Wzdęty brzuch - jakie są przyczyny i sposoby na wzdęcia?

środa 17:00 - 11.04.2018
Ocena Użytkowników (3 Ocen)
5.0
Wzdęty brzuch - jakie są przyczyny i sposoby na wzdęcia?
Wzdęty brzuch jest częstym problemem zdrowotnym, który dotyka 20-45% populacji okresowo bądź przewlekle. Wzdęcia są dolegliwością nieprzyjemną, gdyż wiążą się z bólem brzucha i negatywnie wpływają na sylwetkę. Przyczyną tego problemu są nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz różne zaburzenia zdrowotne. Dzięki określeniu przyczyny można dobrać odpowiednie sposoby leczenia wzdęć.

Wzdęty brzuch - skąd się bierze ten problem?

Nieprawidłowy dieta, nadmierne połykanie powietrza, nietolerancje pokarmowe, spowolniona motoryka jelit, zaburzenia trawienia i wchłaniania - wszystkie te czynniki mogą prowadzić się do zwiększenia objętości gazów w jelitach i być przyczyną wzdęć. Wzdęcia są subiektywnym uczuciem rozdęcia ścian jelit przez nadmierną ilość gazów.

Gazy jelitowe naturalnie są obecne w jelitach i pochodzą z łykania powietrza (tlen, azot) oraz z fermentacji zachodzącej w jelicie grubym (dwutlenek węgla, metan, wodór, siarkowodór). Objętość gazów w jelitach wynosi około 200 ml, a są one wydalane w ilości około 600-700 ml w ciągu doby. W przypadku zdrowej osoby wiatry zdarzają się średnio 10 razy na dobę, ale ilość do 25 razy wciąż uznawana jest za fizjologiczną. Nadmierna objętość gazów w jelitach prowadzi do wzdęcia brzucha, wydalania gazów w nadmiernej ilości, odbijania i powiększenie objętości brzucha.

Wzdęty brzuch a dieta i styl życia

Wzdęty brzuch może być rezultatem spożywania dużych ilości niektórych produktów, m.in. soi, fasoli, grochu, brokułów, cebuli - gdyż zawierają węglowodany trudno rozkładające się w przewodzie pokarmowym. Również do wzdęć może prowadzić nadmierne połykanie powietrza poprzez jedzenie w pośpiechu, picie napojów gazowanych itp. Dla zminimalizowania wzdęć brzucha warto zastosować się do następujących zaleceń:

  • Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj jedzenie.
  • Zjadaj małe posiłki - 3 główne i 1-2 przekąski co około 3-4 godziny.
  • W trakcie posiłku nie rozmawiaj i nie rozpraszaj się.
  • Pij często i w małych ilościach.
  • Zrezygnuj z napojów gazowanych, w tym również piwa.
  • Zrezygnuj z gum do żucia i twardych cukierków.
  • Unikaj palenia.
  • Zadbaj o stan zębów - ubytki w zębach mogą zwiększyć połykanie powietrza.
  • Dużo się ruszaj - pomoże to w wydalaniu nadmiaru gazów z jelit.
  • Rób masaż brzucha.
  • Pij napary z ziół i dodawaj do potraw przyprawy - wydalanie gazów wspomagają koper włoski, mięta pieprzowa, rumianek, kminek, anyż, kurkuma i kolendra.
  • Wybieraj tylko dojrzałe i świeże owoce i warzywa oraz usuwaj z nich pestki.
  • Warzywa wzdymające oraz strączki (po uprzednim namoczeniu przez min. 12 godzin) gotuj bez przykrycia, aby mogły się wydostać lotne związki o właściwościach wzdymających.

