22 123 95 55

Enterococcus - groźne bakterie, które żyją w jelitach

4.00
Ocena użytkowników: 8 ocen

Gdzie można znaleźć bakterie Enterococcus?

Bakterie z rodzaju Enterococcus (tzw. enterokoki) wykrywa się we florze jelit oraz rzadziej w pochwie czy jamie ustnej. Najczęściej u ludzi występuje Enterococcus faecalis czy E. faecium.

Ich obecność w niektórych produktach uznawana jest za pożądaną - w śródziemnomorskich serach i wędlinach takich jak mozarella, feta, cheddar, machego, provolone, roquefort, pategros. Natomiast ze względu na oporność w trakcie obróbki termicznej (gotowanie, pasteryzację czy fermentację), wykorzystywane są jako wskaźnik higieny produkcji żywności.

Czy bakterie Enterococcus są we mnie?

Jako że Enterococcus są mieszkańcami naszych jelit, ich obecność w niewielkich ilościach nie jest jeszcze problemem. Dopiero pojawienie się dodatkowych czynników (szczególnie obniżenie odporności) stanowi zagrożenie, że zaczną się nadmiernie rozmnażać i prowadzić do kolonizacji innych układów i narządów.

Ilość enterokoków w jelitach można ocenić w badaniach mikroflory jelitowej:

Badania te polegają na laboratoryjnej ocenie próbki kału pod kątem:

Z czego wynikają zakażenia enterokokami?

Bakterie Enterococcus powodują głównie zakażenia szpitalne, najczęściej u osób ze znacznie obniżoną odpornością. Szczególnie zagrożone mogą być również niemowlęta oraz osoby z cukrzycą. W szpitalach bakterie najczęściej przenoszone są pomiędzy pacjentami poprzez pracowników szpitala. Zakażenia te wiążą się z bardzo wysoką śmiertelnością.

Enterococcus są odporne na dużą liczbę antybiotyków. Oporność na antybiotyki może wynikać z nadmiernego podawania ich zwierzętom. Mają również zdolność do powodowania chorób dzięki pewnym właściwościom takim jak zdolność tworzenia biofilmu, wytwarzanie substancji o działaniu destrukcyjnym dla tkanek (kolagenaza, hemolizyna itp.).

Jak przebiega zakażenie Enterococcus?

Enterokoki po przedostaniu się do krwi nie tylko mogą spowodować zatrucie krwi i posocznicę, ale również prowadzą do zakażenia licznych układów i narządów:

  • infekcje w obrębie jamy brzusznej i miednicy
  • zakażenie dróg moczowych
  • zapalenie wsierdzia i infekcja wyściółki serca,
  • zapalenie płuc,
  • enterokokowe zapalenie opon mózgowych
  • zakażenia ran, szczególnie chirurgicznych i po oparzeniach,
  • zapalenie kości, stawów i szpiku,
  • zakażenia układu oddechowego,
  • zakażenia miazgi zębowej i przyzębia.

Objawy będą ściśle uzależnione od lokalizacji, w której doszło do zakażenia. Mogą obejmować między innymi zmęczenie, skurcze żołądka, wymioty, bolesne oddawanie moczu.

Jak zapobiegać infekcji enterokokami?

  • Osoby o obniżonej odporności powinny unikać spożywania fermentowanych wędlin i dojrzewających serów.
  • Dokładna higiena rąk i stosowanie barier przy kontakcie z chorymi (np. maseczka, rękawiczki).
  • Separowanie zakażonych pacjentów i pracowników opieki zdrowotnej.
  • Badania pracowników szpitali w celu wykrycia ewentualnych zakażeń.
  • Unikanie nadmiernego stosowania antybiotyków.
  • Dokładne dbanie o czystość na terenie szpitali.

BIbliografia:

  • Różańska H., Lewtak-Piłat A., Osek J.: Enterokoki – bakterie o wielu obliczach. Życie weterynaryjne 2013; 88 (7): 562-564.
  • Pallares R., Grau I.: Gram positive bacteria – Enterococcus. Decision Support in Medicine, LLC 2017.

Aktualizacja: 2020-01-09

Data publikacji: 2020-01-09

MikroFloraScanPLUS– badanie mikroflory jelitowej, przesiąkliwości i stanu zapalnego jelit


985.00 na stronie
Technologia badania:
Metoda ilościowa i jakościowa
Czas oczekiwania na wynik:
do 20 dni roboczych

Ważność kodu:
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce

Masz pytania?

Zadzwoń, a chętnie na nie odpowiemy