Valida - badanie mikroflory jelitowej i nietolerancji pokarmowych
Badanie polega na ocenie składu mikroflory jelitowej oraz sprawdzeniu, czy występują u nas nietolerancje pokarmowe IgG-zależne.
Jest to badanie wysyłkowe - Klient pobiera próbkę do badania samodzielnie w domu, następnie zamawia kuriera po odbiór za pośrednictwem naszej strony internetowej.
W ramach testu oceniany jest jakościowy i ilościowy skład mikroflory jelitowej - w tym bakterii prozdrowotnych, bakterii potencjalnie chorobotwórczych, grzybów i pleśni.
Badanie pozwala również na sprawdzenie nietolerancji pokarmowej zależnej od IgG w przypadku 59 różnych produktów pokarmowych.
Badanie mikroflory jelitowej wykonywane jest z próbki kału, badanie nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych - z próbki krwi włośniczkowej (z palca).
Dzięki wykonaniu testu i podjęciu odpowiedniej probiotykoterapii / diety opracowanej na podstawie uzyskanych wyników, możliwa będzie odbudowa prawidłowego funkcjonowania jelit i znaczna poprawa komfortu życia.
W ramach pakietu badamy:
Typ badania
Badanie Valida pozwala zarówno na ocenę stanu mikroflory jelitowej, jak i na wykrycie nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych
- Zaburzenia mikroflory jelitowej oraz nietolerancje IgG-zależne to powszechnie występujące problemy zdrowotne.
- Mikroflorą jelitową nazywane są mikroorganizmy (są to przede wszystkim bakterie) występujące w jelicie człowieka. Są to zarówno mikroorganizmy korzystne dla organizmu, jak i mikroorganizmy oportunistyczne i chorobotwórcze. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu bardzo ważne jest, aby wszystkie powyższe grupy mikroorganizmów pozostawały w stanie równowagi.
- Zaburzenia mikroflory jelitowej określane są mianem dysbiozy jelitowej, która jest czynnikiem sprzyjającym rozwojowi / nasileniu wielu chorób (np. choroby autoimmunologiczne, nawaracające infekcje, alergie, zespół jelita nadwrażliwego czy atopowe zapalenie skóry).
- Nietolerancje (nadwrażliwości) pokarmowe IgG zależne są natomiast związane z nieprawidłową reakcją organizmu na składniki produktów pokarmowych, co skutkuje wytwarzaniem przez układ immunologiczny przeciwciał IgG specyficznych dla szkodzącego nam produktu i występowaniem różnych dolegliwości (np. wzdęcia, biegunki, uczucie pełności, bóle brzucha, mięśni, stawów, przewlekłe zmęczenie). Objawy tego typu nietolerancji mogą pojawiać się po kilku godzinach do kilku dni od spożycia nietolerowanego składnika.
- Oferowane badanie Valida polega na jakościowej i ilościowej ocenie składu mikroflory jelitowej (z próbki kału) oraz na ocenie przeciwciał IgG specyficznych dla 59 produktów pokarmowych podzielonych na 46 grup (z próbki krwi włośniczkowej).
- Badanie wykonywane jest przez doświadczonych diagnostów, w certyfikowanych laboratoriach w Polsce.