Przeczytaj artykuł na temat najlepszych sposobów na wzdęcia ❱

Wzdęty brzuch - nietolerancje pokarmowe

Wzdęty brzuch może być jedną z dolegliwości spowodowanych przez nietolerancje pokarmowe IgG-zależne. Nietolerancje IgG-zależne są nadwrażliwością na produkty spożywcze, której objawy pojawiają się 24-96 godzin po spożyciu nietolerowanego produktu. Oprócz wzdęć mogą występować bóle brzucha, migreny, biegunki, zaparcia, uczucie przelewania w brzuchu, przewlekłe zmęczenie, zmiany skórne, depresja. Co ważne, ciężko jest powiązać dolegliwości z konkretnym składnikiem w diecie. Dlatego konieczne jest wykonanie specjalnego testu na nadwrażliwości pokarmowe mierzącego specyficzne przeciwciała IgG. Wynik tego badania wskaże, które produkty są bezpieczne, a które prowadzą do wystąpienia objawów. Na tej podstawie wyniku wprowadza się na określony czas dietę eliminacyjną bądź rotacyjną - ich stosowanie prowadzi do zwiększenia tolerancji oraz zmniejszenie dolegliwości.

Wykonaj diagnostykę nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak wzdęcia i bóle brzucha, biegunki, przewlekłe zmęczenie czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

Wzdęty brzuch - celiakia

Celiakia jest zaburzeniem autoimmunologicznym, w którym występuje trwała nadwrażliwość na gluten. Celiakia, mimo że pojawia się najczęściej dopiero w wieku 30-50 lat, jest chorobą o podłożu genetycznym. Do jej rozwoju predysponuje obecność polimorfizmów genów HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Wśród klasycznych objawów celiakii wyróżnia się wzdęty brzuch, ból brzucha, biegunki, chudnięcie, zaburzenia nastroju (depresja), objawy niedoborów (m.in. anemia), a u dzieci zaburzenia wzrostu i rozwoju. Celiakia może mieć również szereg objawów nieklasycznych - przewlekłe zmęczenie, afty w jamie ustnej, bóle głowy, zmiany skórne itp. Wystąpienie wymienionych dolegliwości jest skutkiem zaniku mikrokosmków w jelicie cienkim pod wpływem nieprawidłowej reakcji na spożyty z dietą gluten.

W przypadku zdiagnozowania już istniejącej celiakii konieczne jest odpowiednie leczenia, czyli w tym wypadku dieta bezglutenowa. Jedynie całkowita eliminacja glutenu przez całe życie pozwala na odbudowę ścian jelita i zmniejszenie dolegliwości. W początkowym okresie dieta bezglutenowa powinna być również bezlaktozową, gdyż może być upośledzone wydzielanie laktazy.

Wzdęty brzuch - nietolerancja laktozy

Duża część populacji odczuwa nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu mleka. Najczęstszą przyczyną jest nietolerancja laktozy, która występuje u ok. 37% Polaków. Zazwyczaj w ciągu 30 minut po spożyciu produktów mlecznych (mleka, śmietany, twarogu, jogurtów) pojawiają się objawy: nasilone biegunki, wzdęty brzuch, nudności, ból brzucha. Przyczyną nietolerancji laktozy jest niedobór laktazy - enzymu rozkładającego laktozę do glukozy i galaktozy. Za mała ilość laktazy sprawia, że laktoza nie wchłania się, lecz przedostaje się w całości do jelita grubego, gdzie jest fermentowana przez bakterie jelitowe i produkowane są znaczne ilości gazów jelitowych. Prawdopodobnie u 33% Polaków podstawową przyczyną jest nietolerancja typu pierwotnego - polimorfizm genu LCT.

W przypadku nietolerancji laktozy należy wprowadzić dietę z ograniczeniem laktozy. Wyklucza się produkty bogatolaktozowe - mleko, mleko w proszku, śmietanę, sery twarogowe. Można spożywać sery żółte, sery typu brie, feta i camembert oraz masło - gdyż zawierają śladowe ilości laktozy. Jogurty i kefiry mogą być bezpieczne w niewielkich ilościach jedynie pod warunkiem, że nie zawierają w składzie mleka w proszku. Jeżeli nietolerancja jest nasilona, należy również innych unikać produktów, które będą miały w składzie laktozę, mleko, mleko w proszku. Wśród nich są gotowe dania i sosy, desery, słodycze, a także niektóre pieczywa i wędliny. Dobrym wyjściem może być również stosowanie preparatów laktazy wraz z posiłkiem zawierającym laktozę.

