Przeciwnowotworowa dieta dr Budwig - zasady diety, produkty, korzyści

czwartek 10:28 - 08.10.2015
Przeciwnowotworowa dieta dr Budwig - zasady diety, produkty, korzyści
Dr Johanna Budwig (30.09.1908 - 19.05.2003) była specjalistką od tłuszczów i leków niemieckiego Instytutu Badań Tłuszczu BAGKF w Münster, która jako pierwsza dokonała klasyfikacji kwasów tłuszczowych zgodnie z ich składem. Przeprowadzała badania nad wpływem utwardzanych i zdenaturowanych tłuszczów na zdrowie człowieka. Z wyników jej badań wypłynął wniosek, że ten typ tłuszczów ma bardzo niekorzystne działanie, natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe mogą być stosowane leczniczo i przyczyniać się do zapobiegania i zwalczania chorób cywilizacyjnych, w tym raka.
Jej odkrycie spotkało się z ostrą krytyką środowiska farmaceutycznego, a dr Budwig wdała się w otwarty konflikt, zarzucając obrońcom medycyny konwencjonalnej zbytnie skupianie się na leczeniu objawów, a nie przyczyn choroby. W swoim życiu wyleczyła 2400 pacjentów, a z ich relacji wynika, że dr Budwig była lekarzem dbającym o wszystkie aspekty leczenia, również o komfort i zdrowie psychiczne pacjentów, co według niej miało duże znaczenie w powodzeniu terapii. Za swoje osiągnięcia, dr Budwig kilkukrotnie nominowana była do nagrody Nobla. Wydała wiele książek, z których najpopularniejsze to:
  • „Cancer - The Problem and The Solution”,
  • „Das Fettsyndrom” (The Fat Syndrome)
  • „Krebs, ein Fettproblem” (Cancer - Fat problem)
  • „Der Tod des Tumors” (The Death of the Tumor)

Dieta olejowo-białkowa stworzona przez dr Budwig kojarzona jest głównie z działaniem przeciwnowotworwym, ale stosowanie panujących w niej zasad jest pomocne w walce m.in z takimi schorzeniami jak:

  • choroby naczyniowe,
  • stłuszczenie wątroby,
  • choroby dermatologiczne,
  • stwardnienie rozsiane,
  • toczeń,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • schorzenia wieku starczego,
  • cukrzyca typu II,
  • wrzody żołądka,
  • choroby przewodu pokarmowego,
  • pasożyty człowieka - w tym grzybice.

Zanim rozpoczniesz dietę dr Budwig - etap wstępny

Przed przejściem na pełnowymiarową dietę dr Budwig, należy przygotować organizm do zmian żywieniowych poprzez klikudniowy etap wstępny, w którym je się jedynie jeden rodzaj posiłku składający się z łyżki zmielonego siemienia lnianego z dodatkiem odrobiny miodu i mleka (zastępnik tzw. linomelu, stosowanego oryginalnie przez dr Budwig), łyżki płatków owsianych i ok. 100 ml wody. Do picia zalecane są różnego rodzaju herbaty oraz świeżo wyciśnięte soki warzywne i owocowe (ok. 4 szklanki na dzień). W przypadku problemów ze snem wskazane jest wypicie kieliszka czerwonego wytrawnego ekologicznego wina. W diecie dr Budwig bardzo ważne jest przestrzeganie ustalonych godzin posiłków oraz aktywności fizycznej, spacerów (ok 1,5h dziennie), odpoczynku i snu. Etap ten został podzielony na warianty w zależności od zaawansowania choroby:

  • wariant A dla osób najciężej chorych, nieprzyswajających stałych pokarmów, gdzie podajemy posiłek przecierany przez sito, co godzinę (11 razy na dobę) w bardzo małych ilościach. Stosujemy kilka dni.
  • wariant B dla osób ciężko chorych, które przyjmują pokarm stały, posiłek podawany jest 3 razy dziennie w większych porcjach, nieprzecierany przez sito.
  • wariant C kierowany jest do osób umiarkowanie chorych oraz zdrowych niemających problemów z przyjmowaniem pokarmów. W tym przypadku podajemy jedynie 3 łyżki linomalu (lub świeżo zmielonego siemienia lnianego z miodem) wymieszane z sokami owocowymi lub czerwonym winem (jedna lampka na dzień) 5 razy dziennie. Ten wariant powinno się stosować jeden dzień.

