22 123 95 55

FoodProfil 44 IgG

W ramach badania FoodProfil 44 oceniany jest poziom we krwi przeciwciał IgG (podklasy od 1 do 4) specyficznych dla 44 alergenów pokarmowych

Badanie FoodProfil przeznaczone jest przede wszystkim dla tych osób, u których występują objawy wiązane z nietolerancją pokarmową

Zrobienie testu pozwoli na dokładne określenie nietolerowanych produktów, co jest podstawą do podjęcia działań mających na celu poprawę samopoczucia i stanu zdrowia

Laboratorium odpowiedzialne : ALAB Laboratoria Sp. z o.o.

Badamy ryzyko

  • nietolerancji pokarmowych zależnych od IgG

Na czym polega test FoodProfil 44 IgG?

  • Test Food Profil 44 IgG polega na pomiarze we krwi poziomu przeciwciał IgG swoistych dla 44 różnorodnych produktów pokarmowych z takich grup jak produkty mleczne, zboża glutenowe, zboża bezglutenowe, warzywa , owoce, grzyby, mięsa, ryby, skorupiaki i mięczaki, orzechy czy nasiona. W przebiegu nietolerancji pokarmowych IgG zależnych dochodzi do zwiększonego wytwarzania tych przeciwciał przez układ odpornościowy pacjenta – ich podwyższony poziom we krwi świadczy więc o występowaniu tej choroby.
  • Nietolerancja pokarmowa IgG zależna stanowi niemal połowę wszystkich przypadków nadwrażliwości pokarmowych. Schorzenia te rozwijają się w dowolnym wieku i mogą dotyczyć różnorodnych pokarmów. Odpowiednia diagnoza jest bardzo ważna – niewykryte i nieleczone nietolerancje IgG zależne to podwyższone ryzyko nadwagi i otyłości, niedokrwistości, cukrzycy czy przewlekłego niedożywienia.
  • Zwiększone stężenie przeciwciał IgG skutkuje obecnością uciążliwych objawów – testy FoodProfil wskazane są przede wszystkim dla osób z objawami dotyczącymi przewodu pokarmowego, związanymi ze stanem zapalnym jelita. Zalicza się do nich między innymi problemy z jelitami, biegunki, wzdęcia, nudności, uczucie pełności czy zaparcia. Symptomy te występują od 24 do 96 godzin od spożycia produktu nietolerowanego.
  • Celem testu FoodProfil jest wskazanie produktów tolerowanych i nietolerowanych przez nasz organizm – na tej podstawie możliwe jest podjęcie takich kroków, które doprowadzą do cofnięcia się danej nietolerancji (są to bowiem schorzenia odwracalne). Osobom chorym zaleca się najczęściej czasowe wyeliminowanie szkodliwego składnika z diety lub spożywanie go zamiennie z produktami bezpiecznymi dla organizmu.
  • Cofnięcie się nietolerancji pokarmowej oznacza ustąpienie dokuczliwych objawów, a tym samym poprawę samopoczucia i jakości życia pacjenta. Wyleczenie schorzeń tego typu to także zmniejszone ryzyko takich powikłań jak otyłość i cukrzyca.

FoodProfil 44 IgG


490.00 na stronie
Technologia badania:
Test ELISA
Czas oczekiwania na wynik:
do 21 dni roboczych

Ważność kodu:
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce