
Insulinooporność - przyczyny, diagnostyka, dieta
Data publikacji: 2021-07-23
Data aktualizacji: 2025-07-25
Na czym polega insulinooporność? Jakie są jej przyczyny i czynniki ryzyka?
Insulina jest hormonem peptydowym pełniącym
    funkcje w regulacji metabolizmu komórkowego w wielu tkankach organizmu
    człowieka w tym w funkcjonowaniu gospodarki węglowodanowej. W mięśniach
    szkieletowych bierze udział w wykorzystaniu i magazynowaniu glukozy, w wątrobie
    m.in. pobudza syntezę glikogenu, w białej tkance tłuszczowej hamuje lipolizę
    zwiększając lipogenezę i transport glukozy.
     
Insulinooporność to zmniejszona wrażliwość
    tkanek na insulinę. Charakteryzuje się nieprawidłowościami w wychwytywaniu i
    utlenianiu glukozy, obniżeniem syntezy glikogenu oraz możliwością spowalniania
    utleniania lipidów. Może również wpływać na zmiany w ogólnoustrojowym
    metabolizmie lipidów. W przypadku oporności na insulinę trzustka zwiększa jej
    wydzielanie, co w konsekwencji prowadzi do hiperinsulinemii, czyli nadmiaru
        insuliny we krwi.
      
Dokładna przyczyna insulinooporności nie
    została poznana i wyjaśniona. Sugeruje się, że czynnikami predysponującymi do
    jej rozwoju mogą być takie bodźce jak nadmierna podaż składników odżywczych,
    stres oksydacyjny, niedobór witaminy D, stan zapalny czy mutacje receptorów
    insuliny. Insulinooporność może mieć podłoże genetyczne. Do czynników ryzyka
    zalicza się również wiek (ryzyko wzrasta wraz ze wzrostem), płeć męska (u
    mężczyzn częściej występuje nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha),
    niska aktywność fizyczna, używki (picie alkoholu i palenie tytoniu) oraz ciąża.
    Badania wykazują, że zbyt mała ilość snu może przyczyniać się do rozwoju
    insulinooporności i cukrzycy typu 2. Również u osób z nadwagą i otyłością
    ryzyko wystąpienia insulinooporności jest wyższe. Zwiększone stężenie insuliny
    często towarzyszy niektórym schorzeniom. Zalicza się do nich cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny, zespół policystycznych jajników (PCOS), choroby tarczycy, wątroby
    (np. niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby NAFLD) oraz stany zapalne.
Jak zdiagnozować insulinooporność?
    Objawy w insulinooporności nie są
    charakterystyczne. Najczęściej obserwuje się przewlekłe zmęczenie, problemy z
    utrzymaniem lub utratą masy ciała, senność pojawiającą się po posiłku, problemy
    z koncentracją, zaburzenia nastroju, bóle głowy, problemy skórne, większy
    apetyt z napadami głodu, podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz
    stężenie kwasu moczowego we krwi. Symptomy te nie występują u wszystkich osób
    borykających się z insulinoopornością.
     
W diagnostyce inulinooporności pomocne jest badanie krzywej insulinowej. Można je wykonać
    w około 600 punktach Diagnostyki w całej Polsce. Polega ono na trzech pomiarach
        poziomu insuliny w surowicy: na czczo, 1 godzinę oraz 2 godziny po podaniu 75 g
        glukozy. Nieprawidłowe stężenie insuliny na czczo i po obciążeniu może
    świadczyć o rozwoju insulinooporności. Wynik badania warto skonsultować z
    lekarzem.
     
Wykonanie pomiaru insuliny po obciążeniu
        zalecane jest:
- przy podejrzeniu insulinooporności,
- gdy występują inne zaburzenia endokrynologiczne np. nadmiar kortyzolu czy choroby tarczycy,
- gdy nie dbamy o dietę i aktywność fizyczną,
- jeśli chcemy wprowadzić działania profilaktyczne mające na celu zapobieganie cukrzycy typu 2 i innym chorobom cywilizacyjnym.
Czy insulinooporność można wyleczyć?
O leczeniu insulinooporności i stosowaniu
    farmakoterapii decyduje odpowiedni lekarz.
    Przy insulinooporności w organizmie zachodzą
    zmiany metaboliczne, dlatego nieleczona może wpłynąć na rozwój zespołu
    metabolicznego obejmującego cukrzycę typu 2, dyslipidemię, otyłość oraz
    nadciśnienie tętnicze.
     
Dieta w insulinooporności
W stwierdzonej insulinooporności pomocna jest
    zbilansowana dieta z niskim indeksem glikemicznym (IG). Określa on wzrost
    stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłków - im wyższy IG, tym wyższe
    stężenie glukozy we krwi. Należy wziąć pod uwagę, że indeks glikemiczny wzrasta
    przy gotowaniu i rozdrabnianiu produktów spożywczych. Przy insulinooporności
    niewskazane są przede wszystkim tłuste mięsa, wysokoprzetworzone produkty, olej
    kokosowy, smalec, słodycze, cukier, słodzone napoje i duże ilości owoców.
    Pomocne mogą być śniadania białkowo-tłuszczowe. Dieta śródziemnomorska, która
    charakteryzuje się wysokim spożyciem oliwy z oliwek, orzechów, warzyw i innych
    produktów bogatych w składniki odżywcze wpływa na poprawę insulinooporności u
    osób otyłych.
     
Badania wykazały, że witamina D może
    korzystnie wpływać na zmniejszenie insulinoopornosci oraz zapobiegać związanym
    z nią zmianom epigenetycznym. Niestety znaczna część naszego społeczeństwa ma
    jej niedobory, które również mogą predysponować do rozwoju tego schorzenia.
    Pomocne może być ustalenie poziomu witaminy D w organizmie poprzez
    wykonanie badania laboratoryjnego z krwi i ewentualnie wprowadzenie
    suplementacji. Suplementacja witaminy D wiąże się z obniżeniem niektórych
    parametrów takich jak cholesterol całkowity i LDL, trójglicerydy oraz
    wskaźnikiem insulinooporności HOMA-IR.
Bibliografia:
- Mirabelli M. i wsp., Mediterranean Diet Nutrients to Turn the Tide against Insulin Resistance and Related Diseases. Nutrients 2020;12, 1066.
- Ormazabal V., Nair S., Elfeky O. i wsp., Association between insulin resistance and the development of cardiovascular disease. Cardiovascular Diabetology 2018;17, 122.
- Petersen M.C., Shulman G.I., Mechanisms of insulin action and insulin restistance. Physiological Review 2018;98(4): 2133–2223.
- Szymczak-Pajor I., Śliwińska A., Analysis of Association between Vitamin D Deficiency and Insulin Resistance. Nutrients 2019,11, 794.
Autor merytoryczny: Mgr Monika Ostasz, Dietetyk
To badanie będzie pomocne:
Insulina po obciążeniu (75 g glukozy 0,1,2)

Cena w placówce
169.90 zł
Cena online:
157.00 zł
Technologia badania:Wyznaczenie krzywej insulinowej
Czas oczekiwania na wynik:do 4 dni roboczych
Ważność kodu:
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce






