22 123 95 55
PL
Znajdź badanie
Dieta na podstawie badania krwi - jakie badania zrobić?

Dieta na podstawie badania krwi - jakie badania zrobić?

4.00
Ocena użytkowników: 33 ocen

Jakie badania krwi można wykorzystać w dietetyce?

Każdy dobry dietetyk powinien poprosić o wykonanie badań diagnostycznych. Poniższe testy dają konieczne dane, które są potrzebne, aby zalecenia były odpowiednio opracowane i dopasowane do stanu zdrowia. Dietę można oprzeć na następujących testach:


Badanie nr 1. Podstawowe badania krwi a dieta

Zdrowegeny.pl oferuje pakiet podstawowych badań krwi, którego składowe pozwalają na szeroką ocenę stanu zdrowia pacjenta. Wszelkie nieprawidłowości będą wymagały dalszej konsultacji lekarskie, a także modyfikacji w żywieniu, co umożliwi spowolnienie lub odwrócenie dalszego przebiegu choroby.

Składowe badania Na co wskazują nieprawidłowe wyniki?

pełna morfologia krwi

różnorodne nieprawidłowości w stanie zdrowia, które należy dalej diagnozować

glukoza, hemoglobina glikowana, insulina

mogą oznaczać cukrzycę lub stan przedcukrzycowy - konieczna konsultacja z diabetologiem oraz kontrola węglowodanów

elektrolity

zaburzenie równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej

lipidogram

świadczą o ryzyku chorób układu krążenia (miażdżycy, zawału serca, zatorowości, udaru mózgu itd.) - możliwe jest wdrożenie diety prewencyjnej

próby wątrobowe

choroby wątroby i dróg żółciowych

kreatynina i kwas moczowy

nieprawidłowe funkcjonowanie nerek (m.in. niewydolność)

żelazo i ferrytyna

może mówić o anemii, w której konieczne jest zwiększenie żelaza z dietą i suplementacją

CRP

wystąpienie stanu zapalnego z powodu m.in. urazów, infekcji lub poważniejszych chorób (np. nowotwory złośliwe)

TSH, FT3, FT4, anty-TPO

zaburzone jest funkcjonowanie tarczycy (nadczynność, niedoczynność, choroby autoimmunologiczne) - konieczna konsultacja z endokrynologia, leczenie farmakologiczne i dieta protarczycowa

witamina D

istnieje ryzyko różnych zaburzeń, w tym osteoporozy - konieczna jest suplementacja

kortyzol

zaburzone funkcjonowanie kory nadnerczy (niedoczynność/nadczynność)

Cennik podstawowych badań krwi ❱


Badanie nr 2. Badania w kierunku nieprawidłowej odpowiedzi organizmu na pożywienie

Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne

Nietolerancja IgG-zależna to nieprawidłowa reakcja na spożyty pokarm, której objawy pojawiają się po 24-96 godzinach od zjedzenia nietolerowanego produktu. Dolegliwości występują ze strony przewodu pokarmowego (biegunki, mdłości, uczucie przelewania), mogą być niespecyficzne (bóle głowy, ogólnie złe samopoczucie, męczliwość, problemy z zasypianiem).

Aby wykryć nietolerowane produkty, wykonuje się testy mierzące poziom specyficznych przeciwciał IgG we krwi. Na podstawie wyniku dietetyk pomaga w opracowaniu diety eliminacyjnej lub rotacyjnej, dzięki której zmniejszy się stan zapalny w organizmie i po pewnym czasie może powrócić tolerancja wyeliminowanych produktów.

Cennik testów na nietolerancje pokarmowe ❱

Zobacz przykładowy wynik testu na nietolerancje pokarmowe ❱


Alergie pokarmowe

Charakteryzują się szybkim pojawieniem się objawów po spożyciu alergenu. W większości przypadków dochodzi do powstania objawów alergicznych ze strony przewodu pokarmowego, jednak uczulające pokarmy mogą również nasilać przebieg chorób alergicznych takich jak atopowe zapalenie skóry, astma oskrzelowa czy alergiczny nieżyt nosa. Diagnostyka tego problemu polega na pomiarze alergenowo-specyficznych przeciwciał IgE we krwi. Na podstawie wyniku wdraża się dietę eliminującą szkodliwe pokarmy.

Cennik testów na alergie pokarmowe ❱


Badanie nr 3. Testy genetyczne w kierunku diety DNA

Nowoczesne testy genetyczne z zakresu nutrigenetyki i nutrigenomiki są podstawą współczesnej spersonalizowanej dietetyki. W próbce krwi możliwa jest analiza genów metabolizmu składników odżywczych oraz predyspozycji do chorób zależnych od sposobu żywienia i genetycznych nietolerancji pokarmowych takich jak celiakia, nietolerancja laktozy i nietolerancja fruktozy.

Określony na bazie testu genetycznego profil metaboliczny pozwoli na opracowanie diety zawierającej odpowiednie dla danej osoby ilości makroskładników (węglowodanów, tłuszczów), witamin i składników mineralnych. Natomiast wiedząc o ryzyku wystąpienia chorób można zaplanować profilaktykę dostosowaną do danej osoby. Zalecenia na podstawie testu genetycznego są opracowane w sposób najbardziej zindywidualizowany i dopasowany do konkretnej osoby.

Cennik testów nutrigenetycznych ❱

Zobacz przykładowy wynik testu nutrigenetycznego ❱


A co z dietą na podstawie grupy krwi?

Według dość powszechnej teorii grupy krwi mają mieć wpływ na metabolizm składników odżywczych oraz ryzyko występowania określonych chorób. Zgodnie z tą teorią osoby:

  • z grupą krwi “0” pochodzą od myśliwych i powinny jeść głównie mięso,
  • z grupą “A” czyli rolnicy - głównie produkty roślinne,
  • z grupą “B” to koczownicy - ich dieta powinna opierać się o mięso i produkty mleczne,
  • z grupą “AB” mogą jeść większość produktów spożywczych.

Naukowcy nie wykazali jednak, aby tego typu sposób żywienia mogła mieć rzeczywiście pozytywny wpływ na zdrowie, a wręcz może szkodzić. Spożywanie tylko określonych grup produktów z wykluczeniem pozostałych wiąże się ze znacznym ryzykiem niedoborów pokarmowych, co może prowadzić do wielu zaburzeń zdrowotnych.


Dieta na podstawie badania krwi to sposób na poprawę zdrowia oraz utrzymanie go przez dłuższy czas.

Aktualizacja: 2018-11-27

Data publikacji: 2018-03-29

GENOdiagDIETA


2005.00 na stronie
2199.00 w placówce
Technologia badania:
PCR
Czas oczekiwania na wynik:
do 60 dni roboczych

Ważność kodu:
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce

Masz pytania?

Zadzwoń, a chętnie na nie odpowiemy