Dieta właściwa - główne zasady:

  • Wyeliminowanie wszystkich tłuszczów bogatych w kwasy omega-6, czyli zwierzęcych, niskiej jakości tłuszczów roślinnych jak również masła i margaryny, na rzecz stosowania tłuszczów z wysoką zawartością kwasów omega 3 - oleju lnianego, oleju kokosowego, Oleoluxu, oleju z kiełków pszenicy (tylko mała łyżeczka do dziennie) oraz oliwy z oliwek (nie więcej jak 1-2 łyżki). Podstawowym założeniem diety dr Budwig jest osiągnięcie proporcji omega-3/omega-6 na poziomie minimum 4:1.
  • Wykreślenie z diety pożywienia zawierającego środki konserwujące i wzbogacające smak oraz inne substancje dodatkowe (np. dodatki smakowe, glutaminian sodu). Zabronione jest stosowanie jakichkolwiek dań wysoce przetworzonych, parówek, konserw.
  • Wykluczenie potraw smażonych.
  • Stosowanie produktów ekologicznycznych, pochodzących ze sprawdzonych źródeł, w których nie stosuje się sztucznych metod hodowli oraz nawozów zawierających szkodliwe azotany i azotyny.
  • Częste przebywanie na świeżym powietrzu, jeśli to możliwe w słońcu.
  • Stosowanie się ściśle do wyznaczonych pór posiłków, spacerów i odpoczynku. Ma to na celu przywrócenie naturalnej równowagi biologicznej w organizmie pacjenta.
  • Zaangażowanie pacjenta w leczenie - rozpoczęcie kuracji musi być decyzją podjętą samodzielnie i świadomie.

Pakiet badań genetycznych Genodiet ® Completo

Jeżeli chcesz dowiedzieć się, czy Twój organizm odpowiednio radzi sobie z usuwaniem toksyn (które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów złośliwych), rozważ wykonanie badania Genodiet ® Completo. Dzięki niemu będziesz mógł odżywiać się zgodnie z potrzebami własnego organizmu i wspomóc procesy antyoksydacyjne, które są bardzo istotne w profilaktyce raka.

Dzięki diecie zgodnej z własnym DNA możesz:

poprawić swoje samopoczucie, wygląd i ogólny stan zdrowia

poprawić zdolność organizmu do usuwania toksyn

uzyskać prawidłową masę ciała

uniknąć chorób zależnych od diety

wzmocnić układ odpornościowy

spowolnić procesy starzenia

Dowiedz się więcej

Podstawowe produkty diety olejowo-białkowej:

  • ekologiczny olej lniany tłoczony na zimno, nieoczyszczony, wysokolinolenowy ok. 4-8 łyżek dziennie. W takim oleju lnianym proporcje kwasów są najkorzystniejsze i powinny wynosić mniej więcej:
    • kwas alfa-linolenowy (Omega-3) ok. 54%,
    • kwas linolowy(Omega-6) ok. 18%,
    • kwas oleinowy (Omega-9) ok. 18%
  • Oleolux – mieszanka oleju kokosowego i lnianego,
  • Linomel lub siemię lniane połączone z mlekiem i miodem: 4-6 łyżek,
  • ser biały odtłuszczony: ok. 125 – 200 gramów dziennie,
  • świeżo wyciskane soki:
    • z marchwi: 1 szklanka,
    • z papai: 1 szklanka,
    • z ananasa: 1 szklanka,
    • z kiszonej kapusty: 1 szklanka, rano
  • drożdże liofilizowane: 1 łyżka,
  • surowe i suszone owoce,
  • surowe i gotowane warzywa,
  • kasze bezglutenowe (jaglana, gryczana),
  • płatki owsiane,
  • świeże i suszone zioła,
  • orzechy włoskie i brazylijskie,
  • wytrawny szampan lub wytrawne czerwone wino,
  • ryby oceaniczne,
  • mięso - okazjonalnie, nieprzetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki.

Korzystne substancje diety dr Budwig

Wszystkie produkty użyte w diecie w odpowiednich proporcjach wykazują właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, detoksykacyjne i odkwaszające.

Szczególnie korzystne działanie na zdrowie człowieka mają takie elementy zawarte w diecie, jak:

  • kwas alfa-linolenowy (omega-3),
  • bakterie fermentacji mlekowej stanowiące korzystną mikroflorę potrzebną do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego,
  • antyoksydanty - zawarte m.in w owocach, sokach,
  • związki cyjanogenne w postaci glikozydów cyjanogennych takich jak: linamaryna i lotaustralina,
  • enzymy z soków owocowych,
  • lignany regulujące gospodarkę hormonalną ,
  • niezbędne aminokwasy, w szczególności L-cysteina.

