Food Print 160+ Wegetariański
W ramach tego pakietu sprawdzane jest stężenie przeciwciał IgG (podklasy 1-4) specyficznych dla ponad 160 wegetariańskich produktów spożywczych.
Jest to badanie wysyłkowe - Klient pobiera próbkę do badania samodzielnie w domu, następnie odsyła ją do laboratorium, gdzie jest ona analizowana.
Badanie przeznaczone jest dla osób na diecie wegetariańskiej i pozwala na wykrycie nietolerancji pokarmowej ponad 160 produktów spożywczych typowych dla diet wegetariańskich i wegańskich.
Stwierdzenie nietolerancji pokarmowej jest podstawą do wdrożenia diety eliminacyjnej bądź rotacyjnej.4
Pobraną próbkę krwi należy odesłać do laboratorium OD PONIEDZIAŁKU DO ŚRODY.
Badamy ryzyko:
nietolerancji pokarmowych
Typ badania
Badanie wysyłkowe
Food Print 160+ - badanie nietolerancji pokarmowej dla wegetarian
- Food Print 160+ sprawdza nietolerancje pokarmowe ponad 160 produktów wegetariańskich – w ramach badania mierzone jest stężenie przeciwciał IgG swoistych właśnie dla tych produktów (badane są wszystkie podklasy tych przeciwciał). W przebiegu nietolerancji pokarmowej dochodzi bowiem do nadmiernego wytwarzania przeciwciał IgG specyficznych dla danego alergenu, co skutkuje pojawianiem się różnych dolegliwości.
- Nietolerancja IgG zależna to częsty typ nadwrażliwości pokarmowej, który może pojawić się w dowolnym wieku. Polega na nadprodukcji w przeciwciał IgG w odpowiedzi na spożycie nietolerowanych produktów pokarmowych.
- Nietolerancje pokarmowe mogą objawiać się np. bólem brzucha, zaparciami, wzdęciami, zwiększoną męczliwością, zmianami skórnymi, migrenami, bólem mięśni i stawów, bezsennością, zaburzeniem widzenia czy gwałtownymi zmianami nastroju. Dolegliwości te nie występują natychmiast po spożyciu szkodliwego produktu, ale dopiero po upływie kilkudziesięciu godzin.
- Dzięki wynikowi testu Food Print 160+ pacjent uzyskuje informacje, które produkty pokarmowe są dla niego szkodliwe i jaka jest siła występującej nietolerancji – wynik ilościowy przeciwciał dla każdego produktu przypisuje się do trzystopniowej skali. Świadomość własnych nietolerancji jest natomiast podstawą do podjęcia odpowiedniej diety eliminacyjnej lub diety rotacyjnej.
- Dieta eliminacyjna opiera się na czasowym wykluczeniu z diety nietolerowanego składnika, dieta rotacyjna zaś – na spożywaniu zamiennym produktu nietolerowanego z produktami bezpiecznymi. Działania te doprowadzą do ustąpienia nietolerancji i jej objawów (nietolerancje IgG zależne są odwracalne).