Insulinooporność - przyczyny, diagnostyka, dieta
Data publikacji: 2021-07-23
Data aktualizacji: 2021-07-23
Na czym polega insulinooporność? Jakie są jej przyczyny i czynniki ryzyka?
Insulina jest hormonem peptydowym pełniącym
funkcje w regulacji metabolizmu komórkowego w wielu tkankach organizmu
człowieka w tym w funkcjonowaniu gospodarki węglowodanowej. W mięśniach
szkieletowych bierze udział w wykorzystaniu i magazynowaniu glukozy, w wątrobie
m.in. pobudza syntezę glikogenu, w białej tkance tłuszczowej hamuje lipolizę
zwiększając lipogenezę i transport glukozy.
Insulinooporność to zmniejszona wrażliwość
tkanek na insulinę. Charakteryzuje się nieprawidłowościami w wychwytywaniu i
utlenianiu glukozy, obniżeniem syntezy glikogenu oraz możliwością spowalniania
utleniania lipidów. Może również wpływać na zmiany w ogólnoustrojowym
metabolizmie lipidów. W przypadku oporności na insulinę trzustka zwiększa jej
wydzielanie, co w konsekwencji prowadzi do hiperinsulinemii, czyli nadmiaru
insuliny we krwi.
Dokładna przyczyna insulinooporności nie
została poznana i wyjaśniona. Sugeruje się, że czynnikami predysponującymi do
jej rozwoju mogą być takie bodźce jak nadmierna podaż składników odżywczych,
stres oksydacyjny, niedobór witaminy D, stan zapalny czy mutacje receptorów
insuliny. Insulinooporność może mieć podłoże genetyczne. Do czynników ryzyka
zalicza się również wiek (ryzyko wzrasta wraz ze wzrostem), płeć męska (u
mężczyzn częściej występuje nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha),
niska aktywność fizyczna, używki (picie alkoholu i palenie tytoniu) oraz ciąża.
Badania wykazują, że zbyt mała ilość snu może przyczyniać się do rozwoju
insulinooporności i cukrzycy typu 2. Również u osób z nadwagą i otyłością
ryzyko wystąpienia insulinooporności jest wyższe. Zwiększone stężenie insuliny
często towarzyszy niektórym schorzeniom. Zalicza się do nich cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny, zespół policystycznych jajników (PCOS), choroby tarczycy, wątroby
(np. niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby NAFLD) oraz stany zapalne.
Jak zdiagnozować insulinooporność?
Objawy w insulinooporności nie są
charakterystyczne. Najczęściej obserwuje się przewlekłe zmęczenie, problemy z
utrzymaniem lub utratą masy ciała, senność pojawiającą się po posiłku, problemy
z koncentracją, zaburzenia nastroju, bóle głowy, problemy skórne, większy
apetyt z napadami głodu, podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz
stężenie kwasu moczowego we krwi. Symptomy te nie występują u wszystkich osób
borykających się z insulinoopornością.
W diagnostyce inulinooporności pomocne jest badanie krzywej insulinowej. Można je wykonać
w około 600 punktach Diagnostyki w całej Polsce. Polega ono na trzech pomiarach
poziomu insuliny w surowicy: na czczo, 1 godzinę oraz 2 godziny po podaniu 75 g
glukozy. Nieprawidłowe stężenie insuliny na czczo i po obciążeniu może
świadczyć o rozwoju insulinooporności. Wynik badania warto skonsultować z
lekarzem.
Wykonanie pomiaru insuliny po obciążeniu
zalecane jest:
- przy podejrzeniu insulinooporności,
- gdy występują inne zaburzenia endokrynologiczne np. nadmiar kortyzolu czy choroby tarczycy,
- gdy nie dbamy o dietę i aktywność fizyczną,
- jeśli chcemy wprowadzić działania profilaktyczne mające na celu zapobieganie cukrzycy typu 2 i innym chorobom cywilizacyjnym.
Czy insulinooporność można wyleczyć?
O leczeniu insulinooporności i stosowaniu
farmakoterapii decyduje odpowiedni lekarz.
Przy insulinooporności w organizmie zachodzą
zmiany metaboliczne, dlatego nieleczona może wpłynąć na rozwój zespołu
metabolicznego obejmującego cukrzycę typu 2, dyslipidemię, otyłość oraz
nadciśnienie tętnicze.
Dieta w insulinooporności
W stwierdzonej insulinooporności pomocna jest
zbilansowana dieta z niskim indeksem glikemicznym (IG). Określa on wzrost
stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłków - im wyższy IG, tym wyższe
stężenie glukozy we krwi. Należy wziąć pod uwagę, że indeks glikemiczny wzrasta
przy gotowaniu i rozdrabnianiu produktów spożywczych. Przy insulinooporności
niewskazane są przede wszystkim tłuste mięsa, wysokoprzetworzone produkty, olej
kokosowy, smalec, słodycze, cukier, słodzone napoje i duże ilości owoców.
Pomocne mogą być śniadania białkowo-tłuszczowe. Dieta śródziemnomorska, która
charakteryzuje się wysokim spożyciem oliwy z oliwek, orzechów, warzyw i innych
produktów bogatych w składniki odżywcze wpływa na poprawę insulinooporności u
osób otyłych.
Badania wykazały, że witamina D może
korzystnie wpływać na zmniejszenie insulinoopornosci oraz zapobiegać związanym
z nią zmianom epigenetycznym. Niestety znaczna część naszego społeczeństwa ma
jej niedobory, które również mogą predysponować do rozwoju tego schorzenia.
Pomocne może być ustalenie poziomu witaminy D w organizmie poprzez
wykonanie badania laboratoryjnego z krwi i ewentualnie wprowadzenie
suplementacji. Suplementacja witaminy D wiąże się z obniżeniem niektórych
parametrów takich jak cholesterol całkowity i LDL, trójglicerydy oraz
wskaźnikiem insulinooporności HOMA-IR.
Bibliografia:
- Mirabelli M. i wsp., Mediterranean Diet Nutrients to Turn the Tide against Insulin Resistance and Related Diseases. Nutrients 2020;12, 1066.
- Ormazabal V., Nair S., Elfeky O. i wsp., Association between insulin resistance and the development of cardiovascular disease. Cardiovascular Diabetology 2018;17, 122.
- Petersen M.C., Shulman G.I., Mechanisms of insulin action and insulin restistance. Physiological Review 2018;98(4): 2133–2223.
- Szymczak-Pajor I., Śliwińska A., Analysis of Association between Vitamin D Deficiency and Insulin Resistance. Nutrients 2019,11, 794.
Autor merytoryczny: Mgr Monika Ostasz, Dietetyk