Pierwsza wizyta u dietetyka - jak wygląda, jak się przygotować?

poniedziałek 08:22 - 26.03.2018
Ocena Użytkowników (1 Ocen)
5.0
Pierwsza wizyta u dietetyka - jak wygląda, jak się przygotować?
Pierwsza wizyta u dietetyka w większości poradni ma podobny do siebie układ. Wymienione w tym artykule składowe wizyty są konieczne, aby dietetyk mógł zaproponować później bezpieczną i efektywną dietoterapię.

Niezależnie od dalszego toku spotkania pierwsza wizyta u dietetyka zacznie się od pytania o cel, z jakim przyszliśmy. Warto wcześniej się nad tym zastanowić. Większość osób u dietetyka chce się odchudzić. Czasem jednak przyczyną przyjścia na konsultację może być choroba, z którą sami sobie nie potrafimy poradzić, a dietoterapia byłaby dobrym uzupełnieniem leczenia farmakologicznego.

Wywiad odnośnie stylu życia

Pierwsza wizyta u dietetyka na pewno będzie zawierać pytania odnośnie odżywiania, aktywności fizycznej i ogólnego stylu życia.

Wywiad żywieniowy może dotyczyć tego, jak często zjada się poszczególne posiłki, czy podjada się między nimi, w jakich ilościach pije się wodę i inne napoje, jak często jada się poza domem itp. Tą część wizyty można znacznie ułatwić, jeżeli przyniesie się dzienniczek żywieniowy - a bardzo wielu dietetyków tego wymaga. Dzienniczek żywieniowy to zapis: co, kiedy i gdzie się jadło i piło w przeciągu kilku dni (zwykle 3-7). Można go spisywać w zeszycie, w gotowej tabelce lub w aplikacji na smartfona, których teraz dużo istnieje. Dodatkowo dla dietetyka będzie istotne, czy wcześniej stosowało się jakieś diety - warto przypomnieć sobie, na czym polegały i czy miały jakiekolwiek efekty. Aby dieta była rzeczywiście spersonalizowana, pojawią się również pytania o preferencje pokarmowe, czyli które produkty są lubiane, a których nie chciałoby się widzieć w swoim jadłospisie.

Powiązane z odżywianiem są również takie kwestie jak: w jakich godzinach pracujemy i śpimy, czy mamy czas na jedzenie w pracy i możliwość jego odgrzania, kto z domowników robi zakupy, a kto gotuje. Dietetyk może również zapytać także o rodzaj sprzętów w kuchni, gdyż będzie to informacja o posiłkach, jakie może zaproponować w jadłospisie.

Wiedza o aktywności fizycznej będzie istotna, aby dietetyk mógł określić zapotrzebowanie energetyczne swojego klienta. Z tym mogą wiązać się pytania o codzienne dojazdy do pracy, tryb pracy (siedząca czy fizyczna), sposób spędzania wolnego czasu i dodatkowe ćwiczenia. Wszystko to ma znaczenie podczas obliczania całkowitej przemiany materii.

Jaki jest Twój stan zdrowia?

Pierwsza wizyta u dietetyka to moment, kiedy dietetyk musi jak najdokładniej zapoznać się ze stanem zdrowia swojego klienta. To, co spożywamy każdego dnia, ma znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu. Pożywienie może zapobiegać chorobom i wspierać ich leczenie, albo będzie pogarszać stan zdrowia. Dlatego wiedza o zaburzeniach zdrowotnych oraz stosowanych lekach jest konieczna, aby zaproponować odpowiednią dietoterapię.

Pakiet badań przed wizytą u dietetyka

Jeżeli planujesz wizytę u dietetyka, wykonaj pakiet badań przed konsultacją u tego specjalisty - wyniki testu znacznie usprawnią przebieg wizyty i ułatwią specjaliście opracowanie właściwej diety.

