Zdrowegeny.pl Logo

Koszyk

Dowiedz się, jakie proporcje Kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6  są odpowiednie

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - jakie proporcje są odpowiednie?

4.1
Ocena klientów: 8 ocen

Data publikacji: 2016-07-06

Data aktualizacji: 2018-10-24

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - funkcje w organizmie oraz ich występowanie w pożywieniu

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są, ze względu na pełnione funkcje, niezbędne w codziennej diecie każdego z nas. Organizm człowieka nie jest w stanie wytwarzać tych związków samodzielnie, konieczne jest więc dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Wśród kwasów omega-3 wyróżnia się kwas dokozaheksanowy (DHA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas α-linolenowy (ALA). Znajdują się one w tłustych rybach morskich, skorupiakach, orzechach włoskich, a także niektórych olejach roślinnych (np. oleju arachidowym i lnianym).

Omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie:

  • są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu - zmniejszają ryzyko rozwoju depresji, a także choroby Alzheimera i Parkinsona,
  • hamują procesy zapalne w organizmie - zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, układu kostno-stawowego czy nowotworów złośliwych,
  • obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL we krwi,
  • wpływają na odpowiednie kształtowanie układu nerwowego u płodu - niemowlęta, które w okresie płodowym nie otrzymywały odpowiedniej ilości kwasów omega-3 od matki narażone są np. na problemy ze wzrokiem),
  • zapewniają prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka, tym samym wzmacniając wzrok,
  • zapobiegają powstawaniu zmian w jelicie grubym.Wśród kwasów tłuszczowych omega-6 wyróżnia się natomiast kwas linolowy (LA), kwas gammalinolenowy (GLA) czy kwas arachidonowy (AA). Źródłem omega-6 są oleje roślinne (np. słonecznikowy, kukurydziany), pestki słonecznika, dyni, sezamu, orzechy ziemne, migdały oraz awokado. Kwasy omega-6:
  • odgrywają rolę w produkcji wielu hormonów,
  • przyspieszają gojenie się ran,
  • pobudzają wzrost włosów i komórek skóry,
  • regulują metabolizm,
  • pomagają zachować zdrowe kości,
  • zapewniają prawidłową czynność układu rozrodczego,
  • regulują ciśnienie krwi, a także pracę serca nerek i układu trawiennego,
  • wspomagają leczenie chorób skóry, cukrzycy typu II, zaburzeń hormonalnych,
  • nasilają stan zapalny, konieczne jest więc zachowanie prawidłowej równowagi pomiędzy tymi kwasami, a działającymi przeciwzapalnie kwasami Omega-3.

Omega-3 i omega-6 - odpowiednia proporcja pomiędzy nimi i skutki jej zaburzenia

Spożywanie produktów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe jest bardzo korzystne dla naszego organizmu i stanu zdrowia, należy jednak zachować odpowiednią proporcję tych kwasów.

Stosunek kwasów omega-3 do omega-6 powinien mieścić się w przedziale od 1:1 (określany jako tzw. “złota proporcja”) do 1:5-6. Niestety, zazwyczaj dieta przeciętnego mieszkańca naszego kraju nie spełnia tych wymagań - przyjmujemy zbyt dużą ilość kwasów omega-6 działających prozapalnie, a zbyt małą ilość kwasów omega-3, hamujących stan zapalny.

Szacuje się, że stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w diecie przeciętnego Polaka (opartej na produktach przetworzonych) wynosi ok. 1:12-1:20 - dlatego wielu lekarzy zaleca swoim pacjentom odpowiednią suplementację kwasami omega-3. Spowodowany nadmiarem kwasów omega-6 przewlekły stan zapalny w organizmie może bowiem doprowadzić do bardzo poważnych chorób, takich jak nowotwory złośliwe, choroby skóry (łuszczyca, łupież), choroby metaboliczne (np. cukrzyca), choroby układu krążenia czy układu nerwowego (np. choroba Alzheimera).

To badanie będzie pomocne:

Omega Test

Cena online:

489.00 
Technologia badania:Test suchej kropli krwi

Czas oczekiwania na wynik:do 4 tygodni od otrzymania próbki przez laboratorium

Ważność kodu:
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce
Opinie klientów - Zdrowegeny.pl

© 2024 Zdrowegeny.pl

powered by greenlogic