiedy należy wykonać test?

Badanie pod kątem reakcji na białkowe składniki pokarmów może wykonać każdy - pozwoli na odpowiednie spersonalizowanie własnego sposobu odżywiania. W niektórych przypadkach, test ten warto jednak wykonać szczególnie:

  • występowanie typowych objawów;
  • problemy związane z utratą zbędnych kilogramów mimo regularnego wysiłku fizycznego i ograniczenia przyjmowanych dziennie kalorii;
  • wątpliwości diagnostyczne - z nietolerancją białek często mylona jest alergia pokarmowa, są to jednak dwie różne jednostki chorobowe;
  • planowanie potomstwa lub trudności z zajściem w ciążę.

Jeżeli wykonamy test w kierunku nietolerancji białka pokarmów i rezultat będzie pozytywny, po kilku-kilkunastu miesiącach można przeprowadzić badanie ponownie - pozwoli to na dokładną ocenę efektów działań wdrożonych po wcześniejszym wykryciu nadwrażliwości pokarmowej.


Jakie badania wykonać, aby potwierdzić nietolerancję białka?

IgG-zależne nietolerancje pokarmowe można prawidłowo zdiagnozować przy pomocy badań krwi, które polegają na pomiarze w niej stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla białkowych składników konkretnego produktu pokarmowego. Badania te pozwalają na sprawdzenie, czy w naszym organizmie występuje nadwrażliwość na alergeny z bardzo różnych grup pokarmowych (takich jak nabiał, mięso, orzechy, zboża glutenowe i bezglutenowe, owoce i warzywa, ryby i owoce morza, kawy i herbaty).

W ofercie Zdrowegeny.pl znajdują się testy na nadwrażliwości pokarmowe realizowane przez certyfikowane laboratoria diagnostyczne.

Cennik testów na nietolerancje pokarmowe ❱

Zobacz przykładowy wynik testu na nietolerancję białka ❱


W jaki sposób można się wyleczyć?

Wynik testu na nietolerancje wskaże dokładnie, jakie produkty szkodzą naszemu organizmowi, a jakie nie stanowią dla niego żadnego zagrożenia - jest to podstawa leczenia nietolerancji. Świadomość występującego procesu chorobowego jest bardzo ważna, ponieważ stanowi podstawę do takiego spersonalizowania diety, aby nadwrażliwość całkowicie się cofnęła lub znacznie osłabiła - są to bowiem schorzenia odwracalne.

Dodatkowo możliwe jest skorzystanie z konsultacji dietetycznej, która jest w cenie testów oferowanych przez Zdrowegeny.pl. Dietetyk wyjaśni wszelkie kwestie, które mogą być skomplikowane dla Pacjenta.

Najczęściej stosowane leczenie Opis metody

dieta eliminacyjna ➜

polega na czasowym wykluczeniu z jadłospisu produktu nietolerowanego (na przykład na okres 3-6 miesięcy)

dieta rotacyjna ➜

jej istotą jest zamienne spożywanie produktów szkodliwych z tymi tolerowanymi

przyjmowanie probiotyków ➜

są to doustne preparaty odpowiednio wyselekcjonowanych, żywych szczepów drobnoustrojów, które wywierają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego

Cofnięcie się lub znaczące osłabienie choroby doprowadzi do ustąpienia objawów, a tym samym do poprawy naszego samopoczucia, stanu zdrowia i jakości życia. Ponadto, ochroni nas to przed występowaniem powikłań, do których zalicza się otyłość, cukrzycę, typu drugiego, niedokrwistość, przewlekłe niedożywienie czy choroby wątroby.

Statystyki:
0 komentarzy
4045 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA 88 IgG to badanie krwi pozwalające na określenieproduktów pokarmowych nietolerowanych i tolerowanych przez organizm

IMMUNOdiagDIETA 88 alergenów IgG

  • IMMUNOdiagDIETA 88 IgG to badanie krwi pozwalające na określenie produktów pokarmowych nietolerowanych i tolerowanych przez organizm
  • Uzyskany wynik badania umożliwia podjęcie takich działań, które wyeliminują objawy występującej nietolerancji i doprowadzą do poprawy naszego samopoczucia
  • Laboratorium odpowiedzialne : Diagnostyka sp. z o.o.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG

Cena badania:

739 zł