Wzdęcia i gazy - przyczyny i leczenie uciążliwych dolegliwości

czwartek 14:00 - 17.05.2018
Ocena Użytkowników (1 Ocen)
5.0
Wzdęcia i gazy - przyczyny i leczenie uciążliwych dolegliwości
Dolegliwości, takie jak wzdęcia i gazy, mogą znacznie uprzykrzać życie i powodować niechęć do przebywania wśród ludzi. Wzdęcia i gazy nie pojawiają się bez powodu - świadczą o nieprawidłowo dostosowanej diecie lub obecności chorób układu pokarmowego. Najlepszym sposobem, aby pozbyć się problemu jest wyleczenie podstawowej choroby i zmiana nawyków żywieniowych.

Skąd się biorą wzdęcia i gazy?

W przewodzie pokarmowym stale znajduje się pewna ilość gazów. Ich produkcja i wydalanie (nawet do 25 razy w ciągu doby) są procesami fizjologicznymi. Jednak 20-45% populacji odczuwa okresowo lub przewlekle dolegliwości związane z nadmiarem gazów w jelitach - wzdęcia, powiększenie obwodu brzucha, śmierdzące gazy, odbijanie. Do tych problemów dochodzi w przypadku nadmiernego połykania powietrza (aerofagii) i wzmożonej fermentacji bakteryjnej, co jest rezultatem spożycia specyficznej żywności bądź procesów chorobowych przebiegających z zaburzeniami trawienia i wchłaniania. Bakterie w czasie fermentacji węglowodanów produkują różne gazy, a wśród nich siarkowodór, który odpowiada za nieprzyjemny zapach gazów. Dolegliwości związane z nadmiarem gazów w jelitach mają tendencję do nasilania w ciągu dnia i ustępowania w czasie snu, kiedy to ułatwione jest ich usuwanie z przewodu pokarmowego.

Stanami, kiedy często występują wzdęcia i gazy, są nietolerancje pokarmowe, zaparcia, zespół jelita drażliwego, celiakia, choroby zapalne jelit, zaburzenia funkcji zewnątrzwydzielniczej trzustki, a także ciąża. W czasie ciąży dolegliwości te są całkowicie fizjologiczne i wiążą się ze zwiększonym stężeniem progesteronu. Jest to hormon, którego głównym zadaniem jest utrzymanie ciąży i odżywienie płodu. Ze względu na te funkcje spowalnia perystaltykę jelit i “ściąga” wodę z jelita grubego do krwioobiegu. Żylaki, zaparcia, wzdęcia i gazy to tylko skutki uboczne ciąży, które przy lekkostrawnym żywieniu powinny ustąpić.

Wzdęcia i gazy - przyczyny żywieniowe

Do powstawania nadmiernej ilości gazów i uczucia wzdętego brzucha może dojść w przypadku spożywiania niektórych posiłków i produktów spożywczych związanych zarówno ze złymi nawykami żywieniowymi, jak i zdrową dietą.

W pierwszym przypadku chodzi o posiłki, które zawierają znaczne ilości tłuszczu i białka, czyli często dotyczy to smażonych potraw mięsnych. Ich trawienie zachodzi bardzo powoli, przez co mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha. Dodatkowo tego typu posiłki są zjadane dość łapczywie, co wiąże się z połykaniem dużych ilości powietrza. Aerofagia zachodzi również podczas picia napojów gazowanych (m.in. coli, piwa), żucia gum, palenia papierosów, mówienia podczas posiłków, a także u osób z ubytkami zębowymi. Powolne spożywanie posiłków w spokojnej atmosferze, unikanie smażonych potraw, napojów gazowanych, gum i palenia oraz wizyta u stomatologa mogą pomóc w redukcji dolegliwości, takich jak wzdęcia i gazy.

Zdrowa dieta sama w sobie nie powoduje wzdęć i gazów. Przyczyną jest zbyt szybkie wprowadzanie dużych ilości błonnika w postaci produktów z pełnego ziarna, strączków i roślin krzyżowych - są one pożywką dla bakterii jelitowych, które podczas ich fermentacji będą produkować nadmierne ilości gazów. Dolegliwości mogą się więc pojawić u osób, które rozpoczynają odchudzanie, chcą się zdrowiej odżywiać, a także przy przechodzeniu na diety roślinne jak wegetarianizm, weganizm czy witarianizm. Wśród produktów o naturalnym działaniu gazotwórczym są: soja, fasola, groch, brokuły, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, kalafiory, szparagi itp. Wprowadzając je stopniowo do swojej diety przewód pokarmowy dostosuje się do ich trawienia, a dolegliwości będą z czasem ustępować. Dodatkowo, aby zmniejszyć działanie gazotwórcze należy moczyć strączki przez 12-24 godziny i gotować w świeżej wodzie, a rośliny krzyżowe gotować bez przykrycia. Picie dużej ilości płynów (ale często i małymi łykami) pozwoli na właściwe funkcjonowanie błonnika w przewodzie pokarmowym, a niektóre przyprawy i napary ziołowe (koper włoski, mięta pieprzowa, rumianek, kminek, anyż, kurkuma i kolendra) ułatwią wydalanie gazów.

