Nietolerancja pokarmowa - co to jest, objawy, diagnostyka i leczenie

środa 09:20 - 12.10.2016
Nietolerancja pokarmowa - co to jest, objawy, diagnostyka i leczenie
Nietolerancje pokarmowe to powszechnie występujące schorzenia, które opierają się na niewłaściwej odpowiedzi organizmu na spożywane produkty pokarmowe. Ich wykrycie jest często znacznie utrudnione ze względu na różnorodne, niespecyficzne dolegliwości pojawiające się w ich przebiegu - w wielu przypadkach objawy nie są nawet bezpośrednio związane z przewodem pokarmowym. Najczęściej występującym rodzajem nietolerancji pokarmowych są nietolerancje IgG zależne, nietolerancje mogą się jednak rozwijać również na skutek mutacji w konkretnych genach.

Co to jest nietolerancja pokarmowa IgG zależna - mechanizm powstawania i objawy występujące w jej przebiegu

IgG zależna nietolerancja pokarmowa polega na nadmiernej produkcji przeciwciał IgG specyficznych dla danego produktu spożywczego przez układ immunologiczny - skutkiem tego jest występowanie bardzo różnych symptomów. Najistotniejszą rolę w rozwoju nietolerancji pokarmowej IgG zależnej pełni bariera jelitowa, która zapobiega wnikaniu do krwiobiegu szkodliwych produktów trawienia, chorobotwórczych bakterii i wirusów czy fragmentów nieprawidłowych komórek flory bakteryjnej jelit.

Do uszkodzenia lub upośledzenia funkcji bariery jelitowej może dojść na skutek wielu różnych czynników - między innymi długotrwałego stosowania niektórych leków (takich jak antybiotyki czy aspiryna), przewlekłego stresu, chorób autoimmunologicznych i nowotworowych, ostrych zakażeń wirusowych i bakteryjnych, stosowania chemioterapii lub radioterapii, a także w konsekwencji interwencji chirurgicznych.

Uszkodzenie bariery jelitowej jest przyczyną przedostawania się się do krwiobiegu szkodliwych substancji, które powodują miejscową reakcję zapalną. Skutkiem tego jest powstawanie w krwiobiegu kompleksów alergenów i przeciwciał IgG, które rozprowadzane są przez układ krążenia i osadzają się w różnych miejscach w organizmie - wiąże się to z występowaniem różnorodnych objawów klinicznych.

Nietolerancja pokarmowa związana z przeciwciałami IgG jest odwracalna i może rozwinąć się w dowolnym momencie życia - występuje zarówno u małych dzieci, jak i u dorosłych. Reakcja na nietolerowany pokarm następuje w przeciągu 24-96 godzin od jego spożycia.

Wśród symptomów pojawiających się w przebiegu IgG zależnych nietolerancji pokarmowych należy wymienić te łączące się z układem pokarmowym oraz te, które bezpośrednio się z nim nie wiążą. U osób chorych mogą więc wystąpić biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, wymioty, ale także chroniczne zmęczenie, bóle stawów i mięśni, migreny, zmiany skórne, problemy z zasypianiem, zaburzenia widzenia, zaburzenia nastroju czy zmiany w zachowaniu. Nierozpoznane i nieleczone nietolerancje IgG zależne mogą doprowadzić do rozwoju bardzo poważnych schorzeń, takich jak otyłość (bez względu na prawidłową aktywność fizyczną i niskokaloryczną dietę), cukrzyca, depresja, przewlekłe niedożywienie czy niedokrwistość.

Nietolerancja pokarmowa spowodowana uwarunkowaniem genetycznym

Nietolerancja pokarmowa może rozwinąć się również w konsekwencji predyspozycji genetycznych (polimorfizmów, mutacji) znajdujących się w naszym DNA. Wśród najbardziej powszechnych nietolerancji pokarmowych związanych ze skłonnościami genetycznymi wymienia się nietolerancję laktozy i nietolerancję glutenu (celiakię).

Laktoza jest cukrem występującym w mleku - nietolerancja laktozy wywoływana jest przez mutację genu LCT. Nieprawidłowy gen LCT jest przyczyną wytwarzania przez organizm zbyt małej ilości enzymu niezbędnego do trawienia laktozy - enzymem tym jest laktaza. Niewystarczająca ilość laktazy skutkuje zaburzeniem procesów trawienia laktozy, co z kolei prowadzi do rozwoju nietolerancji i występowania u chorego takich dolegliwości jak bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, nudności czy odwodnienie organizmu. Objawy te pojawiają się u chorego po spożyciu produktów pokarmowych, które zawierają laktozę (wśród nich wymienia się między innymi mleko, śmietanę, twaróg czy masło). Nietolerancja laktozy spowodowana zmutowanym genem LCT ujawnia się zwykle dopiero w okresie dojrzewania lub w wieku dorosłym, nie jest to schorzenie odwracalne.

Za genetyczne predyspozycje do nietolerancji glutenu (celiakii) uznaje się natomiast warianty genetyczne HLA-DQ8 oraz HLA-DQ2 znajdujące się w materiale genetycznym niektórych osób. Specjaliści wskazują, że warianty te są obecne w DNA 96% pacjentów chorujących na celiakię. Gluten jest białkiem roślinnym obecnym w ziarnach takich zbóż jak pszenica, jęczmień i żyto - u osób z celiakią białko to doprowadza do zaniku kosmków jelitowych, co wiąże się z upośledzeniem procesów wchłaniania pokarmu i prowadzi do pojawienia się niespecyficznych symptomów. Zalicza się do nich biegunki, wymioty, zaparcia, wzdęcia, ale także spadek masy ciała, przewlekłe zmęczenie, ogólne osłabienie organizmu, bóle mięśni, stawów i kości, migreny, zaburzenia miesiączkowania, ataki duszności czy niedokrwistość. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku i jest to choroba nieodwracalna, podobnie jak nietolerancja laktozy.

