Może czas zrobić porządki w jelitach?
Data publikacji: 2021-11-03
Data aktualizacji: 2021-11-03
Może czas zrobić porządki w jelitach?
W przypadku wielu chorób i dolegliwości bardzo trudne jest jednoznaczne określenie przyczyny występowania objawów. Pacjenci odwiedzają wielu lekarzy i specjalistów, a pomimo tego nie są w stanie poprawić swojego samopoczucia. Coraz więcej publikacji naukowych wskazuje, że przy niejasnych przyczynach dolegliwości, istotnym czynnikiem jest stan jelit, a przede wszystkim mikrobioty, czyli zamieszkujących je mikroorganizmów. Może czas zrobić porządki w jelitach?Co to są badania mikroflory jelitowej?
Mikroflora jelitowa, czyli ogół bakterii w organizmie
człowieka, jest jednym z najbardziej zróżnicowanych gatunkowo systemów
biologicznych. Może tam zamieszkiwać około 100 bln bakterii należących nawet do
1500 różnych gatunków. Nie można wskazać
jednego, „pożądanego” układu drobnoustrojów, żyjących w jelitach - jest to
raczej kwestia indywidualna. To oznacza, że każdy ma unikalny profil mikrobioty
jelitowej.
Pomimo różnorodności składu mikroflory jelit znane są bakterie,
których dominacja powoduje dolegliwości. Mogą wytwarzać toksyny, karcynogeny
(wspomagają rozwój nowotworów), a także kwas siarkowodorowy, metan i inne gazy
odpowiedzialne za problemy z przewodem pokarmowym. Do tego typu drobnoustrojów możemy
zaliczyć m.in. gatunki z rodzaju Campylobacter
spp., Clostridium spp., Salmonella spp., Shigella spp., Streptococcus
spp. W jelitach zamieszkują również
dobroczynne bakterie, których korzystny wpływ polega na zwiększeniu stopnia
wykorzystania składników żywności, hamowaniu rozwoju patologicznych bakterii,
tworzeniu witamin, czy „sterowaniu” układem odpornościowym. Mikroorganizmy z
rodzaju Lactobacillus spp., Bifidobacterium spp. i Bacteroides spp. wchodzą w skład tzw.
mikrobioty ochronnej.
Przerost niepożądanych bakterii, jak i niedobór korzystnych
mikroorganizmów, powoduje dysbiozę, czyli inaczej zaburzenie mikroflory jelitowej.
Lekka dysbioza może objawiać się „typowymi” dolegliwościami z przewodu
pokarmowego, takimi jak gazy, wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia lub biegunki. Zaburzenia
mikrobioty jelit są też przyczyną stanów zapalnych w organizmie, które mogą
manifestować się jako: choroby autoimmunologiczne (choroba Hashimoto, choroba Leśniowskiego- Crohna, cukrzyca typu I), nawracające infekcje układu
oddechowego i/lub moczowo-płciowego, bądź też problemy skórne.
W jelicie człowieka mogą zamieszkiwać również grzyby, z których
najczęściej spotykanym jest Candida albicans. W okresie podwyższonego stresu, związanego z czynnikami
środowiskowymi (np. smog, ozon), urazami, chorobami , oraz stresu psychicznego,
tego typu mikroorganizmy mogą manifestować swoją obecność. Pojawiają się wtedy dolegliwości
typowe, określane jako grzybica, ale mogą również przyjąć formę nietypową - jak
afty, wysiękowe zapalenie uszu lub łupież.
Niepożądanym zjawiskiem jest też obecność pasożytów w
organizmie. Zatruwają one swojego nosiciela toksynami i żywią się produktami,
które trafiają do przewodu pokarmowego. Objawy inwazji pasożytniczej mogą być niezwiązane z jelitami. Dlatego badanie
mikroflory jelitowej i wykrywanie obecności pasożytów w kale, może pozwolić
powiązać istniejące objawy z uwidocznionymi zaburzeniami.
Czym są badania nietolerancji pokarmowej?
