Valida PLUS - badanie mikroflory jelitowej, nietolerancji pokarmowych i pasożytów
W ramach badania sprawdzany jest zarówno skład mikroflory jelitowej, jak i obecność pasożytów i nietolerancje pokarmowe IgG-zależne.
Jest to badanie wysyłkowe - Klient pobiera próbkę do badania samodzielnie w domu, następnie odsyła ją zamawiając kuriera po odbiór próbek zgodnie z załączoną do zestawu instrukcją.
Badanie Valida PLUS polega na jakościowej i ilościowej ocenie składu mikroflory jelitowej - w tym bakterii korzystnych dla organizmu, bakterii potencjalnie chorobotwórczych, a także pleśni i grzybów.
Test sprawdza również obecność nietolerancji pokarmowej zależnej od IgG - badane są nietolerancje na 59 różnych produktów pokarmowych.
Ponadto, dzięki badaniu Valida możliwe jest wykrycie obecności 12 rodzajów pasożytów.
Badanie nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych przeprowadzane jest z próbki krwi włośniczkowej (z palca), a badania mikroflory jelitowej i pasożytów - z próbek kału.
Dzięki badaniu Valida PLUS możliwe będzie podjęcie odpowiedniej probiotykoterapii / opracowanie właściwej diety na podstawie uzyskanych wyników, co przyczyni się do odbudowy prawidłowego funkcjonowania jelit i znacznej poprawy stanu zdrowia i samopoczucia.
W przypadku wykrycia pasożytów, możliwe będzie dobranie właściwej terapii farmakologicznej w celu ich wyeliminowania.
W ramach pakietu badamy:
Typ badania
Badanie Valida PLUS to sposób na wykrycie pasożytów, nietolerancji pokarmowych, a także na ocenę stanu mikroflory jelitowej
- Pakiet badań Valida PLUS złożony jest z trzech elementów: analizy składu mikroflory jelitowej (z próbki kału), analizy pod kątem nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych (z próbki krwi włośniczkowej) oraz analizy w kierunku obecności pasożytów (z próbki kału). Badanie wykonywane jest przez doświadczonych diagnostów, w certyfikowanych laboratoriach w Polsce.
- Mikroflora jelitowa to mikroorganizmy (przede wszystkim bakterie) obecne w jelicie człowieka - są to zarówno mikroorganizmy prozdrowotne, jak i oportunistyczne i chorobotwórcze. Bardzo ważne jest, aby wszystkie te grupy mikroorganizmów pozostawały w stanie równowagi.
- Zaburzenia mikroflory jelitowej (określane jako dysbioza jelitowa) to czynnik sprzyjający rozwojowi lub nasileniu wielu schorzeń (takich jak np. choroby autoimmunologiczne, alergie, atopowe zapalenie skóry czy nawracające infekcje).
- Nietolerancje (nadwrażliwości) pokarmowe zależne od IgG polegają na niewłaściwej reakcji organizmu na składniki produktów pokarmowych. Skutkuje to wytwarzaniem przez organizm przeciwciał IgG swoistych dla nietolerowanego produktu i występowaniem bardzo różnych objawów (takich jak np. bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, uczucie pełności, przewlekłe zmęczenie, bóle mięśni i stawów).
- Pasożyty to z kolei organizmy wykorzystujące jako środkowisko życia / źródło pokarmu osobnika innego gatunku, tym samym mu szkodząc. Infekcje pasożytnicze to bardzo powszechny problem na całym świecie, a do najczęściej występujacych zalicza się te dotyczące układu pokarmowego.