Badanie na nietolerancje pokarmowe - przeciwciała IgG a IgG4

piątek 13:30 - 29.06.2018
Ocena Użytkowników (4 Ocen)
5.0
Badanie na nietolerancje pokarmowe - przeciwciała IgG a IgG4
Gdy samopoczucie się pogarsza i nie da się tego powiązać z konkretną jednostką chorobową, warto zwrócić uwagę na swój sposób odżywiania. Wykonanie badania na przeciwciała IgG lub IgG4 pozwalają na stworzenie indywidualnej drogi do poprawy stanu zdrowia.

Kiedy wykonuje się badanie na nietolerancje pokarmowe?

Spożywane pokarmy mogą prowadzić do wystąpienia różnego typu nieprawidłowych reakcji ze strony organizmu. Wyróżnia się reakcje m.in. o podłożu enzymatycznym (np. nietolerancja laktozy) i immunologicznym. Do tych drugich należą alergie pokarmowe (zależne od przeciwciał IgE), których gwałtowne objawy obserwowane są niemal natychmiast po spożyciu uczulającego produktu, a także nietolerancje pokarmowe (zależne od przeciwciał IgG). Nietolerancje w przeciwieństwie do alergii objawiają się w sposób mniej specyficzny. W tym wypadku dolegliwości pojawiają się nawet dopiero po dobie od spożycia alergenu, zwykle nie są bardzo nasilone, jednak ich długotrwałe występowanie może znacznie utrudnić funkcjonowanie na co dzień. Objawy mogą się przewlekać, jeżeli produkt je wywołujący będzie spożywany regularnie.

Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne mogą powodować objawy ogólnoustrojowe bądź związane z określonymi narządami lub układami. Wśród dolegliwości mogą występować zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego takie jak mdłości, uczucie pełności, odbijanie, gazy, biegunki, wzdęcia czy zaparcia, a powiązanie ich z konkretnymi pokarmami często jest bardzo trudne. Mogą również pojawić się trudności z zasypianiem, zmiany zachowania, stany lękowe, migreny, bóle ze strony układu ruchu, zaburzenia widzenia, różnego typu zmiany skórne. U niektórych nasileniu mogą ulec dotychczasowe stany chorobowe, a w szczególności zespół jelita drażliwego, choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna), atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca, depresja, autyzm, astma oskrzelowa, reumatoidalne zapalenie stawów. Utrudnione może być leczenie otyłości (nawet pomimo restrykcyjnego stosowania się do diety), cukrzycy czy insulinooporności. Ze względu na możliwość przedostawania się przeciwciał IgG do łożyska wskazuje się na prawdopodobny ich wpływ na nie przebieg ciąży. Nietolerancje mogą również mieć znaczenie w funkcjonowaniu jajników, parametrach nasienia, procesach zapłodnienia i implantacji.

Czym są przeciwciała?

Przeciwciała, zwane również immunoglobulinami, są białkami, które biorą udział w odpowiedzi układu immunologicznego na antygen, którym może m.in. być alergen pokarmowy. Organizm wytwarza kilka różnych rodzajów immunoglobulin: A, D, E, G i M. Przeciwciała IgA przede wszystkim mają rolę odpornościową, gdyż chronią przed wniknięciem patogenów przez błony śluzowe przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego czy dróg oddechowych, a także są składnikiem śliny, łez oraz siary (tą drogą przekazywane są noworodkowi, aby wytworzyć u niego odporność swoistą drogą bierną naturalną). Przeciwciała IgD nie zostały jeszcze dokładnie poznane, odpowiadają one za aktywację limfocytów B, aby wytworzone zostały czynniki przeciwpatogenne. Immunoglobuliny E odgrywają rolę w reakcji alergicznej oraz zwalczaniu pasożytów. Mają one zdolność do uwalniania histaminy z mastocytów przez co pojawiają się typowe dla alergii nagłe dolegliwości jak kichanie, puchnięcie, swędzenie, łzawienie czy duszności. W przypadku wniknięcia patogenu do organizmu wytwarzane są IgM, które zwalczają patogen (odpowiedź pierwotna). Badanie na poziom przeciwciał IgM pozwala na stwierdzenie obecności ostrego stanu chorobowego. Dopiero po przeciwciałach IgM układ odpornościowy wytwarza specyficzne immunoglobuliny G, które już pozostają w organizmie przez całe życie, jako wspomnienie wcześniejszej infekcji. Gdy ten sam czynnik ponownie wniknie do organizmu, specyficzne IgG gwałtownie wzrosną, a układ immunologiczny szybciej i skuteczniej zareaguje na zakażenie. Przeciwciała IgG również zapewniają odporność dziecku jednak jeszcze w życiu płodowym, gdyż jako jedyne immunoglobuliny przedostają się przez łożysko.

