Genotest - sposób na zdrową dietę
Data publikacji: 2018-03-18
Data aktualizacji: 2023-01-11
Czym jest genotest?
Genotesty są prostymi w wykonaniu badaniami, które pozwalają określić wrodzone predyspozycje do występowania różnych zaburzeń zdrowotnych (chorób, nadwrażliwości i nietolerancji pokarmowych) i ustalić na tej podstawie genodietę. Co ważne, z genotestów można się dowiedzieć, jaki wygląda metabolizm składników odżywczych w organizmie konkretnej osoby - pomaga to w ustaleniu indywidualnych zaleceń żywieniowych. Dzięki badaniu możemy dowiedzieć się więc między innymi o tym, jak rozpocząć odchudzanie. Badanie genetyczne wykonuje się tylko raz, a poznane na jego podstawie informacje wykorzystuje się przez całe życie.
Wśród genotestów wymienia się badania GENOdiagDIETA i Genodiet iGenesis - badania te mają solidne podstawy naukowe (zostały opracowane w oparciu o tysiące badań naukowych), dzięki czemu są wiarygodne i skuteczne. Testy różnią się metodą pobrania próbki do analizy: w badaniu GENOdiagDIETA oddaje się niewielką ilość krwi w punkcie pobrań (sprawdź, gdzie wykonasz ten genotest), natomiast do testu Genodiet ® samodzielnie pobiera się wymaz z wewnętrznej strony policzka i wysyła kurierem do laboratorium. Po 4-7 tygodniach otrzymuje się wynik genotestu wraz z interpretacją, która dostarcza informacji dotyczących spersonalizowanej diety DNA.
Genotest a predyspozycje do zaburzeń zdrowotnych
Na podstawie genotestu ocenia się ryzyko wystąpienia otyłości, chorób dietozależnych, nietolerancji i nadwrażliwości pokarmowych.
Jednym z czynników rozwoju otyłości jest obecność konkretnego wariantu genu FTO. Wpływa on na ośrodki głodu i sytości, co ma znaczenie dla utrzymania prawidłowej masy ciała. Gen FTO może również wiązać się z późniejszym ryzykiem rozwoju chorób dietozależnych. Predyspozycja do otyłości nie oznacza jeszcze, że na pewno wystąpią problemy z nadwagą lub otyłością. Osoby z grupy ryzyka powinny szczególnie zadbać o swój sposób odżywiania (sprawdź, jak odchudzać się na podstawie genotestu) oraz odpowiednią ilość ruchu, aby zapobiec tyciu.
Genotest określa ryzyko chorób dietozależnych również na podstawie metabolizmu cholesterolu, którego frakcje mogą powodować odkładanie się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Natomiast znając swój metabolizm sodu i ograniczając go w diecie w odpowiednim stopniu, można zapobiec rozwojowi nadciśnienia tętniczego.
Osoby z nadwrażliwością na kofeinę powinny ograniczać spożycie produktów zawierających kofeinę - kawę, herbatę, napoje energetyzujące, kakao, yerbę mate itp. Nadmierne spożycie kofeiny w tej grupie osób może szybko prowadzić do uzależnienia psychicznego i fizycznego oraz wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości związanych z przedawkowaniem (pobudzenie psychoruchowe, niepokój, lęk, przyspieszenie rytmu serca, nudności itp.). Również osoby o słabym metabolizmie alkoholu mogą dłużej odczuwać jego negatywne działanie na organizm, ponieważ etanol i jego metabolity przez dłuższy czas będą znajdować się w krwioobiegu w porównaniu z osobami o prawidłowym metabolizmie alkoholu.
Za pomocą genotestów można wykonać analizę genów, których warianty mają znaczenie w rozwoju niektórych nietolerancji pokarmowych. Wrodzona nietolerancja laktozy, która jest spowodowana polimorfizmem genu LCT, prowadzi do zmniejszającego się wraz z wiekiem wydzielania laktazy - enzymu jelitowego odpowiedzialnego za rozkład laktozy. Brak lub niedobór laktazy powoduje, że spożycie nawet niewielkich ilości laktozy wywołuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: biegunki, nudności i wymioty, przewlekłe wzdęcia brzucha, uczucie przelewania. Nietolerancja laktozy wymaga zastosowania diety z ograniczeniem lub eliminacją takich produktów jak mleko, sery, jogurty oraz innych zawierających w swoim składzie nawet śladowych ilości laktozy. Chcąc jednak włączyć te produkty do swojego jadłospisu konieczna będzie suplementacja laktazy.
