Testy pokarmowe z krwi - kiedy warto je wykonać?

czwartek 10:20 - 10.05.2018
Ocena Użytkowników (1 Ocen)
5.0
Testy pokarmowe z krwi - kiedy warto je wykonać?
Jeżeli odczuwasz dolegliwości żołądkowo-jelitowe lub masz niespecyficzne objawy, które nie pasują do żadnej z chorób, to czas, aby wykonać testy pokarmowe z krwi w kierunku nietolerancji IgG-zależnych. Odpowiednia diagnostyka wskaże, jakie działania należy podjąć w zakresie żywienia, aby zmniejszyć problemy zdrowotne oraz poprawić jakość życia i samopoczucie.

Testy pokarmowe z krwi w kierunku nietolerancji IgG-zależnych

Najlepszym sposobem na wykrycie nietolerancji pokarmowej jest wykonanie badania analizującego poziom przeciwciał IgG. Przykładowym testem laboratoryjnym jest IMMUNOdiagDIETA, który jest badaniem prostym, bezpiecznym, a przede wszystkim rzetelnym. Samo wykonanie badania wymaga jedynie oddania próbki krwi, która następnie jest analizowana w laboratorium diagnostycznym pod kątem stężenia swoistych przeciwciał IgG - wynik otrzymuje się już w ciągu 15 dni roboczych.

Badanie IMMUNOdiagDIETA umożliwia ocenę nietolerancji pokarmowej na 28, 44, 88 lub 280 alergenów z różnych grup produktów spożywczych - warzyw, owoców, grzybów, mięsa, ryb, owoców morza, nabiału, zbóż glutenowych i bezglutenowych, nasion i orzechów, napojów (w tym kawy, różnych odmian herbat i wina), przypraw, ziół oraz dodatków do żywności. Wybór zakresu badanego panelu powinien zależeć od różnorodności i wyglądu naszej codziennej diety. Najmniejszy pakiet zaleca się osobom, które mają mało zróżnicowaną dietę i nie spożywają produktów przetworzonych. Odpowiedni dobór zakresu jest istotny ze względu na możliwość jednoczesnego występowania nietolerancji pokarmowych na różne produkty.

Raport z testu zawiera wynik analizy w formie graficznej, szczegółową interpretację oraz indywidualne wskazówki na temat żywienia wraz z czasem eliminacji produktów i zasadami rotacji. W ramach badania otrzymuje się możliwość konsultacji wyniku ze specjalistą. Wynik testu IMMUNOdiagDIETA prezentuje ilościową ocenę przeciwciał IgG swoistych dla konkretnych produktów. Wynik poziomu IgG jest przydzielony do klas skali RAST/EAST od 0 do 6:

  • klasa 0 oznacza wynik negatywny, czyli brak nietolerancji pokarmowej;
  • klasa 1 oznacza brak lub bardzo słabą reakcję na alergen - uczulenie nie występuje lub jest bezobjawowe;
  • klasa 2 oznacza reakcja na alergen jest słaba - możliwe są bardzo słabe objawy nietolerancji;
  • klasy 3 i 4 oznaczają umiarkowaną reakcję na alergen - występują typowe objawy kliniczne nietolerancji;
  • klasa 5 oznacza silną reakcję na alergen - objawy nietolerancji są nasilone;
  • klasa 6 oznacza bardzo silną reakcję na alergen - objawy są bardzo nasilone i jest to wynik alarmujący.

Dzięki wykonaniu testu IMMUNOdiagDIETA otrzymuje się informację określającą, które pokarmy są nietolerowane przez nasz organizm, a które można bezpiecznie spożywać. Umożliwia to podjęcie odpowiednich działań poprzez dietę, która będzie miała na celu redukcję objawów, a także cofnięcie nietolerancji i powrócenie w przyszłości do poprzedniego sposobu żywienia bez wystąpienia dolegliwości.

Na czym polega nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne są nadwrażliwością układu immunologicznego na spożyty pokarm. Charakteryzuje się to podwyższonym poziomem przeciwciał IgG we krwi. Nietolerancje pokarmowe są bezpośrednim skutkiem osłabienia fizjologicznej bariery jelitowej, czyli tzw. zespołu nieszczelnego jelita. Dzieje się tak w przypadku różnych zaburzeń, które będą prowadzić do przedostawania się alergenów pokarmowych do krwioobiegu, gdzie będą z nimi walczyć komórki żerne i przeciwciała IgG wytworzone przez układ odpornościowy.

Do wystąpienia tego stanu mogą przyczynić się choroby nowotworowe lub przewodu pokarmowego (np. choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia), zaburzenia układu odpornościowego (np. AIDS), choroby autoimmunologiczne (np. Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów), zaburzenia mikroflory jelitowej (m.in. zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego - SIBO), infekcje bakteryjne lub wirusowe, zatrucia pokarmowe, biegunki, zaparcia, stosowanie niektórych leków (np. antybiotyków, niesteroidowych leków przeciwzapalnych), interwencje chirurgiczne w obrębie jamy brzusznej, przewlekły stres i nadużywanie alkoholu lub nikotyny.

