Zdrowegeny.pl Logo

Koszyk

Choroby i Schorzenia

Poradnik dla zdrowia


Test na nietolerancję glutenu
Test na nietolerancję glutenu

Test na nietolerancję glutenu

Nietolerancję glutenu można stwierdzić dwoma rodzajami testów - testem na celiakię lub w kierunku nietolerancji IgG-zależnej. Wybór właściwej metody diagnostycznej uzależniony jest od tego, na który mechanizm chorobowy wskazują objawy.
Choroby dietozależne - otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia
Choroby dietozależne - otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia

Choroby dietozależne - otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia

Choroby dietozależne - schorzenia, na rozwój których duży wpływ wywiera nieodpowiednia dieta i jakość spożywanych produktów - zalicza się do nich między innymi otyłość, cukrzycę czy choroby układu krążenia. Z roku na rok zwiększa się liczba przypadków tych zaburzeń zdrowotnych wśród Polaków, na szczęście ich występowaniu można skutecznie zapobiegać.

Testy na celiakię - testy serologiczne, histopatologiczne i genetyczne
Testy na celiakię - testy serologiczne, histopatologiczne i genetyczne

Testy na celiakię - testy serologiczne, histopatologiczne i genetyczne

Mianem celiakii określana jest trwała nietolerancja przez organizm glutenu, czyli białka obecnego w niektórych zbożach. Jest to powszechna choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym - nieleczona może doprowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych. Chorobę tą można zdiagnozować przy pomocy kilku testów, do których zalicza się m.in. badania genetyczne.
Choroba Hashimoto - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie
Choroba Hashimoto - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Choroba Hashimoto - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Choroba Hashimoto - najczęściej występujący rodzaj zapalenia tarczycy i najczęstsza przyczyna pierwotnej niedoczynności tego gruczołu. Jest schorzeniem autoimmunologicznym, czyli związanym z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego.
Uczulenia pokarmowe - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie
Uczulenia pokarmowe - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Uczulenia pokarmowe - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Uczulenie polega na nadmiernej wrażliwości organizmu na działanie danego czynnika lub substancji, bardzo często czynnikiem uczulającym są składniki pokarmów. Wśród uczuleń pokarmowych można wyróżnić alergię lub nietolerancję IgG zależną - schorzenia te są przez wielu mylone ze sobą, jednak to dwie różne jednostki chorobowe.
Objawy nietolerancji glutenu
Objawy nietolerancji glutenu

Objawy nietolerancji glutenu

Nietolerancja glutenu - nieprawidłowa reakcja organizmu na spożycie glutenu, która może rozwinąć się na podłożu genetycznym bądź immunologicznym. W przebiegu nietolerancji glutenu pojawiają się bardzo różne i niespecyficzne objawy, dlatego prawidłowa diagnostyka jest często utrudniona. Jest to jedna z najczęściej występujących wśród Polaków nietolerancji pokarmowych.
Jak wykryć nietolerancję białka u Pacjenta?
Jak wykryć nietolerancję białka u Pacjenta?

Jak wykryć nietolerancję białka u Pacjenta?

Nietolerancja białka jest niewłaściwą odpowiedzią układu immunologicznego na białkowe składniki pokarmowe. Objawia się występowaniem u chorego dokuczliwych dolegliwości, a diagnozowana jest poprzez wykonanie testów w kierunku IgG-zależnych nietolerancji pokarmowych.
Przeciwciała IgG w organizmie. Jakie informacje dają Pacjentowi?
Przeciwciała IgG w organizmie. Jakie informacje dają Pacjentowi?

Przeciwciała IgG w organizmie. Jakie informacje dają Pacjentowi?

Przeciwciała IgG to rodzaj immunoglobulin wytwarzanych przez komórki układu odpornościowego. Ich głównym zadaniem jest ochrona naszego organizmu przed szkodliwymi patogenami. Oznaczenie poziomu przeciwciał IgG służy określeniu reakcji układu immunologicznego na patogeny, wykryciu stanów chorobowych (m.in. autoimmunologicznych) oraz w testach na nietolerancje pokarmowe.

Choroba trzewna - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie
Choroba trzewna - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Choroba trzewna - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Choroba trzewna, nazywana również celiakią, jest jednym z najpowszechniej występujących schorzeń o podłożu genetycznym i polega na trwałej nietolerancji przez organizm glutenu, czyli białka obecnego w ziarnach wielu zbóż. Brak odpowiednio wczesnego wykrycia choroby trzewnej wiąże się z ryzykiem groźnych powikłań, dlatego tak ważna jest prawidłowa diagnoza.
Czym jest nietolerancja mleka?
Czym jest nietolerancja mleka?

Czym jest nietolerancja mleka?

Nietolerancją mleka często potocznie nazywana jest upośledzona tolerancja laktozy, czyli cukru zawartego w mleku. Schorzenie to rozwija się na podłożu genetycznym i w jego przebiegu, u chorego pojawiają się różne dokuczliwe dolegliwości po spożyciu przetworów mlecznych zawierających laktozę. Nadwrażliwość ta może też pojawić się na skutek niewłaściwej odpowiedzi układu odpornościowego - w tym przypadku mamy do czynienia z tak zwaną nietolerancją IgG-zależną.
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najlepsze promocje jako pierwszy
Opinie klientów - Zdrowegeny.pl

© 2024 Zdrowegeny.pl

powered by greenlogic