Genotest może również dać informację o ryzyku rozwoju celiakii (nietolerancji glutenu), której obecność potwierdza się później za pomocą testów serologicznych i biopsji jelita cienkiego. Celiakia jest chorobą nieuleczalną i wymaga stosowania diety bezglutenowej bez wyjątku przez całe życie.
W rozwoju szeregu zaburzeń zdrowotnych oraz przedwczesnym starzeniu się znaczenie ma stres oksydacyjny. Do przewlekłego procesu zapalnego i stresu prowadzą wolne rodniki. Dobrze działający organizm ma swoje sposoby na pozbycie się ich. Jednak na podstawie genotestu często stwierdzane jest zaburzenie naturalnych procesów antyoksydacyjnych. W takim przypadku konieczne jest wsparcie z zewnątrz poprzez rezygnację z palenia papierosów, unikanie ekspozycji na nadmierne zanieczyszczenie powietrza oraz codzienną dawkę antyoksydantów, które znajdują się w owocach, warzywach, herbacie i niektórych suplementach diety.
Metabolizm składników na podstawie genotestu a zalecenia dietetyczne
Profil metaboliczny jest częścią genotestu, która ma szczególne znaczenie dla przygotowania spersonalizowanej genodiety. Raport z wyników przedstawia, jakie proporcje makroskładników (węglowodanów, białek i tłuszczów) powinny znaleźć się w codziennej diecie. U niewielu osób metabolizm tych składników jest zgodny z zaleceniami dla całej populacji. Dieta dostosowana do indywidualnego metabolizmu zapobiega występowaniu chorób związanych z żywieniem oraz wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała. Znajomość profilu metabolicznego jest korzystna nie tylko dla osób odchudzających się (np. odchudzających się po ciąży) bądź z ryzykiem chorób dietozależnych, ale również dla sportowców, których wydolność w znacznej mierze zależy od metabolizmu składników energetycznych. Czasem może być potrzebna suplementacja zdrowymi kwasami tłuszczowymi w postaci preparatów takich jak SmartMe czy HealMe.
Przeczytaj opinie o genotestach ❱
Genotesty analizują również geny odpowiedzialne za metabolizm niektórych witamin mających szczególne znaczenie dla zdrowia. Wśród badanych witamin są kwas foliowy i witamina D. Kwas foliowy odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego u płodu, dlatego wszelkie zaburzenia metabolizmu u matki mogą mieć negatywne skutki dla potomstwa. Witamina D jest składnikiem wpływającym na wchłanianie wapnia i jego dystrybucję w organizmie, czyli zapobiega występowaniu osteoporozy. Informacja o metabolizmie witamin pozwala na zindywidualizowanie profilaktyki poprzez dostosowanie suplementacji, która będzie zawierać łatwiej przyswajalne formy witamin.
Dieta na podstawie genotestu to przyszłość nowoczesnej dietetyki i medycyny prewencyjnej. Dostając indywidualne zalecenia pod postacią raportu oraz konsultacji ze specjalistą daje wiarygodność, że od tej pory jadłospis będzie odpowiednio dopasowany do metabolizmu, będzie odpowiednio odżywiał organizm oraz zapobiegnie rozwojowi chorób i przedwczesnemu starzeniu się. Genotest to pewność, że możemy żyć długo ciesząc się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Autor merytoryczny: Mgr Katarzyna Startek, Dietetyk
Jakie tematy warto jeszcze przeczytać?
Genodieta - gdzie zrobić testy?
Badanie - dieta DNA - Warszawa • Badanie - dieta DNA - Kraków • Badanie - dieta DNA - Wrocław • Badanie - dieta DNA - Warszawa • Badanie - dieta DNA - Toruń • Badanie - dieta DNA - Bydgoszcz