Alergie pokarmowe a nietolerancje pokarmowe - przyczyny, przebieg, diagnostyka i leczenie

wtorek 12:24 - 17.01.2017
Ocena Użytkowników (2 Ocen)
5.0
Alergie pokarmowe a nietolerancje pokarmowe - przyczyny, przebieg, diagnostyka i leczenie
Nietolerancje i alergie pokarmowe to powszechnie występujące wśród Polaków schorzenia, które polegają na nieprawidłowej reakcji organizmu na spożywany pokarm. Mają one podobne podłoże, jednak uznawane są za dwa oddzielne typy chorób. Jedną z głównych cech odróżniających je od siebie jest moment wystąpienia objawów - w przebiegu alergii pojawiają się one natychmiast po spożyciu uczulającego składnika, w przypadku nietolerancji mogą one wystąpić nawet po upływie kilku dni.

Co to są nietolerancje pokarmowe?

Nietolerancja pokarmowa to inaczej nadwrażliwość na dany rodzaj lub składnik żywności, pojawiająca się na skutek nieprawidłowej odpowiedzi układu immunologicznego. Nietolerancje pokarmowe zależne od IgG mogą pojawić się zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Nietolerancje pokarmowe związane są z nadmiernym wytwarzaniem przeciwciał IgG, konsekwencją czego jest występowanie bardzo różnych dolegliwości.

Główną przyczyną rozwoju IgG-zależnych nietolerancji są zaburzone mechanizmy wchłaniania jelitowego, do czego doprowadzić może:

  • długotrwałe stosowanie leków (antybiotyków),
  • przewlekły stres,
  • zatrucia pokarmowe,
  • infekcje bakteryjne i wirusowe,
  • choroby nowotworowe i autoimmunologiczne,
  • zabiegi chirurgiczne,
  • chemioterapia i radioterapia.

Objawiają się one występowaniem takich dolegliwości jak:

  • mdłości, biegunki, wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • zmiany skórne,
  • silne bóle głowy,
  • zaburzenia widzenia,
  • problemy z zasypianiem,
  • bóle mięśni i stawów.

Ponadto, nietolerancje pokarmowe mogą przyczyniać się do rozwoju takich chorób jak otyłość, cukrzyca, niedokrwistość, przewlekłe niedożywienie czy depresja. Symptomy w przebiegu nietolerancji pokarmowych pojawiają się zazwyczaj w ciągu 24-96 godzin od spożycia danego produktu.

Badania w nietolerancjach pokarmowych

Nietolerancje pokarmowe IgG zależne wykrywa się jedynie przy pomocy testów z krwi. Badaniem takim jest IMMUNOdiagDIETA - czyli prosty, bezpieczny test, który polega na pomiarze poziomu przeciwciał IgG, specyficznych dla najczęściej uczulających alergenów pokarmowych z takich grup jak owoce i warzywa, nabiał i produkty mleczne, ryby i owoce morza, mięso, orzechy i nasiona, zboża glutenowe (w tym gluten) i bezglutenowe czy kawy i herbaty.

Wynik badania przedstawia ilościowe oznaczenie tych przeciwciał wraz z komentarzem specjalisty. Badanie IMMUNOdiagDIETA pozwala więc na uzyskanie informacji o nietolerowanych przez nas produktach spożywczych, co z kolei umożliwia zastosowanie odpowiedniego leczenia.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dowiedz się więcej

Leczenie nietolerancji pokarmowych

Leczenie polega na wdrożeniu diety całkowicie eliminującej nietolerowany składnik lub diety rotacyjnej, która opiera się na zamiennym spożywaniu pokarmów uczulających i pokarmów nieszkodliwych - doprowadzi to do osłabienia danej nietolerancji lub co jej całkowitego cofnięcia.

Alergia pokarmowa to choroba zależna od przeciwciał IgE

Mianem alergii pokarmowej określana jest nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego po zjedzeniu danego pokarmu - polega ona na nadmiernej produkcji przeciwciał IgE, co z kolei powoduje występowanie różnorodnych objawów klinicznych. Alergia pokarmowa może rozwinąć się w każdym wieku, jednak najczęściej ujawnia się u niemowląt i małych dzieci z powodu niedojrzałości bariery jelitowej.

