Migrena - objawy, przyczyny i rola diety
Data publikacji: 2021-08-09
Data aktualizacji: 2021-08-09
Czym jest migrena?
Migrena jest powszechnym i złożonym zaburzeniem nerwowo-naczyniowym. Zaliczana jest do uciążliwych schorzeń, mających wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne. Nieleczona migrena znacząco obniża jakość życia. Szacuje się, że dotyczy około 240 milionów ludzi na całym świecie. Znacznie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Również u płci żeńskiej przebieg napadów migrenowych jest zazwyczaj cięższy. Ze względu na częstotliwość występowania migreny dzieli się na epizodyczne lub przewlekłe i wyróżnia się dwa główne podtypy: migrena z aurą (aura może pojawiać przed bólem głowy, w jego trakcie lub występować bez bólu głowy) lub bez aury.
Objawy migreny:
- silny ból głowy trwający średnio od 4 do 72 godzin,
- objawy neurologiczne: wrażliwość na światło, hałas, zaburzenia czuciowe i ruchowe,
- dolegliwości żołądkowo-jelitowe: nudności, wymioty,
- inne objawy ogólnoustrojowe.
Skąd się bierze migrena?
Choć patogeneza migreny nie została do końca poznana, wyróżnia się pewne czynniki predysponujące do jej wystąpienia. Uważa się, że migrena to efekt interakcji pomiędzy czynnikami środowiskowymi, genetycznymi i epigenetycznymi. Może ją wyzwalać stres, światło, hałas, dieta, używki, wysiłek fizyczny, problemy ze snem, zmiana pogody, lub niektóre zapachy. Wyzwalaczem migreny mogą być różne czynniki w zależności od organizmu danej osoby.
Związek między mutacją genu MTHFR a migreną
Przypuszcza się, że nieprawidłowa metylacja DNA może wiązać się z występowaniem migren. Gen MTHFR koduje enzym biorący udział w przemianach kwasu foliowego. Określenie polimorfizmów MTHFR C677T i badanie stężenia homocysteiny może być pomocne u osób cierpiących na migreny, ponieważ u osób posiadających allel T polimorfizmu MTHFR C677T często występuje hiperhomocysteinemia (podwyższony poziom homocysteiny) prowadząca do uszkodzenia komórek śródbłonka co może wiązać się z bólami migrenowymi. Odpowiednia podaż witaminy B6, B12 i kwasu foliowego wpływa na zmniejszenie stężenia homocysteiny. Przypuszcza się, że może to skutkować także obniżeniem częstości bólów głowy u osób doświadczających migren z aurą. Potrzeba jednak więcej badań w tym zakresie.
Dieta i nietolerancje pokarmowe a bóle migrenowe
Na ryzyko wystąpienia migreny wpływać mogą czynniki dietetyczne. Uważa się, że głód lub niektóre składniki diety i dodatki do żywności mogą wywoływać migrenowe bóle głowy. Zalicza się do nich m.in. czekoladę, ser zawierający tyraminę, herbatę, kawę, alkohol, glutaminian sodu i aspartam. Niektóre pokarmy mogą powodować ból głowy po spożyciu danego składnika, inne po jego odstawieniu (np. kofeina). Pomocne może być prowadzenia dziennika żywieniowego, zapisywanie spożywanych pokarmów i obserwacja reakcji organizmu.
Obecnie trwają badania nad wpływem nadwrażliwości pokarmowych IgA i IgG-zależnych na występowanie bólów migrenowych. Alergie i nietolerancje pokarmowe możemy zidentyfikować poprzez wykonanie badań serologicznych np. testów na nietolerancje pokarmowe. Alpay i wsp. badali wpływ diety eliminacyjnej opartej o wynik przeciwciała IgG przeciwko antygenom pokarmowym na przebieg migreny u 30 osób. Z jadłospisu wykluczono nietolerowane pokarmy. W analizie wyników zaobserwowano zmniejszenie ilości bólów głowy oraz napadów migrenowych. Migrena może być również objawem celiakii, czyli autoimmunologicznej choroby o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu. Tu przeczytasz więcej o objawach wrodzonej nietolerancji glutenu. Migreny występują nie tylko u osób dorosłych, ale dotyczą także dzieci. W badaniu przeprowadzonym w Iranie wyniki wykazały, że jedna trzecia dzieci doświadczających migren miała alergie pokarmowe. Ważne może być więc rozpoznanie nietolerowanych pokarmów, ponieważ dieta eliminacyjna może skutecznie pomóc w zapobieganiu migrenie. Należy wówczas zrezygnować lub ograniczyć do minimum składniki diety, które nam nie służą.
Bibliografia:
- Ahmadiafshar A. i wsp., The Frequency of Food Allergy Among Children With Migraine Headache; A Descriptive Cross-Sectional Study. The Open Neurology Journal 2020;14,46-52.
- Alpay K., Ertas M., Orhan E.K., Ustay D.K., Lieners C., Baykan B. Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: a clinical double-blind, randomised, cross-over trial. Cephalalgia 2010;30(7):829-837.
- Fila M., Chojnacki C., Chojnacki J., Blasiak J., Is an "Epigenetic Diet" for Migraines Justified? The Case of Folate and DNA Methylation. Nutrients 2019;11(11):2763.
- Özturan i wsp., The Relationship Between Migraine and Nutrition. Turkish Journal of Neurology 2016;22:44-50.
- Rainero I. i wsp., Targeting MTHFR for the treatment of migraines. Expert Opinion on Therapeutic Targets 2019;23(1):29-37.
Autor merytoryczny: Mgr Monika Ostasz, Dietetyk