Dieta antyrakowa - co jeść, aby obniżyć ryzyko raka?
Data publikacji: 2021-06-18
Data aktualizacji: 2021-06-18
Co to jest nowotwór?
Z roku na rok wzrasta liczba zachorowań na
różnego rodzaju nowotwory. Rak jest drugą najczęstszą przyczyną. W Polsce
według Krajowego Rejestru Nowotworów notuje się około 160 tysięcy zachorowań na
nowotwory złośliwe oraz około 100 tysięcy zgonów z tego powodu. Jest to druga
przyczyna zgonów w naszym kraju, po chorobach układu krążenia. Większość
nowotworów wykrywana jest u osób po 55 roku życia. U mężczyzn najczęściej
występuje rak gruczołu krokowego, płuc i jelita grubego, natomiast u kobiet rak
piersi, płuc i jelita grubego. Rak płuc jest jednym z najczęstszych nowotworów
u mężczyzn, jednak liczba zachorowań na niego jest dużo niższa w krajach
rozwiniętych. Ilość zachorowań na różne typy nowotworów w tym prostaty, piersi i jelita grubego różnią się między Państwami o wyższych i niższych dochodach.
Profilaktyka raka - w jaki sposób dieta wpływa na ryzyko nowotworów?
- Odpowiednia porcja warzyw i owoców, które zmniejszają ryzyko raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka i płuc. Warzywa i owoce zawierają antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki mogące uszkadzać komórki i predysponować do nowotworów. Warto zadbać by w diecie znajdował się czosnek, brukselka, kapusta, brokuł, kalafior, burak, szpinak i szparagi.
- Ograniczenie czerwonego mięsa (np. wieprzowiny, wołowiny, baraniny) i przetworzonych produktów mięsnych (wędlin). Zaleca się, aby spożycie mięsa czerwonego nie przekraczało 500g tygodniowo, warto wybierać białe mięso drobiowe i ryby.
- Ograniczenie wysoko przetworzonych produktów spożywczych, typu fast food, słodkich napojów, wyrobów cukierniczych i słodyczy.
- Unikanie nadmiernego spożycia soli (do 6 g dziennie) - nadmiar sodu przyczynia się do uszkodzeń śluzówki żołądka.
- Ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) - do diety należy włączyć oleje roślinne tłoczone na zimno, orzechy i nasiona będące źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
- Błonnik pokarmowy - niedostateczne spożycie błonnika wynika głównie ze zbyt małej ilości produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców w diecie. Dieta o niskiej zawartości błonnika zwiększa ryzyko raka jelita grubego.
- Unikanie alkoholu - jeśli spożywamy alkohol, zalecane jest aby były to niewielkie ilości w trakcie posiłku. Picie alkoholu przyczynia się do wielu chorób takich jak marskość wątroby, zapalenie trzustki.
- Należy bezwzględnie unikać nieświeżych produktów spożywczych zawierających pleśń.
- Aflatoksyny są mykotoksynami zwiększającymi ryzyko zachorowań na nowotwory. Można je znaleźć w produktach takich jak orzechy, ziarna zbóż czy nasiona roślin strączkowych przechowywanych w ciepłym i wilgotnym środowisku.
- Odpowiednie techniki kulinarne podczas przygotowywania posiłków - podczas wędzenia i smażenia w wysokich temperaturach mogą powstawać wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).
- Likopen, który jest przeciwutleniaczem chroniącym DNA przed uszkodzeniami. Wykazuje działanie profilaktyczne w przypadku raka prostaty. Znajdziemy go w świeżych pomidorach i przetworach (keczupy, soki, sosy).
- Glukozynolany - badania wykazały, że mają działanie hamujące proces nowotworowy poprzez ochronę DNA przed uszkodzeniami, udział w dezaktywacji kancerogenów, stymulację apoptozy i zapobieganie procesom zapalnym. Warzywa kapustne, rzodkiewka i rzeżucha to główne źródła żywności zawierające te związki.
- Kapsaicyna - jest to alkaloid będący składnikiem papryki chili. Uważana jest za środek chemoprewencyjny, czyli wspomagający ochronę przed nowotworami. Badania wykazały, że hamuje aktywność czynników rakotwórczych i wywołuje apoptozę (śmierć komórki)
- Karotenoidy - ich źródłem są żółte, pomarańczowe i czerwone owoce i warzywa.
- Fitoestrogeny (izoflawony i ligany) - izoflawony znajdziemy w roślinach strączkowych: soczewicy, fasoli, ciecierzycy i soi. Wspierają organizm w okresie menopauzy, w chorobach układu krążenia, osteoporozie i nowotworach.
- Katechiny - są to polifenole obecne m.in. w zielonej herbacie chroniące przed stresem oksydacyjnym i wykazujące działanie przeciwnowotworowe.
Powiązane tematy:
Bibliografia:
- Ranjan A. i wsp., Role of Phytochemicals in Cancer Prevention. International Journal of Molecular Sciences. 2019; 20(20):4981.
- Rock C.L. i wsp., American Cancer Society guideline for diet and physical activity for cancer prevention. CA: A Cancer Journal for Clinicians 2020;70(4): 245-271.
- https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en/ [dostęp online: 18.06.2021]
- http://onkologia.org.pl/ [dostęp online: 18.06.2021]
Autor merytoryczny: Mgr Monika Ostasz, Dietetyk
To badanie będzie pomocne:
Dostępne testy
1097.00 zł
1097.00 zł
187.00 zł
175.00 zł