Zdrowegeny.pl Logo

Koszyk

Żywienie

Poradnik dla zdrowia


Cena badania iGenesis  - dlaczego jest tak wysoka?
Cena badania iGenesis  - dlaczego jest tak wysoka?
Żywienie

MAR 15, 2016

Cena badania iGenesis - dlaczego jest tak wysoka?

Badanie iGenesis umożliwia określenie naszego profilu żywieniowego na podstawie analizy ponad 100 polimorfizmów genów i ok. 600 procesów z nimi związanych - to z kolei pozwala na odżywianie spełniające dokładne zapotrzebowanie naszego organizmu. Koszt takiego badania nie jest najmniejszy, jednak dieta DNA opracowana na podstawie wyniku badania iGenesis to bezpieczny i bardzo skuteczny sposób na zdrowie i piękną sylwetkę.
Czytaj dalej
Celiakia - badania, które pozwalają na szybkie zdiagnozowanie choroby
Celiakia - badania, które pozwalają na szybkie zdiagnozowanie choroby
Żywienie

MAR 15, 2016

Celiakia - badania, które pozwalają na szybkie zdiagnozowanie choroby

Celiakia - nazywana inaczej chorobą trzewną - to autoimmunologiczne schorzenie o podłożu genetycznym, polegające na trwałej nietolerancji glutenu przez organizm. Nieleczona celiakia może doprowadzić do wystąpienia bardzo poważnych dolegliwości, takich jak osteoporoza czy nowotwory złośliwe przewodu pokarmowego, dlatego tak ważne jest jak najszybsze zdiagnozowanie choroby i wyeliminowanie glutenu z diety.
Czytaj dalej
Odchudzanie a badania genetyczne
Odchudzanie a badania genetyczne
Żywienie

MAR 3, 2016

Odchudzanie a badania genetyczne

Badania genetyczne od lat są powszechnie stosowane między innymi w diagnostyce licznych schorzeń, pozwalają one również na określenie ryzyka rozwoju konkretnej choroby (takiej jak zakrzepica czy nowotwór złośliwy) w przyszłości. Od kilku lat możliwe jest także wykonanie badań genetycznych w celu określenia własnego profilu metabolicznego, co zapewnia odżywianie zgodne z dokładnym zapotrzebowaniem własnego organizmu i utratę zbędnych kilogramów.

Czytaj dalej
Alergia i nietolerancja pokarmowa - podobieństwa i różnice
Alergia i nietolerancja pokarmowa - podobieństwa i różnice
Żywienie

GRU 23, 2015

Alergia i nietolerancja pokarmowa - podobieństwa i różnice

Nietolerancja i alergia pokarmowa mają podobne podłoże, ale są to dwa różne schorzenia. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), około 15-20% populacji cierpi na alergię, natomiast występowanie nietolerancji pokarmowych nasilało się coraz bardziej w ciągu ostatnich dwóch dekad. Alergię od nietolerancji odróżnia m.in. mechanizm powstania nadwrażliwości, rodzaj objawów i szybkość ich występowania.
Czytaj dalej
Dieta zgodna z grupą krwi - jedz, chudnij, zdrowiej
Dieta zgodna z grupą krwi - jedz, chudnij, zdrowiej
Żywienie

LIS 3, 2015

Dieta zgodna z grupą krwi - jedz, chudnij, zdrowiej

Większość osób uważa, że znajomość swojej grupy krwi potrzebna jest jedynie do ewentualnych transfuzji lub operacji. Wielu z nas nie zna lub nie pamięta jaką z grup posiada - jednakże, stosując dietę zgodną z grupą krwi możemy łatwo zgubić zbędne kilogramy i uchronić się od wielu chorób.

Czytaj dalej
Dieta paleo - wszystko co musisz wiedzieć
Dieta paleo - wszystko co musisz wiedzieć
Żywienie

PAŹ 29, 2015

Dieta paleo - wszystko co musisz wiedzieć

Pomimo, że o diecie paleo słyszy się od niedawna, jest ona najstarszą dietą świata. Jej pierwowzór liczy sobie ponad 2 mln lat! Można więc z całą pewnością powiedzieć, że nie jest to kolejna chwilowa “dieta cud”.
Czytaj dalej
Przeciwnowotworowa dieta dr Budwig - zasady diety, produkty, korzyści
Przeciwnowotworowa dieta dr Budwig - zasady diety, produkty, korzyści
Żywienie

PAŹ 8, 2015

Przeciwnowotworowa dieta dr Budwig - zasady diety, produkty, korzyści

Dr Johanna Budwig (30.09.1908 - 19.05.2003) była specjalistką od tłuszczów i leków niemieckiego Instytutu Badań Tłuszczu BAGKF w Münster, która jako pierwsza dokonała klasyfikacji kwasów tłuszczowych zgodnie z ich składem. Przeprowadzała badania nad wpływem utwardzanych i zdenaturowanych tłuszczów na zdrowie człowieka. Z wyników jej badań wypłynął wniosek, że ten typ tłuszczów ma bardzo niekorzystne działanie, natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe mogą być stosowane leczniczo i przyczyniać się do zapobiegania i zwalczania chorób cywilizacyjnych, w tym raka.
Czytaj dalej
Wzdęty brzuch - sprawdź, co jest powodem!
Wzdęty brzuch - sprawdź, co jest powodem!
Żywienie

WRZ 30, 2015

Wzdęty brzuch - sprawdź, co jest powodem!

Wbrew pozorom wzdęcie nie jest łatwym do zdefiniowania terminem. Najczęściej pacjenci opisują je jako powiększenie obwodu brzucha i jednocześnie mają wrażenie, że zależy ono także od ilości gazów zgromadzonych w przewodzie pokarmowym. Przeważnie jednak wzdęcie to subiektywne odczucie, które trudno jest potwierdzić poprzez analizę objętości gazów.
Czytaj dalej
Celiakia - czy naprawdę nie toleruję glutenu?
Celiakia - czy naprawdę nie toleruję glutenu?
Żywienie

WRZ 30, 2015

Celiakia - czy naprawdę nie toleruję glutenu?

Celiakia zaliczana jest do chorób autoimmunologicznych o podłożu genetycznym, dotykających układ pokarmowy człowieka.

Czytaj dalej
Laktoza - wszystko co musisz wiedzieć
Laktoza - wszystko co musisz wiedzieć
Żywienie

WRZ 29, 2015

Laktoza - wszystko co musisz wiedzieć

Prawie wszystkie samice ssaków wytwarzają ten cukier mleczny w gruczołach mlecznych. W mleku kobiet karmiących jest jej od 5,5% do 7,5%, w mleku krowim ok. 4,5%, podobnie w mleku kozim i owczym. Laktoza jest wartościowym składnikiem odżywczym dla noworodków i niemowląt. Stanowi łatwo dostępne źródło energii, reguluje gospodarkę hormonalną organizmu.

Czytaj dalej
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najlepsze promocje jako pierwszy
Opinie klientów - Zdrowegeny.pl

© 2024 Zdrowegeny.pl

powered by greenlogic