Przeciwciała IgG/IgG4 w nietolerancjach pokarmowych

Nietolerancje pokarmowe zależne od immunoglobulin G rozwijają się w przypadku przerwania ciągłości bariery jelitowej - ten stan nazywany jest zespołem cieknącego/przesiąkliwego jelita. Właściwa budowa bariery jelita cienkiego chroni przed dostawaniem się patogenów, toksyn, a także niestrawionych pokarmów. Jednakże wiele czynników może jej ciągłość zaburzyć i należą do nich przewlekły stres, ostre infekcje przewodu pokarmowego, długotrwała farmakoterapia (głównie antybiotykami i niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi), przewlekłe choroby (m.in. autoimmunologiczne i nowotworowe), biegunki, zaparcia, zatrucia, stosowanie używek, spożywanie przetworzonych pokarmów pełnych konserwantów, a także dieta typu zachodniego (o dużej ilości mięsa i tłuszczu, a uboga w warzywa i owoce). Zespół cieknącego jelita może również wynikać z uszkodzenia ścian jelit w procesach chorobowych związanych np. z celiakią lub chorobami zapalnymi jelit. Wówczas do krwiobiegu przedostają się niewłaściwie strawione fragmenty produktów spożywczych. Immunoglobuliny G wiążą się z krążącymi alergenami tworząc kompleksy, które mają tendencję do osadzania się w różnych lokalizacjach w organizmie, w konsekwencji czego będzie uzależniony rodzaj objawów.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku najpowszechniejszych alergenów pokarmowych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

Przeciwciała IgG stanowią aż 75-80% wszystkich immunoglobulin. W różnych stanach chorobowych można zaobserwować podwyższone stężenie przeciwciał IgG specyficznych dla określonych produktów spożywczych. Przykładowe badanie IMMUNOdiagDIETA przedstawia dla ułatwienia wynik na skali RAST, która składa się z braku reakcji oznaczonej jako 0 oraz nietolerancji na stopniach 1-6. Podwyższone IgG specyficzne dla pokarmów oraz zmniejszenie objawów po wprowadzeniu diety obserwuje się w chorobach skórnych o podłożu alergicznym, zespole jelita drażliwego, migrenach oraz chorobach zapalnych jelit. Zaobserwowano również, że znaczna część pacjentów (ale nie wszyscy) z celiakią, chorobą Duhringa i nieceliakalną nietolerancją glutenu mają wysokie stężenia IgG lub IgA specyficzne dla glutenu.

Przeciwciała IgG można podzielić na cztery podklasy: IgG1 (40-75%), IgG2 (16-48%), IgG3 (2-8%) i IgG4 (1-12%). Badania wykazują zależność pomiędzy stężeniem specyficznych dla pokarmów IgG4 a objawami przede wszystkim w zespole jelita drażliwe, chorobie Leśniowskiego-Crohna, ale również w egzemie lub astmie. Zaobserwowano, że dieta oparta o test IgG4 pozwoliła na obniżenie objawów nadwrażliwego jelita (bóle brzucha, wzdęcia, perystaltyka) oraz chorób zapalnych jelit. Możliwe jest że immunoglobuliny G podobnie jak IgE aktywują mastocyty, a te mogą wpływać na jelitowy układ nerwowy. Uznaje się również, że IgG4 są bardziej specyficzne dla nietolerancji, które manifestują się objawami pozajelitowymi. Testy IgG4 dają również bardziej klarowne wyniki, które wykazują albo brak reakcji (wynik 0 w 6-stopniowej skali RAST) albo bardzo silną nietolerancję (wyniki 5 lub 6 w skali RAST), co ułatwia późniejszą terapię. Natomiast całkowite IgG są dużo lepsze przy ostrych reakcjach związanych ze stanem zapalnym i konkretnymi objawami ze strony przewodu pokarmowego. Wyniki całkowitych IgG jednak znacznie częściej występują również w pośrednich klasach skali RAST. Może to jednak wynikać z pojedynczych przypadków przepuszczenia danego alergenu przez barierę jelitową, dlatego też nie zaleca się w ich przypadku całkowitej eliminacji.

