Jak zbadać nietolerancje pokarmowe?
Data publikacji: 2017-01-04
Data aktualizacji: 2017-01-04
Przyczyny i objawy IgG-zależnych nietolerancji pokarmowych
W przebiegu IgG-zależnych nietolerancji pokarmowych dochodzi do nadmiernej produkcji przeciwciał IgG swoistych dla danego produktu, w konsekwencji czego u osoby chorej pojawiają się różnorodne objawy kliniczne nietolerancji. Nadwrażliwości tego typu mogą rozwinąć się w każdym wieku - zarówno u osób dorosłych, jak i małych dzieci. Reakcja na nietolerowane pożywienie następuje w ciągu 24-96 godzin od ich spożycia.
Główną przyczyną rozwoju nadwrażliwości pokarmowej zależnej od przeciwciał IgG (znanej również jako tzw. alergia opóźniona) jest upośledzenie mechanizmów wchłaniania jelitowego (zobacz: przeciekające jelita) - dzieje się tak na skutek m.in.:
- długotrwałego przyjmowania antybiotyków,
- długotrwałego stresu,
- ostrych infekcji bakteryjnych i wirusowych,
- zatruć pokarmowych,
- nowotworów,
- chorób autoimmunologicznych,
- stosowania radioterapii i chemioterapii,
- wykonywanych zabiegów chirurgicznych.
Dolegliwości występujące w przebiegu tego schorzenia są bardzo różne - mogą być związane z układem trawiennym lub bezpośrednio się z nim nie łączyć.
Wśród możliwych objawów wymienia się więc:
- bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia, mdłości,
- osłabienie organizmu, przewlekłe zmęczenie,
- migreny,
- bóle mięśni, bóle stawów,
- zmiany skórne,
- zaburzenia nastroju, zmiany w zachowaniu,
- trudności z zasypianiem,
- problemy ze wzrokiem.
Niewykryte i nieleczone IgG-zależne nietolerancje mogą skutkować rozwojem takich schorzeń jak otyłość (pomimo niskokalorycznej diety i prawidłowej aktywności fizycznej), cukrzyca typu drugiego, choroby wątroby, niedokrwistość, przewlekłe niedożywienie czy depresja.
Ten rodzaj zaburzeń zdrowotnych jest odwracalny - wyeliminowanie danego produktu spożywczego z diety, ograniczenie jego spożycia, a także przywrócenie prawidłowego funkcjonowania jelit prowadzi do osłabienia lub całkowitego powrotu tolerancji.
Zrób test na nietolerancje pokarmowe
Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku najpowszechniejszych produktów spożywczych.
Jak zbadać nietolerancje pokarmowe IgG-zależne?
- IMMUNOdiagDIETA – zobacz listę badań ❱
- Foodprofil – zobacz listę badań ❱
- Food Detective - zobacz listę badań ❱
- ImuPro Complete - zobacz badanie ❱
Testy na nietolerancje pokarmowe IgG-zależne polegają na pomiarze we krwi osoby badanej poziomu przeciwciał IgG, swoistych dla danego alergenu. Badaniem takim jest IMMUNOdiagDIETA - wiarygodny i całkowicie bezpieczny test na nietolerancje, umożliwiający sprawdzenie poziomu przeciwciał specyficznych dla alergenów z różnych grup: nabiał, produkty mleczne, mięso, ryby, owoce morza, owoce, warzywa, zboża, orzechy czy nasiona. Wynik badania IMMUNOdiagDIETA pozwala na określenie produktów bezpiecznych dla naszego organizmu oraz produktów przez niego nietolerowanych - dzięki temu możemy tak spersonalizować nasz sposób odżywiania, aby poprawić swoje samopoczucie i stan zdrowia.
Wynik testu IMMUNOdiagDIETA przedstawia ilościowe oznaczenie przeciwciał (także w formie graficznej) wraz z komentarzem specjalisty. Wyniki ilościowe przypisuje się do skali RAST/EAST (0-6) - rezultat w klasie 0 to wynik ujemny, wyniki w klasach 1, 2 lub 3 świadczą o braku objawów lub o słabo wyrażonych objawach, natomiast wyniki w klasach 4, 5 lub 6 oznaczają obecność nasilonych dolegliwości.
Wiedza o produktach szkodliwych dla naszego organizmu jest kluczowa - pozwala ona bowiem na wdrożenie leczenia nietolerancji, czyli diety całkowicie eliminującej nietolerowany produkt lub diety rotacyjnej, która opiera się na zamiennym spożywaniu produktów bezpiecznych i produktów uczulających. Aby tą wiedzę otrzyma należy jednak wcześniej badać nietolerancje pokarmowe.
Podjęcie takich działań ma ogromne znaczenie, ponieważ doprowadzą one do cofnięcia się lub do osłabienia danej nietolerancji, a tym samym poprawią nasz stan zdrowia i zapobiegną występowaniu groźnych powikłań w przyszłości.
Ponadto, poprzez wykonanie badania IMMUNOdiagDIETA możliwa jest także ocena efektów wdrożonej diety.
Bibliografia
- Atkinson W. et al.: Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. Gut. 2004 Oct;53(10):1459-64.
- Bernardi D. et al.: Time to reconsider the clinical value of immunoglobulin G4 to foods? Clin Chem Lab Med. 2008;46(5):687-90.
- Zar S.: Food-specific IgG4 antibody-guided exclusion diet improves symptoms and rectal compliance in irritable bowel syndrome. Scand J Gastroenterol. 2005 Jul;40(7):800-7.
- Carter J., Edwards A.: The allergy exclusion diet; Hay House Inc., 2002.
- Zeng Q., Dong S.Y. et al.: Variable food-specific IgG antibody levels in healthy and symptomatic Chinese adults; PLoS OneI, 2013, Vol. 8, Issue 1, e53612.
To badanie będzie pomocne:
Dostępne testy
839.00 zł
1499.00 zł