Wzdęcia - przyczyny nieprzyjemnej dolegliwości

wtorek 17:00 - 10.04.2018
Ocena Użytkowników (1 Ocen)
5.0
Wzdęcia - przyczyny nieprzyjemnej dolegliwości
Wzdęcia brzucha to bardzo nieprzyjemna dolegliwość. Jeśli występuje przewlekle, znacznie uprzykrza życie i negatywnie wpływa na sylwetkę. Przyczyny wzdęć brzucha mogą znajdować się w tym, co zjadamy oraz w różnych stanach chorobowych.

Czym są wzdęcia brzucha?

Wzdęcie to subiektywne uczucie rozdęcia jelit spowodowane przez gazy jelitowe. Bardzo często ze wzdęciami współwystępują bóle brzucha. Najczęściej wzdęcia nasilają się stopniowo w ciągu dnia i najbardziej dokuczliwe są wieczorem, a ustępują podczas snu, gdyż gazy najłatwiej są wydalane w pozycji leżącej.

Skąd się biorą gazy jelitowe?

Gazy jelitowe fizjologicznie znajdują się w przewodzie pokarmowym i są z niego wydalane przeciętnie 10 razy w średniej ilości 705 ml na dobę. Problem nadmiaru gazów jelitowych jest powszechny i dotyka okresowo lub przewlekle 20-45% populacji.

Ilość gazów w jelitach zwiększa się z kilku podstawowych przyczyn: połykania powietrza, nadmiernej fermentacji bakteryjnej węglowodanów, które nie zostały prawidłowo rozłożone i wchłonięte, oraz przemieszczania się gazów pomiędzy krwią a przestrzenią wewnątrz jelit. Wzdęcie brzucha może być również objawem wielu chorób (w tym nietolerancji pokarmów), dlatego konieczna jest konsultacja lekarska i wykonanie minimum podstawowych badań diagnostycznych: morfologii krwi, OB, badania moczu i stolca, USG jamy brzusznej oraz kolonoskopii.

Główne objawy nadmiaru gazów jelitowych to odbijanie, wzdęcia brzucha, nadmierne wydalanie gazów (tzw. wiatry) i powiększenie obwodu brzucha.

Spożywane posiłki a wzdęcia brzucha

Niektóre produkty spożywcze mają działanie wzdęciotwórcze nawet u zdrowych osób. Należą do nich przede wszystkim soja, fasola, groch, brokuły, brukselka, kapusta, cebula, kalafiory, szparagi itp. Są one źródłem węglowodanów, które trudno wchłaniają się z przewodu pokarmowego. Dlatego stają się pożywką dla mikroflory jelitowej - węglowodany ulegają fermentacji, w wyniku której produkowane są gazy: wodór, dwutlenek węgla oraz metan. Dolegliwości oczywiście pojawią się dopiero, gdy produkty zawierające nietolerowane węglowodany wywołujące wzdęcia są spożyte w znacznych ilościach przez osoby do nich nie przyzwyczajone.

Jeżeli posiłki spożywa się w nieprawidłowy sposób, może dojść do nadmiernego połykania powietrza, zwanej aerofagią. Dotyczy głównie osób zjadających w pośpiechu jeden lub dwa obfite posiłki w ciągu dnia, pijących duże ilości napojów gazowanych oraz znerwicowanych, które mówią w bardzo szybki sposób.

Wzdęcia brzucha skutkiem nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych

Nadwrażliwości pokarmowe mogą być jedną z przyczyn wzdęcia brzucha. Bardzo rzadko wzdęcia są one objawem alergii pokarmowych IgE-zależnych, za to dużo częściej występują w przebiegu nietolerancji zależnych od IgG. Tego typu nietolerancje odpowiadają za różne dolegliwości ogólnoustrojowe i ze strony przewodu pokarmowego, które pojawiają się w 24-96 godzin po spożyciu nietolerowanego produktu. Gama objawów nietolerancji jest szeroka: wzdęcia i bóle brzucha, przewlekłe zmęczenie, biegunki, mdłości, zaparcia, uczucie pełności, osłabienie organizmu, migreny, bóle mięśniowe i kostne, zmiany skórne, wahania nastroju i stany depresyjne. Częste spożywanie nietolerowanych składników będzie prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego i długotrwałego występowania dolegliwości.