Badanie na nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne bada się w bardzo prosty sposób. Wystarczy pobranie próbki krwi, w której mierzy się stężenie przeciwciał IgG (1-4) lub IgG4, które są specyficzne dla konkretnych pokarmów. Za pomocą testu IMMUNOdiagDIETA można wykonać jednoczesną ocenę tolerancji produktów spożywczych w panelach po 28, 44, 88 lub 280 składników, z czego panele po 28 alergenów najlepiej wykonać zarówno dla wszystkich IgG, jak i IgG4, aby ocenić które przeciwciała powinny być dalej badane u danego pacjenta. Test IMMUNOdiagDIETA bada alergeny pochodzą z różnych warzyw, owoców, zbóż, mięsa, nabiału, ryb, owoców morza, orzechów, dodatków do żywności, a także napojów takich jak wino czy herbata.

Wybór zakresu testu powinien być uzależniony od diety konkretnej osoby - największa skuteczność jest przy zbadaniu jak największej grupy jadanych produktów, gdyż jest wówczas mniejsza szansa, że zostanie przeoczony potencjalny alergen.

W ciągu 15 dni roboczych od oddania krwi w punkcie pobrań otrzymuje się raport z wynikiem testu IMMUNOdiagDIETA wraz z indywidualnymi zaleceniami.

Leczenie nietolerancji na podstawie przeciwciał IgG/IgG4

Test IMMUNOdiagDIETA wykazuje, w przypadku których produktów występuje podwyższone stężenie przeciwciał IgG lub IgG4, a które są bezpieczne dla organizmu. Po otrzymaniu wyniku należy wprowadzić właściwy sposób odżywiania. Jeżeli badanie wykazało reakcję na pokarm w skali RAST 0, 1 lub 2, nie ma potrzeby wyeliminowania tych produktów ze swojej diety. Produkty, które doprowadziły przeciwciała do poziomu 3 lub 4, wymagają pewnego ograniczenia. Zaleca się wówczas dietę rotacyjną, która polega na spożywaniu problematycznych pokarmów tylko raz na 4 dni w niedużej ilości. Produkty, które wyzwoliły najsilniejsze reakcje (5-6), należy całkowicie wyeliminować ze swojej diety na 6 do 12 miesięcy. Oprócz samej diety warto również zastosować właściwą probiotykoterapię, która przyczyni się do poprawy stanu flory bakteryjnej jelit i uszczelniania bariery jelitowej.

Zastosowanie odpowiedniej diety zmniejsza lub całkowicie eliminuje objawy, a w tym czasie tolerancja na większość produktów powinna się poprawić. Dodatkowo zwiększają się szanse na poprawę leczenia chorób współistniejących.

Statystyki:
0 komentarzy
967 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 280 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA 280 IgG jest sposobem na określenie pokarmów wywierających na nasz organizm negatywny wpływ

IMMUNOdiagDIETA 280 alergeny IgG

  • IMMUNOdiagDIETA 280 IgG jest sposobem na określenie pokarmów wywierających na nasz organizm negatywny wpływ
  • Wynik testu jest podstawą do wdrożenia diety eliminacyjnej lub rotacyjnej, dzięki którym występujące objawy nietolerancji ustąpią, poprawi się nasz stan zdrowia i jakość życia

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancji pokarmowych zależnych od IgG

Cena badania:

1 299 zł