Jak rozpoznać nietolerancję pokarmową zależną od przeciwciał IgG?

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG4

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG4

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG4

Dowiedz się więcej

Nietolerancje pokarmowe IgG zależne wykrywa się poprzez testy z krwi - polegają one na pomiarze we krwi pacjenta stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla danych alergenów pokarmowych. Do testów takich należy IMMUNOdiagDIETA, czyli proste, bezpieczne i wiarygodne badanie - pozwala ono na pomiar stężenia przeciwciał IgG4 swoistych dla 44, 88 lub 280 alergenów pokarmowych z takich grup jak owoce, warzywa, zboża, orzechy, kawy, herbaty, nabiał, produkty mleczne, mięso, owoce morza, ryby czy nasiona. Wynik badania przedstawia opatrzony odpowiednim komentarzem ilościowy pomiar przeciwciał (wynik opracowywany jest również w formie graficznej) - wyniki przypisywane są do skali RAST/EAST (0-6). Wynik w klasie 0 to rezultat ujemny, wyniki w klasie 1, 2 lub 3 oznaczają słabo wyrażone objawy lub brak objawów nietolerancji, natomiast wynik w klasie 4, 5, lub 6 świadczy o obecności symptomów związanych z IgG zależną nietolerancją pokarmową. Dzięki badaniu IMMUNOdiagDIETA sprawdzimy więc, jakie pokarmy są dla nas bezpieczne, a jakich pokarmów nasz organizm nie toleruje - to z kolei pozwala na taką personalizację własnego sposobu odżywiania, aby możliwa była poprawa stanu zdrowia i samopoczucia.

Badanie genetyczne jako sposób na wykrycie nietolerancji pokarmowej związanej z uwarunkowaniami genetycznymi

Obecność w naszym materiale genetycznym mutacji prowadzących do rozwoju nietolerancji pokarmowej może zostać wykryta dzięki wykonaniu testów genetycznych na nietolerancje pokarmowe. Badania genetyczne przeprowadzane są w wyspecjalizowanych laboratoriach genetycznych przy pomocy takich metod biologii molekularnej jak sekwencjonowanie DNA. Są to testy całkowicie bezpieczne dla pacjenta, a także cechują się one bardzo wysoką czułością (wynosi ona ponad 99%). DNA konieczny do wykonania testu pozyskuje się zazwyczaj z próbki krwi lub próbki śliny osoby poddającej się badaniu - obecnie testy takie można wykonać nawet bez wychodzenia z domu. Badanie genetyczne w kierunku nietolerancji pokarmowej przeprowadza się tylko raz w życiu (w dowolnym jego momencie), ponieważ DNA każdego z nas nigdy się nie zmienia. Ponadto, testy genetyczne nie są zależne od aktualnego sposobu odżywiania i stanu zdrowia pacjenta - nie ma więc także żadnych przeciwwskazań do ich wykonania. Potwierdzenie występowania w DNA szkodliwych mutacji pozwoli na wdrożenie odpowiednich działań, tak aby wyeliminować dokuczliwe objawy nietolerancji i uniknąć groźnych komplikacji w przyszłości.

Nietolerancje pokarmowe - sposoby leczenia

Nietolerancje pokarmowe zależne od przeciwciał IgG są odwracalne - oznacza to, że podjęcie odpowiednich działań doprowadzi do całkowitego cofnięcia się lub osłabienia danej nietolerancji. Do takich działań zalicza się wdrożenie diety eliminacyjnej (całkowicie eliminującej z jadłospisu nietolerowany alergen pokarmowy) lub diety rotacyjnej (polega ona na zamiennym spożywaniu pokarmów nietolerowanych i pokarmów bezpiecznych). Nietolerancja pokarmowa IgG zależna cofnie się również dzięki przywróceniu prawidłowego funkcjonowania jelit, na przykład poprzez przyjmowanie probiotyków.

Nietolerancja laktozy związana z mutacją genu LCT oraz nietolerancja glutenu związana z wariantami genetycznymi HLA-DQ2 i HLA-DQ8 to schorzenia nieodwracalne - ich leczenie opiera się na wyeliminowaniu z diety produktów zawierających, odpowiednio, laktozę oraz gluten. Konieczne jest stosowanie takiej diety eliminacyjnej przez całe życie.
Statystyki:
0 komentarzy
631 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 88 alergenów IgG

To nowoczesne badanie, dzięki któremu możliwe jest ustalenie, które pokarmy nie są tolerowane przez nasz organizm

IMMUNOdiagDIETA 88 alergenów IgG

  • IMMUNOdiagDIETA 88 IgG4 to nowoczesne badanie, dzięki któremu możliwe jest ustalenie, które pokarmy nie są tolerowane przez nasz organizm
  • Wynik testu pozwoli na odpowiednią personalizację diety, co wyeliminuje dokuczliwe dolegliwości i poprawi stan zdrowia pacjenta

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG/IgG4

Cena badania:

759 zł