Dieta zgodna z grupą krwi - jedz, chudnij, zdrowiej

wtorek 08:11 - 03.11.2015
Dieta zgodna z grupą krwi - jedz, chudnij, zdrowiej

Większość osób uważa, że znajomość swojej grupy krwi potrzebna jest jedynie do ewentualnych transfuzji lub operacji. Wielu z nas nie zna lub nie pamięta jaką z grup posiada. Natomiast kierując się grupą krwi przy doborze produktów spożywczych możemy łatwo zgubić zbędne kilogramy i uchronić się od wielu chorób.

Kilka słów o grupach krwi

W dzisiejszych czasach każdy wie, że kiedy grupy krwi nie zostaną prawidłowo określone, transfuzja krwi może skończyć się tragicznie dla chorego. Czy wiemy jednak dlaczego tak jest? Około 100 lat temu australijski lekarz Karl Landsteiner odkrył, że grupy krwi wytwarzają przeciwciała skierowane przeciwko antygenom innych grup krwi i został za to uhonorowany Nagrodą Nobla w 1930r. To rewolucyjne odkrycie uświadomiło kilka faktów:

  • grupa krwi A posiada przeciwciała przeciwko grupie krwi B, zostanie więc przez nią odrzucona. Krew od osoby z grupą krwi A może zostać przekazana osobie z grupą A lub AB, natomiast osoba z grupą A może dostać krew jedynie od innej osoby z grupą A.
  • grupa krwi B posiada przeciwciała przeciwko grupie krwi A i zostanie przez nią odrzucona. Krew od osoby z grupą B może zostać przekazana osobie z grupą B lub AB, natomiast osoba z grupą krwi B może dostać krew jedynie od innej osoby z grupą B.
  • grupa krwi AB została nazwana uniwersalnym biorcą, gdyż nie posiada przeciwciał przeciwko innym grupą krwi i może przyjąć każdą grupę. Nie może jednak zostać przekazana osobie z inną grupą krwi niż AB.
  • grupa krwi 0 posiada wszystkie rodzaje przeciwciał (A i B), nie może więc przyjąć żadnej innej krwi, oprócz 0. Osoba z grupą krwi 0 może natomiast oddać swoją krew każdej innej osobie.

Powyższy model nie uwzględniał czynnika Rh+/Rh-, który obecnie również jest brany pod uwagę przy transfuzjach krwi.

Przeciwciała przeciwko antygenom innych grup krwi wywołują w organizmie bardzo silną reakcję układu odpornościowego, prowadzącą do bezpośredniego zlepiania (aglutynacji) krwinek. Opisany mechanizm reakcji antygen-przeciwciało jest podstawą funkcjonowania całego układu immunologicznego i odnosi się również do innych związków niż grupy krwi. Antygeny, czyli związki chemiczne zdolne do wywołania reakcji układu odpornościowego są np. bakteriami, wirusami, czy innymi patogenami - dzięki reakcji układu immunologicznego i wytworzeniu odpowiednich przeciwciał - udaje nam się zwalczyć infekcję. Reakcja ta jest również podstawą do wysnucia tez na temat oddziaływania żywności na nasz organizm, o czym mówi teoria lektynowa.

Teoria lektynowa

Żywność, podobnie jak patogeny lub krwinki czerwone, zawiera antygeny zdolne do wzbudzenia reakcji układu odpornościowego oraz wywołania reakcji aglutynacji krwinek czerwonych. Antygeny te nazwano lektynami. Do reakcji aglutynacji dochodzi poprzez bezpośrednie zetknięcie krwi z niestrawionymi resztkami pokarmowymi, które zachodzi po wniknięciu pokarmu przez nadżerki w nabłonku jelitowym. Spożywając żywność zawierającą lektyny niezgodne z naszą grupą krwi, wybierają one za cel ataku jakiś narząd (np. wątrobę czy żołądek) i zaczynają sklejać oraz niszczyć krwinki w tym obszarze. Można by powiedzieć, że lektyny wyrządzają w organizmie istne spustoszenie, a mianowicie:

  • zaburzają prace układu immunologicznego
  • utrudniają proces trawienia i wchłaniania substancji odżywczych
  • powodują przepuszczalność jelit spowodowaną licznymi nadżerkami
  • stymulują proces nowotworzenia i rozrostu narządów
  • mogą prowadzić to stanu autoagresji układu immunologicznego

Najbardziej znaną lektyną jest powszechnie występujący gluten. Toksyczne lektyny występujące w glutenie są przyczyną celiakii - nietolerancji glutenu. Najnowsze badania pozwalają na bezinwazyjne wykrycie choroby ze względu na wyodrębnienie genetycznych wariantów antygenów zgodności tkankowej HLA-DQ2 i HLA-DQ8 związanych z celiakią i możliwości zastosowania badań genetycznych w celu postawienia diagnozy.

