Ważne. Od 07.01.2025 zmiana podmiotu Zdrowegeny.pl sp. z o.o. na Longevity Plus sp. z o. o.
Ważne. Od 07.01.2025 zmiana podmiotu Zdrowegeny.pl sp. z o.o. na Longevity Plus sp. z o. o.
Zdrowegeny.pl part of longevity + Logo

Koszyk

Choroby i Schorzenia

Poradnik dla zdrowia


Badanie na laktozę - kto powinien je wykonać?
Badanie na laktozę - kto powinien je wykonać?

Badanie na laktozę - kto powinien je wykonać?

Laktoza jest cukrem, który naturalnie występuje w mleku ssaków oraz przetworach mlecznych. Około 30% populacji odczuwa dokuczliwe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po ich spożyciu. Badanie na laktozę w ich przypadku może być pomocne, aby świadomie wprowadzić dietę ubogolaktozową.
Zaburzenia metaboliczne - jak im zapobiegać?
Zaburzenia metaboliczne - jak im zapobiegać?

Zaburzenia metaboliczne - jak im zapobiegać?

W organizmie wszystkich żywych istot w każdej chwili zachodzi ogromna liczba reakcji chemicznych, które polegają na rozkładzie spożytych składników lub budowie komórek, tkanek i narządów. Reakcje te nazywane są metabolizmem, który podlega regulacji przy udziale hormonów, układu nerwowego, a także genów. Wszelkie zaburzenia w tych przemianach będą skutkować ujawnieniem się chorób przewlekłych, a w przypadku mutacji genów odpowiedzialnych za procesy metaboliczne - wrodzonych wad metabolizmu.
Test na nietolerancję laktozy - czy warto go wykonać?
Test na nietolerancję laktozy - czy warto go wykonać?

Test na nietolerancję laktozy - czy warto go wykonać?

Co trzeci Polak odczuwa przykre dolegliwości po zjedzeniu mleka i produktów mlecznych. Źródłem tego problemu jest laktoza, czyli tzw. cukier mleczny. Na szczęście nietolerancję tą można z łatwością zdiagnozować i skutecznie leczyć przy pomocy odpowiedniej diety.
Fruktoza - kto powinien jej unikać?
Fruktoza - kto powinien jej unikać?

Fruktoza - kto powinien jej unikać?

Mimo że fruktoza jest naturalnym cukrem występującym w wielu produktach uznawanych za zdrowe (owoce, warzywa, miód), w nadmiernych ilościach może nam zaszkodzić. Niektórzy jednak powinni zwracać szczególną uwagę na obecność fruktozy w swojej diecie.
Alergia na gluten - jak ją zdiagnozować i leczyć?
Alergia na gluten - jak ją zdiagnozować i leczyć?

Alergia na gluten - jak ją zdiagnozować i leczyć?

Dieta bezglutenowa w ostatnich czasach jest symbolem dbania o siebie, a przede wszystkim stała się modna. Niewielu jednak wie, że są konkretne wskazania do diety bezglutenowej, takie jak alergia na gluten natychmiastowa lub opóźniona oraz celiakia. Przed wykluczeniem glutenu należy wykonać odpowiednią diagnostykę oraz skonsultować się z dietetykiem, aby ustalić konieczną długość diety i zapobiec możliwym niedoborom żywieniowym.
Test na nietolerancję glutenu - czy warto go wykonać?
Test na nietolerancję glutenu - czy warto go wykonać?

Test na nietolerancję glutenu - czy warto go wykonać?

Mimo złej reputacji gluten nie szkodzi każdemu, wręcz zboża glutenowe mogą mieć pozytywne właściwości dla naszego zdrowia - są ważnym źródłem błonnika i składników mineralnych w diecie większości osób. Jedynie w kilku przypadkach ograniczenie glutenu lub ścisła dieta bezglutenowa są istotne dla zachowania dobrego zdrowia i kondycji psychofizycznej.
Choroby metaboliczne - czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne - czy można im zapobiec?

Choroby metaboliczne - czy można im zapobiec?

Choroby metaboliczne - grupa schorzeń, które są manifestacją zaburzeń w procesach metabolicznych i funkcjonowaniu całego organizmu. Wśród nich znajdują się cukrzyca, zaburzenia lipidowe, dna moczanowa, osteoporoza oraz liczne wrodzone zaburzenia metabolizmu

Nietolerancja mleka - kiedy należy eliminować mleko?
Nietolerancja mleka - kiedy należy eliminować mleko?

Nietolerancja mleka - kiedy należy eliminować mleko?

Osoby z alergią na mleko bardzo często spotykają się z niezrozumieniem ze strony innych osób, dla których jest to stan równoznaczny z nietolerancją laktozy. Alergia i IgG-zależna nietolerancja mleka oraz nietolerancja laktozy mają inne przyczyny i odrębne zalecenia dietetyczne. Rozróżnienie tych zaburzeń jest istotne, aby nikomu nie zaszkodzić nieodpowiednim jedzeniem.
Nietolerancja pszenicy - kiedy unikać pszenicy i glutenu?
Nietolerancja pszenicy - kiedy unikać pszenicy i glutenu?

Nietolerancja pszenicy - kiedy unikać pszenicy i glutenu?

Nietolerancja pszenicy jest to nieprawidłowa reakcja organizmu pojawiająca się po spożyciu tego zboża. Wykluczenie z diety pszenicy wskazane jest jedynie w przypadku stwierdzenia celiakii, alergii lub nietolerancji IgG-zależnej pszenicy.
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najlepsze promocje jako pierwszy
Opinie klientów - Zdrowegeny.pl

© 2025 Zdrowegeny.pl

powered by greenlogic