Bifidobacterium - bakterie o korzystnych dla zdrowia właściwościach
Data publikacji: 2019-12-11
Data aktualizacji: 2019-12-11
O bakteriach Bifidobacterium
Bifidobacterium należą do Gram-dodatnich pałeczkowatych bakterii. Bakterie tego rodzaju są beztlenowcami, nie tworzą zarodników, ale posiadają zdolność do produkcji kwasu mlekowego. W ramach rodzaju Bifidobacterium znajduje się ponad 50 gatunków. W jelitach zdrowych osób występują m.in. B. bifidum, B. longum, B. catenulatum, B. pseudocatenulatum, B. adolescentis, B. breve, B. animalis i B. dentium. Bakterie Bifidobacterium należą do dominujących składników zdrowej flory bakteryjnej.
Bifidobacterium i Lactobacillus jako jedne z pierwszych kolonizują przewód pokarmowy noworodka - jednak jedynie podczas porodu naturalnego, gdyż bakterie te pochodzą z przewodu pokarmowego matki. Odpowiednia flora bakteryjna może być stymulowana również przez mleko matki, które oprócz bakterii, zawiera również substancje prebiotyczne, immunoglubulinę A (wspiera kolonizację “dobrych” bakterii), laktoferynę i lizozym (mają działanie przeciwdrobnoustrojowe). Dlatego też największą ilość Bifidobacterium i Lactobacillus obserwuje się u dzieci karmionych piersią.
Bakterie Bifidobacterium cechują istotne właściwości probiotyczne. Wytwarzane przez nie kwas mlekowy i octowy powodują obniżenie pH w świetle jelita, dzięki czemu rozwój bakterii patogennych zostaje zahamowany. Dodatkowo obecność tych bakterii poprawia przyswajalność niektórych pierwiastków (m.in. żelaza, cynku, wapnia, magnezu). Stosuje się je m.in. w zapobieganiu biegunce poantybiotykowej, w trakcie eradykacji H. pylori, a także w leczeniu zespołu jelita drażliwego, biegunki infekcyjnej czy zaparć czynnościowych. Bakterie Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis i Bifidobacterium longum wchodzą w skład suplementu probiotycznego ProbioticMe.
Bakterie Bifidobacterium w Twoich jelitach
Bakterie należące do rodzaju Bifidobacterium stanowią część mikroflory o właściwościach korzystnych dla zdrowia. W ramach badań mikroflory masz możliwość zbadać swoje jelita pod kątem występowania Bifidobacterium, ale również innych zarówno korzystnych jak i chorobotwórczych bakterii czy grzybów. Wśród badań analizujących mikroflorę jelit są:
Badanie te pozwalają przeanalizować próbkę kału pod kątem obecności różnych mikroorganizmów zamieszkujących jelita takich jak Bifidobacterium, Lactobacillus, Staphylococcus, Candida, Klebsiella, Proteus, enterokoki, Clostridium, E. coli, Pseudomonas). Ponadto, obejmują swoim zakresem również markery stanów zapalnych i nieszczelności jelit, m.in. obecność krwi w kale, stężenie kalprotektyny bądź zonuliny.
Zastosowanie bakterii Bifidobacterium
Właściwości probiotyczne różnych szczepów bakterii Bifidobacterium wykorzystuje się w łagodzeniu objawów różnych chorób bądź w ich zapobieganiu, szczególnie dotyczy do chorób w obrębie przewodu pokarmowego.
RGatunek | Zastosowanie poszczególnych szczepów |
---|---|
B. animalis subsp. lactis |
|
B. bifidum |
|
B. breve |
|
B. longum |
|
B. infantis |
|
VSL#3* |
|
*VSL#3 jest to probiotyk zawierający w swoim składzie szczepy bakterii różnych gatunków: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum i Streptococcus thermophiles.
Bibliografia:
- Kotowska M.: Rola Bifidobacterium animalis subsp. Lactis w gastroenterologii dziecięcej. Forum Pediatrii Praktycznej 2019; 26.
- Szajewska H.: Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej. Med. Prakt., 2017; 7-8: 19–37.
- Hidalgo-Cantabrana C., Delgado S., Ruiz L., Ruas-Madiedo P., Sánchez B., Margolles A.: Bifidobacteria and Their Health-Promoting Effects. Microbiol Spectr. 2017; 5(3).
Autor merytoryczny: Dietetyk, mgr Katarzyna Startek