Przyczyną złego stanu zdrowia i ciągłych problemów trawiennych jest również bardzo często nietolerancja laktozy. W celu jej wykrycia stosuje się badania genetyczne identyfikujące mutacje w genie LCT.

Pakiet badań genetycznych Genodiet ® Completo

Jeżeli chcesz dowiedzieć się, czy cierpisz na nietolerancje pokarmowe, a także uzyskać prawidłową masę ciała lub uniknąć takich chorób jak cukrzyca czy nadciśnienie, rozważ wykonanie badania Genodiet ® Completo - dzięki niemu będziesz mógł odżywiać się zgodnie z potrzebami własnego organizmu.

Dzięki diecie zgodnej z własnym DNA możesz:

poprawić swoje samopoczucie, wygląd i ogólny stan zdrowia

uzyskać prawidłową masę ciała

poprawić zdolność organizmu do usuwania toksyn

uniknąć chorób zależnych od diety

wzmocnić układ odpornościowy

spowolnić procesy starzenia

Dowiedz się więcej

Podstawy diety

Dieta zgodna z grupami krwi jest dietą pozwalającą uzyskać i utrzymać upragnioną wagę, ale również przeciwdziałać procesom starzenia oraz zapobiec wielu chorobom. Główne zalety tego stylu odżywiania to:

  • utrata wagi, przypływ energii, poprawa metabolizmu
  • lepsze funkcjonowanie układu trawiennego
  • zwiększenie odporności, unikanie infekcji
  • skuteczna profilaktyka przeciwnowotworowa oraz innych chorób groźnych dla życia, takich jak choroba wieńcowa, cukrzyca, czy niewydolność wątroby.

Głównym założeniem diety zgodnej z grupami krwi jest fakt, że te same produkty mogą działać zarówno pozytywnie jak i negatywnie na różne osoby. Tylko dobierając odpowiednio produkty zgodne z naszą grupą krwi, będziemy mogli zrzucić zbędne kilogramy i czuć się przy tym świetnie. Duże znaczenie ma również odpowiednie radzenie sobie ze stresem - metody relaksacyjne również mogą być dostosowane odpowiednio do osób z daną grupą krwi.

Dieta dla osób z grupą krwi 0

Osoby z grupą krwi 0 często wyróżnia optymizm i pewność siebie, są bardzo wytrzymałe i posiadają zdolności przywódcze. Świetną formą wysiłku fizycznego pomagającego w utracie wagi są więc ćwiczenia siłowe, aerobik oraz bieganie. Intensywny sport z elementami rywalizacji jest również bardzo dobrym sposobem na zmniejszenie napięcia emocjonalnego i redukcję poziomu stresu. Ze względu na silne dążenie do celu i mocne chęci do osiągania sukcesów, stres jest stale obecny w życiu tych osób i może prowadzić do częstych zachorowań na wrzody żołądka i jelit. Oprócz tego, najczęstszymi schorzeniami dotykającymi osoby z grupą krwi 0 jest niedoczynność tarczycy oraz nietolerancje pokarmowe, takie jak nietolerancja laktozy czy celiakia. Osoby z grupą krwi 0 żyją zazwyczaj długo i częściej niż inni dożywają wieku powyżej 75 lat.

Cechy charakterystyczne dla grupy krwi 0:

  • bardzo dobre trawienie mięsa i ryb
  • problemy z trawieniem pszenicy oraz produktów mlecznych
  • szybka przemiana materii
  • problemy z krzepliwością krwi (brak jednego z czynników krzepnięcia)

Ogólne zalecenia dla osób posiadających grupę krwi 0:

  • całkowicie wyeliminować gluten, nabiał, kukurydzę oraz ziemniaki
  • ograniczyć spożycie orzechów i pestek bogatych w tłuszcze
  • zastosować dietę wysokobiałkową z niską zawartością węglowodanów
  • dodać częsty intensywny wysiłek fizyczny

Dieta dla osób z grupą krwi A

Osoby z grupą krwi A posiadają bardzo wrażliwy układ pokarmowy, który nie radzi sobie z trawieniem białka zwierzęcego oraz nabiału, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest dieta uboga w białko zwierzęce lub całkowicie je eliminująca (wegetariańska). Bez problemu mogą one spożywać białka roślinne oraz produkty zbożowe, natomiast problemy z trawieniem mięsa i nabiału często skutkują ospałością, brakiem energii i stopniowo narastającą otyłością. W kontekście cech charakteru i zdolności radzenia sobie ze stresem, osoby z grupą krwi A są często opanowane i potrafią świetnie współpracować. Mają tendencje do skrywania emocji co może powodować narastanie i gromadzenie w sobie stresu. Pomocne w tym przypadku mogą okazać się wszystkie relaksujące formy aktywności fizycznej, takie jak joga, tai-chi, taniec czy golf, pozwalające na skuteczne rozładowanie stresu i lekkie modelowanie sylwetki.

