Testy na alergie pokarmowe - na czym polegają i dlaczego warto je wykonać?

poniedziałek 12:15 - 14.05.2018
Ocena Zdrowegeny.pl (1 Ocen)
5.00
Testy na alergie pokarmowe - na czym polegają i dlaczego warto je wykonać?
Nieprawidłowe reakcje na pokarm są coraz częstszym problemem we współczesnym społeczeństwie. Alergie pokarmowe o typie natychmiastowym lub opóźnionym mogą znacznie utrudniać życie ze względu na szeroki zakres objawów, a czasem również zagrażać życiu. Testy na alergie pokarmowe pomogą Ci znaleźć przyczynę dolegliwości i świadomie unikać szkodliwego alergenu.

Alergie pokarmowe - objawy

Testy na alergie pokarmowe powinny wykonać osoby, które odczuwają nieprzyjemne dolegliwości tuż po spożyciu posiłku lub trudno im znaleźć przyczynę odczuwania niespecyficznych objawów.

Alergie pokarmowe najczęściej objawiają się zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego: biegunkami, zaparciami, wymiotami, zgagą, odbijaniem, mdłościami, bólami o charakterze kolkowym, wzdęciami brzucha. W przypadku alergii typu natychmiastowego mogą pojawić się zespół alergii jamy ustnej (obrzęk warg, pieczenie, szczypanie w obrębie jamy ustnej), atopowe zapalenie skóry, atak astmy oskrzelowej, nasilony katar, pieczenie i łzawienie oczu, zaburzenia ciśnienia krwi i czasem wstrząs anafilaktyczny. Natomiast dla alergii opóźnionych oprócz dolegliwości z przewodu pokarmowego charakterystyczne są również bóle głowy i migreny, zmiany skórne (trądzik, łuszczyca, suchość i świąd skóry), przewlekłe zmęczenie i senność, wahania nastroju (także depresje), trudności z zasypianiem, bóle mięśniowe, kostne i stawowe oraz zaburzenia widzenia, które to będą pojawiać się nawet dobę po spożyciu alegenu.

Nieleczone alergie mogą prowadzić do zespołu przewlekłego zmęczenia, osłabienia odporności, niedoborów pokarmowych, trudności z utrzymaniem masy ciała, nasilenia objawów chorób współistniejących (np. autoimmunologicznych), a także do zaburzeń płodności.

W zależności od mechanizmu, za pomocą którego układ immunologiczny zwalcza alergen, objawy i szybkość ich pojawienia będą się różnić.

Alergie pokarmowe - co może być alergenem?

Reakcje alergiczne wywoływane są przez substancje zwane alergenami. W większości przypadków są to białka znajdujące się w różnych gatunkach roślin, grzybów, zwierząt czy też bakterii. W zależności od tego, jak alergen wnika do organizmu, może powodować alergię pokarmową, wziewną, kontaktową czy też na leki i jady owadów. W zasadzie każde białko znajdujące się w pożywieniu może wywołać objawy opóźnionej alergii - zwykle występują jednocześnie nietolerancje na kilka różnych produktów spożywczych. Reakcje natychmiastowe najczęściej dotyczą mleka krowiego, jaj, pszenicy, soi, orzeszków arachidowych, orzechów, ryb oraz owoców morza. Dość często mogą występować uczulenia na rośliny strączkowe (soczewica, groszek, łubin), nasiona (słonecznik, sezam), warzywa (seler, pomidor), owoce (kiwi, mango, banany), kakao, przyprawy (gorczyca, curry, anyż, kolendra, pieprz) i miód pszczeli.

