Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - jakie proporcje są odpowiednie?
Data publikacji: 2016-07-06
Data aktualizacji: 2018-10-24
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - funkcje w organizmie oraz ich występowanie w pożywieniu
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są, ze względu na pełnione funkcje, niezbędne w codziennej diecie każdego z nas. Organizm człowieka nie jest w stanie wytwarzać tych związków samodzielnie, konieczne jest więc dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Wśród kwasów omega-3 wyróżnia się kwas dokozaheksanowy (DHA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas α-linolenowy (ALA). Znajdują się one w tłustych rybach morskich, skorupiakach, orzechach włoskich, a także niektórych olejach roślinnych (np. oleju arachidowym i lnianym).
Omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie:
- są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu - zmniejszają ryzyko rozwoju depresji, a także choroby Alzheimera i Parkinsona,
- hamują procesy zapalne w organizmie - zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, układu kostno-stawowego czy nowotworów złośliwych,
- obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL we krwi,
- wpływają na odpowiednie kształtowanie układu nerwowego u płodu - niemowlęta, które w okresie płodowym nie otrzymywały odpowiedniej ilości kwasów omega-3 od matki narażone są np. na problemy ze wzrokiem),
- zapewniają prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka, tym samym wzmacniając wzrok,
- zapobiegają powstawaniu zmian w jelicie grubym.Wśród kwasów tłuszczowych omega-6 wyróżnia się natomiast kwas linolowy (LA), kwas gammalinolenowy (GLA) czy kwas arachidonowy (AA). Źródłem omega-6 są oleje roślinne (np. słonecznikowy, kukurydziany), pestki słonecznika, dyni, sezamu, orzechy ziemne, migdały oraz awokado. Kwasy omega-6:
- odgrywają rolę w produkcji wielu hormonów,
- przyspieszają gojenie się ran,
- pobudzają wzrost włosów i komórek skóry,
- regulują metabolizm,
- pomagają zachować zdrowe kości,
- zapewniają prawidłową czynność układu rozrodczego,
- regulują ciśnienie krwi, a także pracę serca nerek i układu trawiennego,
- wspomagają leczenie chorób skóry, cukrzycy typu II, zaburzeń hormonalnych,
- nasilają stan zapalny, konieczne jest więc zachowanie prawidłowej równowagi pomiędzy tymi kwasami, a działającymi przeciwzapalnie kwasami Omega-3.
Omega-3 i omega-6 - odpowiednia proporcja pomiędzy nimi i skutki jej zaburzenia
Spożywanie produktów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe jest bardzo korzystne dla naszego organizmu i stanu zdrowia, należy jednak zachować odpowiednią proporcję tych kwasów.
Stosunek kwasów omega-3 do omega-6 powinien mieścić się w przedziale od 1:1 (określany jako tzw. “złota proporcja”) do 1:5-6. Niestety, zazwyczaj dieta przeciętnego mieszkańca naszego kraju nie spełnia tych wymagań - przyjmujemy zbyt dużą ilość kwasów omega-6 działających prozapalnie, a zbyt małą ilość kwasów omega-3, hamujących stan zapalny.
Szacuje się, że stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w diecie przeciętnego Polaka (opartej na produktach przetworzonych) wynosi ok. 1:12-1:20 - dlatego wielu lekarzy zaleca swoim pacjentom odpowiednią suplementację kwasami omega-3. Spowodowany nadmiarem kwasów omega-6 przewlekły stan zapalny w organizmie może bowiem doprowadzić do bardzo poważnych chorób, takich jak nowotwory złośliwe, choroby skóry (łuszczyca, łupież), choroby metaboliczne (np. cukrzyca), choroby układu krążenia czy układu nerwowego (np. choroba Alzheimera).