Zagrożenia dla osób z grupą krwi A :

  • problemy z eliminacją toksyn oraz zatrzymywanie wody w organizmie skutkuje ospałością, brakiem energii, chronicznym przemęczeniem
  • nadmierna krzepliwość krwi
  • skłonność do problemów psychicznych i stanów paranoidalnych podczas silnego, przedłużającego się stresu
  • skłonność częstych infekcji układu oddechowego, astmy, bezsenności a także do chorób nowotworowych, udarów oraz chorób umysłowych

Ogólne zalecenia dla osób posiadających grupę krwi A:

  • wyeliminować mięso
  • jeść dużo orzechów i pestek, aby uzupełnić białko
  • zrównoważony wysiłek fizyczny
  • zadbać o skuteczną eliminacje stresu

Dieta dla osób z grupy krwi B

Osoby z grupą krwi B to można by powiedzieć - szczęściarze. Ich układ pokarmowy doskonale trawi wszystkie rodzaje pożywienia, również problematyczny dla innych grup krwi nabiał. Dlatego właśnie najzdrowsza i najskuteczniejsza dieta to dieta urozmaicona, która zawiera wszystko co najlepsze z królestwa roślin i zwierząt. Również układ odpornościowy jest bardzo mocny, czasem nawet aż nadaktywny - osoby te częściej zapadają na choroby autoimmunologiczne takie jak stwardnienie rozsiane czy toczeń. Z drugiej strony tak silny układ immunologiczny chroni najczęściej przed rakiem oraz chorobami układu krążenia, zdarzają się jednak chroniczne infekcje wirusowe. Osoby z tą grupą krwi wyróżnia chęć podróżowania i bycia w ciągłym ruchu oraz duża kreatywność. Są twórcze, a działania artystyczne oraz wizualizacyjne techniki relaksacyjne bardzo skutecznie redukują u nich poziom stresu. Mają jednak skłonność do popadania w stany depresyjne, u dzieci częściej niż wśród innych grup występuje autyzm.

Ogólne zalecenia dla osób posiadających grupę krwi B:

  • wyeliminować takie produkty jak pszenica, kukurydza, orzeszki ziemne i gryka - powodują wzrost wagi
  • stosować zbilansowaną, urozmaiconą dietę
  • dbać o rozwój artystyczny oraz umiarkowany wysiłek fizyczny,co zmniejsza poziom stresu i pozwala utrzymać prawidłową wagę

Dieta dla osób z grupą krwi AB

Osoby z grupą krwi AB wyróżnia duża uczuciowość i tajemniczość, ale potrafią też być zrównoważone, precyzyjne i dobrze zorganizowane. Mają skłonności do uczucia złości (jest to spowodowane niskim poziomem oksydazy MAO), częstych depresji i chorób serca.

Dieta dla osób z grupą krwi AB to połączenie elementów diet dla grup A i B - wskazane jest zarówno jedzenie nabiału (jak dla grupy B) jak i zbóż (grupa A). Większość produktów niewskazanych dla tych obu grup jest również niewskazanych w przypadku grupy AB. Wyjątkiem w tym przypadku są pomidory - znajdują się w grupie wskazanej.

Osoby z grupą krwi AB są dobrze przystosowane do zmian środowiska i odżywiania, mają jednak słaby układ odpornościowy (podatność na infekcje). niski poziom kwasu żołądkowego (trudności w trawieniu) oraz wysoką krzepliwość krwi (tendencje do zakrzepów).

Najlepszym rodzajem ruchu jest intensywny sport i wysiłek na świeżym powietrzu, osoby z tą grupą krwi wyróżnia duża wytrzymałość fizyczna i charyzma. Ważne jest również zminimalizowanie poziomu stresu, za pomocą pływania, bądź technik relaksacyjnych.

Ogólne zalecenia dla osób z grupą krwi AB:

  • unikaj dużego spożycia czerwonego mięsa, kukurydzy, pszenicy i gryki
  • stosuj dietę zrównoważoną, mieszaną, jedz nabiał i zboża (z wyłączeniem tych niewskazanych)
  • ogranicz spożycie roślin strączkowych oraz pestek i orzechów
  • unikaj pomarańczy
  • zadbaj o rozładowanie poziomu stresu i agresji, wybieraj ćwiczenia fizyczne w które możesz zaangażować się mentalnie.
Statystyki:
0 komentarzy
1009 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

Nietolerancje pokarmowe

Badania genetyczne w kierunku nietolerancji pokarmowych mogą pomóc Ci zastosować odpowiednią dietę!

Nietolerancje pokarmowe

Dla osób mających mało specyficzne, choć dolegliwe i potencjalnie niebezpieczne objawy o trudnej do wyjaśnienia przyczynie, takie jak bóle mięśni i stawów, bóle brzucha, zaburzenia funkcji wątroby lub jelit czy zaburzenia rytmu serca.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

celiakii

hemochromatozy

nietolerancji laktozy

Cena badania:

999 zł