Ważne. Od 07.01.2025 zmiana podmiotu Zdrowegeny.pl sp. z o.o. na Longevity Plus sp. z o. o.
Ważne. Od 07.01.2025 zmiana podmiotu Zdrowegeny.pl sp. z o.o. na Longevity Plus sp. z o. o.
Zdrowegeny.pl part of longevity + Logo

Koszyk

Choroby i Schorzenia

Poradnik dla zdrowia


Zakrzepica żył głębokich - ryzyko genetyczne, diagnostyka, profilaktyka
Zakrzepica żył głębokich - ryzyko genetyczne, diagnostyka, profilaktyka

Zakrzepica żył głębokich - ryzyko genetyczne, diagnostyka, profilaktyka

Zakrzepica jest to patologiczny proces krzepnięcia krwi, w którym dochodzi do miejscowego powstawania skrzepliny, wewnątrz naczynia krwionośnego. Gdy zajęta jest tętnica mówimy o zakrzepicy tętniczej, która może prowadzić np. do zawału serca, wówczas skrzeplina powstaje w świetle naczynia wieńcowego. Natomiast gdy zakrzep powstaje w żyle mówi się o zakrzepicy żylnej.
Leki obniżające ciśnienie - czy są bezpieczne?
Leki obniżające ciśnienie - czy są bezpieczne?

Leki obniżające ciśnienie - czy są bezpieczne?

Ciśnienie tętnicze krwi u człowieka to siła z jaką krew napiera na ściany tętnic. Ciśnienie skurczowe (lub górne) jest wyższe i pojawia się gdy serce kurczy się i wypycha krew do aorty. Podczas rozkurczu serce wypełnia się krwią, a napór na ściany tętnic zmniejsza się, natomiast ciśnienie rozkurczowe (lub dolne) obniża się. Wartości ciśnienia stale zmieniają się, ma na to wpływ m.in. aktywność, stres i pogoda. Idealne ciśnienie wynosi 120/80 mmHg i oznacza to, iż serce pompuje krew z taką siłą, że wszystkie narządy funkcjonują prawidłowo.

Choroba Wilsona - wczesne wykrycie to klucz do sukcesu!
Choroba Wilsona - wczesne wykrycie to klucz do sukcesu!

Choroba Wilsona - wczesne wykrycie to klucz do sukcesu!

Choroba Wilsona ( zwyrodnienie wątrobowo – soczewkowate) jest schorzeniem uwarunkowanym genetycznie. W wyniku mutacji genu ATP7B, kodującego białko uczestniczące w regulacji metabolizmu miedzi, dochodzi do nadmiernego gromadzenia tego metalu w organizmie. Defekt genetyczny powoduje, że nadmiar miedzi wchłoniętej z przewodu pokarmowego nie jest wydalany przez wątrobę i gromadzi się w jej komórkach. W konsekwencji nadmiar metalu prowadzi do zróżnicowanych form uszkodzenia wątroby.
Gluten - czy naprawdę to dla mnie problem?
Gluten - czy naprawdę to dla mnie problem?

Gluten - czy naprawdę to dla mnie problem?

Gluten należy do białek pochodzenia roślinnego i występuje w ziarnach zbóż. W pszenicy są to: gliadyna i gluteina, w życie - sekalina, w jęczmieniu - hordeina oraz występująca w owsie - awenina. Białka należące do glutenu występują nie tylko w ziarnie, lecz również w produktach od nich pochodzących: mąkach, kaszach, płatkach, otrębach, pieczywie czy makaronach.
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najlepsze promocje jako pierwszy
Opinie klientów - Zdrowegeny.pl

© 2025 Zdrowegeny.pl

powered by greenlogic