
Programowanie metaboliczne płodu - czy dieta i styl życia matki mają wpływ na geny dziecka?
Data publikacji: 2021-06-09
Data aktualizacji: 2025-07-25
Programowanie metaboliczne płodu - czy dieta i styl życia matki mają wpływ na geny dziecka?
Teoria programowania metabolicznego płodu
Na proces programowania mają wpływ czynniki środowiskowe, do których zalicza się:
Wpływ niedoboru i nadmiaru podaży energii oraz składników odżywczych
Dieta matki a rozwijający się płód:
        ●    
                
        Nadmiar niektórych składników odżywczych lub
            ich niedobór w początkowym okresie życia może zwiększać ryzyko wielu chorób w
            wieku dorosłym m.in. chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, otyłości, zespołu metabolicznego i nowotworów.
            
        ●    
                
        Niskokaloryczna dieta ciężarnej
            predysponuje do większego ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego, choroby
            niedokrwiennej serca, cukrzycy typu 2 i otyłości u dziecka.
        ●    
                
        Niedożywienie matki może skutkować
            redukcją liczby nefronów (jednostek funkcjonalno-strukturalnych nerek),
            nadciśnieniem tętniczym i zaburzeniami metabolizmu glukozy.
        ●    
                
        Dieta wysokotłuszczowa w czasie
            ciąży predysponuje do większej masy ciała u dzieci.
        ●    
                
        Zarówno niedobór jak i nadmiar
            witamin i składników mineralnych prowadzi do programowania wewnątrzmacicznego: 
        ○    
                
        niedobór witaminy B12 i cynku oraz
            nadmiar kwasu foliowego predysponują do insulinooporności w wieku dorosłym;
        ○    
                
        niedostateczna ilość folianów,
            witaminy B12 oraz podwyższony poziom homocysteiny wiążą się z procesami
            epigenetycznymi predysponującymi do rozwoju niektórych typów nowotworów,
            otyłości, nietolerancji glukozy i cukrzycy;
        ○    
                
        niedobór folianów - choroby
            sercowo-naczyniowe i neurodegeneracyjne.
        ●    
                
        Niski poziom żelaza u ciężarnej
            może mieć wpływ na małą masę urodzeniową dziecka. Przeprowadzone badania
            wykazały, że niska urodzeniowa masa ciała (<3000g) koreluje z otyłością,
            cukrzycą i chorobami sercowo-naczyniowymi.
        ●    
                
        Kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas
            foliowy, witamina D, jod i żelazo to składniki żywności o udowodnionym
            korzystnym działaniu na rozwijający się płód.
Programowanie mikrobiotyczne - co to jest i na czym polega?
Bibliografia:
- Kimber-Trojnar Ż. I wsp., Programowanie płodowe. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2018;3(2):58–63.
- Lifschitz C., Wiadomości dotyczące znaczenia składników odżywczych, które mają długotrwały wpływ na zdrowie kobiet w ciąży i niemowląt. Standardy Medyczne/Pediatria 2013;10:507-519.
- Seremak -Mrozikiewicz A., Mechanizmy modulacji epigenetycznej w procesie programowania wewnątrzmacicznego. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2016;1(2):66–72.
Autor merytoryczny: Mgr Monika Ostasz, Dietetyk
To badanie będzie pomocne:
Cena w placówce
Cena online:

12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce
Te artykuły mogą Cię zainteresować

CZE 15, 2018

GRU 16, 2015

MAR 25, 2018