Przeciwciała (inaczej: immunoglobuliny) są istotnym
narzędziem naszego układu odpornościowego. Wytwarzane są przez limfocyty typu B
znajdujące się we krwi. Immunoglobuliny należą do 5 klas: IgA, IgE, IgD, IgG i
IgM. Każda z nich ma swoje przeznaczenie. Nietolerancja pokarmowa jest związana
z reakcją immunologiczną z udziałem przeciwciał klasy IgG. Jej główną przyczyną
jest naruszona bariera jelitowa, na którą składają się ochronne bakterie
jelitowe, śluz z immunoglobulinami typu A oraz komórki ściany jelita.
Zaburzenie chociaż jednej z nich
skutkuje „wpadaniem” białek pokarmowych do krwioobiegu, co rozpoczyna odpowiedź
ze strony układu odpornościowego. Tworzone są kompleksy antygen-przeciwciało,
które odkładają się w różnych częściach organizmu i wywołują stany zapalne. Skutki
reakcji są widoczne z opóźnieniem i ciężko powiązać je z nadwrażliwością na pokarm. W
przeciwieństwie do alergii, symptomy nietolerancji pojawiają się po kilku
godzinach, lub nawet kilku dniach od spożycia pokarmu. Objawami nietolerancji mogą
być: opuchnięte powieki, cienie pod
oczami, kaszel, zaburzenia przemiany materii, biegunki, zaparcia, zgaga,
zatrzymywanie wody w organizmie, wzdęcia, bóle
głowy i brzucha, bóle stawowo-mięśniowe, problemy ze skórą (zmiany trądzikowe),
łupież i łojotok, częste oddawanie moczu, wahania nastroju, nerwowość i
drażliwość, problemy ze skupieniem uwagi. U dzieci może pojawić się ADHD,
mogą wystąpić trudności w redukcji masy ciała, pomimo diety i ćwiczeń.
Badania nietolerancji pokarmowej IgG
zależnej wykonywane są z krwi. Mierzone jest stężenie przeciwciał w próbce
przesłanej do laboratorium, a wynik podawany jest w formie ilościowej i
półilościowej - jako norma, podwyższony, wysoki i bardzo wysoki. Najczęściej
nietolerowanymi pokarmami są zboża (pszenica, ryż), produkty mleczne, nasiona
roślin strączkowych (soja, fasola) i jaja.
Jaki związek ma mikroflora jelitowa z nietolerancją pokarmową?
Zaburzona mikroflora jelitowa stanowi słabą ochronę przed czynnikami zapalnymi, co sprzyja niszczeniu bariery jelitowej i zwiększeniu jej przepuszczalności. Przez uszkodzoną ścianę jelita przenika do krwi więcej białek pokarmowych, co nasila reakcje związane z nietolerancją. Spożywanie nietolerowanych pokarmów dodatkowo indukuje stany zapalne na powierzchni jelit, co utrudnia odbudowę prawidłowej bariery jelitowej.
Badanie mikroflory jelitowej pozwala określić optymalną probiotykoterapię, która umożliwia skuteczną odbudowę barierę jelita. Test na nietolerancję pokarmową wskazuje, które pokarmy wywołują najmocniejsze reakcje immunologiczne. Odstawienie tych produktów redukuje stany zapalne na powierzchni jelita, a przez to ułatwia proces jego regeneracji i uszczelnienia.
Czym jest badanie Valida - Porządki w jelitach?
Valida - Porządki w jelitach to pakiet badań, gdzie
w którego skład wchodzi:
- ocena laboratoryjna składu mikroflory jelitowej,
- badania miana (stężenia) przeciwciał klasy IgG przeciwko antygenom pokarmowym z krwi (nietolerancja pokarmowa),
- oznaczenie pasożytów w kale (wersja Plus).
- optymalny dobór probiotyków, dopasowanych do składu mikrobioty jelit,
- wsparcie działania probiotyków i regeneracji jelit poprzez odstawienie produktów spożywczych, wywołujących silne reakcje immunologiczne,
- istotne przyspieszenie przywrócenia naturalnych mechanizmów obronnych organizmu i polepszenie samopoczucia
To badanie będzie pomocne:
Valida PLUS - badanie mikroflory jelitowej, nietolerancji pokarmowych i pasożytów
Cena online:
1047.00 zł