Produkty przygotowywane w domu

Ze względu na duże znaczenie jakości produktów, w ramach diety dr Budwig zalecane jest samodzielne przygotowywanie (lub pozyskanie ze źródeł ekologicznych) takich składników jak:

  • kapusta kiszona
  • kefir
  • kiszone warzywa (np. cebula, papryka, cukinia, patison, czosnek, kalafior, ogórki, dynia)
  • oleolux - mieszanka 250g oleju kokosowego z 125ml oleju lnianego z dodatkiem 1 cebuli i 10 ząbków czosnku. Cebulę smażymy ok. 15 minut na oleju kokosowym, dodajemy czosnek, po ok. 3 minutach przecedzamy przez sito. Po ochłodzeniu do ok. 35°C dodajemy olej lniany. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku
  • pasta dr Budwig - elementem rozpoznawczym białkowo-olejowej diety dr Budwig jest pasta powstała z połączenia oleju lnianego z chudym twarogiem, bardzo ważne jest jej właściwe przygotowanie. 2-3 łyżki oleju lnianego miksujemy z 2-3 łyżkami kefiru (jogurtu, mleka), małymi porcjami dodajemy 125g odtłuszczonego białego sera. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji bez widocznych kropli tłuszczu. Do tak przygotowanej pasty podstawowej możemy dodawać różne składniki dozwolone w diecie (owoce, warzywa, soki, zioła), tworzyć pastę słodką, słoną lub pikantną w zależności od preferencji
  • linomel - świeżo zmielone siemie lniane z dodatkiem odrobiny miodu i mleka

Przykładowy jadłospis w ramach diety dr Budwig

7:00

Szklanka soku z kiszonej kapusty

8:00

Szklanka herbaty (zielonej, czarnej, owocowej)

Porcja pasty dr Budwig przyrządzonej na ostro, z dodatkiem czosnku, ostrej papryki, pieprzu, kurkumy


10:00

Szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi

11:00

Porcja owoców np. winogrona, jabłka, melony

12:00

Lampka szampana z łyżką siemienia lnianego (linomelu)

12:30

Przystawka w postaci talerza surówek z kiszoną kapustą z dressingiem na bazie pasty dr Budwig z dodatkiem czosnku, chrzanu, rzodkiewki oraz ulubionych ziół

13:00

Obiad: duszony pstrąg w sosie szczypiorkowym z dodatkiem oleju lnianego i oliwy z oliwek


Deser: krem owocowy zmiksowany ze świeżych owoców oraz pasty dr Budwig z dodatkiem łyżeczki rumu


15:00

Szklanka soku ananasowego


15:30

Szklanka soku z papai

18:00

Kolacja: kasza gryczana z porcją gotowanych warzyw


20:30

Lampka czerwonego wytrawnego wina, ewentualnie z małą ilością miodu.


Dieta olejowo-białkowa skonstruowana przez dr Budwig nie jest dietą oduchudzającą, jej zadaniem jest poprawa zdrowia osób chorych, najczęściej stosowana u osób cierpiących na nowotwory, stwardnienie rozsiane oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Może być wprowadzona również u osób zdrowych chcących zachować profilaktykę. W tym przypadku dieta taka jest szczególnie zalecana dla osób posiadających genetyczne predyspozycje do rozwoju choroby nowotworowej, dzięki czemu możliwe będzie wyeliminowanie czynników ryzyka wynikających z nieprawidłowego odżywiania i znaczne zwiększenie szans na długoletnie zdrowie.

Statystyki:
0 komentarzy
1147 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

Nowotwory - kobiety

Świadomość o ryzyku nowotworu to Twoja przewaga! Wczesne działania profilaktyczne to istotne zmniejszenie ryzyka zachorowania.

Nowotwory - kobiety

• Dla kobiet po 20. roku życia, które chcą kontrolować ryzyko związane z potencjalnymi chorobami nowotworowymi

• Profilaktyka raka poprzez badania genetyczne pozwala na określenie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe i jego istotne ograniczenie

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

raka piersi

raka jajnika

raka tarczycy

raka trzustki

raka jelita grubego

raka nerki

czerniaka

raka płuc

Cena badania:

1 549 zł