Testy na alergie pokarmowe opóźnione

W przypadku opóźnionych alergii pokarmowych dochodzi do zwiększania się stężenia przeciwciał IgG. W przeciwieństwie do alergii natychmiastowych nadprodukcja zachodzi tutaj nawet po 1-2 dobach od spożycia posiłku zawierającego nietolerowany składnik - wywołane w tym procesie objawy mogą utrzymywać się nawet do kilku dni. Wymienione powyżej dolegliwości, które są charakterystyczne dla IgG-zależnej alergii pokarmowej, są bardzo niespecyficzne i ciężko je powiązać z pożywieniem. Samodzielną diagnozę utrudnia również długa przerwa czasowa pomiędzy przyczyną a skutkiem zdrowotnym. Aby stwierdzić, które produkty są nietolerowane, wykonuje się testy na alergie pokarmowe opóźnione (np. IMMUNOdiagDIETA) polegające na pomiarze stężenia przeciwciał IgG swoistych dla konkretnych alergenów. Testy te mogą mieć różne zakresy badanych produktów. W przypadku testu IMMUNOdiagDIETA przeprowadza się analizę w kierunku 28, 44, 88 lub 280 alergenów z różnych grup produktów spożywczych - warzywa, owoce, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, mięsa, ryby, owoce morza, orzechy i nasiona, przyprawy, dodatki do żywności, nabiał czy rośliny strączkowe.

Leczenie alergii pokarmowej o charakterze opóźnionym trwa dość krótko. Zaleca się wprowadzenie diety eliminującej lub ograniczającej alergen na określony czas. Zazwyczaj dochodzi do ustąpienia objawów i poprawy tolerancji na alergen.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu opóźnionej alergii pokarmowej. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku najpowszechniejszych alergenów pokarmowych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

Testy na alergie pokarmowe natychmiastowe

Alergie pokarmowe o typie natychmiastowym charakteryzują się nadprodukcją przeciwciał IgE, które są swoiste dla konkretnych produktów. Ich wzrost jest bardzo szybki i następuje w ciągu kilku minut od spożycia alergenu, a wraz z wysokim poziomem przeciwciał dochodzi do całej reakcji układu odpornościowego, w tym wydzielania dużej ilości mediatorów (m.in. histaminy), które są odpowiedzialne za ujawnienie objawów w okolicznych tkankach. Wówczas najczęściej dochodzi do wystąpienia dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz zaostrzenia innych chorób alergicznych (atopowe zapalenie skóry, alergiczny nieżyt nosa, astma oskrzelowa, alergiczne zapalenie spojówek). W przypadku bardzo silnej reakcji może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który ma bardzo gwałtowny przebieg. Wstrząs może prowadzić do utraty przytomności, a także zgonu. Rodzaj objawów często zależy od wieku chorej osoby - w dzieciństwie alergie pokarmowe często nasilają zmiany skórne, objawy żołądkowo-jelitowe i oddechowe.

Najczęściej wykonywane testy na alergie pokarmowe IgE-zależne to:

  • testy skórne punktowe,
  • próby prowokacyjne,
  • pomiary we krwi stężenia przeciwciał IgE specyficznych alergenów.

W gabinetach alergologicznych zazwyczaj wykonuje się testy skórne, które polegają na umieszczeniu niewielkich ilości alergenów na skórze i wykonanie w tym miejscu nakłucia. W przypadku uczulenia powstaje bąbel wraz z rumieniem, którego średnica określa stopień reakcji.

Testy na alergie pokarmowe natychmiastowe dają pewność, które produkty należy wykluczyć z diety, aby uniknąć objawów reakcji uczuleniowej. Dietę eliminacyjną należy stosowania co najmniej kilka lat. W przypadku 80-90% dzieci możliwe jest wyrośnięcie z alergii na mleko lub jaja, a w 20% z alergii na orzeszki ziemne. Niestety większość alergii utrzymuje się przez całe życie i wymaga zastosowanie diety wykluczającej alergen na stałe.

Testy na alergie pokarmowe - co robić po ich wykonaniu?