Aby stwierdzić, które produkty są przyczyną wzdęcia brzucha i innych dolegliwości, można wykonać testy na nietolerancje pokarmów, w ramach których wykonuje się pomiar przeciwciał IgG specyficznych dla 44, 88 lub 280 różnorodnych produktów spożywczych. Na podstawie wyniku badania wprowadza się dietę eliminacyjną bądź rotacyjną, które całkowicie lub częściowo wykluczają nietolerowane składniki, dzięki czemu po pewnym czasie dochodzi do zwiększenia tolerancji oraz redukcji przykrych dolegliwości, a w tym wzdęcia brzucha.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak wzdęcia i bóle brzucha, biegunki, przewlekłe zmęczenie czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

Zaburzenia trawienia i wchłaniania - wzdęcia brzucha

Wzdęcia brzucha występują głównie z powodu zaburzeń trawienia i wchłaniania, które wiążą się z nadmierną fermentacją pokarmu (głównie węglowodanów) przez mikroflorę jelitową. Do głównych przyczyn wzdęcia brzucha z tego zakresu należą: niedobór laktazy, niedobór enzymów trzustkowych, choroby zapalne jelit oraz celiakia.

Laktaza jest enzymem wydzielanym przez śluzówkę jelita cienkiego i ma na celu rozkład laktozy do glukozy i galaktozy, które mogą zostać wchłonięte z przewodu pokarmowego. W przypadku niedoboru laktazy laktoza przedostaje się do jelita grubego, gdzie ulega wzmożonej fermentacji - wytwarzane są gazy jelitowe w nadmiernej ilości. Nietolerancja laktozy dotyczy 37% Polaków, wśród których nieprzyjemne dolegliwości pojawiają się około 30 minut po spożyciu produktów zawierających laktozę - mleka, jogurtów, śmietany i serów twarogowych. Oprócz wzdęcia brzucha występują również biegunki, nudności i bóle brzucha. Nietolerancja laktozy może być wrodzona, pierwotna lub wtórna. W pierwszym przypadku mutacja genetyczna powoduje, że od urodzenia dziecko nie wytwarza laktazy i wówczas nie toleruje nawet mleka matki. Przyczyną nietolerancji pierwotnej jest występowanie polimorfizmu genu LCT - laktaza jest produkowana, jednak jej ilość z wiekiem powoli się zmniejsza, przez co pierwsze objawy pojawiają się w okresie dojrzewania lub dorosłości. Natomiast wtórna nietolerancja laktozy jest skutkiem innych zaburzeń, np. celiakii, chorób zapalnych jelit, zabiegów. Wówczas do zdiagnozowania nietolerancji laktozy konieczne jest wykonanie wodorowego testu oddechowego.

Celiakia, która ma podłoże genetyczne i autoimmunologiczne, charakteryzuje się postępującym zanikiem kosmków jelitowych, co prowadzi do zmniejszenia powierzchni wchłaniania. Zmiany w jelitach spowodowane są trwałą nietolerancją glutenu, dlatego jedynym leczeniem jest ścisła dieta bezglutenowa, a w początkowym okresie również wykluczenie laktozy - stosowanie diety bez glutenu i bez laktozy. Aby zdiagnozować celiakię należy wykonać badanie genetyczne (polimorfizmy genów HLA-DQ2 i HLA-DQ8), serologiczne i histologiczne.

Pakiet badań genetycznych w kierunku nietolerancji pokarmowych

Takie dolegliwości jak wzdęty brzuch, biegunki, zaparcia, utrata masy ciała czy przewlekłe zmęczenie często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli obserwujesz te objawy u siebie, wykonaj badanie genetycznego w kierunku nietolerancji.

