Nutrigenomix - badanie predyspozycji genetycznych dotyczących żywienia i sportu
Data publikacji: 2021-08-05
Data aktualizacji: 2021-08-05
Personalizacja żywienia dzięki badaniom nutrigenetycznym
W ostatnich lata wzrasta świadomość na temat
naszych genów i ich wpływu na odżywianie oraz aktywność fizyczną, a w konsekwencji na
samopoczucie i rozwój niektórych schorzeń. Badania nutrigenetyczne umożliwiają
wdrożenie spersonalizowanego żywienia dostosowanego indywidualnie do danej
osoby i jej predyspozycji genetycznych. Są to testy opracowywane przez
odpowiednich specjalistów na podstawie wiedzy z zakresu nutrigenetyki i
nutrigenomiki.
Termin nutrigenomika obejmuje interakcje pomiędzy
żywnością, napojami i suplementami diety a oddziedziczonymi genami. Odżywianie
oddziałuje na ekspresję genów m.in. poprzez mechanizmy epigenetyczne. Natomiast
nutrigenetyka jest dyscypliną badającą różne reakcje fenotypowe takie jak np.
poziom glukozy, masa ciała lub ciśnienie krwi na stosowaną dietę np.
śródziemnomorską w zależności od genotypu osoby poddanej badaniu. Głównym celem
nutrigenetyki i nutrigenomiki jest określenie, jak dany organizm reaguje na
konkretne składniki znajdujące się w diecie.
Dlaczego warto znać swoje predyspozycje genetyczne?
Personalizacja żywienia najczęściej stosowana jest w celu
wspierania zdrowia, obniżenia ryzyka chorób dietozależnych oraz utrzymania
prawidłowej masy ciała. Przykładem spersonalizowanego
sposobu żywienia może być korzyść z ograniczenia spożycia kofeiny. Gen CYP1A2 odpowiada za
metabolizm kofeiny w wątrobie. Jednak część populacji posiada wariant tego
genu, który powoduje, że kofeina jest powoli metabolizowana co przy regularnym
spożywaniu 2 lub więcej filiżanek kawy dziennie (powyżej 200 mg) zwiększa ryzyko
nadciśnienia i zawału serca. Innym przykładem może być nietolerancja laktozy.
Wielu dorosłych na całym świecie ma mutacje genu kodującego laktazę, w wyniku
czego organizm nie wytwarza enzymu, warunkującego rozkład laktozy.
Czym różni się Nutrigenomix Wellness od Nutrigenomix Sport?
Jednym z badań nutrigenetycznych jest badanie
Nutrigenomix dostępne w dwóch wersjach do wyboru: Wellness i Sport. Obie wersje
analizują 45 wariantów genów (70 polimorfizmów), które pozwalają na określenie
uwarunkowań genetycznych osoby badanej dotyczących odżywiania i aktywności
fizycznej.
Badanie Nutrigenomix ocenia predyspozycje genetyczne do:
- metabolizmu składników odżywczych - witaminy A, B12, C, D, E, kwasu foliowego, żelaza i wapnia,
- chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych - metabolizmu kofeiny, trójglicerydów, kwasów omega-3 i nasyconych kwasów tłuszczowych oraz ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 i nadciśnienia tętniczego,
- kontroli wagi i składu ciała - metabolizmu tłuszczów, gospodarki energetycznej organizmu, wpływu aktywności fizycznej i spożycia białka na metabolizm,
- nietolerancji pokarmowych - laktozy i glutenu,
- nawyków żywieniowych - postrzeganie smaku słodkiego, tłuszczu, predyspozycje do podjadania, trawienia skrobi,
- sprawności i aktywności fizycznej - motywacji i zaangażowania w ćwiczenia, możliwości wytrzymałościowych i siłowych organizmu, odczuwania bólu, ryzyka narażenia na uraz ścięgna Achillesa.
Oba warianty testu są
badaniem wysyłkowym - po dokonaniu płatności zestaw zostanie dostarczony pod
wskazany przy zakupie adres drogą kurierską. Po pobraniu próbki należy ją
odesłać również za pomocą kuriera do laboratorium. Dzięki badaniu możemy
wprowadzić działania mające na celu poprawę samopoczucia i stanu zdrowia oraz
zapobiec schorzeniom dietozależnym w przyszłości.
W swojej ofercie posiadamy również inne
badania nutrigenetyczne np. GENOdiagDIETA i Genodiet iGenesis Completo 9.
Jak często należy wykonywać badania nutrigenetyczne?
Testy genetyczne do których należą badania
nutrigenetyczne, wystarczy wykonać raz w ciągu całego życia. Predyspozycje
genetyczne się nie zmieniają, a uzyskany wynik badania będzie aktualny do końca
życia i się nie zmieni.
Bibliografia:
- El-Sohemy A., Cornelis M.C., Kabagambe E.K., Campos H., Coffee, CYP1A2 genotype and risk of myocardial infarction. Genes & Nutrition 2007;2:155-156.
- Ordovas J.M., Ferguson L.R., Tai E.S., Mathers J.C., Personalised nutrition and health. BMJ 2018; 361.
Autor merytoryczny: Mgr Monika Ostasz, Dietetyk