Wśród przyczyn występowania alergii pokarmowych wyróżnia się:

  • zanieczyszczenie środowiska,
  • spożywanie dużej ilości przetworzonej żywności,
  • stosowanie dużej ilości leków i detergentów,
  • czynniki genetyczne.

Do pokarmów uczulających najczęściej zalicza się mleko, orzeszki ziemne, mąkę pszenną, soję, soczewicę, marchew, czekoladę, ryby, wołowinę czy skorupiaki.

Alergia pokarmowa może objawiać się różnymi dolegliwościami, które pojawiają się niemal natychmiast po spożyciu danego pokarmu.

Wśród najczęściej występujących objawów alergii wymienia się:

  • świąd skóry, zmiany skórne, pokrzywkę na skórze,
  • nieżyt nosa,
  • bóle brzucha, biegunki, wymioty, zaparcia, refluks przełykowy,
  • alergiczne zapalenie jamy ustnej.

Bardzo niebezpiecznym skutkiem alergii jest wstrząs anafilaktyczny - cechuje się on nagłym obniżeniem ciśnienia tętniczego, co stanowi bezpośrednie zagrożenie życia osoby uczulonej.

Badania w alergiach pokarmowych

Alergia pokarmowa to schorzenie bardzo trudne do zdiagnozowania ze względu na brak jednej metody wykrywającej właściwy alergen. Specjaliści zalecają więc:

Aktualnie ogromne znaczenie mają testy na alergie pokarmowe z krwi, ponieważ dostarczają szerokiej wiedzy na temat profilu immunologicznego alergika. Ich wykonanie jest niezwykle proste - wystarczy pobranie niewielkiej ilości krwi żylnej w placówce medycznej, a ta zostanie przeanalizowana w specjalistycznym laboratorium za pomocą metody immunoenzymatycznej bądź molekularnej. Do przeprowadzenia tych badań nie występują żadne przeciwwskazania - nawet nie ma potrzeby odstawiania dotychczasowego leczenia.

Badania krwi w kierunku alergii pokarmowych analizują próbę krwi pod kątem alergenowo-swoistych przeciwciał IgE. W przypadku testów molekularnych taka analiza rozszerzona jest na aż kilkaset ekstraktów i molekuł alergenowych. Taki wynik pozwala dostosować swoistą immunoterapię oraz ostrzec chorego przed możliwością wystąpienia reakcji krzyżowej na różne alergeny.

Pakiet badań alergicznych

Z alergiami wiązane są takie objawy jak katar, łzawienie, kichanie, kaszel, wysypka, bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy wymioty. Jeżeli takie dolegliwości występują u Ciebie, wykonaj test pod kątem alergii.

Sprawdź dostępne testy alergiczne

Leczenie alergii pokarmowych

Leczenie alergii pokarmowej opiera się na wyeliminowaniu uczulających pokarmów z diety - jeżeli nie przynosi ono oczekiwanych efektów, należy wdrożyć dodatkowe leczenie farmakologiczne. Odpowiednie leki należy też zastosować w przypadku silnej, stanowiącej zagrożenie życia reakcji alergicznej. Jedną z dostępnych form leczenia alergii jest także odczulanie, którego celem jest sprawienie, aby układ odpornościowy przestał reagować na konkretne alergeny.

Bibliografia:

Atkinson W, et al; Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. Gut. 2004 Oct;53(10):1459-64.

Human Nutrition, edited by Catherine Geissler, Hilary Powers, Elsevier 2011.

M. Jarosz, J. Dzieniszewski (red.). Alergie pokarmowe. PZWL. Warszawa, 2005.

Sicherer S.H., Sampson H.A. Food allergy: Epidemiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. J Allergy Clin Immunol. 2014 Feb;133(2):291-307; quiz 308.

Turnbull J.L., Adams H.N., Gorard D.A.: Review article: the diagnosis and management of food allergy and food intolerances. Aliment Pharmacol Ther. 2015 Jan;41(1):3-25.

Statystyki:
0 komentarzy
1334 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 44 alergeny IgG

  • IMMUNOdiagDIETA jest badaniem umożliwiającym ustalenie tych produktów spożywczych, które nie są tolerowane przez organizm
  • Wynik testu stanowi podstawę do wdrożenia do diety odpowiednich zmian, dzięki którym poprawi się nasz stan zdrowia i samopoczucie

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

IgG zależnych nietolerancji pokarmowych

Cena badania:

419 zł