Oprócz zakresu objawów, czasu ich wystąpienia oraz metod diagnostycznych alergie pokarmowe natychmiastowe i opóźnione różnią się także w zakresie dietoterapii. Testy na alergie pokarmowe IgE-zależne wskazują na produkty, które należy całkowicie wykluczyć ze swojej diety. Eliminacja może być czasowa (zwykle 2-3 lata) lub trwać do końca życia. Przed ponownym wprowadzeniem pokarmu należy skonsultować się z alergologiem i ponownie wykonać testy diagnostyczne.

Inaczej jest w terapii na podstawie testów na alergie pokarmowe opóźnione, takich jak IMMUNOdiagDIETA. Wynik wskazuje na stopień nietolerancji określonych produktów - na tej podstawie wybiera się odpowiednią dietę. Pokarmy, które dały wyniki 0-2, są dobrze tolerowane lub wywołują nieznaczną reakcję, więc nie należy ich ograniczać w diecie. Wyniki 3-4 mówią o umiarkowanej reakcji, która wymaga diety rotacyjnej polegającej na jedzeniu alergenów tylko co 4 dni. Reakcje silne (wyniki 5-6) oznaczają, że należy te produkty całkowicie wykluczyć z żywienia na minimum 6 miesięcy. W większości przypadków po tym czasie dochodzi do zaniku alergii opóźnionej i można wrócić do spożywania dotychczas nietolerowanych produktów.

Aby uniknąć spożycia alergenu, należy w odpowiedni sposób dobierać swoje pożywienie. Zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem informacja o alergenach musi być podana na opakowaniach produktów spożywczych, w punktach gastronomicznych, a także w przypadku żywności sprzedawanej bez opakowania (np. pieczywo, wędliny). Na opakowaniach alergeny oznaczane są inną czcionką w składzie lub wymieniane jako “Może zawierać śladowe ilości…” - ta informacja jest istotna dla osób, które odczuwają dolegliwości już po niewielkich ilościach alergenu. Warto pamiętać, że producent może zmienić recepturę produktu, dlatego należy regularnie sprawdzać opis na etykiecie. Zamawiając posiłek w restauracji lub kupując produkty na wagę mamy prawo poprosić osobę nas obsługującą o wymienienie możliwych alergenów. W niektórych miejscach można również znaleźć specjalne tablice informacyjne lub katalogi ze składem produktów. Dla osób, które mają alergię na najczęściej występujące alergeny, znacznym ułatwieniem są produkty z oznaczeniami “bez glutenu/bez mleka/bez jaj/bez nabiału” itp. albo produkty wegańskie, w których nie mogą się znaleźć jakiekolwiek składniki odzwierzęce (mięso, ryby, jaja, przetwory mleczne, miód, żelatyna). W przypadku alergii na gluten warto szukać symbolu Przekreślonego Kłosa, który jest nadawany po szczegółowej analizie przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Jednak najlepszym sposobem na uniknięcie przypadkowego narażenia na alergen jest samodzielne przygotowywanie posiłków z jak najmniej przetworzonych produktów znanego pochodzenia.

Testy na alergie pokarmowe natychmiastowe i opóźnione pozwalają na wdrożenie odpowiedniego leczenia dietetycznego, uniknięcie przykrych dolegliwości, a wykonanie obu metod diagnostycznych jest pomocne w rozróżnieniu przyczyny objawów.
Statystyki:
0 komentarzy
196 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 280 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA 280 IgG jest sposobem na określenie pokarmów wywierających na nasz organizm negatywny wpływ

IMMUNOdiagDIETA 280 alergeny IgG

  • IMMUNOdiagDIETA 280 IgG jest sposobem na określenie pokarmów wywierających na nasz organizm negatywny wpływ
  • Wynik testu jest podstawą do wdrożenia diety eliminacyjnej lub rotacyjnej, dzięki którym występujące objawy nietolerancji ustąpią, poprawi się nasz stan zdrowia i jakość życia

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancji pokarmowych zależnych od IgG

Cena badania:

1 329 zł