Wzdęty brzuch - zaparcia

Zaparcia, które dotyczą 20-30% osób, oznaczają zbyt małą częstotliwość wypróżnień - 2 lub mniej na tydzień. Problem ten wiąże się z koniecznością nadmiernego parcia i uczuciem niepełnego wypróżnienia lub oddawanie zbitego stolca. Zaparcia są spowodowane najczęściej zaburzeniem pracy jelit, co towarzyszy m.in. depresji, nerwicy, hemoroidom, zespołowi jelita drażliwego, zaburzeniom hormonalnym, chorobom układu neurologicznego, stosowaniu niektórych leków, a czasem również nowotworom jamy brzusznej. W przypadku zaparć utrudnione jest wydalanie nadmiaru gazów z jelit.

W przypadku zaparć należy wprowadzić pewne zmiany w odżywianiu i stylu życia: zwiększyć aktywność fizyczną (spacery, bieganie, basen), spożywać więcej błonnika, wypijać minimum 1,5-2 l płynów, zmniejszyć spożycie tłuszczów i słodyczy. Warto również wziąć pod uwagę probiotyki i prebiotyki oraz składniki pomocne w zaparciach - nasiona lnu, babkę płesznik, liście senesu.

Wzdęty brzuch w zespole jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego może dotykać około 15% populacji. Występuje w 3 typach: biegunkowym, zaparciowym lub mieszanym. Oprócz biegunek i zaparć pojawiają się dodatkowo skurcze, wzdęcia i bóle brzucha. Etiologia tego zaburzenia nie jest do końca poznana, jednak wśród przyczyn wymienia się błędy żywieniowe, stres, leki i nietolerancje pokarmowe IgG-zależne. Większość osób z zespołem jelita drażliwego odczuwa nasilenie dolegliwości po spożyciu FODMAP - fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli. Ta zależność została dokładnie przebadana przez naukowców z Monash University w Australii, którzy opracowali dokładną listę zalecanych i wykluczanych produktów. Wśród niezalecanych produktów znajdują się: pszenica, żyto, cebula, czosnek, brokuły, kalafior, szparagi, rośliny strączkowe, produkty mleczne, miód, jabłka, syrop kukurydziany oraz żywność słodzona poliolami (sorbitolem, ksylitolem, mannitolem). Dieta low-FODMAP powinna być stosowana przez 2-6 tygodni, a następnie produkty powinny być pojedynczo dodawane do diety, aby sprawdzić reakcję organizmu na dane pokarmy.

Wzdęty brzuch - inne przyczyny

Wzdęty brzuch może być objawem również innych, dużo rzadszych zaburzeń zdrowotnych - niedoboru enzymów trzustkowych w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki lub mukowiscydozy, wirusowego zapalenia wątroby, chorób zapalnych jelit (choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego), niedrożności przewodu pokarmowego, torbieli trzustki, guzów w jamie brzusznej (np. rak trzustki lub żołądka).

Pakiet badań genetycznych w kierunku choroby Leśniowskiego-Crohna

Jeżeli podejrzewasz chorobę Leśniowskiego-Crohna, wykonaj badania genetyczne - testy takie przyczynią się do rozwiania wątpliwości diagnostycznych i postawienia prawidłowej diagnozy.

Badanie wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

chorobę Leśniowskiego-Crohna

Dowiedz się więcej

Są to rzadsze przypadki, ale warto wziąć je pod uwagę, jeżeli oprócz wzdęć występują inne niepokojące objawy.

Statystyki:
0 komentarzy
619 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

Celiakia

Badania genetyczne w kierunku celiakii pomogą Ci wykryć chorobę i zastosować odpowiednią dietę!

Celiakia

  • Dla osób, u których występują mało specyficzne objawy o trudnej do wyjaśnienia przyczynie, takie jak bóle i wzdęcia brzucha, biegunki czy utrata masy ciała i łaknienia.
  • Laboratorium odpowiedzialne : Diagnostyka sp. z o.o.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

celiakii

Cena badania:

239 zł