Wzdęcia i gazy - nietolerancje pokarmowe IgG-zależne

Przewlekłe wzdęcia i gazy mogą wynikać z nietolerancji pokarmowych. Spożycie nietolerowanego produktu powoduje do nadprodukcji przez układ immunologiczny przeciwciał IgG, które poprzez rozwój stanu zapalnego prowadzą do opóźnionych i długotrwałych objawów, m.in. osłabienia organizmu, biegunek, zaparć, przelewania w jamie brzusznej, przewlekłej senności w ciągu dnia, bezsenności, depresji czy też migren. Pojawiają się one zazwyczaj 1-2 doby od przyjęcia alergenu i mogą utrzymywać się przez kilka dni, a w niektórych przypadkach przez wiele dni lub tygodni. W celu zdiagnozowania dokładnej przyczyny należy wykonać odpowiednie badanie, np. IMMUNOdiagDIETA. Test ten ocenia w próbce krwi stężenie przeciwciał IgG specyficznych dla 44, 88 lub 280 składników, które znajdują się w codziennym żywieniu. Test IMMUNOdiagDIETA jest rzetelnym sposobem na określenie źródła dolegliwości, co daje możliwość wdrożenia leczniczej diety, która nie tylko zredukuje objawy, ale również pozwoli wyeliminować nietolerancję na dane pokarmy.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak wzdęcia i gazy, bóle brzucha, biegunki, przewlekłe zmęczenie czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

Wzdęcia i gazy - genetyczne nietolerancje pokarmowe

Niektóre nietolerancje pokarmowe mogą mieć podłoże genetyczne, jednak nie zawsze oznacza to, że ujawniają się po urodzeniu i eliminując dany produkt z diety można uniknąć wystąpienia objawów w przyszłości. Tak jest jedynie w przypadku alaktazji, natomiast objawy pierwotnej hipolaktazji pojawiają się zazwyczaj w wieku dorosłym, a celiakia może rozwinąć się w dowolnym momencie życia. Są to jednak stany, które trzeba wziąć pod uwagę w przypadku wystąpienia dolegliwości, takich jak wzdęcia i gazy.

Nietolerancja laktozy jest problemem nawet 37% Polaków. W jej przebiegu brakuje enzymu rozkładającego laktozę (laktazy), więc zamiast zostać wchłoniętą ulega fermentacji bakteryjnej w jelitach, co oczywiście skutkuje nadprodukcją gazów i nieprzyjemnymi objawami - biegunkami, nudnościami, bólami i wzdęciami brzucha oraz gazami. Źródłem przyczyny może być:

  • alaktazja - całkowity wrodzony brak laktozy;
  • hipolaktazja pierwotna - predyspozycja do stopniowego obniżania ilości laktazy;
  • wtórna nietolerancja laktozy - tymczasowy stan wynikający z przebiegu innych chorób (np. celiakii, chorób zapalnych jelit) lub stosowanych leków (np. antybiotyków).

Wśród nich najczęstsza jest hipolaktazja pierwotna, która występuje u osób z polimorfizmem genu LCT, czyli nawet u co trzeciej osoby w naszej populacji. W celu uniknięcia dolegliwości z przewodu pokarmowego należy dostosować ilość spożytej laktozy do indywidualnej tolerancji poprzez ograniczenie lub eliminację mleka, większości przetworów mlecznych oraz laktozy ukrytej w innych produktach spożywczych. Zazwyczaj bezpieczne są fermentowane przetwory mleczne, które mają pozytywny wpływ na jelita i “dobre” bakterie, oraz niektóre sery żółte i pleśniowe. Można również stosować preparaty laktazy, które wspomagają trawienie cukru mlecznego.

Celiakia jest również dziedziczna, jednak dotyczy spożywania glutenu, czyli białek znajdujących się w powszechnie spożywanych zbożach - pszenicy, życie i jęczmieniu. W wyniku dostania się glutenu do jelit organizm zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko własnym tkankom (proces autoimmunologiczny) i dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. To powoduje, że pożywienie nie może zostać w pełni wchłonięte do krwioobiegu. Stąd pojawiają się liczne dolegliwości celiakii: bóle brzucha, wzdęcia i gazy, biegunki, chudnięcie, złe samopoczucie, anemia czy nawet depresja. Celiakia występuje jedynie u osób z polimorfizmem genów HLA-DQ2 lub HLA-DQ8, jednak by całkowicie potwierdzić obecność choroby wykonuje się testy serologiczne i histopatologię jelita cienkiego. Aby uniknąć powikłań celiakii (m.in. ciężkiego niedożywienia), należy przez całe życie stosować ścisłą dietę bezglutenową.

Wzdęcia i gazy - inne przyczyny zdrowotne

Pakiet badań genetycznych w kierunku choroby Leśniowskiego-Crohna

Jeżeli podejrzewasz chorobę Leśniowskiego-Crohna, wykonaj badania genetyczne - testy takie przyczynią się do rozwiania wątpliwości diagnostycznych i postawienia prawidłowej diagnozy.

Badanie wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

chorobę Leśniowskiego-Crohna

Dowiedz się więcej

Innymi prawdopodobnymi przyczynami przewlekłych wzdęć i gazów mogą być choroby trzustki (mukowiscydoza, czynnościowa niewydolność lub przewlekłe zapalenie trzustki), nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), popromienne zapalenie błony śluzowej jelit (zwykle po radioterapii zmian nowotworowych jamy brzucha i miednicy), zespół jelita drażliwego, zaparcia, zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) oraz stosowanie preparatów przeczyszczających (np. nasion babki płesznik lub laktulozy), które “rozleniwiają” jelita.

Wzdęcia i gazy mogą być uciążliwą przypadłością. W przypadku współistnienia innych objawów należy wykonać dodatkowe badania diagnostyczne i skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia odpowiedniego leczenia.

Statystyki:
0 komentarzy
358 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

Celiakia

Badania genetyczne w kierunku celiakii pomogą Ci wykryć chorobę i zastosować odpowiednią dietę!

Celiakia

Dla osób, u których występują mało specyficzne objawy o trudnej do wyjaśnienia przyczynie, takie jak bóle i wzdęcia brzucha, biegunki czy utrata masy ciała i łaknienia.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

celiakii

Cena badania:

239 zł