Badanie wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancję fruktozy

celiakię

nietolerancję laktozy

Dowiedz się więcej

Niedobór enzymów trzustkowych jest rezultatem chorób trzustki - przewlekłego zapalenia trzustki bądź mukowiscydozy. Enzymy trzustkowe są odpowiedzialne za rozkład węglowodanów, białek i tłuszczów, więc ich brak skutkuje wzdęciami, nasilonymi biegunkami, niedożywieniem itp. Niezbędne jest stosowanie preparatów enzymów trzustkowych wraz z każdym posiłkiem, aby składniki pokarmowe mogły zostać rozłożone i wchłonięte.

Najczęstszymi chorobami zapalnymi jelit są choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Powodują one różnego typu zmiany w ścianach jelit - niedrożność, perforacje, szczeliny, przez co zmniejszają się możliwości wchłaniania składników odżywczych. Wystąpią więc wzdęcia oraz biegunki. W przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego czasem dochodzi do toksycznego rozdęcia jelita, które jest stanem niebezpiecznym, gdyż może prowadzić do przerwania ciągłości ściany jelita. Choroby zapalne jelit wymagają leczenia zmniejszającego stan zapalny, odpowiedniej diety, a w zaawansowanej chorobie konieczne może być wycięcie fragmentu jelita oraz wprowadzenie żywienia pozajelitowego.

Pakiet badań genetycznych w kierunku choroby Leśniowskiego-Crohna

Jeżeli podejrzewasz chorobę Leśniowskiego-Crohna, wykonaj badania genetyczne - testy takie przyczynią się do rozwiania wątpliwości diagnostycznych i postawienia prawidłowej diagnozy.

Badanie wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

chorobę Leśniowskiego-Crohna

Dowiedz się więcej

Wzdęcia brzucha a zaburzenia czynności motorycznej jelit

Zaburzenia czynności motorycznej jelit mogą prowadzić do wzdęcia brzucha, gdyż mogą być trudności z wydalaniem gazów jelitowych, a w konsekwencji ich gromadzenie w świetle jelita. Dotyczy to osób cierpiących na zaparcia lub zespół jelita drażliwego.

Zespół jelita drażliwego objawia się skurczami i bólami brzucha, wzdęciami. Może mieć typ biegunkowy, zaparciowy lub biegunki i zaparcia występują naprzemiennie. Niestety nieznana jest dokładna przyczyna zespołu jelita drażliwego, ale mogą prowadzić do niego błędy dietetyczne, stres, leki oraz nietolerancje składników żywności. Osoby z zespołem jelita drażliwego mogą odczuwać dolegliwości po spożyciu fermentujących węglowodanów (FODMAP) lub nietolerowanych produktów o podłożu IgE lub IgG-zależnym. W tym przypadku redukcja stresu i dieta ograniczająca kłopotliwe pokarmy będzie prowadzić do złagodzenia symptomów (przeczytaj więcej o terapii zespołu jelita drażliwego)

Rzadkie przyczyny wzdęcia brzucha

Znaczne powiększenie obwodu brzucha (zwane bębnią) oraz wzdęcia i gazy powodowane jest zwiększonym ciśnieniem w jamie brzusznej w przebiegu takich zaburzeń, jak wodobrzusze (np. w marskości wątroby), niedrożność przewodu pokarmowego, torbiel trzustki, guzy w jamie brzusznej (np. rak trzustki lub żołądka).

Znając przyczynę dolegliwości można wybrać odpowiednie sposoby na wzdęcia.

Aktualizacja: 2018-11-06

Statystyki:
0 komentarzy
667 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

Choroba Leśniowskiego-Crohna

Badanie genetyczne przyczyni się do rozwiania wątpliwości diagnostycznych oraz postawienia prawidłowej diagnozy

Choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Dla wszystkich osób z podejrzeniem choroby Leśniowskiego-Crohna
  • Badanie genetyczne przyczyni się do rozwiania wątpliwości diagnostycznych oraz postawienia prawidłowej diagnozy
  • Laboratorium odpowiedzialne : Diagnostyka sp. z o.o.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

choroby Leśniowskiego-Crohna

Cena badania:

430 zł