Dowiedz się więcej

Przed wizytą warto sobie przypomnieć, czy mieliśmy przeprowadzone jakieś zabiegi, zdiagnozowano u nas zaburzenia zdrowotne lub odczuwamy jakiekolwiek dolegliwości. Wiele osób uważa, że dietetykowi powinno się mówić tylko o problemach związanych z jedzeniem i przewodem pokarmowym, ale to nieprawda. Będą go interesować wszystkie zaburzenia zdrowotne, jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, nadciśnienie, problemy z pamięcią, zaburzenia płodności, osteoporoza i wiele innych. Warto również wspomnieć o ewentualnych problemach skórnych, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, łamliwych włosach i paznokciach. Dietetyk nie tylko zapyta się o zdrowie osoby, która się zgłosiła na wizytę. Również istotne są zaburzenia zdrowotne występujące wśród najbliżej spokrewnionych osób - rodziców, rodzeństwa i dziadków, gdyż mogą one występować dużo częściej w rodzinie i mogą być przenoszone genetycznie.

Do dietetyka należy przyjść z przygotowaną wcześniej listą, na której znajdą nazwy i dawki stosowanych leków i suplementów diety (witamin, składników mineralnych, ziół). Składniki tych preparatów bardzo często wchodzą w interakcje ze składnikami żywności, co może komplikować leczenie. Dietetyk dopasuje dietę, która nie będzie negatywnie oddziaływać na metabolizm leków, oraz powie, czy stosowana suplementacja jest konieczna i ewentualnie ją zmodyfikuje.

Pierwsza wizyta u dietetyka a przydatne badania

Aby pierwsza wizyta u dietetyka nie musiała zostać powtórzona, warto wcześniej wykonać odpowiednie badania, które dadzą właściwy pogląd na stan zdrowia.

Wśród badań, których wykonanie zaleca się przed wizytą u dietetyka, wymienia się:

Morfologia krwi może świadczyć o występowaniu niedoborów żywieniowych oraz niektórych chorób.

Profil lipidowy czyli pomiar stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i HDL oraz triglicerydów we krwi. Wysoki wynik wskazuje na zwiększone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego (m.in. miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu).

TSH (tyreotropina) - jest to wskaźnikiem zaburzeń pracy tarczycy. Tarczyca wydziela hormony stymulujące tempo przemiany materii. W przypadku zbyt wysokiego lub zbyt niskiego wyniku należy wykonać pomiary poziomu hormonów tarczycy - tyroksyny i trójjodotyroniny, aby określić rodzaj zaburzenia - niedoczynności lub nadczynności tarczycy.

Glikemia na czczo - wysoki wynik będzie występować w przypadku cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego, w przypadku których jest konieczna odpowiednia dietoterapia, a także leczenie u diabetologa. Jeżeli masz już zdiagnozowaną cukrzycę, koniecznie zabierz ze sobą dzienniczek samokontroli diabetyka.

Badania w kierunku alergii i nietolerancji pokarmowych mogą być potrzebne u osób odczuwających dolegliwości spowodowane przez produkty spożywcze. Alergie pokarmowe (IgE-zależne) powodują objawy niemal natychmiast po spożyciu: wysypki, biegunki, wymioty, czy wstrząs anafilaktyczny. Z tego powodu wiele osób empirycznie wie, na co ma alergie. Natomiast nietolerancje IgG-zależne są dużo trudniejsze do samodzielnego wykrycia, ponieważ często niespecyficzne objawy (męczliwość, bóle głowy, zmiany skórne, problemy ze snem) pojawiają się w ciągu 24-96 godzin. Dlatego też ciężko jest je powiązać z konkretnym produktem. W celu zdiagnozowania nietolerowanych produktów należy wykonać test mierzący poziom przeciwciał IgG. Na podstawie wyniku testu dietetyk zaproponuje odpowiednią dietę eliminacyjną lub rotacyjną, która pozwoli na zmniejszenie dolegliwości.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Przed wizytą u dietetyka warto wykonać test w kierunku powszechnie występujących nietolerancji pokarmowych - na podstawie jego wyniku specjaliście łatwiej będzie dobrać dla nas odpowiedni jadłospis.