Dodatkowo nietolerancje pokarmowe mogą wynikać z nieprawidłowej diety zawierającej sztuczne konserwanty i znaczne ilości produktów mięsnych, a ubogiej w warzywa i owoce - błonnik jest istotny dla składu jakościowego i ilościowego mikroflory jelitowej, która wspiera układ immunologiczny jelit. Natomiast monotonność żywienia prowadzi do nadmiernej ekspozycji układu odpornościowego na niektóre produkty spożywcze i wytworzenia reakcji odpornościowej.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych?

W przebiegu nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG objawy są nieswoiste i bardzo zróżnicowane - mogą dotyczyć wszystkich narządów i układów. Dodatkowo pojawiają się co najmniej dobę po spożyciu alergenu i utrzymują kilka dni, a w przypadku, gdy nietolerowany produkt jest regularnie jedzony, dolegliwości mogą się utrzymywać stale nawet przez całe late.

Wśród objawów nietolerancji pokarmowych są:

  • dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (odbijanie, mdłości, wzdęcia i bóle brzucha, biegunki, zaparcia, uczucie pełności w nadbrzuszu),
  • zmiany zachowania, nadpobudliwość, stany lękowe lub depresyjne, bezsenność,
  • migreny,
  • bóle ze strony układu ruchu (mięśni, kości, stawów),
  • zaburzenia widzenia,
  • zmiany skórne (np. łuszczyca, trądzik, suchość i świąd skóry).

Dodatkowo osoba z nietolerancjami pokarmowymi może czuć się stale zmęczona i senna, mieć słaby apetyt, szybko się męczyć. Może też mieć trudności z odchudzaniem pomimo reżimu żywieniowego i ćwiczeń.

Nieleczone nietolerancje mogą również nasilać objawy i utrudniać leczenie depresji, insulinooporności, SIBO, autyzmu, ADHD oraz chorób o podłożu autoimmunologicznym, takich jak choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia. Mogą też utrudniać zajście w ciążę i jej utrzymanie, prowadzić do niedożywienia lub nadwagi oraz niedoborów pokarmowych (m.in. anemii).

Kiedy warto wykonać testy pokarmowe z krwi w kierunku nietolerancji?

Testy pokarmowe z krwi w kierunku nietolerancji IgG-zależnych mogą wykonać wszyscy, którzy chcą dostosować swoją dietę do stanu zdrowia. Są jednak grupy osób, dla których wykonanie testu pokarmowego będzie szczególnie wskazane. Będą to osoby, które:

  • odczuwają typowe dla nietolerancji pokarmowych objawy,
  • mają trudności w czasie odchudzania,
  • chcą rozróżnić nietolerancję od alergii pokarmowej (objawy alergii i nietolerancji mogą być podobne),
  • mają problem z wyrównaniem choroby autoimmunologicznej.

Dodatkowo badanie pokarmowe z krwi w kierunku nietolerancji IgG-zależnych może pomóc w ocenie efektów diety eliminacyjnej i określeniu, które produkty można bezpiecznie wprowadzić z powrotem do diety.

Należy podkreślić, że przed wykonaniem badania IMMUNOdiagDIETA zaleca się konsultację lekarską w przypadku osób:

  • ze zdiagnozowaną chorobą autoimmunologiczną,
  • z zaburzeniami poziomu immunoglobulin,
  • w czasie stanu immunosupresji z powodu leczenia farmakologicznego, radiacyjnego lub w przebiegu niektórych chorób (AIDS).

Natomiast jedynym przeciwwskazaniem do testu IMMUNOdiagDIETA jest wiek poniżej 12 miesiąca życia.

Dieta po wykonaniu testu pokarmowego z krwi

Test IMMUNOdiagDIETA w kierunku nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych wskazuje, które produkty są nietolerowane, a które bezpieczne. Na podstawie raportu z badania i po konsultacji dietetycznej należy zastosować odpowiednią dietę rotacyjną lub eliminacyjną. Dieta rotacyjna zalecana jest w przypadku stwierdzenia nietolerancji o słabej lub umiarkowanej reakcji (wyniki 3 i 4). Wówczas nietolerowane składniki jada się co 4 dni zamieniając z produktami bezpiecznymi. Natomiast w przypadku reakcji silnych (wyniki 5 i 6) należy całkowicie wyeliminować te produkty z jadłospisu na minimum 6 miesięcy.

Na szczęście nietolerancje pokarmowe zależne od przeciwciał IgG są odwracalne - zastosowanie właściwej diety pozwala na osłabienie reakcji immunologicznej. Zlikwidowanie nietolerancji pokarmowych może przyczynić się do poprawy skuteczności leczenia chorób współistniejących i złagodzenia objawów chorobowych. Testy pokarmowe z krwi jak IMMUNOdiagDIETA są najlepszym sposobem na zadbanie o swoje zdrowie i poprawę samopoczucia.


Statystyki:
0 komentarzy
300 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 280 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA 280 IgG jest sposobem na określenie pokarmów wywierających na nasz organizm negatywny wpływ

IMMUNOdiagDIETA 280 alergeny IgG

  • IMMUNOdiagDIETA 280 IgG jest sposobem na określenie pokarmów wywierających na nasz organizm negatywny wpływ
  • Wynik testu jest podstawą do wdrożenia diety eliminacyjnej lub rotacyjnej, dzięki którym występujące objawy nietolerancji ustąpią, poprawi się nasz stan zdrowia i jakość życia

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancji pokarmowych zależnych od IgG

Cena badania:

1 299 zł