Dowiedz się więcej

Testy nutrigenetyczne i nutrigenomiczne są nowoczesną metodą, aby całkowicie spersonalizować jadłospis klienta. Badania, np. Genodiet® Completo lub GENOdiagDIETA, analizują genotyp i podają indywidualny profil metaboliczny. Na jego podstawie dietetyk może zalecić odpowiedni rozkład makroskładników (węglowodanów i tłuszczów) oraz mikroskładników (witamin i składników mineralnych). Dodatkowo z badania można się dowiedzieć o predyspozycjach do otyłości, chorób dietozależnych, nadwrażliwości i nietolerancji pokarmowych.

Jakie badania wykona dietetyk?

Na samych pytaniach pierwsza wizyta u dietetyka się nie kończy. U każdego wykonywany jest co najmniej pomiar wzrostu i masy ciała. Często mierzy się również obwody talii, bioder i klatki piersiowej. Na tej podstawie można obliczyć wskaźnik BMI i WHR. BMI pozwala na określenie, czy u danej osoby masa ciała jest w normie, czy też może występuje niedowaga, nadwaga lub otyłość. WHR (stosunek talia-biodra) rozróżnia rodzaj otyłości na brzuszną (typ “jabłko”) i pośladkowo-udową (typ “gruszka”). Dodatkowo wykonanie wszystkich tych pomiarów pozwala na ocenę postępów w trakcie całego procesu dietoterapii.

Od kilku lat w gabinetach dietetycznych popularne są również analizatory składu ciała. Są to dość spore urządzenia, które wykonują pomiar poprzez przesłanie impulsów elektrycznych przez organizm człowieka, czyli metodą bioimpedancji elektrycznej. U podstawy tego badania jest wiedza, że tkanki mają różną oporność na prąd elektryczny - impulsy bez problemu przechodzą przez tkanki o dużej zawartości wody (mięśnie), a tkanki o niskiej zawartości (tkanka tłuszczowa) będą stawiać opór. Do podstawowych wyników, jakie poda analizator, są: zawartość tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej, wody oraz masa kostna.

Pakiet badań genetycznych GENOdiagDIETA

Badaniem bardzo przydatnym dla dietetyka jest badanie genetyczne, pozwalające na opracowanie diety dostosowanej do predyspozycji genetycznych pacjenta.

Dowiedz się więcej

Do bioimpedancji trzeba się odpowiednio przygotować - alkohol, wysiłek fizyczny czy też jedzenie tuż przed badaniem mogą zaburzyć wynik. Analiza składu ciała jest często stosowanym badaniem w gabinecie dietetycznym, jednak nie jest to badanie dla każdego. Nie powinno się go wykonywać u kobiet w ciąży, małych dzieci, osób z rozrusznikiem lub metalowymi implantami oraz u chorych na epilepsję.

Pierwsza wizyta u dietetyka bardzo często trwa około godziny, a w razie potrzeby nawet dłużej. Długość wizyty oraz poruszenie powyższych zagadnień, umożliwia pełne rozeznanie się w problemach klienta oraz zaplanowanie skutecznej, bezpiecznej i spersonalizowanej terapii żywieniowej.

Aktualizacja: 2018-11-29

Statystyki:
0 komentarzy
1041 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 44 alergeny IgG

  • IMMUNOdiagDIETA jest badaniem umożliwiającym ustalenie tych produktów spożywczych, które nie są tolerowane przez organizm
  • Wynik testu stanowi podstawę do wdrożenia do diety odpowiednich zmian, dzięki którym poprawi się nasz stan zdrowia i samopoczucie
  • Laboratorium odpowiedzialne : Diagnostyka sp. z o.o.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

IgG zależnych nietolerancji pokarmowych

Cena badania:

419 zł